Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Η ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΓΙΑΤΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΤΗ ΑΝΟΗΣΙΑ

ΒΙΝΤΕΟ


 Γράφει ο John Stossel
Μετάφραση: Απολλόδωρος

Για δεκαετίες, μας έχουν πει: ανακυκλώστε!

"Αν δεν χρησιμοποιούμε ανακυκλωμένο χαρτί, κόβουμε περισσότερα δέντρα!" λέει η Lynn Hoffman, συμπρόεδρος της Eureka Recycling.

Η ανακύκλωση χαρτιού (ή χαρτονιού) όντως σώζει δέντρα. Η ανακύκλωση αλουμινίου εξοικονομεί ενέργεια. Αλλά μέχρι εκεί.

Η άσχημη αλήθεια είναι ότι πολλά "ανακυκλώσιμα υλικά" που στέλνονται στα εργοστάσια ανακύκλωσης δεν ανακυκλώνονται ποτέ. Το χειρότερο είναι το πλαστικό.

Ακόμα και η Greenpeace λέει τώρα: "Η ανακύκλωση πλαστικού είναι αδιέξοδη".

Η Hoffman συχνά τα μεταφέρει με φορτηγά σε χωματερές.


Πριν από χρόνια, ο επιστημονικός συγγραφέας John Tierney έγραψε μια ιστορία στο περιοδικό New York Times, "Η ανακύκλωση είναι μια μπούρδα". Έκανε ρεκόρ μίσους στους Times.

Αλλά αυτό που έγραψε ήταν αλήθεια.

"Είναι ακόμα πιο αληθινό σήμερα", λέει ο Tierney στο νέο μου βίντεο.

"Η ανακύκλωση είναι μια βιομηχανία που χρησιμοποιεί όλο και πιο ακριβή εργασία για να παράγει υλικά που αξίζουν όλο και λιγότερο".

Θα ήταν πιο έξυπνο να πετάμε τα σκουπίδια μας στις χωματερές.

Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι χωματερές είναι τρομεροί ρυπαντές. Αλλά δεν είναι. Οι κανονισμοί (περιστασιακά, οι κυβερνητικοί κανονισμοί είναι χρήσιμοι) διασφαλίζουν ότι οι σημερινοί χώροι υγειονομικής ταφής έχουν προστατευτικά φράγματα ώστε να μην έχουν διαρροές.

Τελικά, οι χώροι υγειονομικής ταφής μετατρέπονται σε καλά πράγματα: λόφους σκι, πάρκα και γήπεδα γκολφ.

Αλλά δεν μας τελειώνει ο χώρος για τις χωματερές; Για χρόνια, τα κινδυνολογικά μέσα ενημέρωσης έλεγαν ότι ναι. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

Το 1987, τα μέσα ενημέρωσης έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα σε μια φορτηγίδα σκουπιδιών που ταξίδεψε χιλιάδες μίλια προσπαθώντας και αποτυγχάνοντας να βρει ένα μέρος για να πετάξει το φορτίο της.

Αλλά αυτή η φορτηγίδα δεν απορρίφθηκε επειδή υπήρχε έλλειψη χώρου. Τα κράτη απέρριψαν τη φορτηγίδα αφού τα υστερικά μέσα ενημέρωσης υπέθεσαν ότι περιείχε "μολυσματικά απόβλητα". Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας διαπίστωσε αργότερα ότι επρόκειτο για κανονικά σκουπίδια.

Οι χώροι υγειονομικής ταφής έχουν άφθονο χώρο γι' αυτά. Στην πραγματικότητα, η Αμερική έχει περισσότερο χώρο από ό,τι θα χρειαστούμε ποτέ. Μερικές φορές, μάλιστα, πολιτείες και επιχειρήσεις ανταγωνίζονται για να πάρουν τα σκουπίδια μας.


"Αν σκεφτείτε τις Ηνωμένες Πολιτείες σαν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου", λέει ο Tierney, "όλα τα σκουπίδια που θα παράγουμε τα επόμενα 1.000 χρόνια θα χωρούσαν μέσα σε ένα μικρό κλάσμα της γραμμής του ενός εκατοστού".

Η εναπόθεση των σκουπιδιών στις χωματερές είναι συχνά πολύ φθηνότερη από την ανακύκλωση. Η πόλη μου θα εξοικονομούσε 340 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο αν απλά σταματούσε την ανακύκλωση.

Αλλά δεν θα το κάνει, "επειδή οι άνθρωποι το απαιτούν", λέει ο Tierney. "Είναι ένα μυστήριο της πράσινης θρησκείας".

Οι εντολές της θρησκείας είναι πολύπλοκες. Η πόλη της Νέας Υόρκης με διατάζει: "Τοποθετώ τα ανακυκλώσιμα στο πεζοδρόμιο μεταξύ 4 μ.μ. και μεσάνυχτα ... Ξεπλένω τα πλαστικά δοχεία ... Διαχωρίζω το χαρτί από το πλαστικό, το μέταλλο και το γυαλί". Το χαρτί πρέπει να είναι δεμένο "με σπάγκο σε δεσμίδες όχι ψηλότερες από 18 ίντσες", και ούτω καθεξής.


"Αυτός είναι ένας λόγος που η ανακύκλωση αποτυγχάνει", λέει ο Tierney. "Είναι τόσο περίπλοκο, οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν ποτέ τους κανόνες".
Ακόμη χειρότερα, κάποια ανακύκλωση είναι άσκοπη ή επιβλαβής.

"Αν ξεπλύνετε ένα πλαστικό μπουκάλι με ζεστό νερό", επισημαίνει ο Tierney, "το καθαρό αποτέλεσμα είναι περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από ό,τι αν το πετούσατε στα σκουπίδια".

Εφόσον το μεγαλύτερο μέρος του πλαστικού δεν μπορεί να ανακυκλωθεί, ποια είναι τώρα η λύση των οικολόγων;

"Σταματήστε να το παράγετε", λέει ο John Hocevar της Greenpeace.

Πολλές περιβαλλοντικές ομάδες θέλουν τώρα να απαγορεύσουν το πλαστικό.

Αυτό είναι ανόητο. Το πλαστικό είναι χρήσιμο. Η χρήση του συχνά δημιουργεί λιγότερες εκπομπές από ό,τι τα εναλλακτικά του προϊόντα. Οι πλαστικές σακούλες δημιουργούν λιγότερες [εκπομπές] από τις χάρτινες σακούλες.

Ένα μεταλλικό καλαμάκι πρέπει να χρησιμοποιηθεί 150 φορές για να δημιουργήσει λιγότερη ρύπανση από ένα πλαστικό καλαμάκι.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες σπάνια το αναφέρουν αυτό ή το πώς μας παραπλάνησαν για την ανακύκλωση χρόνο με το χρόνο.

"Είναι αποκρουστικό το γεγονός ότι αφού λένε στους ανθρώπους επί τρεις δεκαετίες να ανακυκλώνουν, δεν ζητούν καν συγγνώμη για όλο το χρόνο και τα χρήματα που σπατάλησαν", παραπονιέται ο Tierney. "Αντ' αυτού, έχουν μια πρόταση (απαγόρευση του πλαστικού) που θα κάνει τη ζωή ακόμα χειρότερη".

Το πλαστικό δεν είναι κακό. Η ανακύκλωση δεν είναι σωτήρας του κλίματος. Όταν το Λος Άντζελες την επέβαλε, πρόσθεσαν 400 μεγάλα θορυβώδη απορριμματοφόρα.

Αυτό δημιουργεί πολλή ρύπανση.

Αλλά οι περιβαλλοντολόγοι εξακολουθούν να απαιτούν να κάνουμε πράγματα όπως να μαζεύουμε τα σκουπίδια μας και να αλλάζουμε από πλαστικές σε χάρτινες σακούλες που σκίζονται. Η Καλιφόρνια απαγόρευσε ακόμη και τα μικρά πλαστικά μπουκάλια σαμπουάν.

"Μερικοί από αυτούς τους κανόνες είναι τόσο αυθαίρετοι και ανόητοι", παραπονιέται ο Tierney. "Είναι απλώς ένας τρόπος για τους πράσινους και ορισμένους πολιτικούς να προσποιούνται ότι σώζουν τον πλανήτη".



***
ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ






1 σχόλιο:

  1. Δείξτε λίγο έλεος και σταματήστε τις αναρτήσεις τέτοιων ανόητων άρθρων. Λίγο πολύ μας λέτε να πετάμε τα σκουπίδια μας παντού, σαν τους γύφτους. Ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή