Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥ...

ΤΟ 50% ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΛΙΣ 268 ΕΥΡΩ



 
Ελλάδα: Οι φορολογικές δηλώσεις του 2024 αποκάλυψαν σημαντικές αλλαγές στα δηλωθέντα εισοδήματα των Ελλήνων, ιδίως των ελεύθερων επαγγελματιών. 

Παρά τις αλλαγές στη φορολόγησή τους με βάση τεκμαρτό εισόδημα, το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσε μηνιαίο εισόδημα μόλις 268 ευρώ, φανερώνοντας τη διαφορά με τους μισθωτούς που παραμένουν οι πλέον οικονομικά σταθεροί.

Το νέο σύστημα φορολόγησης, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2024, συνέβαλε στην είσπραξη επιπλέον 440 εκατομμυρίων ευρώ από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις για τον τεκμαρτό προσδιορισμό των εισοδημάτων, μόλις 0,006% των υπόχρεων αμφισβήτησε το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι, ενώ οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωσαν αυξημένα εισοδήματα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εμπίπτουν στο τεκμήριο εμφάνισαν μείωση σε σχέση με πέρυσι. 

Παράλληλα, οι φορολογούμενοι που δεν εμπίπτουν στο τεκμήριο, δήλωσαν σημαντικά υψηλότερα εισοδήματα, φτάνοντας τα 1.251 ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το δηλωθέν μέσο εισόδημα των μισθωτών ανέρχεται στα 16.470 ευρώ, των συνταξιούχων στα 13.333 ευρώ και των ελεύθερων επαγγελματιών στα 13.901 ευρώ, παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα των τελευταίων δεν καλύπτουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

Όσον αφορά τους φόρους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλαν μέσο φόρο 2.472 ευρώ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τους μισθωτούς. Ειδικότερα, όσοι φορολογούνται βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος κατέβαλαν 1.733 ευρώ, ενώ όσοι το υπερβαίνουν πλήρωσαν 3.423 ευρώ.

Από τα στοιχεία της εκκαθάρισης προκύπτει επίσης ότι ο μέσος φόρος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, αυξήθηκε κατά 813 ευρώ, ενώ αναμένεται περαιτέρω μείωση με την επικείμενη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Παρά το γεγονός ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωνε εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό πριν τον νέο νόμο, μόλις 263 άτομα υπέβαλαν τελικά αίτηση αμφισβήτησης του τεκμηρίου, δείχνοντας ότι η νέα νομοθεσία έχει γίνει ευρύτερα αποδεκτή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου