ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΤΑΜΠΟΥ: Η ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΒΙΝΤΕΟ
Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο κάλεσε τη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή να λάβει “άμεσα” μέτρα για την “προστασία των ατόμων με αναπηρία σε περίπτωση πανδημίας”. Εννέα άτομα με αναπηρίες και προϋπάρχουσες παθήσεις είχαν καταθέσει σχετική προσφυγή για συνταγματικούς λόγους.
Ο υπουργός Υγείας, Karl Lauterbach, παρουσίασε τώρα ένα νέο σχέδιο νόμου για το αμφιλεγόμενο αυτό θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), το σχέδιο νόμου αναφέρει τα εξής σχετικά με μια κατάσταση που θα χρειαστεί να γίνει “διαλογή” (triage):
Εάν οι δυνατότητες είναι περιορισμένες κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, θα πρέπει επίσης να είναι νομικά δυνατό στο μέλλον να διακόπτεται η εντατική ιατρική θεραπεία ενός ατόμου υπέρ ενός ασθενούς με περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης”.
Φαίνεται οτι υπάρχουν ελάχιστοι πολιτικοί που έχουν (ή τουλάχιστον δείχνουν να έχουν) ακόμα λίγη αξιοπρέπεια και υπόληψη και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον επικίνδυνο αυτό νόμο που θέλει να εισάγει ο, αμφιλεγόμενος για τις ασυναρτησίες του, Karl Lauterbach.
Αυτή η σύσταση μιας “εκ των υστέρων ταξινόμησης” επικρίνεται τώρα έντονα από τον εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού. Η Corinna Rüffer, εκπρόσωπος των Πρασίνων για την πολιτική για την αναπηρία, σχολίασε:
Με αυτόν τον νόμο, το κράτος δεν εκπληρώνει το ειδικό καθήκον του να προστατεύει. Τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την εντατική ιατρική περίθαλψη λόγω της αναπηρίας τους.
Η εκ των υστέρων διαλογή χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι “εάν δεν υπάρχουν επαρκείς θέσεις εντατικής θεραπείας που οι ασθενείς διασωληνώνονται, ο γιατρός θα πρέπει να κρίνει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πρέπει να πεθάνει”.
Το αναθεωρημένο σχέδιο του “κανονισμού διαλογής” είναι “απογοητευτικό” και υπολείπεται της απόφασης του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, αναφέρει το RND σε πρόσφατο άρθρο του.
Κατ’ αρχήν, σύμφωνα με το “βοήθημα διατύπωσης” που συνέταξε ο Lauterbach για τις παρατάξεις του συνασπισμού, κανένας δεν μπορεί να μειονεκτεί στην “κατανομή των ανεπαρκών, κρίσιμων για την επιβίωση, δυνατοτήτων εντατικής ιατρικής θεραπείας στα νοσοκομεία που σχετίζονται με την πανδημία” για “λόγους φυλής ή λόγω εθνοτικής καταγωγής, φύλου, θρησκείας ή ιδεολογίας, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικής ταυτότητας”, αναφέρει το RND.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο, η εκ των υστέρων διαλογή θα πρέπει να επιτρέπεται στο μέλλον εάν “τρεις ειδικοί με εμπειρία στην εντατική ιατρική λαμβάνουν την απόφαση με αμοιβαία συμφωνία”. Το σχέδιο αναφέρει κατά λέξη:
Στην περίπτωση ήδη κατανεμημένων, λόγω πανδημίας, ανεπαρκών δυνατοτήτων εντατικής θεραπείας επιβίωσης, η απόφαση για τη διανομή (…) λαμβάνεται με συναίνεση από τρεις ασκούμενους (…) ειδικούς με πολυετή πείρα στην εντατική ιατρική και με πρόσθετη εκπαίδευση στην εντατική ιατρική, οι οποίοι έχουν αξιολογήσει τον ασθενή (…) ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον”.
Η Rüffer μίλησε για μια “θλιβερή κορύφωση” της συζήτησης για τη διαλογή και επεσήμανε την κριτική της στα σχέδια του Lauterbach:
Αυτό θα σήμαινε ότι σοβαρά άρρωστοι άνθρωποι θα έπρεπε να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με το φόβο ότι τα ιατρικά αναγκαία μέτρα διατήρησης της ζωής θα τερματίζονταν υπέρ κάποιου άλλου ατόμου”.
Σύμφωνα με την Rüffer, τα σχεδιαζόμενα μέτρα είναι επίσης “εξαιρετικά αμφιλεγόμενα από νομικής άποψης”, καθώς η εκ των υστέρων διαλογή “θα θεωρούνταν πιθανώς ανθρωποκτονία“.
Η ρύθμιση της λήψης αποφάσεων με την “αρχή των έξι ματιών”, στην οποία συμφώνησαν ο υπουργός Lauterbach και ο υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann (FDP) σύμφωνα με το σχέδιο, δεν κάνει “μια τέτοια παραβίαση ταμπού καλύτερη”, δήλωσε στο RND η εκπρόσωπος των Πρασίνων για την αναπηρία.
Μια άλλη κριτική του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας (BMG) καθώς και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Δικαιοσύνης (BMJ) είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι, δηλαδή τα άτομα με αναπηρία και οι συνήγοροί τους, θα έπρεπε να είχαν συμμετάσχει στη διαδικασία από την αρχή. Αυτό δεν συνέβη. Η Rüffer αναφέρει:
Πρέπει να διασφαλιστεί ότι το κοινοβούλιο, με τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία και των εμπειρογνωμόνων της επιστήμης, του δικαίου και της δεοντολογίας, θα αναπτύξει και θα υιοθετήσει έναν κανονισμό που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου και θα παρέχει επαρκή προστασία στα άτομα με αναπηρία”.
“Η εντολή του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου για την καλύτερη προστασία των ατόμων με αναπηρία στις αποφάσεις διαλογής δεν εκπληρώνεται σε καμία περίπτωση με τη μεταβίβαση της απόφασης σε τρεις ιδιώτες”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Προστασίας Ασθενών, Eugen Brysch.
Σύμφωνα με την Tagesspiegel του Βερολίνου, ο δικηγόρος του Αμβούργου Oliver Tolmein, νομικός εκπρόσωπος των εννέα εναγόντων του Δεκεμβρίου 2021, “σοκαρίστηκε” από την πολιτική εφαρμογή από τα υπουργεία του Lauterbach και του υπουργού Δικαιοσύνης Buschmann.
Τα σχέδια που έχουν γίνει τώρα γνωστά αποτελούν “καρικατούρα της προστασίας από τις διακρίσεις για την οποία έγινε η συνταγματική καταγγελία”.
Επιπλέον, είναι ενοχλητικό ότι το σχέδιο υποτίθεται ότι ρυθμίζει “με έναν μάλλον ιδιότυπο τρόπο” ότι σε σχέση με την απόφαση “ex-post-triage”, η οποία αποδοκιμάζεται από τους περισσότερους ποινικολόγους, στο μέλλον θα διορίζονται μόνο οι δικηγόροι που “εκπροσωπούν μια μειοψηφική άποψη στον τομέα και θεωρούν ότι η ex-post-triage είναι επιτρεπτή”, αναφέρει το άρθρο.
Ο συντάκτης της Tagesspiegel αναφέρει: “Το γιατί ο υπουργός Υγείας, καθηγητής Ιατρικής, επέτρεψε να υπαγορευτεί στον εαυτό του ένα νομικά αμφιλεγόμενο κείμενο, το οποίο έρχεται σε ρήξη και με την επαγγελματική δεοντολογία των ιατρών, στο δικό του νομοσχέδιο, παρέμεινε χθες αναπάντητο”.
Να θυμίσουμε εδώ ότι η πρόεδρος της Γερμανικής “επιτροπής ηθικής” είχε αναφέρει οτι καλό θα ήταν να δοκιμάσουμε τα νέα “προϊόντα” πρώτα στα παιδιά με καρδιοπάθειες.
Φοβόμαστε ότι αρκετά φαντάσματα του παρελθόντος επανέρχονται. Πριν 70 χρόνια, “γιατροί” οδήγησαν στο θάνατο 214.000 ανθρώπους με τα λεγόμενα “Μέτρα ευθανασίας”. Στις δίκες που ακολούθησαν δήλωσαν “παραπλανημένοι” και ότι απλά “ακολούθησαν εντολές“.
Δεν είναι δύσκολο να μην επαναληφθούν τα εγκλήματα που διέπραξε η ανθρωπότητα και που αποφασίσαμε κάποτε “ποτέ ξανά“, να μην επαναληφθούν οι φρικαλεότητες που κάναμε.
*Η φωτογραφία της δημοσίευσης αποτελεί αφίσα του ναζιστικού καθεστώτος με τίτλο: “Εδώ πληρώνεις και εσύ” και αναφέρει ότι ένα ΑΜΕΑ κοστίζει στα 60 χρόνια ζωής του, 50.000 μάρκα. Το σκίτσο δημοσιεύτηκε μεταξύ άλλων στο βιβλίο “Βιολογία ανώτερης εκπαίδευσης” (1940).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου