Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΗΝ "ΤΥΧΗ" ΤΗΣ...

«ΚΑΠΟΥΤ» ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΑ


«Καπούτ» τα σχέδια παράδοσης όπλων της Γερμανίας για την Ουκρανία – Η κυβέρνηση ξέμεινε από χρήματα

Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία στο ΝΑΤΟ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεσμεύοντας μέχρι σήμερα οπλική βοήθεια άνω των 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το Kiel Institute for the World Economy.

Η εξοικονόμηση έκτακτου μέτρου για το πάγωμα της βοήθειας στην Ουκρανία εν μέσω μιας μαινόμενης δημοσιονομικής κρίσης στο εσωτερικό έχει διαταράξει όχι μόνο τη μελλοντική βοήθεια, αλλά και το πρόγραμμα του υπουργείου Άμυνας για όπλα, εξοπλισμό και πυρομαχικά που είχε ήδη υποσχεθεί, ανέφεραν γερμανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών που επικαλούνται τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το αίτημα της Ουκρανίας για ανταλλακτικά για τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Panzerhaubitze 2000 που προμήθευσε η Γερμανία δεν ικανοποιήθηκε, αναγκάζοντας τις δυνάμεις της Ουκρανίας να λειτουργήσουν χωρίς οβίδες στην επίθεσή της στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.

Η υπόθεση Panzerhaubitze 2000 είναι ένας από τους 30 περίπου τομείς «υποστήριξης προτεραιότητας» αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) που έχουν μείνει ανεκπλήρωτοι, μεταξύ άλλων, όπως συστήματα αεράμυνας, πυροβολικού και drone. 

«Οι προμήθειες από τα αποθέματα της Bundeswehr δεν μπορούν να διασφαλιστούν όπως είχε προγραμματιστεί και υποσχεθεί», ανέφερε η έκθεση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προειδοποιώντας ότι η συνολική υποστήριξη είναι «σε κίνδυνο».

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ φέρεται να έστειλε επιστολή στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας σχετικά με την ανάγκη μείωσης της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ενόψει της προσπάθειας λιτότητας, ενώ υποσχέθηκε να στείλει όσα έχουν ήδη δεσμευτεί.

Η γερμανική δημοσιονομική κρίση είναι σε μεγάλο βαθμό μια κρίση που δημιούργησε το ίδιο το Βερολίνο, με την οικονομική δύναμη της Κεντρικής Ευρώπης να φλερτάρει με την ύφεση για μεγάλο μέρος των τελευταίων δυόμισι ετών μετά την αποκοπή (με λίγη βοήθεια από τους «συμμάχους» των ΗΠΑ ) από τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αφήνοντας τους μεγάλους κατασκευαστές να εγκαταλείπουν τη χώρα ολοένα και περισσότερο σε αναζήτηση φθηνότερης ενέργειας, χαμηλότερους φόρους και λιγότερη γραφειοκρατία.

Η γερμανική βοήθεια για τον συνεχιζόμενο πόλεμο αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας κυμάνθηκε από άρματα μάχης Leopard και Marder IFV μέχρι πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς IRIS-T και Patriot, αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard, MARS MLRS, πύραυλους Stinger, drones και σοβιετικά
-αποθέματα δεξαμενών και BMP της εποχής που έχουν απομείνει από την παλιά Ανατολική Γερμανία. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει γερμανικό εξοπλισμό σχεδόν σε καθημερινή βάση σε αναφορές πεδίου μάχης για όπλα που καταστράφηκαν στη σύγκρουση, με μερικά από τα άρματα μάχης, τα όπλα και άλλο εξοπλισμό να καταλήγουν ως τρόπαια αφού αιχμαλωτίστηκαν από Ρώσους στρατιώτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου