Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ : ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΤΟΥ ΤΙΜΑ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ.


ΣΥΝΑΞΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΤΟΥ 
ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ




Ο Ιωάννης ήταν γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ. Μέχρι τα τριάντα του χρόνια, ζει ασκητική ζωή στην έρημο της Ιουδαίας, αφιερωμένη ολοκληρωτικά στην προσευχή, τη μελέτη και την πνευματική και ηθική τελειοποίηση.

Το ρούχο του ήταν από τρίχες καμήλας, στη μέση του είχε δερμάτινη ζώνη και την τροφή του αποτελούσαν ακρίδες και άγριο μέλι. Με μορφή ηλιοκαμένη, σοβαρός, αξιοπρεπής και δυναμικός, ο Ιωάννης φανέρωνε αμέσως φυσιογνωμία έκτακτη και υπέροχη.

Είχε όλα τα προσόντα μεγάλου και επιβλητικού κήρυκα του θείου λόγου. Έτσι, με μεγάλη χάρη κήρυττε «τα πλήθη». Κατακεραύνωνε και χτυπούσε σκληρά τη φαρισαϊκή αλαζονική έπαρση, που κάτω από το εξωτερικό ένδυμα της ψευτοαγιότητας έκρυβε τις πιο αηδιαστικές πληγές ψυχικής σκληρότητας και ακαθαρσίας.

 Γενικά, η διδασκαλία του συνοψίζεται στη χαρακτηριστική φράση του: «Μετανοείτε· ήγγικε γαρ ή βασιλεία των ουρανών», προετοιμάζοντας, έτσι, το δρόμο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού για το σωτήριο έργο Του.

Όταν ο Χριστός άρχισε τη δημόσια δράση του, ο κόσμος άφηνε σιγά-σιγά τον Ιωάννη και ακολουθούσε Αυτόν. Η αντιστροφή αύτη, βέβαια, θα προκαλούσε μεγάλη πίκρα και θα γεννούσε αγκάθια ζήλειας και φθόνου σ’ έναν, εκτός χριστιανικού πνεύματος, διδάσκαλο ή φιλόσοφο. 

Αντίθετα, στον Ιωάννη προκάλεσε μεγάλη χαρά και ευφροσύνη. Η γιορτή αυτή του Ιωάννου του Προδρόμου, για τον όποιο ο Κύριος είπε ότι κανείς άνθρωπος δε στάθηκε μεγαλύτερος του, καθιερώθηκε τον 5ο μ.Χ. αιώνα.

Επίσης, σήμερα εορτάζουμε και το γεγονός της μεταφοράς στην Κωνσταντινούπολη της τιμίας Χειρός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που έγινε κατά τον ακόλουθο τρόπο: Όταν ο Ευαγγελιστής Λουκάς πήγε στην πόλη Σεβαστή, όπου τάφηκε ο Πρόδρομος, παρέλαβε από τον τάφο του το δεξί του χέρι, το μετέφερε στην Αντιόχεια, όπου χάριτι Θεού επιτελούσε πολλά θαύματα. 

Από την Αντιόχεια, το Ιερό χέρι, μετακομίστηκε στην Κωνσταντινούπολη το 957, από τον διάκονο Ιώβ. Εκεί ο φιλόχριστος αυτοκράτορας, αφού την ασπάστηκε με πολύ σεβασμό, την τοποθέτησε στα βασιλικά ανάκτορα. Η σύναξη των πιστών, σε ανάμνηση του γεγονότος της μετακομιδής της τιμίας Χείρας του Προδρόμου στην Κωνσταντινούπολη, ετελείτο στην περιοχή του Φορακίου (ή Σφωρακίου).

Επίσης, σήμερα εορτάζουμε και το Θαύμα του Προδρόμου στη Χίο κατά των Αγαρηνών.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος β’.
Μνήμη δικαίου μετ᾽ ἐγκωμίων· σοί δέ ἀρκέσει ἡ μαρτυρία τοῦ Κυρίου Πρόδρομε· ἀνεδείχθης γάρ ὄντως καί Προφητῶν σεβασμιώτερος, ὅτι καί ἐν ῥείθροις βαπτίσαι κατηξιώθης τόν κηρυττόμενον· ὅθεν τῆς ἀληθείας ὑπεραθλήσας, χαίρων εὐηγγελίσω καί τοῖς ἐν ᾅδῃ, Θεόν φανερωθέντα ἐν σαρκί, τόν αἴροντα τήν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου, καί παρέχοντα ἡμῖν τό μέγα ἔλεος.

Κοντάκιον
Ἦχος πλάγιος β’.

Τήν σωματικήν σου παρουσίαν δεδοικώς ὁ Ἰορδάνης, φόβῳ ἀπεστρέφετο· τήν προφητικήν δέ λειτουργίαν ἐκπληρῶν ὁ Ἰωάννης, τρόμῳ ὑπεστέλλετο· τῶν Ἀγγέλων αἱ τάξεις ἐξεπλήττοντο, ὁρῶσαί σε ἐν ῥείθροις σαρκί βαπτιζόμενον· καί πάντες οἱ ἐν τῷ σκότει κατηυγάζοντο, ἀνυμνοῦντες σέ τόν φανέντα, καί φωτίσαντα τά πάντα.

Μεγαλυνάριον

Χειρί σου βαπτίσας, ὦ Βαπτιστά, τὸν διὰ θαλάσσης, ἀγαγόντα τὸν Ἰσραήλ, Προφητῶν ἁπάντων, ὑπέρτερος ἐδείχθης· διὸ ἀνευφημοῦμεν τὴν θείαν χάριν σου.







3 σχόλια:

  1. http://www.tlig.org/el/messages/1185/
    Επομένως, τι μπορεί να κάνει κανείς;

    Ο μόνος τρόπος για να ξεριζωθούν θα είναι από το Δικό Μου Χέρι. Θα πρέπει να κάψω τις ρίζες τους, να σπάσω τα κλαδιά τους και στη θέση τους να φυτέψω αμπελώνες, και οι αμπελώνες θα αποδώσουν τον καρπό τους!

    Δική Μου μαθήτρια. Κοίταξε γύρω σου και θα καταλάβεις. Υπάρχει κάποιο έθνος που να μη σπέρνει τον τρόμο στον κόσμο των ζωντανών; Η εποχή σας πράγματι είναι μια σκοτεινή εποχή, ένα φρικτό όραμα! Ο πόνος και η δοκιμασία έχουν γίνει το καθημερινό σου ψωμί, γενεά, μειώνοντας τη διάρκεια της ζωής σας και να, είμαι εδώ Εγώ δίνοντάς σας σημάδια της Παρουσίας Μου ανάμεσά σας, ω, μα πόσο αδιάφοροι έχετε γίνει! Είμαι εδώ Εγώ απλώνοντας τα Χέρια Μου για να σας σώσω και να σας απαλλάξω από τη δυστυχία σας. Έχω γίνει τόσο αφανής για σένα, γενεά; Υπάρχει αυστηρότητα στην Παρουσία Μου; Ή στην εμφάνισή Μου; ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΩ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ; ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΑΡΗ, ΟΤΑΝ ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ, ΣΥΓΧΩΡΩ ΚΑΙ ΞΕΧΝΩ.

    Στην εποχή σου και στους καιρούς σου, γενεά, σου στέλνω το Άγιο Πνεύμα για να σε ζωογονήσει, επειγόντως. Διαπλάθω μαθητές, προφήτες για να ανανεώσω την Εκκλησία Μου, όταν η δυσωδία της φθοράς έχει φτάσει στον Ουρανό λόγω του εφησυχασμού των ποιμένων Μου. Θυμάσαι τι σου είπα κάποτε στο τραπέζι σου;[ii]

    Ναι! Λείπει η αγάπη! Αντικατάστησε τα αγκάθια αυτά στο Σώμα Μου με την αρετή της αγάπης. Η ρίζα της ας φυτευτεί βαθιά μέσα στο Σώμα Μου, πότισέ την με προσευχές, με πίστη και με ελπίδα, κι Εγώ θα ρίξω πάνω της το Φως Μου για να της επιτρέψω να αναπτυχθεί παρατηρώντας την να μεγαλώνει και να γίνεται άγια. Ανάμεσα σ’ αυτούς που θα ριζώσουν στο Σώμα Μου, η Παρουσία Μου θα είναι κι αυτή ανάμεσά τους. Και οι άνθρωποι θα ακουστούν να λένε: «Κοιτάξτε, ο Θεός ζει εδώ μεταξύ των ανθρώπων». Κι Εγώ θα επιβεβαιώσω αυτά που είχα πει στο παρελθόν: «Ιδού! Όλα τα κάνω καινούργια». Ανανεώνω τη δημιουργία Μου, χαρίζω με ανέκφραστο τρόπο το Άγιο Πνεύμα Μου στη νεκρή σας γενεά για να σας λυτρώσω από τον εχθρό. Θα ρίξω το Φως Μου στη διάνοια σας και θα αφαιρέσω το πέπλο που σας καλύπτει τα μάτια και θα σας υπενθυμίσω ποιος Είμαι. Κι εσείς θα επιστρέψετε σε Μένα.

    ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ ΘΑ ΚΑΜΦΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΝΑΤΑ, ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΧΩΜΑΤΙΝΗ ΚΟΙΛΑΔΑ, ΘΑ ΧΑΜΗΛΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΟΥΝ. Στο τέλος, όλες οι επερχόμενες γενεές θα διακηρύξουν το Όνομά Μου, διηγούμενες στους ανθρώπους για τη σωτήρια βοήθειά Μου...

    Κόρη-του-Βασιλιά, σε περιποιήθηκα με έλαιο αγαλλιάσεως, όσο κανέναν άλλο ανάμεσα στη γενεά σου. Το Βασιλικό Μου Σκήπτρο είναι ένα Σκήπτρο καλοσύνης και ευσπλαχνίας, τοποθετημένο στον καρπό σου για να σε κάνει ικανή να καταγράψεις τα Λόγια Μου σε αυτό το εκλεκτό θέμα, και να σας απευθύνει μέσα από σένα ένα Ποίημα, μια Ωδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Εκκλησία, στους καιρούς σας, δέχεται επιθέσεις. Ο δυτικός κόσμος έχει αποστατήσει. ο διάβολος τους ενθαρρύνει στο να προωθούν τον σχετικισμό, την εκκοσμίκευση 3 τον φιλελευθερισμό, τον υλισμό και την παντελή έλλειψη σεβασμού για τη ζωή. ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΟΥ, ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΜΟΥ, ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΣΥΓΧΥΣΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΡΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΡΕΣΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ. Το πνεύμα τους δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις Μου για μετάνοια και συμφιλίωση. Το γεμάτο επιδεικτική έπαρση πνεύμα τους πρέπει να αντικατασταθεί από πνεύμα ταπεινοφροσύνης και πραότητας. Το πνεύμα της προκατάληψης από πνεύμα αμεροληψίας. Το πνεύμα του φόβου από πνεύμα εμπιστοσύνης. Το πεισματικό πνεύμα από πνεύμα επιείκειας. Θέλω να συμφιλιωθούν. Η Εκκλησία έχει ανάγκη από σταθεροποίηση και η ενότητα θα φανερώσει όλα τα λάθη τους και θα τα εμποδίσει4 να αναπτυχθούν. Λάθη που επιβλήθηκαν από αυτούς τους αποστάτες για να εισχωρήσουν στην Εκκλησία Μου. Η Εκκλησία Μου χρειάζεται περισσότερο από ποτέ αληθινούς πνευματικούς οδηγούς. Οι ιεροκήρυκες στην Εκκλησία Μου ας κηρύττουν σύμφωνα με το δικό Μου πνεύμα. Κανείς να μην είναι σαν κι αυτούς που περιορίζονται μόνο στο να ελέγχουν ό, τι δεν είναι πνευματικό, εφόσον οι άνθρωποι αυτοί δεν Μου είναι αρεστοί. Νιώθω μεγάλη θλίψη όταν ακούω κηρύγματα χωρίς πνευματικότητα, χωρίς ζωή. Τι πρέπει να πω σήμερα; Να τους συγχαρώ; Να τους συγχαρώ όταν το πνεύμα τους είναι γεμάτο νεκρά λόγια; Όταν το πνεύμα τους εξακολουθεί να έχει τους ενδοιασμούς του παρελθόντος; ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΤΟΛΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ. Να ζείτε ειρηνικά και θα έρθει η ειρήνη πάνω στη γη. Ομολογήστε ότι σφάλατε απέναντί Μου και απαλλαγείτε από το βάρος της αμαρτίας σας. ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΟΛΟΙ ΒΑΠΤΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ; Και δεν Με έχετε ενδυθεί; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ; ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΤΟΣ ΜΟΥ. Διακήρυξε, Βασούλα Μου, τα λόγια Μου και κάνε τα πράξη. Έχω εκφράσει με σένα το θέλημά Μου. Σου αναθέτω το καθήκον να εκτελέσεις όλα όσα σου είπα. Μην έχεις αμφιβολία για τη Δύναμη και την Εξουσία μου. Επιτρέπω να αντιμετωπίζεις δυσκολίες, αλλά αυτές δεν θα γίνουν εμπόδιο ούτε στη Δύναμή Μου ούτε στην Εξουσία Μου. Στο τέλος θα γίνει το θέλημά Μου αντίθετα με ό, τι πιστεύουν οι περισσότεροι αντίπαλοί σου... Θα φέρω εις πέρας το έργο Μου με σένα. Να προτιμάς πάντα να δίνεις τιμή σε Μένα παρά στους ανθρώπους. Μείνε πιστή σε Μένα, παιδί Μου, όπως Εγώ είμαι πιστός σε σένα. Προσκολλήσου σε Μένα και μείνε αδύνατη, για να συνεχίσω να είμαι Εγώ η δύναμή σου. Αγάπα Με πάνω απ’ όλα. Εγώ, ο Ιησούς, ο Υιός του Θεού και Σωτήρας, σε ευλογώ. IC Πάσχα – Μεγάλη Τρίτη 2005

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μετάνοια ως προϋπόθεση για το Βάπτισμα και την σωτηρία, (6-1-2023), Αρχιμανδρίτου Σάββα Αγιορείτου (κήρυγμα):

    https://www.youtube.com/watch?v=jsvLmSHUtHc

    ΑπάντησηΔιαγραφή