Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΙ ΜΟΙΧΕΠΙΒΑΤΕΣ ΜΗΠΩΣ ΣΗΚΩΘΟΥΝ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΝΗ ΤΟΥΣ;

ΟΙ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΛΑΥΡΑ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.


Οι αχειροτόνητοι σχισματικοί της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» έλαβαν άδεια από την ουκρανική κυβέρνηση να «τελέσουν» τη Θεία Λειτουργία στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου το Σάββατο 7 Ιανουαρίου, εορτή της Γέννησης του Κυρίου, Θεού και Σωτήρος μας Ιησού. Χριστός.

Η λειτουργία θα τελεστεί από τον «Μητροπολίτη» Επιφάνιο Ντουμένκο, επικεφαλής της Ουκρανικής σχισματικής οργάνωσης, στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως στην Άνω Λαύρα, αναφέρει η υπηρεσία Τύπου της OCU.

Τα θλιβερά νέα έρχονται μόλις μια εβδομάδα αφότου ανακοινώθηκε ότι η κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας υπέγραψε συμφωνίες μίσθωσης με το κράτος για τη χρήση του Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Τραπεζικής Εκκλησίας των Αγ. Αντωνίου και Θεοδόσιου δεν θα ανανεώνονταν.

Οι σχισματικοί κατέγραψαν τη δική τους οργάνωση με την ονομασία «Holy Dormition-kyiv Caves Lavra» σε μια διεύθυνση απέναντι από το φυσικό μοναστήρι τον περασμένο μήνα.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τελέστηκε η τελευταία ορθόδοξη λειτουργία στην εκκλησία. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, οι πιστοί άρχισαν να ψέλνουν το «Χριστός Ανέστη!» δείχνοντας τη δύναμη της πίστης τους μπροστά στη δίωξη.

Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου και άλλοι ιεροί τόποι περιήλθαν υπό κρατική ιδιοκτησία κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης και η Ουκρανία διατήρησε αυτή την πρακτική. Η Λαύρα δεν επιστράφηκε ποτέ στην Εκκλησία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά σήμερα είναι ένα κρατικό μουσείο.

Ο Viktor Yelensky, ο πρόσφατα διορισμένος επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας για την Εθνοπολιτική και την Ελευθερία της Συνείδησης, δήλωσε σε συνέντευξή του νωρίτερα σήμερα ότι οι λειτουργίες θα συνεχιστούν στη Λαύρα, αλλά η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (την οποία συνεχίζει να επιμένει να αποκαλεί «Πατριαρχείο Μόσχας, “παρά τον χωρισμό της UOC τον Μάιο), δεν θα είχε πλέον “μονοπώλιο”.

Ο Yelensky διορίστηκε μετά την απόλυση της Elena Bogdan, η οποία ήταν γνωστή για την αντίθεσή της στην απαγόρευση του UOC, από την Ethnopolitics Service τον περασμένο μήνα.orthochristian





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου