Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΕΙΠΑΝ ΟΧΙ ΣΕ ΚΟΥΡΕΜΑ 15-20%. ΘΑ ΠΟΥΝ ΝΑΙ ΣΕ ΚΟΥΡΕΜΑ 30%;


Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ

ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ



Η Κύπρος, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν σε ένα νέο σχέδιο για επίλυση των προβλημάτων των κυπριακών τραπεζών και για χρηματοδότηση της χώρας, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters.

Η πρόταση που σίγουρα θα εγκριθεί από το Eurogroup αλλά θα πρέπει να αναμένει την απόφαση της Βουλής της Κύπρου για να ισχύσει αύριο, "κερδίζει" μηδενικές κατασχέσεις καταθέσεων μέχρι τις 100.000 ευρώ και την μεγάλη πελιοψηφία των καταθετών της Λαϊκής Τράπρζας, αλλά "τσακίζει" την Κύπρο ως χρηματο-οικονομικό κέντρο, αφού "θερίζει" τις μεγάλες καταθέσεις στην Κύπου όπου βρίσκονται τα κεφάλαια, ρωσικών, βρετανικών, ουκρανικών κλπ εταιρειών καθώς και ιδιωτών.

Περιλαμβάνει τη σύσταση μιας «καλής τράπεζας» και μιας «κακής τράπεζας», κάτι που ουσιαστικά συνεπάγεται συγχώνευση Λαϊκής και Κύπρου, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ τον οποίο επικαλείται το Reuters. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιτευχθεί συμφωνία 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου ακόμα και στα Ταμεία Προνοίας.

Σχέδιο συμφωνίας το οποίο προβλέπει "κούρεμα" των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου και εκεί είναι η μεγάλη διαφορά αι το κέρδος σε σχέση με την προηγούμενη απόφαση, αν βέβαια και αυτή εγκριθεί από την εθνική αντιπροσωπεία της Κύπρου.Οι καταθέσεις στη Λαϊκή μέχρι 100.000 ανά δικαιούχο διασώζονται και μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου χωρίς "κούρεμα".

Επίσης με εξαίρεση τη Λαϊκή και την Κύπρου δεν θα υπάρξει "κούρεμα" σε καμία άλλη κυπριακή τράπεζα, δηλαδή διασώζεται η Ελληνική Τράπεζα που έχει ως βασικό μέτοχο την Εκκλησια της Κύπρου.

Τέλος, η ρευστότητα των 9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Λαϊκή από την ΕΚΤ μεταφέρεται στην Τράπεζα Κύπρου και προστίθενται στο 1 δισ. ευρώ που η εν λόγω τράπεζα είχε λάβει από την ΕΚΤ.Πρακτικά η Κύπρος χρεοκοπεί αν γίνει δεκτή η συμφωνία, όπως επίσης χρεοκοπεί τεχνικά το τραπεζικό της κέντρο αν αύριο αποσύρει η ΕΚΤ την στήριξη.

Στην πρώτη περίπτωση χάνει κεφάλαια και μπορεί να οργανώσει την έξοδό της από την ευρωζώνη, κάτι που είναι νομοτελειακά βέβαιο ότι θα συμβεί αφού οι πολίτες θέλουν άμεσα την απομάκρυνση από τη νομισματική ένωση που κατέστρεψε άνευ λόγου και αιρίας το νησί.Στην δεύτερη περίπτωση, κρατά κεφάλαια και θα πρέπει να διαχειριστεί μια περίεργη κατάσταση μέχρι να κυκλοφορήσει δικό της νόμισμα.Μονά-ζυγά, χαμένος ο Ελληνισμός και τώρα ξεκινά η μεγάλη περιπέτεια...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου