Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

ΑΥΤΟΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑ ΣΕ ΣΛΑΒΟΦΩΝΟΥΣ


Η ΘΝΗΣΙΓΕΝΗΣ «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ»ΔΕΝ ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕ «ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΑ», ΜΟΝΟ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ...





Γράφει ο Γιώργος Ρωμανός


Τις τελευταίες μέρες επικρατεί αναταραχή γύρω από την «Συμφωνία των Πρεσπών», καθώς αυτή πεθαίνει αργά, βασανιστικά, με αφωνία της ελληνικής κυβέρνησης, ορυμαγδό δηλώσεων του κ. Ζάεφ και φανερές ενστάσεις του προέδρου Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου.

Ο κ. Ζάεφ λίγα λεπτά μετά την υπογραφή, 12/6/2018, στις Πρέσπες δήλωσε σκέτο «Μακεδόνας», είπε πως μιλάει «μακεδονικά» και λίγο αργότερα προσφώνησε τον σκοπιανό στρατό σαν «μακεδονικό».

 Ακύρωσε έτσι τη «Συμφωνία», αλλά κάποιοι επέμεναν ότι «θα συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις».Όμως σε νέες δηλώσεις του από τη σκοπιανή βουλή (κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, βράδυ 4/12/2013) είπε επί λέξει: «Μιλάτε για τους Μακεδόνες στην Ελλάδα με τόσο πάθος. 

Και είναι καλό να αναρωτηθούμε τι κάναμε γι' αυτούς[…]επί 27 χρόνια […] μας έχει καθηλώσει, (το πρόβλημα) έχουμε πλέον πιθανότητες να διδάσκεται η μακεδονική γλώσσα εκεί. 

Μέχρι τώρα απαγορευόταν. Ήταν ταμπού θέμα. Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται ήδη εδώ. Τώρα πλέον έχουμε την ευκαιρία να τους βοηθήσουμε πραγματικά, να άρουμε τα εμπόδια».

Στις 6/12/2018, στο πανεπιστήμιο των Σκοπίων ο κ. Ζάεφ, είπε: «είμαστε "Μακεδόνες" και μιλάμε "μακεδονικά" και κανείς δεν θα μας αμφισβητήσει ξανά. […] «Βόρειοι Μακεδόνες δεν θα είστε ούτε εσείς ούτε τα παιδιά σας», προσθέτοντας πως δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς για το θέμα της ταυτότητας, καθώς αναγνωρίζεται, στο πλαίσιο της Συμφωνίας με την Ελλάδα, η «μακεδονική» γλώσσα και ο αυτοπροσδιορισμός. 

«Η “μακεδονική” ταυτότητα και η “μακεδονική” γλώσσα προστατεύονται όσο ποτέ άλλοτε» συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ, και, ως προς το «Βόρεια Μακεδονία», ισχυρίστηκε πως «είναι απλά γεωγραφικός προσδιορισμός».

Κατόπιν ο ίδιος ανέβασε το σχετικό βίντεο στον λογαριασμό του στο Facebook.

Έτσι ο κ. Ζάεφ ακύρωσε και το θεμελιώδες στη «Συμφωνία των Πρεσπών» που αφορά το «όνομα», γιατί στο Άρθρο 1 προβλέπεται, ότι: «Το επίσημο όνομα του Δεύτερου Μέρους [δλδ. των Σκοπίων] θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», τo οποίο θα είναι τo συνταγματικό όνομα του Δεύτερου Μέρους και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στην παρούσα Συμφωνία. 

Το σύντομο όνομα του Δεύτερου Μέρους θα είναι «Βόρεια Μακεδονία». «Βόρεια Μακεδονία», ως όνομα και όχι ως γεωγραφικός προσδιορισμός». 

Το ίδιο προβλέπεται και στο Άρθρο 8: «…για όλες τις χρήσεις και για όλους τους σκοπούς, erga omnes.» Παράλληλα, ακύρωσε και τον άλλον βασικό όρο ο οποίος περιγράφεται στο «Προοίμιο» της Συμφωνίας και στο Άρθρο 6, όπου ρητά απαγορεύονται οι εμπρηστικές δηλώσεις, η προπαγάνδα, ο αλυτρωτισμός, κλπ.

Τώρα κάποιοι παριστάνουν τους κατάπληκτους με τον ωμό σκοπιανό επεκτατισμό σε βάρος της χώρας μας. 

Αλλά γιατί δεν ξαναδιαβάζουν τα παραπάνω και πολλά ακόμη άρθρα που υπέγραψε η κυβέρνηση κ. Τσίπρα δια χειρός κ. Ν. Κοτζιά στην καταστροφική για την Ελλάδα «Συμφωνία» και με την οποία ο κ. Ζάεφ καπάρωσε «όνομα», «εθνότητα» «γλώσσα»; 

Θυμίζω πως σε σειρά άλλων άρθρων της «Συμφωνίας» 6,9,13,14,15, κ.α., υπάρχουν βαρύτατες δουλείες για την Ελλάδα, σαν να νικήθηκε η χώρα μας σε πόλεμο από τα Σκόπια.

Θορυβημένος ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος έθεσε στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ζήτημα «ερμηνείας», απαιτώντας «πρόσθετο πρωτόκολλο», στη «Συμφωνία των Πρεσπών», ώστε να διασφαλιστεί πως η Ελλάδα δεν αναγνώρισε “μακεδονικό έθνος” και ότι η γλώσσα των Σκοπιανών είναι σλαβική. 

Προειδοποιώντας, πως εάν δεν συμβεί αυτό η «Συμφωνία» δεν θα έρθει για κύρωση στην ελληνική βουλή. Ασφαλώς, ο Πρόεδρος, κ. Παυλόπουλος, ως συνταγματολόγος καθηγητής γνωρίζει ότι στις διεθνείς συνθήκες-συμφωνίες, βάσει της Σύμβαση της Βιέννης και της διεθνούς νομολογίας, και μόνο το ζήτημα της «ασάφειας» είναι θεμελιώδης λόγος ακύρωσής τους. 

Και η καταφανής ασάφεια δεν καλύπτεται με πρωτόκολλα-μπαλώματα.

Ο κ. Πρόεδρος από καιρό έχει διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση, στις 26 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πιο πριν. Ειδικά τον Νοέμβριο, στην Κέρκυρα είπε: «…πρέπει να διασφαλιστεί ότι με την Συμφωνία πουθενά δεν κατοχυρώνεται ‘‘μακεδονική’’ εθνότητα και γλώσσα.» 

Μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ, τόνισε: «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί αυθαίρετες, αλυτρωτικές ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών» [και] «μόνο αν διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση των Σκοπίων εμπεριέχει εγγυήσεις, κ.λπ.» 

Άρα θέτει θέμα ελέγχου διαπίστωσης αλλαγών και απαίτησης εγγυήσεων. Αλλά αυτά, όπως προβλέπεται στη «Συμφωνία» (Άρθρο 1,ε) πρέπει να γίνουν και να κυρωθούν… μέχρι το τέλος του 2018. Διότι μετά η «Συμφωνία» θα είναι άκυρη!

Μέσα σε όλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ν. Ξυδάκης με δήλωση-βόμβα είπε: «είναι πιθανόν να σπάσει η Συμφωνία και να μην έρθει στη Βουλή».

Ο κ. Τσίπρας, παραβλέποντας τις δηλώσεις, 7/12/2018, του κυβερνητικού του ετέρου, κ. Π. Καμένου, ότι: «έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης ‘‘Συμφωνίας των Πρεσπών”», ετοιμάζεται και αυτός να ρίξει στη λίμνη των Πρεσπών ένα σωσίβιο «πρόσθετο, ερμηνευτικό, πρωτόκολλο». 

Έτσι, ανέθεσε στον σύμβουλό του κ. Ευάγγελο Καλπαδάκη να μεταβεί στον κ. Νίμιτς, στον ΟΗΕ. Αλλά τι ακριβώς θα ζητήσουν από τον κ. Ζάεφ; Μήπως να δηλώσει ότι «δεν ομιλεί την δήθεν ‘‘μακεδονική’’ γλώσσα», ή ότι «δεν είναι ‘‘Μακεδόνας’’»;

Αν ο κ. Ζάεφ τελειώσει, όπως παράνομα… τελειώνει τη δήθεν «αναθεώρηση» του Συντάγματός των Σκοπίων κανένας δεν θα μπορεί να του πει να κυρώσει και ένα «πρόσθετο πρωτόκολλο», που στην πράξη θα ακυρώνει τα θεμελιώδη πιστεύω των Σκοπιανών, για το (ανύπαρκτο σήμερα) όνομα erga omnes, την «μακεδονική γλώσσα», και τη «μακεδονική εθνότητα».

Με τον μαξιμαλισμό του δήθεν μετριοπαθούς… κ. Ζάεφ, αν η Ελλάδα δεν καταγγείλει την «Συμφωνία» ΧΘΕΣ… κινδυνεύει να εμπλακεί σε ένα νέο διεθνές παιχνίδι όπου οι ξένοι… θα την κατηγορούν ως φταίχτη.

 Έτσι η καρκινική για τη χώρα μας «Συμφωνία» θα μείνει στα χέρια του επόμενου πρωθυπουργού, ο οποίος καταφανώς δεν θα είναι ο κ. Τσίπρας.

Εάν η «Συμφωνία» δεν καταγγελθεί και δεν ακυρωθεί αμέσως το θνησιγενές σώμα της, έτσι όπως σαπίζει μέρα με τη μέρα, θα δηλητηριάσει τον …υδροφόρο ορίζοντα στις Πρέσπες και από εκεί την Ελλάδα ολόκληρη.

Γιώργος Ρωμανός

Συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου