Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ KLAUS SCHWAB ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΕΔΩ ΚΑΙ 52 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΩΣ "ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥ"

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΞΕΣΠΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ WEF ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ "MR DAVOS” KLAUS SCHWAB 




Ο Klaus Schwab βρίσκεται στο τιμόνι του WEF εδώ και 52 χρόνια. 

Γράφει ο Larry Elliott
Μετάφραση: Απολλόδωρος


Το μέλλον του Κλάους Σβαμπ - του Mr Davos για περισσότερο από μισό αιώνα - έχει γίνει θέμα συζήτησης στη φετινή συνάντηση, αφού οι εργαζόμενοι του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ άσκησαν έντονη κριτική στον πρόεδρό τους και στην έλλειψη στρατηγικής διαδοχής.

Μια ομάδα νυν και πρώην υπαλλήλων του WEF που επικοινώνησε με τον Guardian δήλωσε ότι ο 82χρονος Schwab ήταν νόμος του εαυτού του και είχε περιβάλει τον εαυτό του με "ευγενείς" που ήταν ανίκανοι να διοικήσουν τον οργανισμό που ίδρυσε στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

"Ο Κλάους βρίσκεται στο τιμόνι του WEF εδώ και 52 χρόνια. Όταν γεννήθηκε [το 1938] 122 από τα 195 κράτη στον κόσμο αυτή τη στιγμή δεν υπήρχαν καν. Είναι εντελώς ακαταλόγιστος σε οποιονδήποτε εντός και εκτός του οργανισμού", δήλωσε η ομάδα.

"Είμαστε μια ομάδα νυν και πρώην εργαζομένων του WEF. Θέλουμε να διαδραματίσουμε τον ρόλο μας στην προώθηση της συζήτησης σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζει αυτός ο οργανισμός στον κόσμο".

Η ομάδα δήλωσε ότι θέλει να παραμείνει ανώνυμη. "Διστάζουμε να εμφανιστούμε, καθώς ο Κλάους έχει πολύ καλές διασυνδέσεις και μπορεί να κάνει τη ζωή μας πολύ δύσκολη ακόμη και μετά την αποχώρησή μας από το WEF".

Οι εικασίες σχετικά με το μέλλον του Schwab εντάθηκαν αυτή την εβδομάδα μετά από ένα δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης Politico, σύμφωνα με το οποίο οι στρατηγικοί εταίροι του WEF - οι εταιρείες που χρηματοδοτούν την επιχείρηση ύψους 390 εκατ. δολαρίων (315 εκατ. στερλινών) ετησίως - ήταν δυσαρεστημένοι με την έλλειψη στρατηγικής διαδοχής.

Η ομάδα των μελών του προσωπικού του WEF δήλωσε ότι είχε αναρτήσει τις επικρίσεις της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn, αλλά αυτές αφαιρέθηκαν κατόπιν αιτήματος του WEF, κάτι που ο οργανισμός αρνείται.

Οι αναρτήσεις, τις οποίες μοιράστηκε με τον Guardian, ανέφεραν: "Δεν υπάρχει μεγάλο μέλλον για το WEF μετά τον Κλάους, όχι μόνο επειδή δεν υπάρχει σαφής διάδοχος, αλλά και επειδή το διοικητικό συμβούλιο του είναι μια τέτοια φωλιά οχιάς που η ανώτερη ηγεσία θα είναι ο ένας στο λαιμό του άλλου τη στιγμή που ο γέρος θα πεταχτεί".

Εκπρόσωπος του WEF δήλωσε: "Το διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει για κάθε μελλοντικό διορισμό στην ηγεσία του ιδρύματος. Το φόρουμ διαθέτει μια ισχυρή θεσμική δομή διακυβέρνησης για να διασφαλίσει τη συνεχή ικανότητά του να υποστηρίζει πλήρως την αποστολή του".

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ είναι μία από τις κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες που έχουν συνδεθεί με το ρόλο.
Η ομάδα των πρώην και νυν εργαζομένων του WEF αμφισβήτησε την ικανότητα του οργανισμού να λειτουργήσει χωρίς τον Schwab στο τιμόνι.

"Στους περισσότερους οργανισμούς η επόμενη γενιά της ανώτατης ηγεσίας είναι αμυδρά ορατή στα ανώτερα επίπεδα διοίκησης, αλλά στο WEF ο Κλάους έχει περιβάλει τον εαυτό του με μια τέτοια ομάδα από άσχετους στην κορυφή που είναι δύσκολο να δει κανείς πώς κάποιος από αυτούς θα μπορούσε να ληφθεί σοβαρά υπόψη από οποιονδήποτε σημαντικό εντός ή εκτός του οργανισμού.

"Ο Κλάους επιλέγει τους ηγέτες του με τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να επιλέξει βουλευτές για την κρατική Δούμα: πίστη, δόλο, σεξαπίλ. Η ποιότητα των ανθρώπων στην κορυφή αντανακλά τον τύπο των ανθρώπων που εργάζονται για τον υπόλοιπο οργανισμό".

Ο επικεφαλής μιας βρετανικής εταιρείας συμφώνησε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διάδοχος του Schwab. "Η εντύπωσή μου είναι ότι θα πεθάνει με τις μπότες του", δήλωσε το στέλεχος.

Ένας άλλος μακροχρόνιος συμμετέχων στο Νταβός εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι ο Schwab επέτρεψε να βγουν στην επιφάνεια εικασίες σχετικά με το μέλλον του. "Αν είμαι ειλικρινής, το βρίσκω λίγο ασεβές [δεδομένων όλων όσων έχει κάνει], αλλά θα έπρεπε να γνωρίζει ότι θα συνέβαινε και να λάβει μέτρα για να το αποτρέψει".

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι ελβετικό ίδρυμα και δεν έχει μετόχους.




ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ





1 σχόλιο:

  1. Σχετικά με το παρόν και το μέλλον του κόσμου.

    Διάλεξη του Ομ. Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρ. Πρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Κοντογιώργη.

    https://www.youtube.com/watch?v=vJv7chJmqPs

    ΑπάντησηΔιαγραφή