Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ»  ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ  ΑΡΧΙΖΕΙ Η 
«Α Π Ο Ρ Ρ Ο Φ Η Σ Η  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»,
ΤΟ ΝΕΟ  ΚΙΛΕΛΕΡ
 
 
 
 
               Βρισκόμαστε  στο έτος  1929 μ. Χ. στην Ελλάδα. Έχουν περάσει  επτά χρόνια από την μεγαλύτερηκαταστροφή του  Ελληνικού έθνους όταν έναεκατομμύριο Έλληνες   εκριζώθηκαν από τα  πατρικά εδάφη των παραλίων της  ΜικράςΑσίας , όπου  ζούσαν επι  20 και πλέον αιώνες . Οι μαζικές σφαγές του άμαχου πληθυσμού ήταν ο  επίλογος της τουρκοκρατίας  των  4αιώνων  αλλά και ο πρόλογος μιάς μαζικήςμετανάστευσης στην κυρίως  Ελλάδα.
     

             
 
Η Ελλάδα  του μεσοπολέμου μετρούσε  ακόμα τις πληγές του  Α ΄ παγκόσμιου  πολέμου και ανάμεσα  στις πληγές  αυτές κυρίαρχη  θέση κατείχε  η ολοσχερής  εγκατάλειψη του αγροτικού πληθυσμού  πουβρίσκονταν  κυριολεκτικά στο  έλεος των πλουσίων γαιοκτημόνων  . Είχαν περάσει μόλις 19 χρόνια  από την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης των αγροτών στο Κιλελέρ  της Θεσσαλίαςκαι η  ζωή του έλληνα αγρότη  ολοένα και χειροτέρευε.
 
         
             Οέλληνας  πρωθυπουργός  Ελευθέριος Βενιζέλος αναθέτει σε μια εξέχουσα  πνευματική μορφή της εποχής  του , τον αείμνηστο  Αλέξανδρο Παπαναστασίου, την ίδρυση της Αγροτικής Τράπεζας  με σκοπό τηναντιμετώπιση  του προβλήματος που είχεαυξηθεί  μετά την εισροή του ενός εκατομμυρίου  προσφύγων της  Μικράς Ασίας.
 
 
             Ταμέτρα  που  ελήφθηκαν έφεραν άμεσα  αποτελέσματα. Ο   αγρότης σταμάτησε  να αισθάνεται δουλοπάροικος γιατί ο δανεισμός του  δεν εγίνονταν πλέον με τους επαχθείς  όρους των γαιοκτημόνων. Ο μόχθος της εργασίαςτου πήρε αξία και το κατά κεφαλή  αγροτικόεισόδημα αυξήθηκε αισθητά. Αποτέλεσμα ήταν φυσικά και η αύξηση  του ακαθάριστου εγχώριου αγροτικού  προιόντος και  η διατήρηση του πληθυσμούστην περιφέρεια που ήδη είχε συρρικνωθεί μετά την πρώτη μαζική μετανάστευση στο εξωτερικό.
  
              Μετά τον  Β ΄ παγκόσμιο πόλεμο   η Ελλάδα και  ιδιαίτερα η ύπαιθρος βίωναν  τα ολέθριααποτελέσματα μιας  τετράχρονης κατοχής με600.000  νεκρούς,  λεηλατημένη αγροτική περιουσία , 100 χωριάκαμμένα  και ανύπαρκτα μηχανικά μέσα  καλλιέργειας. Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές οι Έλληνες που πέθαναν στιςελληνικές πόλεις και κυρίως στην Αθήνα, κατά τον πρώτο κυρίως χρόνο της κατοχήςαπό το φριχτό θάνατο της πείνας, ξεπερνούσαν τους 280.000. Και ήταν επόμενοαυτό όταν κατά το διάστημα αυτό τα στρατεύματα της κατοχής έκαναν επιτάξεις καιλήστεψαν 300.000 τόνους λάδι, 20.000 τόνους ελιές, 160.000 τόνους κορινθιακήσταφίδα, 35.000 τόνους σουλτανίνα, 110.000τόνους καπνά, 560.000 τόνουςλαχανικά, 800.000.000 κομμάτια εσπεριδοειδή,400.000 τόνους φρούτα και 40.000τόνους σιτάρι, μόνο απ' τις αποθήκες της ΚΥΠΕΣ, χιλιάδες τόνων λάδι, βαμβάκικαι ρύζι απ' τις αποθήκες της ΚΥΔΕΣ,εκατομμύρια κομμάτια πρόβατα, βόδια, γίδια,εκατομμύρια κομμάτια χοίρων,πουλερικά κλπ. Και η εθνική οικονομική καταστροφήδεν σταμάτησε εδώ. Η γεωκτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή σ' όλη τη διάρκειατης κατοχής μειώθηκε στο ελάχιστο, 5 εκατομμύρια οπωροφόρα δέντρα καιελαιόδενδρα και 237.000στρέμματα αμπελιών κατεστράφησαν, τα 80% της μικρής μαςβιομηχανίας αχρηστεύτηκαν, τα λιμάνια και οι εγκαταστάσεις τους κατεστράφησανκατά 80-100%,το ζωοκομικό κεφάλαιο της χώρας αφανίστηκε κατά 50-70% και η ζημιάανήλθε σε 27δισεκατομμύρια προπολεμικές δραχμές, τα ιστιοφόρα πλοία κατά 67%και τα λοιπά πλοία κατά 75%, οι ζημιές στα μεταλλεία ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύριαλίρες, όλα αυτά κατά τις επίσημες στατιστικές. Τα αυτοκίνητα ακόμη αφανίστηκανκατά 70%,το υλικό τηλεπικοινωνιών κατά 70%, οι σιδηρόδρομοι και τα γεφύρια από75-100%,η έκταση των δασών μειώθηκε κατά το ¼ με ζημιά που υπελογίσθη άνω των10δισεκατομμυρίων προπολεμικών δραχμών, το οδικό δίκτυο κατεστράφη κατά 50%.
Σε130 δισεκατομμύρια προπολεμικών δραχμών υπελογίσθη όλη η καταστροφή του εθνικούπλούτου από τους ναζί, δίχως τις καταστροφές των 200.000 σπιτιών, που κάηκαν ήέπεσαν από τους βομβαρδισμούς(879 κατεστράφησαν και 841.600 Έλληνες έγινανάστεγοι) δίχως να υπολογισθούν οι περιουσίες και τα εμπορεύματα των ιδιωτών πουκατεσχέθησαν (πρβλ. "Τι στοίχισε ο πόλεμος στην Ελλάδα" επίσημηστατιστική. Έκδοσις Σιώτη. Αθήναι1946).
Καικατά τη διάρκεια που ο φασιστικός Μολλώχ κατέστρεφε τη φτωχειά τη χώρα μας ,οιστρατιωτικές ορδές υπερήφανες για το έργο τους, εξακολουθούσαν πάντα τιςκαθημερινές παρελάσεις τους στους δρόμους της Αθήνας, με το βάδισμα της χήνας,τραγουδώντας τετράφωνα,τα"Ολαρία-Ολαλα" και τα "Βίντσερε καιΒιντσερέμο». Από το βιβλίο του Θεόδωρου Μιχ.Τσερπέ « ΤΟΑΓΙΟΧΑΙΔΑΡΙ »
Επιμέλεια– Πρόλογος =Στέφανου Ληναίου
Εκδόσεις: ΔΙΟΓΕΝΗΣ , Νοέμβρης 2007 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΛΑ ΠΑΡΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΤΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ  WWW.holocaust.gr  ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ   ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ
 
 Η   μαζική μετανάστευση του ελληνικού αγροτικούπληθυσμού που πλήττονταν  βάναυσα ήρθε  σαν αποτέλεσμα του φτωχού  αγροτικού εισοδήματος. Οι ξένες χώρες και ιδιαίτερα η Αυστραλία, οι Ηνωμένες  Πολιτείεςτης Αμερικής και η Γερμανία παρέλαβαν γρήγορα τα φθηνά ελληνικά  εργατικά χέρια για να τις βοηθήσουν στηνανοικοδόμηση των δικών τους οικονομιών….
 
              Η   Αγροτική Τράπεζα  καλείται για δεύτερη φορά να προσφέρει  τις κοινωνικές της υπηρεσίες  μέσα από τις συμπληγάδες  των πολιτικών της εποχής που προσπαθούσαν να χειραγωγήσουν την διοίκηση  της Τράπεζας και να παίξουν το πολιτικό τους  παιχνίδιμε τους ψηφοφόρους τους.
 
             Το 1981,χρονολογία εισόδου της  Ελλάδας στην Ευρωπαική Οικονομική Κοινότητα, με την σύμφωνη  γνώμη των λοιπών εταίρων εξαιρείται  η κρατική Αγροτική Τράπεζαορισμένων  διατάξεων λόγω του κοινωνικούρόλου που αναγνωρίζεται με υπαρκτά πειστήρια. Το1991 μ.Χ. μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία και το 2000  μ.Χ. μπαίνει στο χρηματιστήριο που ήδη είχε  υποστεί ολέθρια καταστροφή μετά την στημένη φούσκα που έφτιαξαν ξένα διαπλεκόμενασυμφέροντα που κερδοσκοπώντας αφαίμαξαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια  ευρώ από τις ελληνικές αποταμιεύσεις. 
 
  
               Την  δεκαετία 2000 – 2010 μ.Χ. ,στη Ελλάδα στήνεται  η δεύτερη καιμεγαλύτερη  φούσκα που καλύπτονταν με τον μανδύα της τέλεσης των Ολυμπιακών αγώνων στην γενέτειρα χώρα . Είναι η φούσκα των δανείων που έρχονταν από τοεξωτερικό μέσω  των ομολόγων τουελληνικού κράτους που κατέχουν οι ξένες και ελληνικές  τράπεζες. Η προτροπή προς  υπερκατανάλωση  όπως παραδέχθηκε ο κ.Γιουγκέρ βοηθούσε το πρόβλημα του αποπληθωρισμού των παραγωγών δυτικών χωρών σε  είδη τεχνολογικής κατανάλωσης στα οποία υπήρχε πρόβλημα διάθεσης. Η αναιτιολόγητη αξιολόγηση  των ξένων οίκων για την Ελλάδα μετατράπηκε  από  ΑΑΑτό 2008 μ.Χ . στην θέση που κατέχουν αποικιοκρατούμενες χώρες του τρίτου κόσμου.  Η Δανειακή Σύμβαση που υπεγράφη ερήμην του ελληνικού λαού και εν αγνοία των συνεπειών της,  αποτέλεσε τον άξονα για την καταστολή της ελληνικής αξιοπρέπειας , την καταλήστευσητης εθνικής περιουσίας  και τηνυπονόμευση της κυριαρχίας του εθνικού χώρου της Ελλάδας  που φρουρεί τα ευρωπαικά σύνορα χωρίςκαμμία   αμοιβή  καθώς ζεί επι δύο δεκαετίες τις συνέπειες τηςπαράνομης μετανάστευσης κατοίκων τρίτων χωρών.
 
                Η  Αγροτική Τράπεζα  μέχρι την 27/7/2012 μέσα από την κατοχή τωνυποθηκών  των αγροτικών γαιών,  είχε υποθηκευμένο  το 40 ο/ο της ελληνικής υπαίθρου, πράγμα που την έκανε ιδιαίτερα  ποθητή για τα διαπλεκόμενα  ολιγαρχικά συμφέροντα. Ενώ όλες οι  μεταδικτατορικές  κυβερνήσεις μιλούσαν για κάποιο υποτιθέμενοδημόσιο πυλώνα που σχεδίαζαν να την  εντάξουν,  αναγνωρίζοντας τον κοινωφελή ρόλο ,  που αναφέρει το ιδρυτικό καταστατικό της, δενέκαναν  όμως το παραμικρό βήμα για τονσκοπό αυτόν αλλά αντιθέτως έπραξαν  ταακριβώς αντίθετα.   Η Αγροτική Τράπεζα  είχε αξιόλογο ενεργητικό με κτήρια αξίας άνωτου ενός δισεκατομυρίου ευρώ,  καταθέσειςκαι χορηγήσεις  άνω των 15  δισεκατομμυρίων,  με καλά στάνταρ και δίκτυο 500 καταστημάτων σεκάθε γωνιά τηςΕλλάδας. Είχε στην κατοχή της κερδοφόρες αγροτικές βιομηχανίες,όπως η Δωδώνη  με εξαγώγιμα κτηνοτροφικάπροιόντα και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης με υπερσύγχρονα μηχανήματα. Είχε όμως έλλειψη ρευστότητας που δημιούργησετο  P.S.I. αφού μειώθηκε η αξία των   ελληνικών ομολόγων που κατείχε κι αυτή ,όπως και όλες οι άλλες τράπεζες.  Για ναυπονομευθεί  ο διαρκώς υπαρκτόςσχεδιασμός του δημόσιου  πυλώνα, έπρεπενα απαξιωθεί η Τράπεζα. Και αυτό έγινε συστηματικά στα δύο τελευταίαχρόνια  στα οποία έλεγχο των  οικονομικών έχουμε μόνο από αλλοδαπούς φωστήρες και συνυπεύθυνους της όληςκατάστασης. ΄Ολες οι άλλες  ελληνικές  τράπεζες  ανακεφαλαιώθηκαν με μεγάλα ποσά (25 δισεκατομύρια) για να ανακάμψουν μεάτο P.S.I.  αλλά η κρατική ΑγροτικήΤράπεζα και το κρατικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν πήραν ούτε ένα ευρώ. Οι εντολές της τρόικας παρακάμπτουν την ευρωπαική συναίνεση του 1981 και ζητούν τοκλείσιμο  της τράπεζας  με αναπόδεικτα επιχειρήματα  αφού η έκθεση της αξιολογητικής εταιρείαςBLACK ROCK δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη ενώ έχει τελειώσει εδώ και ένα χρόνο, και για την οποία υπάρχουν πολύθετικές  απόψεις  για την Αγροτική τράπεζα όπως  μας αναφέρουν πληροφοριακές πηγές.
 
               Το  σχέδιο περιλαμβάνει   ‘ απορρόφηση ‘   της τράπεζας από  κάποια   άλληιδιωτική τράπεζα  που αποφασίζεται ναείναι η τράπεζα  Πειραιώς (που είχεπροσπαθήσει ανεπιτυχώς πρίν δύο χρόνια να την αγοράσει με το εξευτελιστικό ποσότων 300 εκατομμυρίων ευρώ που θα της δίνονταν σαν κρατική επιχορήγηση)και ναπλειοδοτήσει σε κάποιο αφανή διαγωνισμό  χωρίς να φανούν πουθενά οι κλειστές (?)προσφορές  των άλλων. Τοαντίτιμο ήταν  μόνο 95 εκατομμύρια ευρώτώρα, και έπρεπε να περιλαμβάνει μόνο το καλό μέρος της τράπεζας, δηλαδή οι καταθέσεις , τα ακίνητα, το  40  0/0της αγροτικής γής  , τα εξυπηρετούμενα(αυτά που πληρώνονται)δάνεια  καθώς και οι αξιόλογες  αγροτικές κερδοφόρες επιχειρήσεις . Τουπόλοιπο εναπομείναν ενεργητικό και οι 5500 υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτή ,πολλοί πάνω από 25 χρόνια θα παραμείνουν στο κράτος  που  τηνκλείνει πάραυτα (27/7/2012 ) και την εκκαθαρίζει
 
             27Ιουλίου   2012 μ.Χ.  Ημέρα Παρασκευή λίγο πρίν το κλείσιμοτης  Βουλής των Ελλήνων  για τις θερινές  διακοπές. Το  Φύλλο Ελληνικής Κυβέρνησης που  πιστοποιεί την έναρξηεφαρμογής των νόμων  με αριθμό 2209/μέρος δεύτερο27/7/2012  κατοχυρώνει τηναπορρόφηση  αυτή  παρά τις πάμπολλες  αντικοινοτικές της διατάξεις ,τις οποίες  πρόλαβαν και κατήγγειλαν  εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.  Μέσα σε 5 ώρες  ο κ. Προβόπουλος, διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος ,αποφάσισε ότι  η (καινούργιου όρου) μη συστημική Αγροτική Τράπεζα έπρεπε να απορροφηθεί  από μια άλλη τράπεζα που έπρεπε και να πλειοδοτήσει. Οι υπάλληλοι  που αποτελούν τμήμα της κακής τράπεζας  α π ο λ ύ ο ντα α ι   χ ω ρ ί ς α π ο ζ η -μ ί ω ση  , η  με μειωμένη  κατά το ήμισυ αποζημίωση που θα ληφθεί στο τέλος της εκκαθάρισης σεπερίπου 15 χρόνια.  Ο διοικητής της  τράπεζας Πειραιώς  αναγκάζεται να τους προσλάβει με νέα  αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση  με απώτερο σκοπό να βοηθήσουν στην μεταφοράτων φακέλλων των πελατών, των καταθέσεων, των δανείων, των ακινήτων  και μετάσαν πλεονάζον προσωπικό να ακολουθήσουν κάποια μοίρα που το στυγνόκαπιταλιστικό σύστημα έχει προσδιορίσει στην βασική οικονομική αρχή τηςμεγιστοποίησης των κερδών με την εξάλειψη των περιττών εξόδων καιεργατομισθίων.  
 
                ΗΤράπεζα  Πειραιώς όμως για την κερδοφόρασυναλλαγή  ζητά και παίρνει   μ ε γ ά λη π ρ ο ί κ α   α ξ ί α ς  9  δισεκατομυρίων ευρώ  από το ελληνικόΤαμείο Χρηματοπιστωτικής  Σταθερότητας ,  δηλαδή από τον ελληνικό Λαό.  Τα μέσα Μαζικής Επικοινωνίας  σιωπούν και η διαπλοκή περνάει στα κρυφά. Λίγες μόνο  δημοσιεύσεις πληρωμένες από τους εργαζόμενουςστην Τράπεζα σε λίγες εφημερίδες και με ψιλά γράμματα. Λίγες επερωτήσεις στηνΕλληνική  Βουλή από βουλευτές τηςΑντιπολίτευσης  και το θέμα έχεικλείσει.   Η Αγροτική Τράπεζα  και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο  εξαιρέθηκαν από την ανακεφαλαίωση τωνελληνικών τραπεζών με τα 25 δισεκατομύρια που πήραν οι  4 άλλες τράπεζες με πρώτη και καλύτερη τηνΤράπεζα Πειραιώς  για την αποκατάστασητης μείωσης του  ενεργητικού των μετά τοP.S.I.  Τώρα  πουλιέται έναντι πινακίου  φακής όπωςγίνεται σε κάθε σχέδιο  διαπλοκής. 
 
                Ο  σύλλογος των εργαζόμενων στηντράπεζα  προκηρύσσει απεργίες, γίνονταιπορείες και παράσταση στην βουλή που ψηφίζει το νομοσχέδιο. Η απεργία που έχεικαλά αποτελέσματα αποτελεί απειλή για την απορρόφηση της τράπεζας και πρέπει νακατασταλεί.  Έτσι αρχίζουν οι υποσχέσειςτων γνωστών παραταξιακών συνδικαλιστικών κύκλων αλλά και οι απειλές.Απειλές  πού δυστυχώς εύκολα πιάνουντόπο  στην Ελλάδα που πλήττεται απόανεργία . ΄Οποιος δεν συνεργαστεί με τον νέο εργοδότη, θα εκδιωχθεί χωρίςαποζημίωση  και πρέπει και να γραφτεί σεμια μαύρη λίστα, ανάλογη με αυτή  τωνοφειλετών πολιτών αλλά και  κάποιωνεπιτήδειων που κρύπτονται συστηματικά από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) που έχει επιληφθεί της υπόθεσης.
 
              
 
                Σήμερα υπάρχουν κι άλλοι πολλοί συνάδελφοι που ονειρεύονται το όραμα του Αλέξανδρου  Παπαναστασίου, θέλουν την τράπεζα στην  υπηρεσία του κόσμου της εργασίας κι όχι τωνοργανωμένων συμφερόντων. Ζούνε με το όνειρο της απονομής δικαιοσύνης καιπροσπαθούν να στηρίξουν μια ελπίδα. Πώς  σε ένα κόσμο πούαλλοτριώνεται ψυχικά και σωματικά κάτω από τις επιταγές του δίκιου τουισχυρότερου, θα ανατείλει ένας καινούργιος ήλιος και θα ανάψει μια καινούργιασπίθα  ελπίδας για όλους τους αδικημένουςόλων των λαών όλης της γής  …
 
            ΄Ολοι   μας έχουμε αυτό  το όνειρο, αυτή την ελπίδα..
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου