Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΠΑΛΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ!!! ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΝΑ ΣΕΡΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΑΡΜΑ ΤΟΥΣ;

ΓΙΑΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΚΔ Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΤΟ 2014 – ΑΓΩΓΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΘΥΣΙΑ ΤΗΝ ΚΔ



Γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Μέρος Β΄

Σε συνέχεια του άρθρου μου της περασμένης Κυριακής «Σημερινή» 5.2.2023, «Tα «Αμερικανικά Συμφέροντα», F16, ενέργεια, χάρτης Μπάιντεν/Χόκσταιν και το ΟΧΙ μας το 2004!» Μέρος Α΄, συνεχίζω τα σχόλιά μου για το άρθρο του τουρκικής καταγωγής Sinan Ciddi στο “American Interest” 28.1.2023.»Μόνο η Αμερική μπορεί να λύσει το Κυπριακό».

Η αναφορά του αρθρογράφου ότι οι ΗΠΑ θα χρειαστούν να επενδύσουν διπλωματικά όπως έγινε με το Βόρειο Ιρλανδία και τους πολέμους στα Βαλκάνια (για τη λύση του Κυπριακού), ταυτίζεται με δήλωση του Τζό Μπάιντεν σε ομιλία του στο Harvard Kennedy School στις 2 Οκτωβρίου 2014. 

Έχοντας προηγηθεί η επίσκεψή του στην Κυπριακή Δημοκρατία όπου είδε Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και Τ/κ Τ. ΄Ερογλου. Είπε μεταξύ άλλων:

«…Όπως το πετρέλαιο κρατεί τους Κούρδους στο Ιράκ το ίδιο μπορεί να τερματίσει μια πολύ άδικη κατάσταση που υπάρχει (στην Κύπρο) από την δεκαετία του 1970. 

Ο τρόπος (επίλυσης) είναι να μην επιμένουμε στο παρελθόν και τα λάθη αλλά να βλέπουμε τις ευκαιρίες, αν υπάρχει μια win-win κατάσταση για όλους. 

«Και ο λόγος που το λέω είναι γιατί είμαι Ιρλανδός. Καταλαβαίνουμε από κατοχή… ο Τζώρτζ Μίτσελ είπε «700 μέρες αποτυχίας και μία επιτυχίας», Πιστεύω θα βρούμε την μία μέρα επιτυχίας».

(Σημ.Φ.Α. Για την δήλωση George Mitchell (Αμερικανού πολιτικού για την “Good Friday Agreement”), η Βόρειος Ιρλανδία ακόμα να βρει εκείνη την «μία μέρα» της, ίσως έλθει όταν ενωθεί με την μητέρα Ιρλανδία…)

Στη Κύπρο τέσσερεις μήνες ενωρίτερα, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις 22 Μαΐου 2014, ως αντιπρόεδρος τότε ο Τζό Μπάιντεν αναφέρθηκε στις προοπτικές η Κύπρος να καταστεί παίκτης-κλειδί στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ότι η ανεύρεση των υδρογονανθράκων παρουσίαζε μια μοναδική ευκαιρία για τη μοιρασμένη χώρα μας…


Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (σήμερα υποψήφιος για την Προεδρία) απάντησε κατηγορηματικά στις δηλώσεις Μπάιντεν («Φιλελεύθερος» 22.12.2014) απορρίπτοντας την εμπλοκή του φυσικού αερίου στην επίλυση του Κυπριακού.

«…οποιαδήποτε προσπάθεια συζήτησης είτε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, είτε σ’ ένα παράλληλο πλαίσιο του ζητήματος των υδρογονανθράκων θ’ αποτελέσει όχημα για προώθηση σχεδίων Β’ στο Κυπριακό και η κυβέρνηση με τις ενέργειες της δεν θα το επιτρέψει …»

Ένα μήνα αργότερα στις 11 Ιουνίου 2014 ο Α. ο Χόκσταϊν καταθέτοντας στην υπο-επιτροπής του Κογκρέσου για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική είπε:

«Στην Τουρκία υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να φτάσει ένας υπεράκτιος αγωγός από το Ισραήλ. Ή να διέλθει από την ΑΟΖ του Λιβάνου και της Συρίας, κάτι που είναι λιγότερο πιθανό κατά τη γνώμη μου αυτή τη στιγμή, ή να περάσει από την ΑΟΖ της Κύπρου. 

Αλλά, για αυτό υπάρχουν συγκεκριμένα γεωπολιτικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν… Ελπίζουμε ότι αυτό είναι ένα κίνητρο για την επίλυση ορισμένων χρονιζόντων ζητημάτων που υφίστανται εδώ και πολύ καιρό».

Ιδού γιατί ο Τζο Μπάιντεν βρέθηκε στη Λευκωσία 2014!

Στις 22 Νοεμβρίου 2014 σε συνέδριο του Atlantic Council στην Κωνσταντινούπολη είπε ο Τζό Μπαίντεν: «…Πιστεύουμε -ο Πρόεδρος (Ομπάμα) και εγώ- ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι το επόμενο κεφάλαιο στο ευρωπαϊκό σχέδιο ολοκλήρωσης και επέκτασης της κοινής αγοράς που ξεκίνησε πριν από δεκαετίες με τον ευρωπαϊκό άνθρακα και χάλυβα…

 Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ταξίδεψα πρόσφατα στην Κύπρο -ο υψηλότερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την Κύπρο εδώ και πέντε δεκαετίες- επειδή ήθελα να ενθαρρύνω τους Κύπριους (σσ. Κυπριακή Δημοκρατία) να αναπτύξουν τους ενεργειακούς πόρους τους σε συνεργασία με όλους -όλους!- τους γείτονές τους, και να καταστεί σαφές ότι όλοι ωφελούνται εάν το σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να συνεργαστεί για να γίνει κόμβος για τις αγορές φυσικού αερίου… 

Αυτό ήταν το κύριο μήνυμά μου όταν ήμουν στην Κύπρο τον Μάιο (του 2014), ότι η ενέργεια μπορεί και πρέπει να χρησιμεύσει ως εργαλείο συνεργασίας, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας. Και ζήτησα από τον Ειδικό Απεσταλμένο για Θέματα Ενέργειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν, να συνεχίσει το έργο αυτό».

Σημ. Φ.Α. Με την αναφορά του σε «συνεργασία με όλους – όλους! – τους γείντονές τους» ο Τζό Μπάιντεν εννοούσε και την ΤΟΥΡΚΙΑ. Ιδού γιατί βρέθηκε στη ΚΔ το 2014 ο Μπάιντεν, και όχι για σουβλάκια και σιεφταλιές το ίδιο βράδυ στη Λεμεσό με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη…

Και συνεχίζει το έργο ο Άμος Χόκσταϊν

Στις 9 Ιουνίου 2016 στο 32ο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ (Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα) είπε ο Χόκσταϊν: «Προϋπόθεση για να μπορέσει να φτάσει το ισραηλινό αέριο στην Τουρκία εξαρτάται από την επίλυση του Κυπριακού, γιατί δεν μπορεί να περάσει από την ΑΟΖ της Κύπρου». 

Και στις 21 Αυγούστου 2016 στο Bloomberg: ««…Εάν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για το μελλοντικό καθεστώς του νησιού (βλέπε ΚΔ), ξεκλειδώνουμε όχι μόνο Ισραήλ-Τουρκία, ξεκλειδώνουμε τη μελλοντική παραγωγή και τους προορισμούς της Κύπρου…αυτό που μας δίνει λόγο για αισιοδοξία είναι ότι έχουμε έξυπνους και αφοσιωμένους ηγέτες σε όλες τις πλευρές της κυπριακής διαμάχης. 

Το ενεργειακό κίνητρο είναι πολύ σαφές για όλους».

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2016 η Ιλένα Ρος-Λέτινεν, πρόεδρος της υπο-επιτροπής του Κογκρέσου για τη Μέση Ανατολή είπε ότι ενόσω βρισκόντουσαν σε επίσημη επίσκεψη στη Κύπρο το 2016, «Ήταν σαφές ότι η ενέργεια έχει αναδειχθεί ως βασικό κίνητρο που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού και να τερματίσει την κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία…

Ένας πιθανός αγωγός που θα μεταφέρει κυπριακό και ισραηλινό φυσικό αέριο προς την Τουρκία θα μπορούσε όχι μόνο να βελτιώσει τις σχέσεις στην περιοχή, αλλά θα μπορούσε στη συνέχεια να διοχετευθεί στην Ευρώπη. Αυτό θα βοηθούσε τους ευρωπαίους φίλους μας να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια…»

Το «ξεκλείδωμα» της λύση

Πως όμως θεωρούν το τερματισμό της κατοχής του «βορείου τμήματος» της Κυπριακής Δημοκρατίας; Με τη διάλυσή της, και αναγνώριση των κατεχομένων ως ξεχωριστό κρατίδιο, διαιρώντας την υπάρχουσα ΚΔ σε δύο, βάση της βρετανο-τουρκικής Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας! 

Και γι΄αυτό ο Βρετ. ΄Υπ. Αρμοστής στη Λευκωσία προειδοποιεί ότι πρέπει να βρεθεί ένας ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΚΔ που να είναι πολύ «θαρραλέος» και να δώσει με τα δύο του χέρια στην Τουρκία, και γη και ύδωρ (βλέπε φυσικό αέριο)! 

Με άλλα λόγια το Φόρειν ΄Οφις και οι Αμερικανοί αναζητούν ένα δεύτερο Γιώργο Βασιλείου που να κάνει ότι του ζητήσουν για να «ξεκλειδώσουν» όχι το Κυπριακό, αλλά τον αγωγό προς Τουρκία!

Ο Sinan Ciddi κάνει αρκετά ξεκάθαρη αυτή τη «λύση» προϋπόθεση για τον αγωγό μέσω Τουρκίας, όταν τονίζει στο άρθρο του «The Greek Cypriots would have had to come to terms with sharing power with theirTurkish counterparts in governing the island.» «Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αποδεχθούν ότι θα μοιραστούν την εξουσία με τους Τούρκους ομόλογούς των στην διακυβέρνηση του νησιού».

«Το στάτους των τουρκικών στρατευμάτων»

Όταν αναφέρεται δε σε θέματα που εκκρεμούν περιλαμβάνει και «το στάτους των τουρκικών στρατευμάτων…»

Δηλαδή α) τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα θα παραμείνουν αλλά β) ακόμα δεν διευθετήθηκε τι στάτους θα έχουν, πως θα … νομιμοποιηθούν!

Πολλά από τα πρόσφατα ξένα δημοσιεύματα που επείγονται για λύση του Κυπριακού, στέλνουν τα απανωτά τους μηνύματα στον νέο Πρόεδρο της ΚΔ για τι πρέπει να κάνει. Και αλληλοσυνδέονται στους στόχους των. 
Να διαλυθεί η ΚΔ, να αναγνωριστούν από τα θύματα δύο τουρκικών βάρβαρων εισβολών τα τετελεσμένα των, και να εφαρμοστεί ο ενεργειακός χάρτης Μπάιντεν/Χόκσταιν στην Αν. Μεσόγειο, ικανοποιώντας την Τουρκία, τις πετρελαϊκές και την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο!

Η Αμερική, ναι, θα μπορούσε να είναι « η μόνη που μπορεί να λύσει το Κυπριακό» μόνο αν οι στόχοι της ήταν γνήσιοι, ανθρώπινοι, με σεβασμό στα πανανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές και αξίες του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ που μας άφησαν οι άξιοι ηγέτες.

Για ΓΝΗΣΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΔ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ «ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ». Μόνο αν και η ίδια απεξαρτικοποιείτο από τη διαχρονική συν-ακολουθία της, στην βρετανική πολιτική έναντι του Κυπριακού, δη της βρετανο-τουρκικής δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

Και όχι να απαιτούν από το θύμα να θυσιαστεί δια του νέου Προέδρου και να βάλει στο τραπέζι «θαρραλέα» τη μοιρασιά του φυσικού αερίου της ΚΔ για τα δικά των συμφέροντα ευελπιστώντας σε «έξυπνους και αφοσιωμένους ηγέτες» μας.

Ας προσέξει ο νέος Πρόεδρος της ΚΔ που εκλέγεται σήμερα, ότι θα ορκιστεί να υπερασπίζεται αυτή τη πατρίδα και το εθνικό της συμφέρον. Και να λογαριάζει πρώτα τον ξενοδόχο…


Καθώς ολοκληρώθηκε το κείμενό μου, διάβασα το Ὑστερόγραφο του κ. Μανώλη Κοττάκη στην Εστία των Αθηνών σε άρθρο του 8.2.2023 «Μηνύματα από την κρίση της κυπριακής Κεντροδεξιάς» και το παραθέτω γιατί σχετίζεται με το δικό μου. “ Θά παρακολουθήσουμε μέ ἐνδιαφέρον τίς ἀπόψεις καί τῶν δύο ὑποψηφίων προέδρων γιά τό Κυπριακό σέ συνάρτηση μέ τίς ἐνεργειακές ἐξελίξεις στήν περιοχή. 

Ἤδη, χώρα τῆς Μεσογείου πιέζει γιά τήν κατασκευή ἀγωγοῦ πού θά διέρχεται ἀπό τήν ἐλεύθερη καί τήν κατεχόμενη Κύπρο καί θά καταλήγει ἀπέναντι στό τουρκικό Τσεϊχάν, προκειμένου νά μεταφέρεται τό φυσικό ἀέριο πού ἐξορύσσεται στήν Εὐρώπη μέσῳ τοῦ τουρκικοῦ ἐδάφους. 

Ἐξέλιξη πού ἄν συμβεῖ, ὑποβαθμίζει πλήρως τήν σημασία τῆς Ἑλλάδος καί ὁδηγεῖ σέ μιά λύση τοῦ Κυπριακοῦ μέ ντέ φάκτο διχοτόμηση. Θά παρακολουθήσουμε καί ἀναλόγως θά τοποθετηθοῦμε. Γιά ὅση ἀξία ἔχει γνώμη μας.»



*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου