Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

ΟΤΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΑΝΑΔΥΟΥΝ ΤΟ "ΚΡΥΦΟ ΧΑΡΤΙ" ΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ...

DER SPIEGEL: «Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΙΑ… ΜΗΠΩΣ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΜΑΡΞ;»



Την ορθότητα και επικαιρότητα του Μαρξ «ανακάλυψε» το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», στο τελευταίο για το 2022 τεύχος του που κυκλοφορεί με εξώφυλλο τον σπουδαίο φιλόσοφο και πατέρα της κοσμοθεωρίας του επιστημονικού σοσιαλισμού.

Με τίτλο «Μήπως είχε δίκιο τελικά ο Μαρξ;», το γερμανικό περιοδικό κάνει αναφορά στις διαρκώς κλιμακούμενες καπιταλιστικές οικονομικές κρίσεις και στην κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «ο κλασικός καπιταλισμός δεν λειτουργεί πια».

Το περιοδικό αναφέρεται στα λεγόμενα του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου επενδυτή Ρέι Ντάλιο, ο οποίος σημειώνει πως τον τελευταίο καιρό έπαψε πια να διαβάζει τα πρωινά τη Wall Street Journal στη βίλα των 2.000 τ.μ, αλλά το «Κεφάλαιο» του Μαρξ.

«Ο καπιταλισμός δεν λειτουργεί πια για τους περισσότερους ανθρώπους», λέει ο Ντάλιο, του οποίου υπολογίζεται ότι η περιουσία του είναι περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια.


Σε μια κρίση… αυτογνωσίας, ο Ντάιο σημειώνει ότι ο πλούτος και η ευημερία διανέμονται μόνο μονόπλευρα. «Όσοι είναι φτωχοί, παραμένουν φτωχοί και δεν υπάρχει σχεδόν ούτε ίχνος ίσων ευκαιριών. 

Σταματήστε το», λέει ο δισεκατομμυριούχος. Και, βέβαια, ως γνήσιος καπιταλιστής προσθέτει ότι ότι ο καπιταλισμός πρέπει επειγόντως να… μεταρρυθμιστεί ριζικά, ειδάλλως θα χαθεί.

«Πάρα πολλά πράγματα δεν λειτουργούν πλέον. Η παγκοσμιοποίηση πρόκειται να καταρρεύσει, παίρνοντας μαζί της το γερμανικό οικονομικό μοντέλο. 

Η διεθνής κοινότητα εγκλωβίζεται σε ανταγωνιστικά μπλοκ, ο πληθωρισμός διευρύνει περαιτέρω το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και έχουμε χάσει σχεδόν όλους τους κλιματικούς στόχους μας», σημειώνει το «Der Spiegel».

«Η κλιματική κρίση είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων που προκαλεί ο καπιταλισμός. Οι τρέχοντες περιβαλλοντικοί κίνδυνοι συνδέονται στενά με τις μαρξιστικές κριτικές του καπιταλισμού. Πριν από 150 και πλέον χρόνια, ο Καρλ Μαρξ είχε εντοπίσει τους κινδύνους αυτού του συστήματος για τον πλανήτη», αναφέρει το άρθρο του γερμανικού περιοδικού.

Ασφαλώς, κανείς δεν περίμενε το «Der Spiegel» και δισεκατομμυριούχους τύπου Ντάλιο για να επιβεβαιώσουν την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του μαρξισμού. 

Απλά τώρα, ακόμη και οι ίδιοι οι υπέρμαχοι του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος αδυνατούν να το υπερασπιστούν και γι’ αυτό καλούν σε «ριζική μεταρρύθμισή του» μπας και καταφέρουν να βάλουν φρένο στον τροχό της ιστορίας.




1 σχόλιο:

  1. Κομμουνισμός fast track από τους άνετους πλουσίους προς την μάζα τών ανθρώπων. Πληρωμένη διαφήμιση πεθαμένων άθεων θεών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή