Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Ο ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΗΓΕΤΙΣΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ!

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ ΣΤΟ ΆΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 29 ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ


Κυβερνητικός Εκπρόσωπος,
 Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης

*Γράφει ο Λεωνιδας Χρυσανθοπουλος

Στο προχθεσινό μας άρθρο εξηγήσαμε γιατί η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να σταματήσουν κάθε προενταξιακή οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία, από τη στιγμή που η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε.

 Η προϋπόθεση αυτή ορίζεται σαφώς στη Δήλωση της Ε.Ε. της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005 για την έκδοση της οποίας αγωνίστηκε σκληρά τότε η Ελληνική Αντιπροσωπεία, και το πέτυχε.

Χθες μάθαμε ότι η Λευκωσία συναίνεσε στο να παρευρεθεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Άτυπο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 29 τρέχοντος. 

Μιλώντας στην εφημερίδα «Πολίτης» ο Κύπριος ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμβος έκανε λόγο για εποικοδομητική στάση της Λευκωσίας ενώ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπτιώτης την χαρακτήρισε ως κίνηση υψίστης πολιτικής σημασίας.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το Συμβούλιο αυτό πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες κι όχι στη Βουδαπέστη για να τιμωρηθεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν επειδή διεξήγαγε συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν που εισέβαλε στην Ουκρανία. 

Κατ’ αντιστοιχία λοιπόν, η Κυπριακή Κυβέρνηση επιτρέπει στον εισβολέα της Κύπρου να παρευρεθεί στο εν λόγω Συμβούλιο!

Εάν η κίνηση αυτή υψίστης πολιτικής σημασίας έχει σαν στόχο την ένωση της Κύπρου με την Τουρκία, τότε πράγματι η χειρονομία αυτή έχει μεγάλη πολιτική σημασία. 

Εάν όμως δεν έχει αυτόν το στόχο, το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ο κ. Κόμβος είναι να παραιτηθεί και να μην εμφανιστεί ούτε ο ίδιος ούτε ο Τουρκος ΥΠΕΞ στο Άτυπο Συμβούλιο των Βρυξελλών της 29ης τρέχοντος μηνός.

*Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος 
Πρέσβης επί τιμή




1 σχόλιο: