Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΜΑΧΕΣΑΙ ΤΗ ΦΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΝΑΝΤΙΩΝΕΣΑΙ ΣΤΟΝ ΘΕΟ...

 ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΩΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Οι κίνδυνοι των εξαιρετικά επεξεργασμένων φυτικών τροφίμων έχουν επισημανθεί σε μια πρόσφατη μελέτη του Lancet, υποδεικνύοντας ότι αυτά τα προϊόντα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας, αντισταθμίζοντας τα οφέλη για την υγεία που συνήθως συνδέονται με μια φυτική διατροφή.

Αν και οι φυτικές δίαιτες έχουν αποδειχθεί ότι έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία, η μελέτη δείχνει ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα μπορεί να είναι εξίσου ανθυγιεινά με τα μη φυτικά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αν και οι φυτικές δίαιτες έχουν αποδειχθεί ότι έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία, η μελέτη δείχνει ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα μπορεί να είναι εξίσου ανθυγιεινά με τα μη φυτικά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Από την άλλη, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις διατροφικές ελλείψεις στη φυτική διατροφή και τους πιθανούς κινδύνους όπως το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. 

Έτσι, είναι δύσκολο να συμπεράνουμε ότι οι φυτικές δίαιτες, ακόμη και χωρίς υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι πράγματι μια υγιεινή επιλογή.


Φυτικές δίαιτες – ναι ή όχι;

Ακολουθεί το άρθρο «Παγίδες της φυτικής διατροφής» που δημοσιεύθηκε από το Gold Report στις 24 Αυγούστου 2024.
Κίνδυνοι των εξαιρετικά επεξεργασμένων φυτικών τροφίμων

Μια πρόσφατη μελέτη του Lancet διαπίστωσε ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα είναι επικίνδυνα για την υγεία κάποιου. 

Αυτά τα προϊόντα, φυτικές εκδόσεις ζωικών προϊόντων που παρασκευάζονται ως υποκατάστατα του πραγματικού πράγματος, περιλαμβάνουν, όπως έγραψε η συγγραφέας της Epoch Times, Ellen Wan, «vegan λουκάνικα, ψήγματα και μπιφτέκια, καθώς και φυτικά ποτά όπως σόγια και φυτικά γάλατα και ζαχαρούχα ποτά. 

Τα σνακ και οι καραμέλες που παρασκευάζονται από επεξεργασμένα φυτικά συστατικά είναι όλο και πιο διαδεδομένα».

 Αυτά τα προϊόντα, διαπίστωσε η μελέτη, «μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD) και θνησιμότητας», τα ίδια πράγματα που μια φυτική διατροφή υποστηρίζεται ότι μειώνεται.

Αναπτυσσόμενη αγορά, ωστόσο,

Ο Wan αναφέρει την Ένωση Φυτικών Τροφίμων, η οποία εξηγεί ότι η κατανάλωση φυτικών τροφίμων έχει αυξηθεί από τότε που χτύπησε ο covid.

 Περισσότεροι καταναλωτές δίνουν προσοχή στην υγεία τους και πιστεύουν ότι τη βελτιώνουν «δίνοντας προτεραιότητα σε μια φυτική διατροφή».

Το παρακάτω γράφημα (το οποίο δεν συμπεριέλαβε), από την Ένωση Φυτικών Τροφίμων, δείχνει την αγοραία αξία των φυτικών τροφίμων το 2022.

Οι βλάβες των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων αντισταθμίζουν τα οφέλη για την υγεία

Ο Wan δηλώνει ότι οι μελέτες δείχνουν ότι τα φυτικά τρόφιμα έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Οι φυτικές δίαιτες που ενθαρρύνουν την κατανάλωση φυτικών τροφών με ελάχιστο ή καθόλου κρέας, ψάρι, αυγά ή γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους «να μειώσουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, να διαχειριστούν το βάρος, να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη και να μειώσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας από ισχαιμική καρδιακή νόσο».

Ωστόσο, η μελέτη Lancet, εξηγεί ο Wan, δείχνει ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα είναι εξίσου ανθυγιεινά με τα μη φυτικά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και φαίνεται να διαγράφουν τυχόν θετικά οφέλη που μπορεί να έχει μια φυτική διατροφή.

«Ενώ τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά διατίθενται στο εμπόριο ως υγιεινά τρόφιμα, αυτή η μεγάλη μελέτη δείχνει ότι τα φυτικά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα δεν φαίνεται να έχουν προστατευτικές επιπτώσεις στην υγεία και συνδέονται με κακά αποτελέσματα για την υγεία», δήλωσε ο Eszter Vamos, συν-συγγραφέας της μελέτης και μέλος της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Imperial College του Λονδίνου.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν όχι μόνο υψηλά επίπεδα αλατιού, λίπους και ζάχαρης, αλλά και διάφορα πρόσθετα.

Αντ 'αυτού, συνιστάται στους αναγνώστες να εξετάσουν το βαθμό επεξεργασίας όταν κάνουν επιλογές φυτικών τροφίμων.

Η Fernanda Rauber, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι είναι φυτικά, αυτά τα τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν σε παράγοντες κινδύνου όπως η δυσλιπιδαιμία και η υπέρταση λόγω της σύνθεσης και των μεθόδων επεξεργασίας τους.

 Τα πρόσθετα τροφίμων και οι βιομηχανικοί ρύποι που υπάρχουν σε αυτά τα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, επιδεινώνοντας περαιτέρω τους κινδύνους.

«Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τη στροφή προς φυτικές επιλογές τροφίμων που λαμβάνουν υπόψη τον βαθμό επεξεργασίας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της καρδιαγγειακής υγείας».

Ο Wan ανέφερε επίσης μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition που κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με τον Vamos:


Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition έδειξε ότι δεν είναι όλες οι χορτοφαγικές δίαιτες υγιεινές. Οι χορτοφάγοι που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, όπως φυτικό κρέας και υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων, μπορεί να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα υγείας με τους κρεατοφάγους.
Διατροφικές ελλείψεις

Άλλα άρθρα σχετικά με τις φυτικές δίαιτες προειδοποιούν για διατροφικές ελλείψεις, δεδομένου ότι τα φυτά δεν έχουν μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στις ζωικές τροφές, όπως βιταμίνες D, B12, ασβέστιο, ψευδάργυρο και πολλά άλλα. Εδώ είναι μερικά από τα άρθρα:





Λιγότερα καρδιαγγειακά νοσήματα, περισσότερο αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Αυτό που η Wan παρέλειψε να αναφέρει στο άρθρο της, ωστόσο, είναι τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν οι Clem και Barthel - ότι οι φυτικές δίαιτες έχουν μικτά και αβέβαια αποτελέσματα, όπως έγραψαν:

Πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα έχει εντοπίσει άλλους πιθανούς κινδύνους μιας φυτικής διατροφής που αξίζει περαιτέρω μελέτη ... Είναι συνετό για όσους ακολουθούν φυτική διατροφή να εξασφαλίζουν επαρκή πρόσληψη τροφών που περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη D. 

Η προσεκτική προσοχή στην πρόσληψη εμπλουτισμένων τροφίμων, όπως τα φυτικά γάλατα [αυτά που ανέφερε ο Wan παραπάνω, ως εξαιρετικά επεξεργασμένα και ανθυγιεινά], μπορεί να είναι χρήσιμη.

Σύμφωνα με μια άλλη πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο αναφέρθηκε ως κίνδυνος για χορτοφάγους και vegans. 

Αυτή η μελέτη συνέκρινε τα ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ κρεατοφάγων, pescatarians και χορτοφάγων και διαπίστωσε στατιστικά σημαντική αύξηση του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε χορτοφάγους σε σύγκριση με κρεατοφάγους ... 

Αν και η μελέτη ήταν ενημερωτική, αυτά τα αποτελέσματα του αυξημένου κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου δεν έχουν επιβεβαιωθεί από περαιτέρω μελέτες. 

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι οι χορτοφάγοι, συμπεριλαμβανομένων των vegans, είχαν χαμηλότερα ποσοστά εμφράγματος του μυοκαρδίου, ισχαιμικής καρδιακής νόσου, παχυσαρκίας, υψηλής χοληστερόλης, υπέρτασης και διαβήτη. (Η έμφαση προστέθηκε.)

Επομένως, είναι δύσκολο να συμπεράνουμε ότι οι φυτικές δίαιτες, ακόμη και χωρίς υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι πράγματι μια υγιεινή επιλογή.

Τα σαρκοφάγα μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Ευτυχώς, δεν έχουν χαθεί όλα. 

Η ιαπωνική διατροφή, για την οποία έγραψε η Wan στο τέλος του άρθρου της, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και παρατείνει τη ζωή χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψει τις ζωικές πρωτεΐνες ή να τρώει εξαιρετικά επεξεργασμένες vegan εκδοχές του πραγματικού πράγματος.

5 κατηγορίες τροφίμων της ιαπωνικής διατροφήςΔημητριακά, όπως ρύζι, ψωμί και ζυμαρικά

Λαχανικά, όπως πράσινα λαχανικά, μανιτάρια, πατάτες, γλυκοπατάτες, γιαμ και φύκια

Ψάρια, κρέας και πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των αυγών και των βιολογικών προϊόντων σόγιας [τα οποία πρέπει να ζυμώνονται για την απομάκρυνση του φυτικού οξέος]
Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, βούτυρο και τυρί
Φρούτα, όπως πορτοκάλια, μήλα, λωτοί, αχλάδια, σταφύλια και ροδάκινα

Οι κατηγορίες τροφίμων παρατίθενται κατά σειρά των συνιστώμενων ημερήσιων μερίδων, συνολικού ύψους 2.000 έως 2.400 θερμίδων.

 Οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν επίσης την κατανάλωση άφθονου νερού ή τσαγιού και τον περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένων σνακ, γλυκών και ζαχαρούχων ποτών.

Λίγη τροφή για σκέψη!



4 σχόλια:



  1. Ενενήντα πέντε χρόνια δεν είδα άνθρωπο, μήτε αγρίμι, μήτε πουλί, μήτε ψωμί έφαγα, μήτε ντύθηκα με ρούχο. Τριάντα χρόνια έζησα με πολλή στενοχώρια, με πείνα και με δίψα και με παγίδες του διαβόλου (έλεγε ο Άγιος Μάρκος ο Αθηναίος στο βιογράφο του Σεραπίωνα.

    Έφαγα, τέκνον μου, χώμα από την πολλή μου πείνα, και από την πολλή μου δίψα ήπια νερό της θάλασσας. Είκοσι χρόνια ήμουνα γυμνός, ως ο Αδάμ. Τα δαιμόνια με σέρνανε να με ρίξουνε στη θάλασσα και φωνάζανε: «Φεύγα από τον τόπο μας καλόγερε. Από την αρχή του κόσμου δεν ήλθε άνθρωπος σε τούτο το μέρος και συ πως αποκότησες και ήρθες;». Κι εγώ καρτέρησα είκοσι χρόνια πεινασμένος και γυμνός. Και η ευσπλαχνία του Κυρίου έκανε κι αλλάξανε τα φυσικά του κορμιού και φυτρώσανε τρίχες σε όλο το κορμί μου. Κι ένας άγγελος μου έφερνε να φάγω, κι έβλεπα τους αγγέλους να κατεβαίνουνε κοντά μου, και θωρούσα την Βασιλείαν των Ουρανών και τα Μοναστήρια, που κάθονται οι ψυχές των Αγίων». Κι εκεί που μιλούσε ο Άγιος Μάρκος πέρασε η νύχτα και γλυκοχάραξε η μέρα. Κι ο Αββάς Σεραπίονας είδε τότε το κορμί του Αγίου Μάρκου σκεπασμένο από τρίχες πυκνές, σαν ήτανε θηρίο, και τον έπιασε φόβος και τρόμαξε, γιατί δεν είχε όψη ανθρωπινή, και δεν ξεχώριζε πως ήτανε άνθρωπος, πάρεξ μονάχα από την ομιλία που έβγαζε από το στόμα του. Κι ο Άγιος Μάρκος είπε:

    - Μη φοβάσαι, τέκνον μου, από την όψη ετούτου του κορμιού, γιατί είναι πρόσκαιρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άν ο Θεός θέλει να ζήσεις επιβιώνεις είτε με άμμο της θάλασσας, είτε με αέρα κοπανιστό, είτε με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, είτε με μολυσμένα από ραδιενέργεια τρόφιμα, όπως το ακατάλληλο λόγω ραδιενέργειας κρέας που έτρωγαν τα πνευματικά παιδιά του Στάρετς Σάββα του Παρηγορητή μετά από εισήγησή του να το σταυρώνουν 3 φορές και να επικαλούνται τη βοήθεια του Κυρίου, της Υπεραγίας Θεοτόκου και του ιδίου του Στάρετς.

      Διαγραφή
    2. Η ραδιενέργεια προερχόταν από το "ατύχημα" στο εργοστάσιο του Τσερνομπίλ

      Διαγραφή
    3. "Ο δε υπομείνας εις τέλος, ούτος σωθήσεται." (Ματθ. κδ' 13)
      ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΟΝ ΑΒΒΑ ΜΑΡΚΟ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ:

      Και βράδιασε η μέρα κι είπε ο Άγιος Μάρκος:

      —«Τέκνον μου, Σεραπίονα, είναι καιρός να κάνουμε αγάπη». Και άπλωσε τα χέρια του και προσευχήθηκε. Και μπήκανε στη σπηλιά και είδανε ένα τραπέζι κι' ένα ψωμί που άχνιζε επάνω στο τραπέζι και δυο ψητά ψάρια και λάχανα τρυφερά κι ελιές και χουρμάδες κι έναν μαστραπά νερό και καθίσαν. Κι είπε ο Άγιος Μάρκος:

      —«Ευλόγησον». Και παρευθείς φάνηκε ένα χέρι, κι ευλόγησε την τράπεζαν. Κι ο Άγιος Μάρκος είπε:

      —«Ευλόγησον, Κύριε, την βρώσιν και την πόσιν πάντοτε και νύν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων».
      Και σαν αποφάγανε, έκανε την ευχαριστία ο Άγιος Μάρκος και παρευθύς η τράπεζα σηκώθηκε, όπως στρώθηκε. Κι είπε ο Άγιος Μάρκος στον Αββά Σεραπίονα:

      - «Είδες, τέκνον μου, πόσο αγαπά ο Θεός τους δούλους Του;»

      Διαγραφή