Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

ΜΕ ΑΕΡΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ ΘΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΗ!

ΨΗΦΙΑΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ: «ΑΣΤΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ Ο, ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»




Γράφει ο  J.B. Shurk

Ακόμη και όταν έχετε ακολουθήσει κάθε νόμο κατά γράμμα και έχετε πληρώσει κάθε αμοιβή στο σεντ, δεν υπάρχει ακόμα καμία εγγύηση ότι οι κυβερνητικοί πράκτορες δεν θα επικαλεστούν αργότερα επιφανείς νόμους τομέα για να σαρώσουν αυτό που σας ανήκει, επειδή πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ιδιωτική σας ιδιοκτησία πιο γόνιμα για το «δημόσιο καλό» - και, από την Kelo v. Νέο Λονδίνο, ακόμη και για το ιδιωτικό καλό κάποιου άλλου. Αυτά όσον αφορά την ιδιωτική ιδιοκτησία.

Ο ανταγωνισμός, θεωρητικά, αναγκάζει τις αγορές να απορρίψουν φυσικά τα κακά και ακριβά προϊόντα, διατηρώντας παράλληλα τις τιμές των καλύτερων προϊόντων χαμηλές. Στην πράξη, ωστόσο, οι ώριμοι σπουδαστές του καπιταλισμού κατανοούν ότι οι επιχειρηματίες δεν αναζητούν ποτέ αγορές για ανταγωνισμό, αλλά μάλλον συνθήκες για τη διατήρηση του μονοπωλίου.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι οι καπιταλιστές αναζητούν πάντα τρόπους με τους οποίους μπορούν να επωφεληθούν από νόμους και κανονισμούς, εξειδικευμένες γνώσεις, κρατικές συμβάσεις ή άλλους μηχανισμούς αποκλεισμού για να περιορίσουν τους πιθανούς ανταγωνιστές από το να εισέλθουν ποτέ στην αγορά.

Η χρησιμότητα του χρήματος έναντι του παραδοσιακού αντιπραγματισμού για αγαθά και υπηρεσίες προέρχεται από τις τρεις κύριες λειτουργίες του που παρέχουν (1) μια λογιστική μονάδα, (2) ένα μέσο αποθήκευσης αξίας και (3) ένα μέσο ανταλλαγής.

Τον τελευταίο ενάμιση αιώνα, τα σημαντικά βήματα ήταν όλα τα ίδια: Πρώτον, κάποια μορφή χαρτονομίσματος εισάγεται και υποστηρίζεται από την υπόσχεση της κυβέρνησης να πληρώσει στον κάτοχο κάθε χαρτονομίσματος ένα σταθερό ποσό σε χρυσό ή ασήμι. 

Στη συνέχεια, δημιουργείται η εισαγωγή μιας ιδιωτικής κεντρικής τράπεζας που κατέχει μια de facto μονοπωλιακή εξουσία να τυπώνει χαρτονομίσματα σύμφωνα με την καλύτερη κρίση της για τη διατήρηση μιας υγιούς εθνικής οικονομίας. Τέλος, η υποστήριξη χρυσού ή αργύρου αυτών των νομισμάτων χαρτονομισμάτων ανακαλείται.
[Γ]ια κυβερνήσεις... Ξοδέψτε χρήματα σαν μεθυσμένοι ναύτες ακριβώς επειδή οι κεντρικές τράπεζες ακριβώς απέναντι θα αγοράσουν το χρέος τους και θα διευκολύνουν την εκτύπωση περισσότερων χρημάτων. Πώς θα μπορούσαν οι πολιτικοί να αντιταχθούν σε μια ρύθμιση που τους επιτρέπει να ξοδεύουν απερίσκεπτα χωρίς κανονικές συνέπειες στην ελεύθερη αγορά;

Τώρα με τις κεντρικές τράπεζες να τυπώνουν χρήμα και τις απερίσκεπτες κρατικές δαπάνες να ωθούν τα δυτικά οικονομικά συστήματα στο χείλος του γκρεμού, έχει προταθεί ένα νέο είδος οικονομικού hocus-pocus: τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDC).

Εάν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες ελέγχουν τη δημιουργία, τη διανομή και την ανταλλαγή εικονικού χρήματος, ό,τι έχει απομείνει από τις ελεύθερες αγορές θα εξαφανιστεί. 

Εάν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες παρακολουθούν κάθε συναλλαγή μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών, τότε όλες οι βιομηχανίες θα υποταχθούν στην κεντρική διοίκηση του κράτους. 

Εάν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες διεκδικήσουν τη νομική εξουσία να καθορίσουν ποιος μπορεί να αποθηκεύσει αξία, πόση αξία μπορεί να αποθηκευτεί προσωπικά και πόσο καιρό αυτή η αξία θα επιτραπεί να διαρκέσει, τότε ό, τι απομένει από την ιδιωτική ιδιοκτησία θα πάψει να υπάρχει. 

Εάν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν ένα ψηφιακό μονοπώλιο στις μόνες νομιμοποιημένες μορφές χρήματος, τότε μπορούν να αναδιανείμουν τον πλούτο ή να τιμωρήσουν την προσωπική συμπεριφορά χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα ατομικά δικαιώματα ή τα όρια του ελέγχου τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εκστρατείες προπαγάνδας θα καλύψουν αυτή την καταπιεστική παρακολούθηση με τη δική της «πολιτικά ορθή» γλώσσα της Δύσης για την καταπολέμηση του «μίσους» ή του «ρατσισμού» ή της «κλιματικής αλλαγής» ή του επόμενου φόβου τύπου COVID, αλλά το σύστημα ελέγχου της Δύσης επί των πολιτών της δεν θα διαφέρει από την κινεζική κομμουνιστική εκδοχή: 

Τα άτομα θα δουν τον ψηφιακό τους πλούτο να κατάσχεται ή να αναπληρώνεται ανάλογα με το αν η συμπεριφορά τους συμμορφώνεται με τους περιορισμούς του κράτους.


Η αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η μετάβαση σε υποχρεωτικά CBDC απειλούν ό,τι έχει απομείνει από τις προσωπικές ελευθερίες των Δυτικών.


Όσοι εκτιμούν την ελευθερία γνωρίζουν ότι η προσωπική ιδιοκτησία και η απεριόριστη ανταλλαγή αγαθών, υπηρεσιών και ιδεών παραμένουν το θεμέλιο εκείνων των ελεύθερων εθνών που αρνούνται να υποδουλωθούν.


(Πηγή εικόνας: iStock)

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το χάσμα Ανατολής-Δύσης απεικονιζόταν συνήθως ως αντιπαράθεση του κομμουνισμού με τον καπιταλισμό.

 Η Σοβιετική Ένωση, οι δορυφόροι της και οι σύμμαχοί της λειτουργούσαν οικονομίες διοίκησης στις οποίες οι κεντρικές αρχές κατηύθυναν την κατανομή των πόρων, τη γεωργική παραγωγή και τη βιομηχανική παραγωγή του κράτους. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Δυτικό Μπλοκ υπερασπίστηκαν τους φιλελεύθερους δημοκρατικούς κανόνες και τις ελεύθερες αγορές. Αυτός ο διαχωρισμός, φυσικά, ήταν πάντα υπερβολικά απλοϊκός. 

Όχι μόνο οι ΗΠΑ υποστήριζαν τριτοκοσμικές δικτατορίες όταν κάτι τέτοιο θα παρήγαγε στρατηγικά πλεονεκτήματα εναντίον της ΕΣΣΔ, αλλά και η οριοθέτηση μεταξύ ελεύθερων και ελεγχόμενων αγορών δεν ήταν ποτέ τόσο ξεκάθαρη.

Όταν οι νεαροί μαθητές μαθαίνουν τα βασικά του καπιταλισμού, διδάσκονται για αγορές στις οποίες οι άνθρωποι μπορούν ελεύθερα να διαπραγματευτούν για την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών σύμφωνα με τις προσωπικές τους ανάγκες και ενδιαφέροντα. 

Διδάσκονται ότι η ιδιωτική ιδιοκτησία είναι το σήμα κατατεθέν του καπιταλισμού και η βασική διάκριση που χωρίζει αυτό το σύστημα από διάφορα σοσιαλιστικά και κομμουνιστικά οικονομικά συστήματα στα οποία η ιδιοκτησία μοιράζεται ποικιλοτρόπως μεταξύ του λαού ή ανήκει αποκλειστικά στο κράτος.

Όταν οι νέοι φοιτητές ωριμάσουν, ωστόσο, συνειδητοποιούν ότι σε όλη τη Δύση, η ιδιωτική ιδιοκτησία και οι ελεύθερες αγορές δεν είναι ούτε τόσο ιδιωτικές ούτε ελεύθερες. Η ιδιοκτησία μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητή ως μια δέσμη ραβδιών δεμένων μαζί με ένα τόξο. 

Σε ένα οικονομικό σύστημα στο οποίο αυτό που κατέχετε είναι δικό σας και κανενός άλλου, όλα αυτά τα ραβδιά παραμένουν δεμένα μεταξύ τους. Ωστόσο, όταν οι άλλοι έχουν μια ανεξάρτητη αξίωση για το τι «κατέχετε», τότε ένα προς ένα, αυτά τα ραβδιά καταρρέουν.

Μπορεί να νομίζετε ότι είστε ιδιοκτήτης του σπιτιού σας αφού έχετε κάνει κάθε πληρωμή, αλλά τι θα συμβεί εάν δεν πληρώσετε τοπικούς φόρους ιδιοκτησίας ή αρνηθείτε να χορηγήσετε στη δημοτική κυβέρνηση άδεια να χτίσει ένα σύστημα αποχέτευσης κάτω από την κατοικία σας; 

Σύντομα θα μάθετε ότι οποιοσδήποτε αριθμός διαχειριστών πόλεων, πρακτόρων εσόδων, κρατικών ρυθμιστικών αρχών, γραφειοκρατών της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, επιτρόπων κοινής ωφέλειας, ακόμη και ενός ετερόκλητου πληρώματος ιδιωτών που αντιτίθενται στον τρόπο με τον οποίο επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε την ιδιοκτησία σας, όλοι πιστεύουν ότι έχουν μερίδιο ιδιοκτησίας σε αυτό που σας ανήκει.

Στα περισσότερα μέρη σε όλη τη Δύση, θα είχαν δίκιο. Τα καταστατικά, οι κανονισμοί και οι φορολογικές υποχρεώσεις επιβαρύνουν όλα αυτά που νομίζετε ότι είναι δικά σας, και ακόμη και όταν έχετε ακολουθήσει κάθε νόμο κατά γράμμα και έχετε πληρώσει κάθε τέλος στο σεντ, δεν υπάρχει ακόμα καμία εγγύηση ότι οι κυβερνητικοί πράκτορες δεν θα επικαλεστούν αργότερα επιφανείς νόμους τομέα για να σαρώσουν αυτό που σας ανήκει, επειδή πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ιδιωτική σας ιδιοκτησία πιο γόνιμα για το «δημόσιο καλό» - και, δεδομένου ότι Kelo v. Νέο Λονδίνο, ακόμη και για το ιδιωτικό καλό κάποιου άλλου. Αυτά όσον αφορά την ιδιωτική ιδιοκτησία.

Ομοίως, οι ελεύθερες αγορές δύσκολα είναι απαλλαγμένες από κυβερνητική παρέμβαση. Οι ομοσπονδιακοί, πολιτειακοί και τοπικοί νόμοι, κανονισμοί και κανόνες περιορίζουν τις δραστηριότητες κάθε βιομηχανίας. 

Πριν ξεκινήσει οποιοδήποτε νέο επιχειρηματικό εγχείρημα, ένας επιχειρηματίας πρέπει να εξετάσει ένα πλήθος περιορισμών που επιβάλλονται από το κράτος: Τι είδους προϊόντα μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν; Τι είδους πρώτες ύλες πρέπει να περιλαμβάνονται σε αυτά τα προϊόντα; 

Τι είδους κρατικές άδειες πρέπει πρώτα να ληφθούν; Τι είδους ειδικευμένοι υπάλληλοι απαιτούνται για να κάνουν την εργασία; Πόσο καιρό επιτρέπεται να εργάζονται αυτοί οι εργαζόμενοι; 

Ποια πρότυπα ασφάλειας και βιομηχανίας πρέπει να τηρούνται; Ποια μεταφορικά μέσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά τελικών προϊόντων από τη μία τοποθεσία στην άλλη; Σε ποια είδη αποθήκευσης μπορούν να διατηρηθούν αυτά τα προϊόντα; 

Ποιοι μεταγενέστεροι πελάτες μπορούν νομίμως να αγοράζουν αγαθά; Μπορούν τα εμπορεύματα αυτά να διασχίσουν τα εθνικά σύνορα χωρίς να παραβιάζονται διεθνείς συνθήκες ή περιορισμοί εθνικής ασφάλειας; 

Η διαπραγμάτευση για ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών δεν είναι καθόλου απλή όταν οι κανόνες και οι κανονισμοί διέπουν κάθε μέρος της συναλλαγής στην αγορά και η μη τήρηση αυτών των κανόνων οδηγεί σε πρόστιμα, χαμένα αποθέματα, καθυστερήσεις ή ακόμη και ποινική τιμωρία.

Οι νεαροί σπουδαστές του καπιταλισμού μαθαίνουν ότι οι αγορές λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, μέσω των οποίων το «αόρατο χέρι» του Adam Smith καθοδηγεί τόσο την παραγωγή όσο και τις τιμές των τελικών προϊόντων. 

Όταν η ζήτηση για ένα συγκεκριμένο προϊόν είναι υψηλή, η τιμή του θα αυξηθεί. Όταν οι τιμές αυξάνονται, νέοι επιχειρηματίες θα εισέλθουν στην αγορά και θα παράγουν νέες προμήθειες. 

Όταν αυτοί οι επιχειρηματίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους, η επιθυμία τους να προσελκύσουν πελάτες δημιουργεί ένα φυσικό κίνητρο για να κατασκευάσουν τα καλύτερα δυνατά προϊόντα με τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους και το χαμηλότερο κόστος. 

Ο ανταγωνισμός, θεωρητικά, αναγκάζει τις αγορές να απορρίπτουν φυσικά τα κακά και ακριβά προϊόντα, διατηρώντας παράλληλα τις τιμές των καλύτερων προϊόντων χαμηλές.

Στην πράξη, ωστόσο, οι ώριμοι σπουδαστές του καπιταλισμού κατανοούν ότι οι επιχειρηματίες δεν αναζητούν ποτέ αγορές για ανταγωνισμό, αλλά μάλλον συνθήκες για τη διατήρηση του μονοπωλίου. 

Όπου και οποτεδήποτε οι παραγωγοί μπορούν να παράγουν και να πωλούν αγαθά απαλλαγμένα από ανταγωνιστές πωλητές, μόνο αυτοί καθορίζουν την ποιότητα και την τιμή του προϊόντος τους. 

Όταν το προϊόν τους είναι κάτι που πρέπει να έχουν οι καταναλωτές, τα μονοπώλια ελέγχουν την αγορά. Έτσι δημιουργούνται οι πραγματικές περιουσίες. 

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι οι καπιταλιστές αναζητούν πάντα τρόπους με τους οποίους μπορούν να επωφεληθούν από νόμους και κανονισμούς, εξειδικευμένες γνώσεις, κρατικές συμβάσεις ή άλλους μηχανισμούς αποκλεισμού για να περιορίσουν τους πιθανούς ανταγωνιστές από το να εισέλθουν ποτέ στην αγορά. 

Δεν υπάρχει τίποτα «αόρατο» στους τρόπους με τους οποίους οι μεγάλες εταιρείες και οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι χρησιμοποιούν την επιρροή τους για να αποτρέψουν τις μικρότερες επιχειρήσεις από το να αμφισβητήσουν ποτέ την κυριαρχία τους. 

Με αυτόν τον τρόπο, οι περισσότερες αγορές δύσκολα θα μπορούσαν να περιγραφούν ως εντελώς «ελεύθερες».

Αν ούτε η ιδιωτική ιδιοκτησία ούτε οι ελεύθερες αγορές υπάρχουν έξω από την αφαίρεση, η άνοδος των fiat εθνικών νομισμάτων - όπου το χρυσό χρήμα έχει αντικατασταθεί με κρατικά επιβαλλόμενα, εγγενώς άχρηστα χαρτονομίσματα - έχει επιδεινώσει μόνο το πρόβλημα. 

Η χρησιμότητα του χρήματος έναντι του παραδοσιακού αντιπραγματισμού για αγαθά και υπηρεσίες προέρχεται από τις τρεις κύριες λειτουργίες του που παρέχουν (1) μια λογιστική μονάδα, (2) ένα μέσο αποθήκευσης αξίας και (3) ένα μέσο ανταλλαγής. Όταν υπάρχει υγιές χρήμα μέσα στην κοινωνία, οι συναλλαγές στην αγορά είναι εύκολες και το εμπόριο ανθεί. 

Αντί να προσπαθούν να προσδιορίσουν πόσα δέρματα κουνελιού μπορεί να αξίζουν μια πλάκα βοδινού κρέατος ή ένα μπούσελ σιταριού ή την εμπειρία του δικηγόρου, οι καταναλωτές εξοικονομούν χρόνο και ενέργεια χρησιμοποιώντας τυποποιημένα νομισματικά μέσα που είναι εύκολο να κρατηθούν και να μεταφερθούν και έχουν σταθερή αξία.

 Αν και τα πάντα, από μαργαριτάρια και κοχύλια μέχρι δόντια και οστά έχουν χρησιμοποιηθεί ως μορφές χρήματος, ο χρυσός έχει παραμείνει ο χρυσός κανόνας του χρήματος σε όλους τους πολιτισμούς για χιλιάδες χρόνια. 

Διαθέτοντας μια σταθερή αξία με την πάροδο του χρόνου λόγω της σχετικής σπανιότητάς του και της κοινής αντίληψης των ανθρώπων για την έμφυτη αξία του, ο χρυσός παρείχε ένα ιδανικό μέσο ανταλλαγής. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσα πολλά τυποποιημένα νομίσματα σε όλη την ιστορία και από έθνη και πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο έχουν κοπεί νομίσματα κατασκευασμένα από ακριβείς μετρήσεις αυτού του πολύτιμου μετάλλου.

Ωστόσο, αντικαθιστώντας σιγά-σιγά τη χρήση χρυσών νομισμάτων με υποχρεωτικά χαρτονομίσματα, τα εθνικά κράτη έχουν εμπλακεί σε ένα κομμάτι hocus-pocus για να δημιουργήσουν αστεία χρήματα από το πουθενά.

Αν και η συγκεκριμένη σειρά των γεγονότων ήταν διαφορετική για διαφορετικά έθνη τον τελευταίο ενάμιση αιώνα, τα σημαντικά βήματα ήταν όλα τα ίδια: 

Πρώτον, κάποια μορφή χαρτονομίσματος εισάγεται και υποστηρίζεται από την υπόσχεση της κυβέρνησης να πληρώσει στον κάτοχο κάθε χαρτονομίσματος ένα σταθερό ποσό σε χρυσό ή ασήμι. 

Στη συνέχεια, δημιουργείται η εισαγωγή μιας ιδιωτικής κεντρικής τράπεζας που κατέχει μια de facto μονοπωλιακή εξουσία να τυπώνει χαρτονομίσματα σύμφωνα με την καλύτερη κρίση της για τη διατήρηση μιας υγιούς εθνικής οικονομίας.

 Τέλος, η υποστήριξη χρυσού ή αργύρου αυτών των νομισμάτων χαρτονομισμάτων ανακαλείται.

Σε όλη τη Δύση, αυτή η αργή αλλά σταθερή μετάβαση από το χρήμα με έμφυτη αξία σε νομίσματα χωρίς έμφυτη αξία λειτούργησε σαν μια μακρά απάτη εναντίον του κοινού. 

Οι άνθρωποι είχαν συνηθίσει να χρησιμοποιούν χαρτονομίσματα κατά τη διάρκεια δεκαετιών. η προσφορά και η ζήτηση χαρτονομισμάτων αποσυνδέθηκε από το «αόρατο χέρι» του Άνταμ Σμιθ. 

Και οι κυβερνητικές εντολές εμπόδιζαν τους πολίτες να επιστρέψουν στα καθολικά σταθερά μέσα ανταλλαγής που ο χρυσός και το ασήμι παρέχουν εδώ και καιρό.

 Η Abracadabra, τα δυτικά δημόσια ταμεία και οι κεντρικές τράπεζες αντικατέστησαν τις ελεύθερες αγορές σε σταθερές ποσότητες χρυσού με κεντρικά ελεγχόμενες αγορές χαρτονομισμάτων που στρεβλώνουν την αξία οτιδήποτε ανήκει σε ιδιώτες.

Αυτό το μάλλον μακιαβελικό switcheroo επέτρεψε στις κυβερνήσεις να ξοδεύουν χρήματα σαν μεθυσμένοι ναύτες ακριβώς επειδή οι κεντρικές τράπεζες ακριβώς απέναντι θα αγοράσουν το χρέος τους και θα διευκολύνουν την εκτύπωση περισσότερων χρημάτων. 

Πώς θα μπορούσαν οι πολιτικοί να αντιταχθούν σε μια ρύθμιση που τους επιτρέπει να ξοδεύουν απερίσκεπτα χωρίς κανονικές συνέπειες στην ελεύθερη αγορά; 

Αντίθετα, δεκαετίες εκτύπωσης νομισμάτων έχουν διογκώσει μόνο τεχνητά τις τιμές των σπιτιών, των μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων που εκφράζονται σε αυτά τα χαρτονομίσματα - δίνοντας στους απλούς πολίτες την ψευδή εντύπωση ότι μερικά από αυτά που κατέχουν κερδίζουν αξία. 

Εάν ένα σπίτι σήμερα είναι τώρα είκοσι φορές πιο ακριβό από ό, τι το 1950, ωστόσο, μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι το δολάριο ΗΠΑ έχει χάσει πάνω από το 97% της αξίας του από τότε που δημιουργήθηκε η ιδιωτική κεντρική τράπεζα της Federal Reserve το 1913 και οι Ηνωμένες Πολιτείες αργά αλλά σταθερά αποσύνδεσαν το νόμισμά τους από την υποστήριξη χρυσού κατά τη διάρκεια των επόμενων εξήντα ετών. 

Οι τιμές των κατοικιών έχουν σίγουρα αυξηθεί, αλλά οποιαδήποτε εξοικονόμηση σε δολάρια ΗΠΑ έχει γίνει καπνός. Αυτά όσον αφορά την αποθηκευμένη αξία του χρήματος.

Τώρα με τις κεντρικές τράπεζες να τυπώνουν χρήμα και τις απερίσκεπτες κρατικές δαπάνες να ωθούν τα δυτικά οικονομικά συστήματα στο χείλος του γκρεμού, έχει προταθεί ένα νέο είδος οικονομικού hocus-pocus: τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDC). 

Η ιδέα είναι ότι οι καταναλωτές και οι παραγωγοί θα συναλλάσσονται εξ ολοκλήρου σε εικονικά νομίσματα που δεν υπάρχουν φυσικά έξω από τις αποθηκευμένες μνήμες των διασυνδεδεμένων μηχανών. 

Εάν η αντικατάσταση των υγιών χρυσών χρημάτων με άχρηστο χαρτί δεν ήταν αρκετά κακή, τώρα το άχρηστο χαρτί θα αντικατασταθεί με τα εφήμερα και μηδενικά του κώδικα υπολογιστή. Τι θα μπορούσε ενδεχομένως να πάει στραβά;

Αφήστε στην άκρη τον εύθραυστο πύργο τραπουλόχαρτων του χρηματοπιστωτικού συστήματος που αποσταθεροποιεί τις παγκόσμιες αγορές σήμερα και την αυτοκτονική τάση των κεντρικών τραπεζών να παίζουν ρώσικη ρουλέτα με οκτώ δισεκατομμύρια ζωές που συνδέονται μέσω κοινής εξάρτησης από το χρήμα. 

Αντ 'αυτού, σκεφτείτε τι θα σήμαινε η μετάβαση στα CBDC για τη Δύση. Με λίγα λόγια, οποιεσδήποτε παρατεταμένες ψυχροπολεμικές διακρίσεις μεταξύ καπιταλισμού και κομμουνισμού θα εξαφανίζονταν.

Εάν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες ελέγχουν τη δημιουργία, τη διανομή και την ανταλλαγή εικονικού χρήματος, ό,τι έχει απομείνει από τις ελεύθερες αγορές θα εξαφανιστεί. 

Εάν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες παρακολουθούν κάθε συναλλαγή μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών, τότε όλες οι βιομηχανίες θα υποταχθούν στην κεντρική διοίκηση του κράτους. 

Εάν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες διεκδικήσουν τη νομική εξουσία να καθορίσουν ποιος μπορεί να αποθηκεύσει αξία, πόση αξία μπορεί να αποθηκευτεί προσωπικά και πόσο καιρό αυτή η αξία θα επιτραπεί να διαρκέσει, τότε ό, τι απομένει από την ιδιωτική ιδιοκτησία θα πάψει να υπάρχει. 

Εάν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν ένα ψηφιακό μονοπώλιο στις μόνες νομιμοποιημένες μορφές χρήματος, τότε μπορούν να αναδιανείμουν τον πλούτο ή να τιμωρήσουν την προσωπική συμπεριφορά χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα ατομικά δικαιώματα ή τα όρια του ελέγχου τους.

Τα ίδια συστήματα επιτήρησης και τα αποτελέσματα κοινωνικής πίστωσης που είναι ήδη διαδεδομένα στην κομμουνιστική Κίνα θα γίνουν πάντα διάχυτα σε όλη την πρώην ελεύθερη Δύση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εκστρατείες προπαγάνδας θα καλύψουν αυτή την καταπιεστική παρακολούθηση με τη δική της «πολιτικά ορθή» γλώσσα της Δύσης για την καταπολέμηση του «μίσους» ή του «ρατσισμού» ή της «κλιματικής αλλαγής» ή του επόμενου φόβου τύπου COVID, αλλά το σύστημα ελέγχου της Δύσης επί των πολιτών της δεν θα διαφέρει από την κινεζική κομμουνιστική εκδοχή: 

Τα άτομα θα δουν τον ψηφιακό τους πλούτο να κατάσχεται ή να αναπληρώνεται ανάλογα με το αν η συμπεριφορά τους συμμορφώνεται με τους περιορισμούς του κράτους. 

Οι ελεύθερες αγορές, η ελεύθερη βούληση, η ελευθερία του λόγου, ακόμη και οι ελεύθερες σκέψεις θα ρυθμίζονται εξίσου εύκολα με τις κεντρικές τράπεζες που ρυθμίζουν τον ψηφιακό πλούτο κάθε πολίτη. Στην πραγματικότητα, η εφαρμογή των CBDC θα δώσει στις δυτικές κυβερνήσεις το απόλυτο μονοπώλιο σε κάθε ζωή εντός της κυριαρχίας τους.

Για πάρα πολύ καιρό οι Δυτικοί παρέμειναν σιωπηλοί, ενώ ο ανταγωνισμός της αγοράς έχει δώσει τη θέση του στο μονοπώλιο που έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση και η ιδιωτική ιδιοκτησία έχει μετατραπεί σε κάτι πολύ λιγότερο προσωπικό ή ασφαλές. 

Το αστείο χρήμα των χαρτονομισμάτων έχει καταστρέψει τις αποταμιεύσεις των περισσότερων απλών Δυτικών, ενώ τεχνητά διογκώνει τις τιμές των μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων όλο και περισσότερο πέρα από την εμβέλεια πολλών. 

Τώρα, η αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η μετάβαση σε υποχρεωτικά CBDC απειλούν ό,τι έχει απομείνει από τις προσωπικές ελευθερίες των Δυτικών. 

Πριν εξατμιστούν και τα τελευταία απομεινάρια της ιδεολογικής διχοτόμησης του Ψυχρού Πολέμου και δεν απομείνει τίποτα που να διακρίνει την Ανατολή από τη Δύση, αυτή είναι η ώρα για τους φίλους της ελευθερίας να σταθούν και να μετρηθούν. 

Γιατί ενώ ο Klaus Schwab μπορεί να επιθυμεί ένα μέλλον όπου οι Δυτικοί βρίσκουν την ευτυχία στο να μην κατέχουν τίποτα, εκείνοι που εκτιμούν την ελευθερία γνωρίζουν ότι η προσωπική ιδιοκτησία και η απεριόριστη ανταλλαγή αγαθών, υπηρεσιών και ιδεών παραμένουν το θεμέλιο εκείνων των ελεύθερων εθνών που αρνούνται να υποδουλωθούν.


Ο JB Shurk γράφει για την πολιτική και την κοινωνία.





1 σχόλιο:

  1. Εκ του εν Αγίοις ημών πατρός Ευμενίου Σαριδάκη τας διδαχάς πρόσχωμεν
    Σοφία, ορθοί

    Ταπεινός vs. ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ
    ---------------------------------------

    - Ο ταπεινός ασχολείται με τον εαυτόν του. Ο υπερήφανος ασχολείται με τους άλλους.

    - Ο ταπεινός γνωρίζει τον εαυτόν του. Ο υπερήφανος δεν γνωρίζει τον εαυτόν του.

    - Ο ταπεινός δέχεται με υπομονή ό,τι δεν μπορεί ν’ αλλάξει και περιμένει. Ο υπερήφανος θέλει να γίνονται όλα όπως τα θέλει και όταν τα θέλει.

    - Ο ταπεινός αναπαύεται και αναπαύει. Ο υπερήφανος αναστατώνεται και αναστατώνει.

    - Ο ταπεινός παίρνει όλα τα σφάλματα πάνω του. Ο υπερήφανος τα μεταβιβάζει στους άλλους,

    - Ο ταπεινός δοξάζει και ευγνωμονεί το Θεό για όλα! Ο υπερήφανος δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος και όλα τον ενοχλούν...

    - Ο ταπεινός θα υψωθεί από τον Θεό. Ο υπερήφανος θα ταπεινωθεί από τον Θεό.

    - Αν αγαπήσεις την ταπεινοφροσύνη, θα γίνεις μερίδα του Χριστού. Αν αγαπήσεις την υπερηφάνεια, θα γίνεις μερίδα των δαιμόνων.

    - Η ταπείνωση κάνει τον άνθρωπο θεό. Η υπερηφάνεια έκανε τους αγγέλους δαίμονες.

    - Η ταπείνωση θα σου ανοίξει τις πόρτες του Ουρανού, ενώ η υπερηφάνεια θα τις κλείσει.


    http://agios-dimitrios.blogspot.com/2019/07/blog-post_96.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή