ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΟΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΡΟΜΠΟΤ ΣΕ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ
(Εικονογράφηση από The Epoch times/Shutterstock)
Από τον Andrew Thornebrooke
Ρομποτικές φονικές μηχανές περιφέρονται στη γη, τον ουρανό και τις θάλασσες. Είναι πλήρως αυτοματοποιημένα, αναζητούν και ασχολούνται με αντίπαλα ρομπότ σε κάθε τομέα του πολέμου.
Οι ανθρώπινοι χειριστές τους υποβιβάζονται στην οπισθοφυλακή, επιβλέποντας τη δράση από απόσταση, ενώ οι συγκρούσεις διεξάγονται και κερδίζονται από μηχανές.
Μακριά από την επιστημονική φαντασία, αυτό είναι το όραμα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Mark Milley.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Milley, βρίσκονται στη δίνη μιας από τις μυριάδες επαναστάσεις στις στρατιωτικές υποθέσεις που έχουν περάσει από την ιστορία.
Τέτοιες επαναστάσεις εκτείνονται από την εφεύρεση του αναβολέα στην υιοθέτηση του πυροβόλου όπλου στην ανάπτυξη μηχανοκίνητου πολέμου ελιγμών και, τώρα, στη μαζική ανάπτυξη της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης (AI).
Είναι μια αλλαγή στον χαρακτήρα του πολέμου, πιστεύει ο Milley, μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη που έχει προηγηθεί.
«Σήμερα βρισκόμαστε στο... ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή στη στρατιωτική ιστορία», δήλωσε ο Milley κατά τη διάρκεια συζήτησης στις 31 Μαρτίου με το Defense One.
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία από στρατιωτική άποψη. Βρισκόμαστε σε αυτό που ισοδυναμεί με μια θεμελιώδη αλλαγή στον ίδιο τον χαρακτήρα του πολέμου».
Ο Πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Mark Milley, καταθέτει ενώπιον της Υποεπιτροπής Πιστώσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Άμυνα κατά τη διάρκεια ακρόασης για το Οικονομικό Έτος 2023 του Υπουργείου Άμυνας, στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον στις 11 Μαΐου 2022. (Jose Luis Magana/AP Photo)
Ρομποτικοί στρατοί σε 10 χρόνια
Πολλοί αναμφίβολα θα ήταν πιο άνετοι με την ιδέα των ρομπότ που μάχονται για τον έλεγχο της Γης αν ήταν σε ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας ή σε μια κινηματογραφική οθόνη παρά στη λίστα προτεραιοτήτων του υψηλότερου αξιωματικού του στρατού.
Ο Milley πιστεύει, ωστόσο, ότι οι πιο ισχυροί στρατοί του κόσμου θα είναι κυρίως ρομποτικοί μέσα στην επόμενη δεκαετία και εννοεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να είναι οι πρώτες που θα διασχίσουν αυτόν τον κυβερνητικό Ρουβίκωνα.
«Κατά τα επόμενα δέκα έως δεκαπέντε χρόνια, θα δείτε μεγάλα τμήματα των στρατών των προηγμένων χωρών να γίνονται ρομποτικά», δήλωσε ο Milley. «Αν προσθέσετε τη ρομποτική με τεχνητή νοημοσύνη και πυρομαχικά ακριβείας και την ικανότητα να βλέπετε από απόσταση, έχετε το μείγμα μιας πραγματικής θεμελιώδους αλλαγής».
«Αυτό έρχεται. Αυτές οι αλλαγές, αυτή η τεχνολογία ... Κοιτάζουμε μέσα σε 10 χρόνια».
Αυτό σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «πέντε έως επτά χρόνια για να κάνουν κάποιες θεμελιώδεις τροποποιήσεις στον στρατό μας», λέει ο Milley, επειδή οι αντίπαλοι του έθνους επιδιώκουν να αναπτύξουν τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη με τον ίδιο τρόπο, αλλά με τους Αμερικανούς στο στόχαστρό τους.
Το έθνος που φτάνει πρώτο εκεί, που αναπτύσσει τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη μαζί με συνεκτικό τρόπο, λέει, θα κυριαρχήσει στον επόμενο πόλεμο.
«Θα έλεγα ότι η χώρα, το έθνος-κράτος, που παίρνει αυτές τις τεχνολογίες και τις προσαρμόζει πιο αποτελεσματικά και τις βελτιστοποιεί για στρατιωτικές επιχειρήσεις, αυτή η χώρα πιθανότατα θα έχει αποφασιστικό πλεονέκτημα στην αρχή της επόμενης σύγκρουσης», δήλωσε ο Milley.
Οι παγκόσμιες συνέπειες μιας τέτοιας αλλαγής στον χαρακτήρα του πολέμου είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθούν.
Ο Milley συνέκρινε τον συνεχιζόμενο αγώνα για τη διαμόρφωση ενός νέου τρόπου πολέμου με τον ανταγωνισμό που συνέβη μεταξύ των παγκόσμιων πολέμων
Εκείνη την εποχή, λέει ο Milley, όλα τα έθνη της Ευρώπης είχαν πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες που κυμαίνονταν από μηχανοκίνητα οχήματα έως ραδιόφωνο και χημικά όπλα. Όλοι τους θα μπορούσαν να έχουν αναπτύξει την ενοποιημένη έννοια του πολέμου ελιγμών που αντικατέστησε τον πόλεμο φθοράς που είχε καθορίσει τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αλλά μόνο ένα, είπε, ενσωμάτωσε πρώτα τη χρήση τους σε έναν καλόπιστο νέο τρόπο πολέμου.
«Αυτή η χώρα, η ναζιστική Γερμανία, κατέλαβε την Ευρώπη σε πολύ, πολύ σύντομο χρονικό διάστημα... επειδή ήταν σε θέση να πάρουν αυτές τις τεχνολογίες και να τις συνδυάσουν σε ένα δόγμα που τώρα γνωρίζουμε ως Blitzkrieg», είπε.
Το ρομπότ Artemis (Advanced Robotic Technology for Enhanced Mobility and Improved Stability), δημιουργήθηκε από ερευνητές του UCLA. (Ευγενική παραχώρηση του UCLA Robotics and Mechanisms Laboratory)
Blitzkrieg 2040
Ο Milley, και το Πεντάγωνο μαζί του, ελπίζουν να κάνουν το ίδιο τώρα, συνδυάζοντας αναδυόμενες δυνατότητες όπως η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη, οι πλατφόρμες στον κυβερνοχώρο και το διάστημα και τα πυρομαχικά ακριβείας σε ένα συνεκτικό δόγμα πολέμου.
Με το να είναι οι πρώτοι που ενσωματώνουν αυτές τις τεχνολογίες σε μια νέα ιδέα, λέει ο Milley, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να κυβερνήσουν το μελλοντικό πεδίο μάχης.
Για το σκοπό αυτό, το Πεντάγωνο πειραματίζεται με νέα μη επανδρωμένα εναέρια, επίγεια και υποθαλάσσια οχήματα, καθώς και επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τη διεισδυτικότητα των μη στρατιωτικών έξυπνων τεχνολογιών, από ρολόγια έως ιχνηλάτες γυμναστικής.
Αν και η προσπάθεια μόλις κερδίζει έδαφος, ο Milley έχει στην πραγματικότητα ισχυριστεί από το 2016 ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα παρατάξει σημαντικές ρομποτικές χερσαίες δυνάμεις και δυνατότητες AI μέχρι το 2030.
Σε λίγες εβδομάδες από τώρα, αυτή η ιδέα θα αρχίσει πραγματικά να κορυφώνεται, όταν οι προσκλήσεις από το Υπουργείο Άμυνας (DoD) θα σταλούν σε ηγέτες σε όλη την άμυνα, την τεχνολογία και την ακαδημαϊκή σφαίρα για την πρώτη διάσκεψη του Πενταγώνου για την οικοδόμηση «αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης και αυτονομίας» για μελλοντικούς πολέμους.
Το Πεντάγωνο βρίσκεται σε ένα συσχετιστικό ξεφάντωμα προσλήψεων, επιδιώκοντας να πληρώνει εξαψήφιο ποσό ετησίως για εμπειρογνώμονες πρόθυμους και ικανούς να αναπτύξουν και να ενσωματώσουν τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της «επαυξημένης πραγματικότητας, της τεχνητής νοημοσύνης, της παρακολούθησης της ανθρώπινης κατάστασης και των αυτόνομων μη επανδρωμένων συστημάτων».
Ομοίως, η Διοίκηση Μελλοντικής Εκπλήρωσης του Στρατού των ΗΠΑ, που δημιουργήθηκε το 2018, διατηρεί ως κρίσιμο στόχο τον σχεδιασμό αυτού που αποκαλεί «Στρατός 2040». Με άλλα λόγια, ο εξαρτώμενος από την τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτικός στρατός του μέλλοντος.
Αν και λίγο πιο μακριά από την υπόθεση του Milley για 10 έως 15 χρόνια, ο αναπληρωτής διοικητής της Futures Command, αντιστράτηγος Ross Coffman, πιστεύει ότι το 2040 θα σηματοδοτήσει την πραγματική είσοδο των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τεχνητά ευφυείς φονικές μηχανές.
Μιλώντας σε μια σύνοδο κορυφής στις 28 Μαρτίου των ηγετών του Υπουργείου Άμυνας και των εμπειρογνωμόνων τεχνολογίας, ο Coffman περιέγραψε τη συνεργασία μεταξύ ανθρώπου και μηχανής που οραματίζεται για το μέλλον, συσχετίζοντάς την με τη σχέση μεταξύ ενός σκύλου και του αφεντικού του.
Αντί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθά τους στρατιώτες να μπουν στη μάχη, ωστόσο, ο Coffman πιστεύει ότι οι άνθρωποι θα βοηθήσουν τις μηχανές στο πεδίο της μάχης.
«Νομίζω ότι θα δούμε μια αναστροφή το 2040», δήλωσε ο Coffman, «όπου οι άνθρωποι κάνουν εκείνες τις λειτουργίες που επιτρέπουν στη μηχανή να μπει σε μια θέση σχετικού πλεονεκτήματος, όχι η μηχανή να φέρνει τους ανθρώπους σε μια θέση σχετικού πλεονεκτήματος».Μια γυναίκα φτάνει για να αγγίξει έναν ρομποτικό βραχίονα που αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και εκτίθεται στην Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA, η επιστημονική ερευνητική ομάδα του Πενταγώνου) Robotics Challenge Expo στο Fairplex στην Pomona της Καλιφόρνια, στις 6 Ιουνίου 2015. (Chip Somodevilla/Getty Images)
«Όλα ξεφεύγουν από τον έλεγχο»
Η ανακατασκευή του αμερικανικού στρατού και η διαμόρφωση ενός νέου, συνεκτικού τρόπου πολέμου είναι μια δύσκολη υπόθεση. Είναι, ωστόσο, κάτι για το οποίο το Πεντάγωνο φαίνεται διατεθειμένο να πληρώσει.
Το Υπουργείο Άμυνας ζητά χρηματοδότηση ρεκόρ 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έργα τεχνητής νοημοσύνης μόνο για το επόμενο έτος. Το ποσό αυτό θα υπερβεί τα εκτιμώμενα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις AI που πραγματοποιούνται από τον στρατό της Κίνας.
Μεγάλο μέρος της προορίζεται επίσης για πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων για αυτόνομα οπλικά συστήματα.
Η προσπάθεια φαίνεται τουλάχιστον να είναι μια πραγματική αρχή προς το όραμα του Milley για μαζική ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων. Εγείρει επίσης βαθιές ανησυχίες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να μοιάζει ο επόμενος πόλεμος και εάν η πολύ ανθρώπινη ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας είναι επαρκώς προετοιμασμένη για τη διαχείριση των αυτόνομων δημιουργιών της.
Ο John Mills, πρώην διευθυντής πολιτικής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, στρατηγικής και διεθνών υποθέσεων στο Γραφείο του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, πιστεύει ότι αυτό το μονοπάτι είναι γεμάτο με την πιθανότητα ακούσιων συνεπειών.
«Είναι το Skynet», δήλωσε ο Mills στους The Epoch Times, αναφερόμενος στη φανταστική τεχνητή νοημοσύνη που κατακτά τον κόσμο στο franchise ταινιών «The Terminator». "Είναι η υλοποίηση ενός περιβάλλοντος που μοιάζει με Skynet."
«Το ερώτημα είναι, τι θα μπορούσε ενδεχομένως να πάει στραβά με αυτή την κατάσταση; Λοιπόν, πολύ».
Ο Mills δεν πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη αξίζει όλο το μυστήριο που της έχει δοθεί στη λαϊκή κουλτούρα, αλλά ανησυχεί για την προφανή τάση στη λήψη στρατιωτικών αποφάσεων προς την οικοδόμηση συστημάτων με πραγματική αυτονομία. Δηλαδή, συστήματα ικανά να πάρουν την απόφαση να σκοτώσουν χωρίς πρώτα να λάβουν ανθρώπινη έγκριση.
"[Η τεχνητή νοημοσύνη] ακούγεται σκοτεινή και μυστηριώδης, αλλά είναι πραγματικά μεγάλα δεδομένα, η ικανότητα απορρόφησης και ανάλυσης αυτών των δεδομένων με μεγάλες αναλύσεις και το βασικό πράγμα τώρα είναι να δράσουμε αυτά τα δεδομένα, συχνά χωρίς ανθρώπινη αλληλεπίδραση", δήλωσε ο Mills.
Η απώλεια αυτού του "man-in-the-loop" σε πολλές προτεινόμενες μελλοντικές τεχνολογίες αποτελεί επομένως αιτία ανησυχίας.
Η εκπαίδευση των ανθρώπων να αναγνωρίζουν σωστά μεταξύ φίλου και εχθρού πριν εμπλακούν σε κινητική δράση είναι αρκετά περίπλοκη, πιστεύει ο Mills. Πολύ περισσότερο με τις μηχανές.
"Αυτό που είναι διαφορετικό τώρα είναι η ικανότητα δράσης αυτών των απίστευτων συνόλων δεδομένων αυτόνομα και χωρίς ανθρώπινη αλληλεπίδραση", δήλωσε ο Mills.
«Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης με αυτόνομα οχήματα και η αφήνοντάς τα να ενεργούν ανεξάρτητα χωρίς ανθρώπινη λήψη αποφάσεων, εκεί είναι που όλα ξεφεύγουν από τον έλεγχο».
Για το σκοπό αυτό, ο Μιλς εξέφρασε την ανησυχία του για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια μελλοντική σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους και της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό.
Φανταστείτε, είπε, έναν υποθαλάσσιο χώρο μάχης στον οποίο αυτόνομα υποβρύχια και άλλα οπλικά συστήματα γεμίζουν τις θάλασσες.
Παρατασσόμενο από κινεζικές, αμερικανικές, κορεατικές, αυστραλιανές, ινδικές και ιαπωνικές δυνάμεις, το χάος που θα προέκυπτε πιθανότατα θα τελείωνε με αυτόνομα συστήματα να εμπλέκονται σε πόλεμο σε όλη την περιοχή, ενώ τα επανδρωμένα σκάφη συγκρατήθηκαν και προσπάθησαν να εκτοξεύσουν καλύτερα την επόμενη ομάδα ρομποτικών πολεμικών μηχανών. Οτιδήποτε άλλο θα διακινδύνευε να βάλει πραγματικές ζωές στο δρόμο των αυτοματοποιημένων δολοφόνων.
"Πώς σχεδιάζετε σενάρια εμπλοκής με αυτόνομα υποθαλάσσια οχήματα;" Mills είπε
«Αυτό θα είναι το απόλυτο χάος στον υπόγειο πόλεμο».
Όμιλος αερομεταφορέων των ΗΠΑ στη Θάλασσα των Φιλιππίνων στις 19 Σεπτεμβρίου 2021. (Φωτογραφία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ από τον Ειδικό Μαζικής Επικοινωνίας 2ης Τάξης Haydn N. Smith)
Αυτοματοποιημένη θανάτωση
Βεβαίως, η πρόληψη της αυτοματοποιημένης δολοφονίας μαχητών από τεχνητά ευφυή συστήματα είναι κάτι που το Πεντάγωνο έχει σκεφτεί εδώ και πολύ καιρό.
Η στρατηγική τεχνητής νοημοσύνης του 2018, για παράδειγμα, προσπάθησε να επιταχύνει την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης σε όλο το Υπουργείο Άμυνας, επιδιώκοντας παράλληλα δεοντολογικές προσεγγίσεις για τη «μείωση της ακούσιας βλάβης».
Οι ηθικές αρχές του 2020 για την τεχνητή νοημοσύνη προσπάθησαν επίσης να διασφαλίσουν ότι μόνο «αξιόπιστες» και «κυβερνήσιμες» τεχνολογίες AI υιοθετήθηκαν από τον στρατό.
Η στρατηγική και η πορεία εφαρμογής της υπεύθυνης τεχνητής νοημοσύνης του 2022 (pdf), εν τω μεταξύ, περιέγραψε ένα σχέδιο για τον μετριασμό των ακούσιων συνεπειών που θα μπορούσαν να προκύψουν από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης σε στρατιωτικά συστήματα.
Καμία από αυτές τις προσπάθειες, ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν θα αποτρέψει την υιοθέτηση πλήρως αυτόνομων φονικών μηχανών. Πράγματι, δεν είχαν ποτέ την πρόθεση.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλα αυτά τα έγγραφα δημιουργήθηκαν υπό την καθοδήγηση της οδηγίας 3000.09 του Υπουργείου Άμυνας (pdf), του κατευθυντήριου εγγράφου του Πενταγώνου για την ανάπτυξη αυτόνομων οπλικών συστημάτων.
«Αυτό είναι θεμελιώδες», είπε ο Μιλς για το έγγραφο. «Είναι πολύ σημαντικό γιατί οδηγεί στην ανάπτυξη».
Αρχικά εκδόθηκε το 2012, το έγγραφο μόλις έλαβε μια σημαντική αναθεώρηση τον Ιανουάριο, με σκοπό να προετοιμάσει το Πεντάγωνο για αυτό που ο Διευθυντής Πολιτικής Αναδυόμενων Δυνατοτήτων του Υπουργείου Άμυνας Michael Horowitz είπε τότε ότι ήταν ένα «δραματικό, διευρυμένο όραμα για το ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον του αμερικανικού στρατού».
Υπάρχει μόνο μια προειδοποίηση σε αυτή την ηθική, αξιόπιστη, κυβερνήσιμη, ανάπτυξη θανατηφόρων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης: Το Πεντάγωνο δεν έχει σκληρούς και γρήγορους κανόνες για να απαγορεύσει στα αυτόνομα συστήματα να σκοτώνουν.
Πράγματι, ενώ το 3000.09 αναφέρεται συχνά από τους υποστηρικτές των τεχνολογιών man-in-the-loop, το έγγραφο δεν προωθεί στην πραγματικότητα τέτοιες τεχνολογίες, ούτε απαγορεύει τη χρήση πλήρως αυτοματοποιημένων θανατηφόρων συστημάτων.
Αντ 'αυτού, το έγγραφο περιγράφει μια σειρά αυστηρών αναθεωρήσεων που πρέπει να περάσουν τα προτεινόμενα αυτόνομα συστήματα. Και, ενώ κανένα ανεξάρτητο οπλικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δεν έχει καταφέρει ακόμη να περάσει από αυτή τη διαδικασία, το μέλλον είναι πιθανό να δει πολλά τέτοια συστήματα.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας εργάζεται γρήγορα για να παρατάξει τις δικές του αυτοματοποιημένες φονικές μηχανές και το Υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή κατά μέτωπο, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσει τις αμερικανικές αξίες
"[Η Κίνα] προσπαθεί να αντιμετωπίσει και αυτά τα δύσκολα προβλήματα, επιτρέποντας στην [AI] να εμπλακεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση", δήλωσε ο Mills.
«Νομίζω ότι η τάση τους είναι να το επιτρέπουν ακόμα κι αν σκοτώσουν κατά λάθος τους δικούς τους ανθρώπους».
Για το σκοπό αυτό, ο επόμενος πόλεμος μπορεί κάλλιστα να διεξαχθεί κυρίως μεταξύ τεχνητά ευφυών ρομπότ, με τους ανθρώπινους χειριστές να στέκονται στο περιθώριο, προσπαθώντας να κατευθύνουν τη δράση.
Το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να το διαχειριστούν αυτό χωρίς να χάσουν τον έλεγχο των δημιουργιών τους, μένει να το δούμε.
Ο Μιλς ελπίζει ότι, αν κάποιος μπορεί να το κάνει, αυτός είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Εξάλλου, λέει, έχουμε το καλύτερο ανθρώπινο ταλέντο.
«Νομίζω ότι έχουμε ακόμα αρκετά προστατευτικά κιγκλιδώματα όπου θα είναι επαναληπτικό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε πιο έξυπνοι και να μάθουμε να ενσωματώνουμε στους αλγόριθμους προφυλάξεις και μέτρα ελέγχου», δήλωσε ο Μιλς.
«Νομίζω ότι έχουμε καλές ομάδες και ανθρώπους στη θέση τους».
Η Epoch Times επικοινώνησε με το Πεντάγωνο για σχόλια.
Καλό είναι οι ... "στρατοί" αυτοί να εκπαιδευτούν και στο κολύμπι σε περιβάλλον ... Ατλαντίδας
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν νομίζω να αργεί και πολύ η πυρηνική υπερθέρμανση........
ΑπάντησηΔιαγραφή