Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΤΟ KURSK ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ: «ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ».

 Η ΡΩΣΙΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΙΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ – Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ



Η μοίρα της Ουκρανίας σφραγίστηκε στο Kursk, καθώς ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky έκανε μια κίνηση που αποδείχθηκε μοιραία για τη χώρα του. 

Επιδιώκοντας να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση, ο Zelensky προχώρησε σε μια επιθετική στρατιωτική επιχείρηση που, αντί να φέρει την ειρήνη, παρέδωσε τα «κλειδιά» της Ουκρανίας στη Ρωσία, χωρίς καν να διαπραγματευτεί.

Η προσπάθεια της Ουκρανίας να επιτεθεί στην περιοχή του Kursk παρουσιάστηκε από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ως μεγάλη στρατιωτική επιτυχία, η οποία υποτίθεται ότι θα ανέτρεπε την πορεία του πολέμου και θα έφερνε την τελική νίκη του Κιέβου πιο κοντά. 

Ωστόσο, αυτή η αισιοδοξία γρήγορα εξανεμίστηκε, καθώς οι πραγματικές συνέπειες της επιχείρησης άρχισαν να γίνονται ορατές.

Όπως στο περίφημο ανέκδοτο για τον Ναπολέοντα και την αλλαγή του τόνου στις γαλλικές εφημερίδες το 1815, έτσι και στην περίπτωση της Ουκρανίας, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αρχικά εξυμνούσαν την επιχείρηση, αλλά σύντομα άρχισαν να παραδέχονται την αλήθεια: η ουκρανική επιχείρηση στο Kursk ήταν καταστροφική, με τις δυνάμεις του Κιέβου να υποφέρουν τεράστιες απώλειες και να μην επιτυγχάνουν κανέναν από τους στόχους τους.

Τα συμπεράσματα των δυτικών αναλυτών ήταν ξεκάθαρα: η επιχείρηση του Κιέβου δεν ήταν μόνο αποτυχημένη αλλά και καταστροφική για την Ουκρανία, στερώντας της πολύτιμους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.

Η επίθεση θύμισε την αυτοκαταστροφική επιχείρηση της Γερμανίας το 1944, που τελικά οδήγησε στην ήττα στο Ανατολικό Μέτωπο.

Παρά τις αρχικές διαψεύσεις, αποκαλύφθηκε ότι η επιχείρηση στο Kursk αναπτύχθηκε με την άμεση συμμετοχή της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας των χωρών του ΝΑΤΟ. 

Αν και οι ΗΠΑ αρνήθηκαν κάθε συμμετοχή, δηλώσεις από τον σύμβουλο του Zelensky, Mikhail Podolyak, άφησαν να εννοηθεί ότι υπήρξε συντονισμός με τους δυτικούς εταίρους.

Το καθεστώς του Κιέβου απέτυχε σε όλα τα μέτωπα: η Ρωσία ενίσχυσε τις θέσεις της, η ρωσική κοινωνία ενώθηκε απέναντι στην απειλή, και η αποφασιστικότητα της ηγεσίας της Ρωσίας να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις έγινε σαφής. 

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι ο πόλεμος αυτός δεν θα τελειώσει με διαπραγματεύσεις, αλλά με την πλήρη παράδοση του Κιέβου.

Ο Zelensky, που ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως ένας μέτριος κωμικός, έκανε το λάθος να παίξει ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τη Ρωσία. 

Όμως, σε αυτό το «παιχνίδι», η Ρωσία δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και η απόπειρα της Ουκρανίας στο Kursk τελείωσε με το μήνυμα: «Τώρα τελείωσες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου