ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ «ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ» ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ
ΣΚΛΗΡΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Στις συνελεύσεις δικαστών και εισαγγελέων εκφράστηκε η αγανάκτηση προς την πολιτεία και διατυπώθηκαν «σκληρά» σχόλια για τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα
Tου Αλέξανδρου Αυλωνίτη
Νέα επεισόδια προστέθηκαν το Σαββατοκύριακο στο «σίριαλ» της ήδη μακράς και οξείας αντιπαράθεσης στις σχέσεις ανάμεσα στην εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία, καθώς οι δικαστές και εισαγγελείς αποφάσισαν στις τακτικές συνελεύσεις τους να παρατείνουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τις 19-1-2013, με μόνη παραχώρηση να ανεβαίνουν για δύο επιπλέον ώρες στην έδρα (πέραν της μίας που ανεβαίνουν σήμερα) και να αρχίσουν να δημοσιεύουν πολιτικές αποφάσεις (που μέχρι τώρα είχαν «παγώσει»).
Χωρίς να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της φυσικής τους ηγεσίας για πλήρη επάνοδο, οι δικαστικοί λειτουργοί δεν «συγκινήθηκαν» ούτε από τα βελτιωτικά οικονομικά μέτρα που γνωστοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης και έστρεψαν τα πυρά τους κατά της κυβέρνησης και των βουλευτών γιατί μείωσαν πολύ λιγότερο τις δικές τους αποδοχές, αλλά και γιατί πρόβλεψαν παρεκκλίσεις από το Μνημόνιο υπέρ άλλων κατηγοριών (προσωπικού ΕΥΠ, επιστημόνων ΚΕΠΕ κ.λπ.).
Συνελεύσεις
Στις δύο συνελεύσεις δικαστών και εισαγγελέων εκφράστηκε η αγανάκτηση προς την πολιτεία όχι μόνο για τις υπερβολικές οικονομικές περικοπές, αλλά και για την εχθρική στάση της και λοιδορία έναντι των δικαστικών λειτουργών, ενώ διατυπώθηκαν «σκληρά» σχόλια για τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τις δηλώσεις του κατά της δικαστικής απόφασης για το «χαράτσι» της ΔΕΗ. Προειδοποίησαν μάλιστα (για δεύτερη φορά) ότι αν δεν αλλάξει στάση η πολιτεία, δεν σταματήσει να νομοθετεί «α λα καρτ» κ.λπ., τότε μπορεί να δει δικαστικές αποφάσεις που θα δείχνουν έλλειψη ψυχραιμίας, χωρίς να αποκλείεται να εμφανιστούν και φαινόμενα «εκδικητικής» νομολογίας!
Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε βαθιά λυπημένος και πολύ ανήσυχος, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η απόσταση δικαστικών λειτουργών και κοινωνίας, όλο και μεγαλώνει, με αφορμή το αποτέλεσμα της γενικής συνέλευσης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) μολονότι αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων τους. Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν εισάκουσαν τις δραματικές εκκλήσεις της φυσικής τους ηγεσίας να επιστρέψουν κανονικά στις έδρες και τις προειδοποιήσεις της προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ. Ασημακοπούλου και του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ιω. Τέντε ότι μπορεί να χάσουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, να βρεθούν απέναντι στην κοινωνία που βλάπτεται από τη μη απονομή δικαιοσύνης.
Η συνέλευση της ΕΔΕ και της ΕΕΕ αποφάσισε μέχρι 19-1-2013 δικαστές και εισαγγελείς να δικάζουν για 3 ώρες (9.00 π.μ. - 12.00 μ.) κατεβαίνοντας το μεσημέρι από τις έδρες και αναβάλλοντας χιλιάδες ακόμα δίκες, ποινικές και πολιτικές, ενώ εργατικές υποθέσεις προσδιορίζονται ύστερα από 3 χρόνια (!) όπως επισήμανε ο επίτιμος αρεοπαγίτης Κ. Βαλβαντώνης.
Ρύθμιση - ανάσα
Νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και θα ανακουφίσει όσους από τα ειδικά μισθολόγια έχουν δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά) και ταυτόχρονα έχουν υποστεί περικοπές της τάξης του 30% προανήγγειλε ο Α. Ρουπακιώτης στη συνέλευση της ΕΕΕ και της ΕΔΕ. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι τα αναδρομικά που δικαιούνται οι δικαστικοί (από 20.000 - 40.000 ευρώ η δόση) ύστερα από αποφάσεις του «Μισθοδικείου», τα οποία τους οφείλονται από το 2008 και έπρεπε να τα πληρωθούν τον περασμένο Νοέμβριο, θα τους καταβληθούν τον Ιανουάριο (παρά την πρόβλεψη του Μνημονίου για τον Μάρτιο).
Παραβίαση του Συντάγματος
Η ηγεσία του Αρείου Πάγου ζήτησε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις
Η πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου συμφώνησαν με τα δίκαια αιτήματα των δικαστών επικρίνοντας τις μεγάλες περικοπές, αλλά διαφώνησαν με τις κινητοποιήσεις θέτοντας ζήτημα παραβίασης του Συντάγματος. Η Ρ. Ασημακοπούλου σημείωσε ότι όσο δίκαια και αν είναι τα αιτήματα και δικαιολογημένη η πικρία, ο δικαστής δεν μπορεί να αρνείται να δικάσει όχι μόνο γιατί παραβιάζεται το Σύνταγμα, αλλά και γιατί έτσι βλάπτεται το κοινωνικό σύνολο. Η αποχή ταλαιπωρεί τους πολίτες, ισοδυναμεί με φυγή από το πεδίο μάχης, μεταβάλλει τους δικαστές σε απλούς παρατηρητές, είπε. Ο Ιω. Τέντες, τους κάλεσε να επανέλθουν ολοκληρωτικά χωρίς μικρόψυχες παύσεις, να ανέβουν στις έδρες και να κατεβάσουν το βλέμμα στην κοινωνία που προσδοκά από τους δικαστικούς λειτουργούς να πατάξουν τη διαφθορά που οδήγησε εδώ τη χώρα, την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που πλήττει τους ασθενέστερους, τη βία και τη γενικευμένη ανομία που αποσαθρώνουν την οικονομία και την κοινωνία.
Η πρόεδρος ΕΔΕ Β. Θάνου επέκρινε τις δηλώσεις Στουρνάρα (κατά της απόφασης για το «χαράτσι») λέγοντας: «Δεν δεχόμαστε υποδείξεις περί πατριωτικού καθήκοντος από κανέναν» και «κανείς δεν μπορεί να εννοεί ούτε να αναμένει ότι ο δικαστής θα εκδίδει αποφάσεις σκοπιμότητας, αγνοώντας τον νόμο και το Σύνταγμα για να διευκολύνει την οικονομική πολιτική»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου