Τρίτη 25 Απριλίου 2023

ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

GOLDMAN SACHS: «Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ 
ΔΥΟ ΤΡΙΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ»





Της Katabella Roberts

Τα δύο τρίτα των επαγγελμάτων σε ολόκληρη την Αμερική θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν εν μέρει από την τεχνητή νοημοσύνη (AI), προειδοποιούν οικονομολόγοι της Goldman Sachs.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 5 Απριλίου, οι οικονομολόγοι Τζόζεφ Μπριγκς και Ντέβες Κοντνάνι ανέφεραν ότι ένα νέο κύμα συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, θα μπορούσε να έχει «σημαντικό αντίκτυπο» στις αγορές εργασίας σε όλο τον κόσμο, ενώ οι εξελίξεις στην εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλαγές στις ροές εργασίας που θα μπορούσαν να «εκθέσουν το ισοδύναμο 300 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης στην αυτοματοποίηση».

Στο πλαίσιο της έκθεσής τους, οι δύο οικονομολόγοι ανέλυσαν βάσεις δεδομένων που περιγράφουν λεπτομερώς το είδος των εργασιών που εκτελούνται σε πάνω από 900 διαφορετικά επαγγέλματα και εκτίμησαν ότι περίπου τα δύο τρίτα των επαγγελμάτων στις ΗΠΑ εκτίθενται σε «κάποιο βαθμό» αυτοματοποίησης από την τεχνητή νοημοσύνη.

Επιπλέον, προέβλεψαν ότι περίπου το ένα τέταρτο έως και το ήμισυ του φόρτου εργασίας στα εκτεθειμένα επαγγέλματα θα μπορούσε να αντικατασταθεί από την τεχνητή νοημοσύνη.

«Παρά τη σημαντική αβεβαιότητα γύρω από τις δυνατότητες της generative AI, η ικανότητά της να παράγει περιεχόμενο που δεν διακρίνεται από την ανθρώπινη δημιουργία και να καταρρίπτει τα εμπόδια επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων και μηχανών αντανακλά μια σημαντική πρόοδο με δυνητικά μεγάλες μακροοικονομικές επιπτώσεις», γράφουν οι οικονομολόγοι.

Αν και αναγνωρίζουν τις ανησυχίες σχετικά με την προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη και τις πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας, οι Μπριγκς και Κοντνάνι σημειώνουν ότι δεν θα οδηγήσει σίγουρα όλη η αυτοματοποιημένη εργασία σε απολύσεις.

«Αν και ο αντίκτυπος της AI στην αγορά εργασίας είναι πιθανό να είναι σημαντικός, οι περισσότερες θέσεις εργασίας και κλάδοι είναι μόνο εν μέρει εκτεθειμένες στην αυτοματοποίηση και συνεπώς είναι πιο πιθανό να συμπληρωθούν παρά να αντικατασταθούν από την AI», γράφουν οι οικονομολόγοι.

«Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι βαθύτατες»

«Επιπλέον, οι θέσεις εργασίας που εκτοπίζονται από την αυτοματοποίηση έχουν ιστορικά αντισταθμιστεί από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η εμφάνιση νέων επαγγελμάτων μετά από τεχνολογικές καινοτομίες αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειοψηφία της μακροχρόνιας αύξησης της απασχόλησης», προσθέτουν.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs επεσήμαναν, ωστόσο, τα οφέλη της προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης που θα βρει το δρόμο της στις επιχειρήσεις και την κοινωνία, όπως η αύξηση της παραγωγικότητας και των προσπαθειών πωλήσεων και η βελτίωση της παραγωγής μεταξύ των εταιρειών, καθώς και η καλύτερη διάγνωση των ασθενών στα πλαίσια της υγειονομικής περίθαλψης.

Αυτό, λένε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά σχεδόν 7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Αν και πολλά είναι άγνωστα για το πώς η generative AI θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία και κοινωνία και θα χρειαστεί χρόνος για να εξελιχθεί, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι βαθύτατες», κατέληξαν οι οικονομολόγοι.

Η τελευταία έκθεση έρχεται μετά από ένα ερευνητικό δημοσίευμα (pdf) του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και των εργαζομένων της OpenAI στις 27 Μαρτίου, το οποίο διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των θέσεων εργασίας λευκών κολάρων στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να ολοκληρωθεί πιο αποτελεσματικά με τη βοήθεια του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 80 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεάσει τουλάχιστον το 10 τοις εκατό των εργασιακών του καθηκόντων από την εισαγωγή μεγάλων γλωσσικών μοντέλων όπως το ChatGPT, ενώ περίπου το 19 τοις εκατό των εργαζομένων θα μπορούσε να δει τουλάχιστον το 50 τοις εκατό των καθηκόντων του να επηρεάζεται.

Εν μέσω της αυξανόμενης κούρσας για την κατασκευή και την ανάπτυξη ολοένα και πιο ισχυρών προηγμένων συστημάτων AI, πολλαπλοί εμπειρογνώμονες του κλάδου ζητούν αυξημένη προσοχή, συμπεριλαμβανομένου του Σουντάρ Πιτσάι, του διευθύνοντος συμβούλου της Google και της μητρικής της Alphabet.

Ο Μασκ προειδοποιεί για «πιθανή καταστροφή του πολιτισμού»

Μιλώντας σε συνέντευξη στην εκπομπή “60 Minutes” του CBS στις 16 Απριλίου, ο Πιτσάι προειδοποίησε ότι «κάθε προϊόν κάθε εταιρείας» θα επηρεαστεί από την ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, προσθέτοντας ότι έμεινε «άφωνος» μετά την εξέταση των αποτελεσμάτων δοκιμών από ορισμένα πρότζεκτ τεχνητής νοημοσύνης της Google, όπως το “Bard”.

Σε άλλο σημείο, ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter Έλον Μασκ ασχολήθηκε με τις πιθανές απειλές που θέτει η προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τον παρουσιαστή του Fox News Τάκερ Κάρλσον που προβλήθηκε σε δύο μέρη στις 17-18 Απριλίου, ο Μασκ δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη ενέχει πιθανούς «κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα».

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πιο επικίνδυνη από, ας πούμε, τον κακό σχεδιασμό αεροσκαφών ή την κακή συντήρηση της παραγωγής ή την κακή παραγωγή αυτοκινήτων, με την έννοια ότι έχει τη δυνατότητα -όσο μικρή κι αν θεωρεί κανείς αυτή την πιθανότητα, αλλά δεν είναι τετριμμένη- έχει τη δυνατότητα για την καταστροφή του πολιτισμού», δήλωσε ο Μασκ στο Fox.

Τον περασμένο μήνα, ο Μασκ ενώθηκε με περισσότερα από 1.100 άτομα, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων και στελεχών της βιομηχανίας, όπως ο συνιδρυτής της Apple Στιβ Βόζνιακ, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Stability AI Εμάντ Μοστάκε, υπογράφοντας μια ανοιχτή επιστολή που καλούσε όλα τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης να «παύσουν αμέσως» την εκπαίδευση συστημάτων ισχυρότερων από το Chat GPT-4 για τουλάχιστον έξι μήνες.

Στην επιστολή τους, οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι τα σύγχρονα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης «γίνονται πλέον ανταγωνιστικά προς τον άνθρωπο σε γενικές εργασίες» και διερωτώνται αν θα πρέπει να «αυτοματοποιήσουμε όλες τις εργασίες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που μας ικανοποιούν».

«Θα πρέπει να αναπτύξουμε μη ανθρώπινα μυαλά που μπορεί τελικά να μας ξεπεράσουν, να μας υποσκελίσουν, να μας αχρηστεύσουν και να μας αντικαταστήσουν; Θα πρέπει να διακινδυνεύσουμε την απώλεια του ελέγχου του πολιτισμού μας; Τέτοιες αποφάσεις δεν πρέπει να ανατίθενται σε μη εκλεγμένους ηγέτες της τεχνολογίας», αναφέρεται στην επιστολή.

Η επιστολή της 22ας Μαρτίου έχει υπογραφεί μέχρι στιγμής από περισσότερα από 26.000 άτομα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου