Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΟΤΑΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΒΟΟΥΝ ΟΦΕΙΛΕΤΕ
ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΤΕ! 
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ 
«ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ»

  


Γράφει ο Νικήτας Αποστόλου


Το τραγικό γεγονός στα Τέμπη αναδεικνύεται σε τρανταχτό Σοκ για την κοινωνία μας. Οφείλει το πολιτικό μας σύστημα να ξαναδεί την πορεία της χώρας. Ως κοινωνία δεν πρέπει να βαδίζουμε με την νοοτροπία του “Πάμε και όπου βγεί”.

Γιατί με αυτή ήταν η νοοτροπία, μπήκαμε στην ΕΟΚ και η τότε πολιτική ηγεσία μας βεβαίωνε ότι “θα κολυμπήσουμε με επιτυχία” στο σκληρό ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο της.

Με αυτή την νοοτροπία την δεκαετία του 1980, θεωρούσαμε ότι “Θα αναπτυχθεί η χώρα με δανεικά”. Με αυτή την νοοτροπία την δεκαετία του 1990 θεωρούσαμε ότι “Ο εκσυγχρονισμός θα γίνει αυτόματα με την είσοδό μας στην ΟΝΕ και το Ευρω”.

Με αυτήν την νοοτροπία πιστεύαμε ότι “Τα μνημόνια θα μας προστατεύσουν από την χρεοκοπία”. Αυτήν την νοοτροπία είχαμε όταν μας βεβαίωναν ότι “Με ένα νόμο με ένα άρθρο θα βγούμε από τα μνημόνια”. Και αυτήν την νοοτροπία είχαμε όταν μας βεβαίωναν ότι “Οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν πολλές και ικανές επενδύσεις”.

Σε προηγούμενο κείμενό μου που αναρτήθηκε στις ...στην ιστοσελίδα "ΟΙΜΟΣ ΑΘΗΝΑ" είχα αναφερθεί στην άμεση ανάγκη αναθεωρήσεως διατάξεων του Συντάγματος και είχα ρίξει την ιδέα να συμφωνήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων η προσεχής βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές να αυτοανακηρυχθεί σε αναθεωρητική.

Έργο της να είναι η αναθεώρηση των διατάξεων εκείνων που διαχρονικά έχουν αποδειχθεί προβληματικές ως προς την αποτελεσματικότητά των και την εναρμόνισή των με την ορθή έκφραση της γνώμης του κυρίαρχου σώματος της κοινωνίας των πολιτών του φορέα της λαϊκής κυριαρχίας.

Την αναγκαιότητα μιας τέτοιας πορείας στην εξέλιξη των πολιτικών μας πραγμάτων την διαμόρφωσα γιατί πίστη μου είναι ότι υπάρχει διαλεκτική σχέση στην εξέλιξη βελτιώσεως των θεσμών και βελτιώσεως της ηθικής υπόστασης και της νοοτροπίας των πολιτών.

Σειρά από τραγικά γεγονότα διαχρονικά, όπως εκείνα στη Μάνδρα, στην Εύβοια, στο Μάτι, τώρα η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και άλλα, σαν καμπάνες που χτυπούν, μας βεβαιώνουν ότι οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι στο βασικό στοιχείο λειτουργίας της Πολιτείας μας του ελέγχου και της τιμωρίας των παρανόμων πράξεων και παραλήψεων οφειλομένων νομίμων ενεργειών των οργάνων της εκάστοτε Κυβέρνησης και των υψηλόβαθμων οργάνων της διοίκησης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, υπάρχει τρομερή δυσλειτουργία.

Έχουμε πρόβλημα σωστής λειτουργίας του ελέγχου στην κοινωνία μας και ο έλεγχος είναι συστατικό στοιχείο του διοικείν.

Το πρόβλημα αυτό φαίνεται ότι δεν το έχει αντιληφθεί στο μέγεθός του ο Πρωθυπουργός , αφού περιορίστηκε στο να εξαγγείλει από πλευράς Εκτελεστικής λειτουργίας στην σύσταση Επιτροπής, που έργο της θα είναι να ερευνήσει και να διαπιστώσει τα αίτια του τρομερού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Η απομόνωση της αντιμετώπισης του προβλήματος των τεχνικών ελλείψεων και ανθρωπίνων λαθών στο αντικείμενο των σιδηροδρόμων, είναι αποπροσανατολισμός από το γενικότερο πρόβλημα νοοτροπίας της λειτουργίας του ελέγχου της νομιμότητας στη χώρα.

Στην Ελληνική Πολιτεία, το Σύνταγμα μας, τον έλεγχο τον έχει αναθέσει πρωτίστως στο Δικαστικό Σώμα και στους Εισαγγελικούς λειτουργούς (άρθρα 87 έως και 100 του Συντάγματος).

Για την λειτουργία του Δικαστικού Σώματος, σε ότι αφορά τις σοβαρές και κρίσιμες υποθέσεις, που έχουν σχέση με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα ή έχουν σχέση με κρίσιμες πολιτικές επιλογές του πολιτικού συστήματος, η κοινή συνείδηση των πολιτών δεν έχει την πεποίθηση ότι αποδίδεται ορθά το δίκαιο.

Πηγή αυτής της δυσλειτουργίας, πιστεύω ότι είναι δύο βασικά σφάλματα των συνταγματικών ρυθμίσεων που αφορούν την Δικαιοσύνη και τα οποία καλλιεργούν την διαπλοκή των μελών του πολιτικού και οικονομικού συστήματος και των μελών του δικαστικού σώματος.

Το πρώτο είναι το γεγονός ότι την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων την επιλέγει η εκάστοτε Κυβέρνηση και το δεύτερο είναι το ότι δίδεται η δυνατότητα στην εκάστοτε Κυβέρνηση να τοποθετεί τους συνταξιούχους δικαστές σε θέσεις κλειδιά της εκτελεστικής εξουσίας. (άρθρο 90 του Συντάγματος).

Κατά την ταπεινή μου γνώμη η επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης έπρεπε να θεσμοθετηθεί στο Σύνταγμα να γίνεται δια κληρώσεως μεταξύ των μελών των ανωτάτων δικαστηρίων και με ορισμένη θητεία.

Επίσης με Συνταγματική διάταξη να απαγορεύεται στους συνταξιούχους δικαστικούς να διορίζονται ως όργανα της Εκτελεστικής εξουσίας.

Την δραστηριότητά τους οι συνταξιούχοι δικαστές μπορούν να την διοχετεύσουν στην συγγραφή νομικών μελετών, βιβλίων και άλλων δραστηριοτήτων επωφελών για την κοινωνία.

Εκτελεστική και ελεγκτική εξουσία εκχωρήθηκε με συνταγματικές διατάξεις και σε τέσσερες λεγόμενες Ανεξάρτητες Αρχές (ΑΣΕΠ, Απορρήτου των Επικοινωνιών, Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων).

Πέραν όμως από αυτές αυτές ανεφύησαν σαν νεοπλασίες, με διατάξεις νόμων και άλλες στη λειτουργία του κράτους, που συσκοτίζουν τη διάκριση των τριών εξουσιών εκτελεστικής νομοθετικής και δικαστικής. 

Αρχές, που τα μέλη τους δεν εκλέγονται από τον λαό, αλλά από το εκάστοτε κυβερνόν τμήμα του πολιτικού συστήματος.

Τυπικά λογοδοτούν στο Κοινοβούλιο. Στην ουσία όμως εκτελούν τα θελήματα της Εκτελεστικής Εξουσίας ή των δανειστών μας όπως η ΑΑΔΕ.

Δυστυχώς στο άρθρο 86 του Συντάγματος, παρακάμπτοντας την θεμελιώδη αρχή της ισότητος όλων των πολιτών ενώπιον του νόμου (άρθρο 4 του Συντάγματος) ορίζεται ειδική διαδικασία δικαιοδοσίας για τα μέλη της Κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων των, με εμπλοκή της Βουλής.

Ο τρόπος που λειτούργησαν στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της διάταξης αυτής οι βουλευτές στις διάφορες εξεταστικές επιτροπές (άρθρα 153 έως 159 του Κανονισμού της Βουλής) από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα απέδειξαν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στο έργο αυτό λόγω των κομματικών εξαρτήσεών των. Επομένως το άρθρο 86 του Συντάγματος πρέπει να αναθεωρηθεί.

Ο έλεγχος δυσκολεύεται σοβαρά και από την πολυπλοκότητα των νομικών ρυθμίσεων του τι ισχύει ως δίκαιο. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος ο Πρόεδρος της Βουλής πρέπει να αποδεικνύει την ουσιαστική ανεξαρτησία του απέναντι στην ηγεσία του Κόμματος από το οποίο προέρχεται και αυτό θα φανεί όταν φροντίζει να τηρούνται με αυστηρότητα οι διατάξεις του άρθρου 74 του Συντάγματος.

Ιδίως να επιμελείται τα νομοσχέδια να μην περιέχουν διατάξεις άσχετες με το κύριο αντικείμενό των. Να πάψει στον τίτλο των νόμων να διαβάζει κανείς το “…και άλλες διατάξεις”. Ή να διαβάζει κανείς “ το εδάφιο…της παραγράφου...του άρθρου…του νόμου…αντικαθίσταται ως εξής”. Αναμόρφωση ρητή όλου του άρθρου.

Επίσης η τήρηση του προγράμματος του κόμματος με βάση το οποίο οι υπεύθυνοι πολίτες δίδουν την ψήφο τους, πρέπει να καταστεί ηθική υποχρέωση του βουλευτή και γι΄αυτό το άρθρο 51 του Συντάγματος πρέπει να αναθεωρηθεί συμπληρούμενο με διάταξη που να ορίζει ότι οι βουλευτές είναι εντολοδόχοι του λαού.

Οι ανωτέρω υποδείξεις μου προς το πολιτικό μας σύστημα είναι δικές μου εκτιμήσεις. Μπορεί και εσφαλμένες. Όμως γεγονός είναι ότι υπάρχουν θεμελιώδεις θεσμικές παθογένειες που οι πολιτικοί μας οφείλουν με θάρρος και ειλικρίνεια να τις αναγνωρίσουν και με τολμηρό τρόπο να τις απαλείψουν.

Ο τρόπος της πολιτικής τους δράσης αποτελεί και στοιχείο αγωγής του Λαού. Η αλλαγή στη νοοτροπία των συμβάλλει στην αλλαγή της νοοτροπίας και του Λαού. Θετικά ή αρνητικά.

Ευχής έργο θα ήταν αν το 1975 μας έλεγαν οι τότε πολιτικοί μας ότι πρωταρχικός στόχος τους ήταν η εξαφάνιση των διδύμων ελλειμμάτων του δημοσιονομικού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η εξαφάνιση του δημοσίου χρέους.


Ότι γι΄αυτά χρειάζεται ο ιδρώτας της εργασίας, το πνεύμα της προσφοράς υπέρ της πατρίδας και το μεράκι της δημιουργικότητας του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας.





7 σχόλια:

  1. ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΩΣΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ, ΑΥΤΟΑΚΥΡΟΝΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.
    ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ,ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΘΕΝ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΟ ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΥΠΟΥ ΡΟΤΣΟΛΝΤ ,ΡΟΛΦΕΛΕΡ,ΣΒΑΜΠ,ΟΗΕ,,ΕΕ, ΝΑΤΟ ΚΛΠ .
    ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ή ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ.
    ΟΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΥΠΑΚΟΥΕΙ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΡΩΕΙ ΕΝΑ ΚΟΜΑΤΙ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΑΠΟ ΤΗΝΠΙΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ,ΕΝΩ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ,ΑΝΑΛΟΓΩΣ.
    ΑΛΛΟΙ ΔΕ ΞΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΟΡΑ ΚΑΝΤΑΦΙ, ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟΛΚΕΙΟΝΤΑΙ ,ΚΟΥΒΑ,ΣΥΡΙΑ, ΚΛΠ ΩΣ ΑΝΥΠΑΚΟΥΟΙ.
    ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΜΕΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΚΟΦΟΡΙΑΣ.
    ΕΤΣΙ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΝΤΗΛΑΝΑΥΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΜΕΧΡΙ ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑ,ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΡΥΤΑΝΗ ΜΕΧΡΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟ ΚΛΠ
    ΑΡΑ ΟΛΑ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕΣΩ ΟΣΩΝ ΑΝΕΦΕΡΕΣ ΜΕ ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΤ ΑΥΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟ.
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ,ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ ,ΠΛΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΠΝΙΓΗΣΑΝ Ή ΔΕΝ ΕΥΔΟΚΙΜΗΣΑΝ.
    ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΙΡΕΣΑΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕ ΣΧΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΠΕΛΩΣΑΝ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙΤΗΝ ΑΛΛΟΙΩΣΑΝ,ΟΠΩΣ ΕΓΡΑΦΕΣ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ,ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ.
    ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΑΜ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΑ ΠΡΟΦΗΤΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ ..
    ΑΦΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΠΕΛΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ Η ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΠΑΛΙ ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΑΜ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΑΦΟΥ ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΔΕΝ ΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ.
    Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΠΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΤΙ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ
    ΜΕ 80% ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΜΠΟΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ,ΚΑΙ ΑΠΑΛΑΓΗΣ ΑΝ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΕΠΑΥΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΑΑΔΕ ΚΑΙ ΚΑΤΕΘΕΤΑΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΛΠ ΣΕ ΑΛΛΟ ΦΟΡΕΑΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΑΦΜ ΚΑΤΑΤΕΘΗΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ.
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΨΕΥΤΟΡΩΜΑΊΚΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΙ .
    ΟΙ 300 ΑΛΕΞΟΚΟΥΛΗΔΕΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΡΙΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΛΠ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΛΩΣ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οτιδήποτε δυσάρεστο μας συμβαίνει είναι επακόλουθο των δικών μας κακών που μας έλκει σε μετάνοια και όχι αντίσταση και κατάκριση. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε αυτό, τόσο μικρότερες θα είναι συνέπειες του πνευματικού νόμου. Εάν ΔΕΝ το καταλάβουμε και δεν μας το εξηγήσει κανείς θα είμαστε "αόματοι" και θα μοιάζουμε με τα συγκρουόμενα αυτοκινητάκια στο λούνα πάρκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἁγίου Ἀναστασίου Σιναΐτου, Ἐπισκόπου Ἀντιοχείας

      Γιατί ὁ Θεὸς ἐπιτρέπει οἱ “ἐλέω Θεοῦ” ἄρχοντές μας, νὰ εἶναι συχνὰ ἀνάξιοι; Καὶ ἂν εἶναι “ἐλέω Θεοῦ”, καὶ “τεταγμένοι ἀπὸ τὸν Θεὸ” κατὰ τὴν Ἁγία Γραφή, πῶς γίνεται νὰ εἶναι συχνὰ ἀνάξιοι; Ὁ ἅγιος Ἀναστάσιος ὁ Σιναΐτης, μᾶς ἐξηγεῖ…

      Ἐρώτησις: Ὁ Ἀπόστολος Παῦλος λέει ὅτι οἱ ἐξουσίες τοῦ κόσμου ἔχουν ταχθῆ ἀπὸ τὸν Θεό. Πρέπει λοιπὸν νὰ δεχθοῦμε ὅτι κάθε ἄρχοντας ἡ βασιλεὺς ἢ Ἐπίσκοπος προχειρίζεται στὸ ἀξίωμα αὐτὸ ἀπὸ τὸν Θεό;

      Ἀπόκρισις: Ὁ Θεὸς λέει στὸν Νόμο: «Θὰ σᾶς δώσω ἄρχοντας σύμφωνα μὲ τὶς καρδιές σας». Εἶναι λοιπὸν φανερὸ ὅτι οἱ μὲν ἄρχοντες καὶ οἱ βασιλεῖς ποὺ εἶναι ἄξιοι αὐτῆς τῆς τιμῆς προχειρίζονται στὸ ἀξίωμα αὐτὸ ἀπὸ τὸν Θεό. Οἱ ἄλλοι πάλι ποὺ εἶναι ἀνάξιοι προχειρίζονται κατὰ παραχώρησιν ἡ καὶ βούλησιν τοῦ Θεοῦ σὲ ἀνάξιο λαὸ ἐξ αἰτίας αὐτῆς ἀκριβῶς τῆς ἀναξιότητος τῶν. Καὶ ἄκουσε σχετικὰ μερικὲς διηγήσεις.

      Ὅταν εἶχε γίνει βασιλεὺς ὁ Φωκᾶς ὁ τύραννος καὶ ἄρχισε ἐκεῖνες τὶς αἱματοχυσίες μὲ τὸν Βονόσο τὸν δήμιο, ὑπῆρχε κάποιος μοναχὸς στὴν Κωνσταντινούπολι, ἅγιος ἄνθρωπος, ποὺ ἔχοντας πολλὴ παρρησία πρὸς τὸν Θεό, σὰν νὰ δικαζόταν μὲ τὸν Θεὸ καὶ ἔλεγε μὲ ἁπλότητα:

      «Κύριε, γιατί ἔκανες τέτοιον βασιλέα;» Καὶ τότε, ἀφοῦ τὸ ἔλεγε αὐτὸ γιὰ ἀρκετὲς ἡμέρες, τοῦ ἦλθε φωνὴ ἐκ Θεοῦ ποὺ ἔλεγε: «Διότι δὲν βρῆκα ἄλλον χειρότερο».

      Ὑπῆρχε καὶ κάποια ἄλλη πόλις στὴν περιοχὴ τῆς Θηβαΐδος ποὺ ἦταν γεμάτη παρανομία, τῆς ὁποίας οἱ πολίτες διέπρατταν πολλὰ μιαρὰ καὶ ἄτοπα πράγματα. Σ’ αὐτὴν λοιπὸν κάποιος ἄνθρωπος τοῦ ἱπποδρόμου διεφθαρμένος στὸ ἔπακρον ἀπόκτησε ξαφνικὰ κάποια ψευδοκατάνυξι καὶ πῆγε καὶ κουρεύτηκε μοναχὸς καὶ ντύθηκε τὸ μοναχικὸ σχῆμα. Ἀλλ’ ὅμως καθόλου δὲν σταμάτησε τὶς πονηρὲς πράξεις του. Συνέβη λοιπὸν νὰ πεθάνη ὁ Ἐπίσκοπός της πόλεως αὐτῆς. Τότε παρουσιάσθηκε σὲ κάποιον ἅγιο ἄνθρωπο ἄγγελος Κυρίου καὶ τοῦ λέει: «Πήγαινε καὶ προετοίμασε τὴν πόλι, γιὰ νὰ χειροτονήσουν Ἐπίσκοπο τὸν πρώην ἄνθρωπο τοῦ Ἱπποδρόμου». Πῆγε λοιπὸν αὐτὸς καὶ ἔκανε ὅ,τι τοῦ παρηγγέλθη. Ἀφοῦ λοιπὸν χειροτονήθηκε ὁ προαναφερθεῖς πρώην ἡ μᾶλλον ἔτι φαυλόβιος, ἄρχισε μὲ τὸν νοῦ του νὰ φαντάζεται ὅτι κάτι εἶναι καὶ νὰ ὑψηλοφρονῆ. Τότε τοῦ παρουσιάσθηκε ἄγγελος Κυρίου καὶ τοῦ λέει: «Γιατί ὑψηλοφρονεῖς, ἄθλιε; Σοὺ λέω ἀλήθεια ὅτι δὲν ἔγινες Ἐπίσκοπος, ἐπειδὴ ἤσουν ἄξιος γιὰ ἱερωσύνη, ἀλλὰ γιατί αὐτῆς τῆς πόλεως τέτοιος Ἐπίσκοπός της ἄξιζε».

      Γι’ αὐτὸ λοιπόν, ἂν ποτὲ δὴς κάποιον ἀνάξιο καὶ πονηρὸ βασιλέα ἡ ἄρχοντα ἡ Ἐπίσκοπο, μὴν ἀπορήσης, μήτε νὰ κατηγορήσης τὴν πρόνοια τοῦ Θεοῦ. Ἀλλὰ μᾶλλον μάθε ἀπ’ αὐτὸ καὶ πίστευε ὅτι παραδιδόμεθα σὲ τέτοιους τυράννους ἐξ αἰτίας τῶν ἀνομιῶν μας, κι ὅμως πάλι δὲν ἀφήνουμε τὰ κακά μας ἔργα.

      Διαγραφή
    2. ΙΣΩΣ ΑΜΑΡΤΑΝΩ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΕΡΙ ΘΕΙΟΥ ΘΕΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΩΝ.
      ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΛΗΜΑ ,
      ΠΩΣ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΣΤΑ ΗΘΗ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΗΧΗΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΔΕΥΤΟΣ ή Η ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΑ ΗΓΕΣΙΑ ΘΑ ΚΑΤΗΧΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΟΡΦΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ;
      ΙΣΩΣ ΜΙΑ ΗΓΕΣΙΑ ΜΗ ΑΙΡΕΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ,ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΛΛΑ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΡΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ.
      Ή ΜΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ,
      ΤΗΣ ΠΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ.

      Διαγραφή
  3. Αρχιμανδρίτης π. Ελπίδιος, ιεραπόστολος στην Αφρική: Λόγοι πνευματικής δύναμης στον επερχόμενο εφιάλτη.
    (Σερβία στις 22-2-2023).

    https://www.youtube.com/watch?v=kdIO5r0qaNk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ἀπόκρισις: Ὁ Θεὸς λέει στὸν Νόμο: «Θὰ σᾶς δώσω ἄρχοντας σύμφωνα μὲ τὶς καρδιές σας».
    Σωστο, ποσοι πραγματικα αξιοι εχουν παει "άπατοι" στις εκλογες; Ειμαστε ετοιμοι για εναν κυβερνητη σαν τον Καποδιστρια, τον Ορμπαν ή τον Πουτιν; Κατηγορηματικα ΟΧΙ, δυστυχως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή