Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

«Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ WOKE. ΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ. Η ΠΡΩΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!»

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ WOKE» ΤΟΥ JEAN-FRANÇOIS BRAUNSTEIN ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ PARIS 1.  


 Η ΤΡΕΛΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΗΣ…ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΚΤΑ SHAKERS ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΪΣΕΞΟΥΑΛ!

Το βιβλίο ”Η θρησκεία Woke” του Jean-François Braunstein καθηγητή σύγχρονης φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris 1. ”Η θρησκεία Woke. 

Μια αμερικάνικη θρησκεία. Η πρώτη θρησκεία που γεννήθηκε στα πανεπιστήμια!” ή η τρέλα να είσαι προτεστάντης…Τα κοινά της με τη σέκτα Shakers που υποστήριζε ότι ο Θεός είναι μπαϊσέξουαλ!



‘‘Η Θρησκεία Woke” είναι η πρώτη θρησκεία που γεννήθηκε μέσα στα πανεπιστήμια. Mια Αμερικάνικη θρησκεία. Woke σημαίνει αρχικά αφυπνισμένος στην λαϊκή αφροαμερικάνικη γλώσσα και επανήλθε από το κίνημα Black Lives Matter ( η ζωή των μαύρων μετράει). 

Αλλά αυτή η λέξη παραπέμπει επίσης στη σημασία ”αφύπνιση” τόσο σημαντική στη θρησκευτική ιστορία των ΗΠΑ από μια σειρά προτεσταντικών θρησκευτικών κινημάτων αφυπνισμένων. 

Ο όρος woke είναι πλέον πιο υιοθετημένος από αυτόν του ”πολιτικά ορθού” που χρησιμοποιήθηκε στη δεκαετία του 1980 για να περιγράψει την σκέψη που ανακοίνωναν αυτές οι ιδεολογίες.”

Οι προσήλυτοι αυτής της νεοεμφανιζόμενης θρησκείας εμφανίζονται ως οι ”πολεμιστές της κοινωνικής δικαιοσύνης”.Για τους φοιτητές που είναι και η πλειοψηφία του ρεύματος τα πανεπιστήμια δεν οφείλουν να στοχεύουν τόσο στην αναζήτηση της αλήθειας όσο στην εγκαθίδρυση της αληθινής ”κοινωνικής δικαιοσύνης” αλλά η έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν προσεγγίζεται εδώ με τους κλασικούς όρους της ταξικής ανισότητας αλλά περιορίζεται ή εξαντλείται στα ζητήματα φύλου και ράτσας. 

Μάλλον δε κυρίως τους ενδιαφέρει να περάσουν τις ”καινοτόμες” αντιλήψεις περί φύλου και το θέμα ρατσισμού δεν είναι παρά το προοδευτικό προπέτασμα καπνού ή και ξέπλυμα.

Μια τρίτη έννοια που κάποιες φορές χρησιμοποιείται για να ορίσει αυτούς τους ακτιβιστές wokes είναι αυτή της cancel culture της ” κουλτούρας της ακύρωσης’‘. 

Αυτή αναφέρεται επίσης όχι στο περιεχόμενο των credo τους αλλά στην μεθοδολογία δράση τους. Αυτή η συνήθεια ”ν΄ακυρώνει” τους αντίπαλους της είναι κατ΄ουσίαν μια από τις εκφάνσεις τις πιο χαρακτηριστικές αυτού του κινήματος. 

Και αυτή η θέληση να σβήσεις τους αντιπαλους σου παραπέμπει στον τρόπο που αντιμετωπίζονταν οι αποκαλούμενοι ”εχθροί του λαού” σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Η λέξη woke σημαίνει επίσης στην ίδια τη λαϊκή γλώσσα την αφροαμερικάνικη το ”ν΄αφουγκράζεσαι τις καινοτομίες”, να είσαι cool.. 

H λέξη woke θα πάρει ένα νόημα πιο πολιτικό με τις ρίμες του τραγουδιού ”Master Teacher” της ράπερ Erykah Badu το 2008: ακόμη κι όταν ο ιεροκήρυκας σου λέει ψέματα ..παρέμεινε αφυπνισμένος/ 

κι αν περνάς δυσκολίες και διαμάχες/για να φυλάξω μια υγιή ζωή παραμένω αφυπνισμένος.” Ο όρος woke θα μπορούσε πια να μεταφραστεί πιο συγκεκριμένα ως ο ”συνειδητοποιημένος” ο ”πληροφορημένος” για τα πολιτικά κα κοινωνικά πράγματα. 

Το 2012 η ίδια η Erykah Badu ξαναπαίρνει την έκφραση stay woke σ΄ένα tweet υποστήριξης στις τραγουδίστριες του punk γκρουπ των Pussy Riots φυλακισμένων στη Ρωσία ” η αλήθεια δεν έχει ανάγκη από πίστη. 

Παραμείνατε woke.Παρατηρήστε προσεκτικά τι συμβαίνει #FreePussyRiots ( σσ βλέπουμε και εδώ την ίδια πάγια πλέον τακτική των ΗΠΑ. 

Αρχίζουν ένα κίνημα κάπου για να το φτάσουν ως διείσδυση και διάβρωση κάπου αλλού όπως έγινε και με την αραβική άνοιξη που άρχισε από Μαγκρέμπ για να εκτονωθεί στη Συρία. Θα έλεγε κανείς ότι αυτά τα κινήματα είναι περισσότερο προς εξαγωγή είναι μηχανισμοί εξουδετέρωσης εκ των έσω του αντιπάλου) 

To κίνημα woke αναφέρει τότε την αφύπνιση σ΄ένα παγκόσμιο όραμα για τον κόσμο όπου όλες οι αδικίες θα μπορούσαν να διορθωθούν και να καταπολεμηθούν. 

(σσ Αυτό το ξύπνημα woke και το παγκόσμιο όραμα του για αποκατάσταση του κόσμου παραπέμπει τελικά και στον ιαχωβισμό και στην χιλιετή βασιλεία που επαγγέλεται εξού και χιλιασμός. Εδώ ο προτεσταντισμός συναντά τον Ιαχωβισμό.)

Είναι στο εσωτερικό του κινήματος Black Lives Matter που η έκφραση stay woke θα γίνει στα τέλη της δεκαετίας του 2010 μια κραυγή για όλη την αγανακτισμένη νεολαία από το θάνατο νέων μαύρων από αστυνομικούς. Αυτή έκφραση είναι το court-metrage που παρουσιάζει το 2016 το κίνημα Black Lives Matter κι ιχνηλατεί την κοινωνία. 

Στη συνέχεια τον όρο θα τον πάρουν oι νεαροί λευκοί ακτιβιστές για να ορίσουν αυτούς που είναι συνειδητοποιημένοι ως προς τις αδικίες που γίνονται εις βάρος των μελών όλων των καταπιεσμένων μειονοτήτων πέραν της μαύρης μειονότητας και έχουν να κάνουν με καταπίεση που σχετίζεται με ράτσα, φύλο, ή κάθε άλλο κοινοτικό ή θυματοποιημένο ”ανήκειν”

Οι ινστρούκτορες του αφροαμερικάνικου woke διεκδικούν ωστόσο την αυθεντικότητα του κινήματος και δηλώνουν ότι μόνο οι μαύροι μπορούν να είναι πραγματικοί wokes.

MIA AMEΡIKANIKH ΘΡΗΣΚEIA



Πέραν της πρόσφατης ακτιβιστικής ιστορίας της η έννοια woke παραπέμπει στη μεγάλη παράδοση των ”θρησκευτικά αφυπνισμένων” προτεσταντών ”awakenings” που πρωτοστάτησαν στις αμερικάνικες αποικίες το 18ο και 19ο αι. μ.Χ Κατά το μεγάλο ξύπνημα- αφύπνιση (Great Awakening) των ετών 1730-40 ο Άγγλος ιεροκήρυκας Jonathan Edwards ενθουσιάζει τ΄ακροατήρια του και τα προσηλυτίζει μαζικά σε μεγάλα κηρύγματα υπό ανοιχτό ουρανό όπου γίνεται συλλογική μετάνοια χιλιάδων για τις αμαρτίες τους. 

Απευθύνεται περισσότερο στο θυμικό παρά στη λογική για να πετύχει ταχύ προσηλυτισμό. O Θεός που περιγράφει μέσα στην Ομολογία του ” Αμαρτωλοί στα χέρια ενός οργισμένου Θεού” είναι ένας Παντοδύναμος Θεός που απειλεί κάθε στιγμή τους ανθρώπους με την Κόλαση…

Καθώς η Καλβινιστική αρχή του Απόλυτου Προορισμού προϋποθέτει ότι δεν είναι δυνατή η απόκτηση της σωτηρίας από τα έργα τις καλές πράξεις αλλά μόνο από την μετάνοια και ενός μιας έντονης θρησκευτικής εμπειρίας αποπειρώνται ν΄ανακαλύψουν εντός τους σημάδια της θείας χάριτος. 

Η πολιτική διάσταση του Grand Reveil κατά της συμμαχίας της επίσημης Εκκλησίας και του αγγλικού κράτους δεν είναι ανώδυνη και κάποιοι εκτιμούν ότι ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας ήταν περισσότερο επηρεασμένος από αυτές τις ιδέες παρά από Διαφωτισμό. 

Τα Reveils του 19ου αι. προτάσσουν την αξία της ατομικής εμπειρίας πιστού και μεταστροφή αμαρτωλών. Αυτή είναι η αντιπρότασή τους με επίκεντρο το συγκινησιακό και θυμικό έναντι της ανόδου του ορθολογικού ντεισμού/θεισμού των Φώτων…….

Θα μπορούσαμε ν’ αναφέρουμε σε σχέση με τη θεωρία του φύλου μια άλλη θρησκευτική σέκτα αμερικάνικη που έχει πολλά κοινά σημεία με τους wokes. Πρόκειται για τους Shakers τους (τρεμουλιάζοντες). Αυτή η φημισμένη χιλιαστική σέκτα προέρχεται από προτεσταντισμό κι αναπτύχθηκε το 19ο αι. στις ΗΠΑ. 

Απορρίπτουν τα μυστήρια και διατείνονται πως λαμβάνουν μηνύματα από το Θεό τον ίδιο μέσω των διαμεσολαβητριών οργάνων του γυναικών. Περιμένουν το τέλος του κόσμου όπως και χιλιαστές που έδιναν χρονολογίες.. 

Είναι ενθουσιώδεις όπως οι wokes και κυρίως όπως οι τελευταίοι το θέμα της σεξουαλικότητας παίζει κεντρικό ρόλο στην πίστη τους. Το κύριο δόγμα της θεολογίας των Shakers είναι η διττότητα και το μπαϊσέξουαλ του Θεού. 

Σύμφωνα με αυτούς ο Θεός έχει διπλό φύλο αρσενικό και θηλυκό και το σύμβολο της α΄χριστιανικής εκκλησίας καθώς η γυναίκα που διευθύνει τη σέκτα τους η ”Μητέρα” Αnn Lee είναι η θηλυκή εικόνα του Θεού και αντιπροσωπεύει τη Β Παρουσία του Χριστού. Η σεξουαλικότητα και ο γάμος είναι απαγορευμένα στη σέκτα τους…..

( ήταν κάποια πρώτα αποσπάσματα από το βιβλίο La religion woke του Jean-François Braunstein εκδ. Graseet 2022)

Ο συγγραφέας

Jean-François Braunstein είναι καθηγητής σύγχρονης φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon-Sorbonne. Διδάσκει ιστορία της επιστήμης και φιλοσοφία της ιατρικής, καθώς και ιατρική δεοντολογία. Έχει δημοσιεύσει συγκεκριμένα· 

Canguilhem.  History of Life Sciences and Policy (PUF); Η ιστορία της επιστήμης. Μέθοδοι, Στυλ και Αντιπαραθέσεις (Vrin); Η φιλοσοφία της ιατρικής του Auguste Comte. Σαρκοβόρες αγελάδες, Παρθένα Μητέρα και ζωντανοί νεκροί (PUF). και Philosophy gone mad (Grasset, 2018).



το οπισθόφυλλο.

”Ένα κύμα τρέλας και μισαλλοδοξίας σαρώνει τον δυτικό κόσμο. Προερχόμενη από αμερικανικά πανεπιστήμια, η αφυπνισμένη θρησκεία, η θρησκεία των «αφυπνισμένων», σαρώνει τα πάντα στο δρόμο της: πανεπιστήμια, σχολεία και κολέγια, επιχειρήσεις, μέσα και πολιτισμό.

Στο όνομα της καταπολέμησης των διακρίσεων, διδάσκει αλήθειες που είναι τουλάχιστον πρωτόγνωρες. Η «θεωρία του φύλου» υποστηρίζει ότι το σεξ και το σώμα δεν υπάρχουν και ότι μόνο η συνείδηση ​​μετράει. 

Η «Κρίσιμη θεωρία της φυλής» υποστηρίζει ότι όλοι οι λευκοί είναι ρατσιστές, αλλά κανένας «από φυλή» δεν είναι. Η «επιστημολογία απόψεων» υποστηρίζει ότι όλη η γνώση είναι «τοποθετημένη» και ότι δεν υπάρχει αντικειμενική επιστήμη. 

Στόχος τους: η «αποδόμηση» ολόκληρης της πολιτιστικής και επιστημονικής κληρονομιάς μιας Δύσης που κατηγορείται ότι είναι «συστημικά» σεξίστρια, ρατσιστική και αποικιοκρατική. 

Αυτές οι πεποιθήσεις είναι τρομερές για τις κοινωνίες μας που διοικούνται από ελίτ από πανεπιστήμια και ζουν σε έναν εικονικό κόσμο.

Ο ενθουσιασμός που ζωντανεύει τις ξυπνήσεις προκαλεί θρησκευτικές «αναβιώσεις» των Αμερικανών Προτεσταντών πολύ περισσότερο από τη γαλλική φιλοσοφία της δεκαετίας του 1970. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μια θρησκεία γεννιέται στα πανεπιστήμια. 

Και πολλοί ακαδημαϊκοί, παρασυρμένοι από τον παραλογισμό αυτών των πεποιθήσεων, απορρίπτουν τη λογική και την ανεκτικότητα που ήταν στο επίκεντρο του επαγγέλματός τους και των ιδανικών του Διαφωτισμού. 

Όλα είναι στη θέση τους για την εγκαθίδρυση μιας δικτατορίας στο όνομα του «καλού» και της «κοινωνικής δικαιοσύνης». Θα χρειαστεί θάρρος για να πούμε όχι σε αυτόν τον οργουελικό κόσμο που μας υπόσχεται.

Ο Braunstein βασίζεται σε κείμενα, διατριβές, συνέδρια, δοκίμια, τα οποία παραθέτει και εξηγεί άφθονα, προκειμένου να καταγγείλει αυτή τη νέα και καταστροφική θρησκεία για την ελευθερία.”




4 σχόλια:

  1. Συνέντευξη του Αρχιμανδρίτη πατρός Ελπιδίου, Ιεραποστόλου στην Αφρική, την Μεγάλη Τρίτη 11-4-2023:

    Αποκαλυπτικά λόγια λίγο πριν τον Γολγοθά.

    https://www.youtube.com/watch?v=gG9OA3t8as4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κείμενο του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, με απόδοση στη νεοελληνική γλώσσα:

    https://imhydra.gr/agios-nektarios?preview=true#1612099956250-00bf825e-6afc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως: ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΡΧΙΕΡΕΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΟΥ.

    https://imhydra.gr/agios-nektarios?preview=true#1612092204767-8df0cd3b-43ca

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το μήνυμα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Αναστάσεως | Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος:

    https://www.youtube.com/watch?v=iR_C-aqHPu8

    ΑπάντησηΔιαγραφή