Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΠΝΙΓΕΙ ΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ...


ΕΝΩ ΤΑ «ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ» ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΒΔΟΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ ΣΤΙΛΟ» 




Με ορμή που περίσσευε, οι διαδηλωτές με τα κίτρινα γιλέκα συγκεντρώθηκαν προχθές για έβδομο διαδοχικό Σάββατο στις γαλλικές πόλεις, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Εμμανουέλ Μακρόν και της κυβέρνησής του.


Ομάδες διαδηλωτών πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίας στο Παρίσι, καλώντας τον Γάλλο πρόεδρο να παραιτηθεί.

Επίκεντρο των διαδηλώσεων ήταν πάλι η Αψίδα του Θριάμβου, αλλά και τα γραφεία της γαλλικής δημόσιας τηλεόρασης.

Συνθήματα για παραίτηση του Μακρόν ακούστηκαν επίσης και στο Μπορντό, όπου περίπου 2.500 διαδηλωτές έκαναν πορεία από την Πλας ντε λα Μπουρζ κατά μήκος του ποταμού Γαρούνα προς το κέντρο της πόλης.

Η αστυνομία τόσο στο Μπορντό όσο και στο Παρίσι είχε εκ νέου προχωρήσει σε προληπτικές συλλήψεις για κατοχή επικίνδυνου εξοπλισμού.

Και ενώ το κίνημα των κίτρινων γιλέκων καλά κρατεί, έρχονται τα «Κόκκινα Στιλό» αναγγέλλοντας μια νέα πιθανή εξέγερση, αυτή τη φορά στον κόσμο της εκπαίδευσης.


Τα Κόκκινα Στιλό είναι «οι θυμωμένοι διδάσκοντες της Γαλλίας». Πρόκειται για ένα διαδικτυακό κίνημα που ξεκίνησε από το Facebook.

Η διαδικτυακή ομάδα γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου -εν μέσω των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων- και ήδη έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλη τη Γαλλία μέσω διαδικτύου.

Τα «Κόκκινα Στιλό» βαδίζουν δίχως άλλο στα χνάρια των Κίτρινων Γιλέκων ζητώντας την αναβάθμιση του επαγγέλματος τους. Εκτιμούν πως οι εξαγγελίες της γαλλικής κυβέρνησης τους αφήνουν ακάλυπτους.

Η ομάδα στο Facebook αν και πολυάριθμη είναι κλειστή. Μπορούν να γίνουν μέλη μόνο οι καθηγητές της εθνικής εκπαίδευσης, δηλαδή διδάσκοντες δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων.


Τα «Κόκκινα Στιλό», ζητούν από τη γαλλική κυβέρνηση να απαντήσει στη δυσφορία που βιώνουν τόσο καθηγητές όσο και μαθητές. Απαιτούν δηλαδή από το κράτος όχι μόνο να αναγνωρίσει τη δουλειά τους και να «φροντίσει επιτέλους τους ίδιους αλλά να βρεθεί στο πλευρό και των μαθητών.

Τα Κόκκινα Στιλό ασκούν κριτική τόσο στη γαλλική πολιτική σκηνή όσο και στα συνδικάτα. «Αν θεωρείτε πως οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων δεν αρκούν, ελάτε κοντά μας». Αυτό είναι το μότο τους.

Όσο για τα βασικά τους αιτήματα; Ζητούν αυξήσεις στους μισθούς, αύξηση του εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη και να βελτιωθούν κατ΄επέκταση οι συνθήκες εκμάθησης.


Ο ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ, Η ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ, Ο ΜΑΚΡΟΝ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΧΟΝΤΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου