Η ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΟΠΛΑ ΜΕ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ;
Γράφει ο Freddie Ponton
Μια συγκλονιστική εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις για ένα καθαρό περιβάλλον και την προστασία της υγείας και της ευημερίας των πληθυσμών τους.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Emmanuel Macron επέμεινε ότι η Γαλλία θα εντείνει τη στρατιωτική και ανθρωπιστική της υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Επεσήμανε επίσης την ετοιμότητα της Γαλλίας να συνεισφέρει σε μια συμφωνία που παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Βεβαίως, βασικό κομμάτι αυτής της υποστήριξης είναι η προμήθεια όπλων. Από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Γαλλία αρνιόταν πάντα να διευκρινίσει τι ακριβώς τύπο οπλισμού έστελνε στο Κίεβο.
Το μυστικό αποκαλύφθηκε τελικά από τον ίδιο τον Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε την Πέμπτη 21 Απριλίου στο ειδησεογραφικό μέσο Ouest France.
Όταν ρωτήθηκε εάν η Ευρώπη βρισκόταν στη διαδικασία προμήθειας βαρέων όπλων, ειδικά τανκς, όπως έκανε η Γερμανία με τα άρματα μάχης Leopard, απάντησε:
Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του με τις πολιτικές του ισορροπίες και εγώ δεν ανακατεύομαι στην πολιτική ζωή των άλλων. Είμαστε πολύ συντονισμένοι. Προχθές μίλησα με τον καγκελάριο Scholz για αυτό το θέμα.
Εξακολουθούμε να παραδίδουμε σημαντικό εξοπλισμό, από τους [αντιαρματικούς πυραύλους] MILAN μέχρι τους Caesars [όπλα], συμπεριλαμβανομένων πολλών τύπων όπλων. Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο.
Ο δημοσιογράφος συνέχισε ρωτώντας αν ήταν απαραίτητα τα τανκς και αυτή είναι η απάντηση του Μακρόν:
Ορισμένες χώρες έχουν κάνει αυτήν την επιλογή. Είναι μια συζήτηση στο επίκεντρο της γερμανικής πολιτικής ζωής, είναι μια επιλογή που ανήκει κυριαρχικά στη Γερμανία και τη σεβόμαστε.
Έχουμε την ίδια στρατηγική με τον Καγκελάριο, δηλαδή: πρέπει να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά πρέπει να προσέχουμε να μην είμαστε ποτέ σύμμαχοι σε έναν πόλεμο.
Επιπλέον, το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ζήτησε σχόλια από το Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά δεν διευκρίνισε τον αριθμό των πυραύλων MILAN και των πυροβόλων όπλων Caesar που παραδόθηκαν, ώστε να μην «δοθούν επιχειρησιακές πληροφορίες» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον ρωσικό στρατό.
Πηγή των Ηλυσίων διευκρίνισε ότι μερικές δεκάδες αντιαρματικοί πύραυλοι MILAN (γαλλο-γερμανικής κατασκευής) «έχουν ήδη δοθεί» στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, επιβεβαιώνοντας ότι τα όπλα αυτά είχαν ληφθεί από τα αποθέματα των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το Elysée. Palace (αν και αυτοί οι αριθμοί φαίνονται πολύ συντηρητικοί).
Η παράδοση των όπλων Caesars ήταν ήδη σε εξέλιξη εκείνη την εποχή και πιστεύεται ότι είχαν αποσταλεί με χιλιάδες δυνητικά θανατηφόρες οβίδες καθ 'οδόν προς την Ουκρανία.
Παρακινούμενοι από ένα αδηφάγο λόμπι της αμυντικής βιομηχανίας, οι δυτικοί ηγέτες έχουν προσφέρει πρωτοφανή χρηματικά ποσά και όπλα σε αυτή τη ζώνη σύγκρουσης.
Από την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει παρασχεθεί ανθρωπιστική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη αξίας περίπου 13 δισεκατομμυρίων ευρώ από την G7 και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από το Kiel Institute for the World Economy και αναφέρθηκαν από το Bloomberg .
Σύμφωνα με τη L'Opinion , η γαλλική βοήθεια καλύπτει πολλούς διαφορετικούς τομείς. Μία από τις σημαντικότερες συνεισφορές σχετίζεται επίσης με τις δορυφορικές εικόνες .
Η Γαλλία διαθέτει αρκετούς δορυφόρους παρατήρησης (Helios, Pléiades και CSO) που της επιτρέπουν να παρέχει εικόνες πολλές φορές την ημέρα στο ουκρανικό γενικό επιτελείο.
Είναι πιθανό ότι αυτή η δραστηριότητα θα βάλει τους Γάλλους σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους, ιδιαίτερα με τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αναφερόμενος στη γαλλική βοήθεια συνολικής αξίας 120 εκατομμυρίων ευρώ (αν όχι περισσότερο), το γαλλικό ειδησεογραφικό μέσο L'Opinion διευκρίνισε ότι η Γαλλία πρόσφερε επίσης αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και αντιαεροπορικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς Mistral .
Ελαφριά βλήματα:
Η Γαλλία παρέδωσε τουλάχιστον τρεις τύπους ελαφρών πυραύλων:
Παλιά αντιαρματικά συστήματα ΜΙΛΑΝ
Αντιαρματικοί πύραυλοι Javelins (κατασκευής ΗΠΑ)
Αντιαεροπορικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς Mistral
Η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τον ακριβή όγκο αυτών των παραδόσεων.
Η προμήθεια αυτών των οπλικών συστημάτων συνοδεύτηκε επίσης από την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού που κλήθηκε να τα εφαρμόσει.
Δεν είναι κρατικό μυστικό ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αρέσκεται να παρουσιάζεται ως ο εγγυητής της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και μερικές φορές ως ο πρεσβευτής της προσέγγισης μιας υγείας, η οποία επαναλήφθηκε στην ομιλία του στις 24 Μαΐου 2021 που έδωσε στην 74η Παγκόσμια Υγεία Συνέλευση παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Αυτό το άρθρο θα επικεντρωθεί τώρα στα πραγματικά όπλα που στέλνει η Γαλλία και οι σύμμαχοί της στην Ουκρανία και θα εξετάσει τον πραγματικό κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν – όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την υγεία των ανθρώπων.
Σύμφωνα με τις διάφορες δηλώσεις της κυβέρνησης Μακρόν, μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι πύραυλοι MILAN, τα πυροβόλα όπλα και οι οβίδες Caesars είναι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των παραδόσεων. Είναι πολύ σαφές ότι αυτό το υλικό επιλέχθηκε επειδή πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:
Εξοπλισμός στο τέλος του κύκλου ζωής του (παλαιός)
Βόμβες/βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου
Αυτό το δεύτερο στοιχείο είναι μακράν το πιο προβληματικό. Πριν αναλύσουμε αυτά τα όπλα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη γνώση και την αντίληψη που σχετίζεται με τη χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU) σε στρατιωτικούς πολέμους.
Κάτι που εγείρει το προφανές ερώτημα: είναι η Γαλλία και το ΝΑΤΟ μεταφέρουν όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία; Όπως θα καταδείξει αυτό το άρθρο, η υπεροχή των αποδεικτικών στοιχείων δείχνει έντονα ότι το κάνουν αυτό.
Και οι επιπτώσεις είναι τεράστιες, όχι μόνο πολιτικά, αλλά και νομικά, περιβαλλοντικά, καθώς και όσον αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία των μαχητών σε αυτόν τον πόλεμο.
Το πιο σημαντικό όμως, μιλάμε πραγματικά για τη μακροπρόθεσμη δημόσια υγεία για τους ανθρώπους που ζουν στη χώρα και γύρω από τη χώρα της Ουκρανίας – μέσω της απρόσεκτης εξάπλωσης άκρως τοξικού και ραδιενεργού υλικού στην περιοχή.
Τι είναι το Απεμπλουτισμένο Ουράνιο;
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιστημονική Επιτροπή για την Υγεία και τους Περιβαλλοντικούς Κινδύνους (SCHER), το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ένα πυκνό μέταλλο που παράγεται ως υποπροϊόν του εμπλουτισμού φυσικού ουρανίου για πυρηνικά καύσιμα.
Είναι ακόμα ραδιενεργό, αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο από το υλικό στην αρχή της διαδικασίας. Χρησιμοποιείται σε πυρομαχικά διάτρησης θωράκισης, οβίδες και βόμβες, προκειμένου να παρέχει μεγαλύτερη διεισδυτική ισχύ.
Τέτοια πυρομαχικά χρησιμοποιήθηκαν σε πολλούς πολέμους, συμπεριλαμβανομένων και των δύο πολέμων του Κόλπου στο Ιράκ, καθώς και στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, ειδικά σε θέατρα μάχης όπως η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.
Η επανειλημμένη χρήση τους έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με απειλές για την υγεία από την έκθεση στο διανεμημένο υλικό ουρανίου και τη σκόνη σωματιδίων.
Πολλές μελέτες έχουν αναφέρει στοιχεία για τον επιπολασμό της, καθώς και την έλλειψή τους, ανάλογα με το ποια αναφορά διαβάζετε. Αρκεί να πούμε ότι η αναφορά σε αυτό το θέμα εξακολουθεί να είναι πολύ αμφιλεγόμενη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει καλά τους κινδύνους που αντιπροσωπεύουν τέτοια όπλα, για παράδειγμα μία από τις πολλές απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που απευθύνονται στον Florent Pirot, Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του Απεμπλουτισμένου Ουρανίου (EAADU):
Για το λόγο αυτό, οι παραδόσεις όπλων της Γαλλίας στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας θα έχουν διεθνείς επιπτώσεις. Ο Διεθνής
Συνασπισμός για την Απαγόρευση Όπλων Ουρανίου (ICBUW) φαίνεται να υποστηρίζει την απαγόρευση της χρήσης ουρανίου σε όλα τα συμβατικά όπλα και συστήματα όπλων και ασχολείται με την παρακολούθηση, την υγειονομική περίθαλψη, την αποζημίωση και την περιβαλλοντική αποκατάσταση για τις κοινότητες που επηρεάζονται από τη χρήση του.
Ωστόσο, αυτή η ομάδα έχει έναν πολύ περιορισμένο ορισμό των όπλων και των πυρομαχικών DU.
Δυστυχώς, το ICBUW φαίνεται να πιστεύει ότι μόνο ένας περιορισμένος αριθμός όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, συγκεκριμένα οβίδες αρμάτων μάχης 105 και 120 mm, και σφαίρες μικρού διαμετρήματος (15/25/30 mm) αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τους ανθρώπους και το περιβάλλον, πράγμα που, φυσικά, πυροδοτεί τη συνήθη κριτική προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλες παρόμοιες όταν χρησιμοποιούνται τέτοια πυρομαχικά, και επομένως αγνοώντας εντελώς τις βόμβες που ρίχνουν αεροσκάφη (GBU), τους πυραύλους κρουζ και άλλους τύπους αντιαρματικών πυραύλων.
Γιατί γίνεται αυτό;
Το θέμα του απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι ευαίσθητο, παρόλο που οι κυβερνήσεις έχουν λίγο-πολύ παραδεχτεί τη χρήση ουρανίου σε αυτά τα όπλα. Ωστόσο, το γεγονός παραμένει ότι χρησιμοποιούνται πολύ ευρύτερα, επειδή το ουράνιο είναι ο καλύτερος διεισδυτής κατά των δεξαμενών και των αποθηκών.
Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας, ήμασταν έκπληκτοι όταν βρήκαμε τόσες πολλές αναφορές και περιπτώσεις όπου βρέθηκαν υψηλότερες συγκεντρώσεις ουρανίου κοντά σε κρατήρες βομβών και σε άλλες τοποθεσίες όπου έπεσαν πύραυλοι και βόμβες.
Πρέπει να πιστεύουμε ότι οι πύραυλοι ή οι βόμβες προσγειώνονται μακριά από τις κατοικημένες περιοχές, αλλά στην πραγματικότητα του πολέμου, τέτοιες υποθέσεις απλώς δεν είναι ακριβείς.
Ένα εξαιρετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουνίου 2016 από τον Florent Pirot, τον Γραμματέα της EAADU, παρέχει μια συλλογή πληροφοριών και δεδομένων σχετικά με αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένου ενός συνδέσμου προς το The Washington Spectator που δημοσίευσε μια καταδικαστική έκθεση με τίτλο « Irradiated Iraq: The Nuclear Nightmare We Left Behind », η οποία περιγράφει τις επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των φρικτών γενετικών ανωμαλιών, που προκύπτουν από την παραγωγική χρήση όπλων από απεμπλουτισμένο ουράνιο από τον αμερικανικό στρατό.
Παρόλο που η Barbara Koeppel, η οποία έγραψε αυτό το άρθρο αντιμετώπισε την οργή των συνηθισμένων επιστημονικών ειδικών (που μου θυμίζει τους επιστήμονες της λεγόμενης πανδημίας του COVID 19), είναι δύσκολο να αγνοήσουμε τον συναγερμό που σήμανε το 2000 η Δρ Rosalie Bertell, μια επιστήμονας έρευνας για τον καρκίνο και σύμβουλος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικών των ΗΠΑ (πέθανε το 2012), η οποία δήλωσε ότι, «Το DU είναι μερικές χιλιάδες φορές πιο ραδιενεργό από το ουράνιο που βρίσκεται στο έδαφος και τους βράχους.
« Ανεξάρτητα από το αν οι βόμβες, οι σφαίρες ή οι πύραυλοι κατασκευάζονται με απεμπλουτισμένο, μη εξαντλημένο ή ελαφρώς εμπλουτισμένο ουράνιο, είναι όλα ραδιενεργά».
Τώρα ας ρίξουμε μια ματιά στα όπλα και τα πυρομαχικά που στέλνει αυτή τη στιγμή ο Μακρόν στην Ουκρανία.
Ο Αντιαρματικός κατευθυνόμενος πύραυλος MILAN
Το MILAN είναι προϊόν της Euromissile, ενός γαλλογερμανικού προγράμματος ανάπτυξης πυραύλων που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960.
Το σύστημα τέθηκε σε λειτουργία το 1972 ως δεύτερης γενιάς κατευθυνόμενος αντιαρματικός πύραυλος και σύντομα έγινε ένα τυπικό αντιαρματικό όπλο σε όλο το ΝΑΤΟ, σε χρήση από τους περισσότερους μεμονωμένους στρατούς της συμμαχίας.
Με το σχετικά μικρό του βεληνεκές (2000 μέτρα), είναι ένας παλιός αντιαρματικός κατευθυνόμενος πύραυλος ( ATGM ) και είναι γνωστός για την περιεκτικότητά του σε αυξημένο ουράνιο .
Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μεταξύ 1986 και 2003, οι ευρωπαϊκοί στρατοί, όπως οι μονάδες μάχης του Ιταλικού Στρατού, ήταν εξοπλισμένοι με αντιαρματικούς πυραύλους MILAN, οι οποίοι εκπέμπουν θόριο-232 , ένα διαβόητο ραδιενεργό μέταλλο που εκπέμπει σωματίδια που είναι έξι φορές πιο επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία από αυτά που απελευθερώνονται από το ήδη επικίνδυνο απεμπλουτισμένο ουράνιο.
Στην Ουκρανία, οι Ουκρανικές Αμυντικές Δυνάμεις περνούν εντατική εκπαίδευση στο mastering των αντιαρματικών συστημάτων MILAN-2.
Το σύστημα MILAN σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις των γερμανικών και γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ εξακολουθεί να εξετάζει τις γενικές απαιτήσεις της Διοίκησης του ΝΑΤΟ για τέτοια όπλα.
Έτσι, η διεθνής ένωση Euromissile έχει αναπτύξει ένα σύστημα που, λόγω των υψηλών επιδόσεων του, έχει γίνει ο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος (μετά το TOW ATGM) από όλους τους αντιαρματικούς πυραύλους που αναπτύσσονται αυτήν τη στιγμή σε διάφορες χώρες.
Το αντιαρματικό σύστημα MILAN χρησιμοποιείται από στρατιωτικές χερσαίες δυνάμεις σε 40 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και φυσικά τώρα η Ουκρανία.
Η χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου προκαλεί και πάλι ανησυχία. Το λέω έχοντας κατά νου τους λαούς της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι η σύγκρουση που έληξε το 1999-2000 είχε αφήσει σοβαρά επίπεδα ραδιενεργής μόλυνσης, όπως ακριβώς συνέβη στο Κουβέιτ περίπου εννέα χρόνια πριν.
Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα απόβλητα της πυρηνικής βιομηχανίας στα όπλα τους; Ορισμένοι σχολιαστές ισχυρίζονται ότι είναι μια συνωμοσία μεταξύ του στρατού και της πυρηνικής βιομηχανίας για τη διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων σε εχθρικές χώρες. Αν και αυτό μπορεί να είναι εν μέρει αλήθεια, οι πραγματικοί λόγοι είναι σίγουρα πιο περίπλοκοι.
Τη στιγμή που μιλάμε, πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου εκτοξεύονται σε τακτική βάση σε ένα από τα στρατιωτικά πεδία δοκιμών της Γαλλίας, γνωστά ως Canjuers. Πολλοί Γάλλοι στρατιώτες έχουν αναφέρει για τον κίνδυνο που σχετίζεται με τον αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο MILAN. Το παρακάτω είναι το είδος των σχολίων που θα ακούσετε από στρατιώτες που το χρησιμοποιούν:
"Απεμπλουτισμένο ουράνιο, το χρησιμοποιούμε καθημερινά στο Canjuers" - είπαν "Μην πλησιάζετε τον στόχο, είναι μολυσμένος με απεμπλουτισμένο ουράνιο, αυτό είναι επικίνδυνο" (στρατιώτης εξηγεί τι τους είπε ο αξιωματικός όταν εκπαιδεύονταν με πυραύλους του Μιλάνου στο Canjuers).
Περισσότερες από αυτές τις μαρτυρίες μπορείτε να βρείτε εδώ .
Ο αντιαρματικός πύραυλος «Javelin».
Το Javelin, αν και είναι γνωστό σε μεγάλο βαθμό ως αντιαρματικός πύραυλος που συσκευάζει έναν ισχυρό εκρηκτικό αντιαρματικό γύρο (HEAT) που μπορεί να διαπεράσει την τελευταία θωράκιση, είναι πραγματικά ένα σύστημα πυραύλων πολλαπλών ρόλων που εκτοξεύονται από τον ώμο, ικανό να αφαιρέσει τα πάντα από τη βαριά θωράκιση , σε στρατεύματα που κρύβονται με κάλυψη, σε χαμηλά και αργά ιπτάμενα αεροσκάφη.
Η επαναχρησιμοποιήσιμη μονάδα εκτόξευσης εντολών μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα ως σύστημα επιτήρησης θερμικής απεικόνισης που μπορεί να βελτιώσει δραστικά την ικανότητα των στρατευμάτων να επιτηρούν το περιβάλλον τους, ειδικά τη νύχτα. Διαθέτει λειτουργίες προβολής ευρείας γωνίας καθώς και λειτουργία ζουμ έως και 12X.
Η Ουκρανία έλαβε πρόσφατα αμερικανική, αλλά και γαλλική στρατιωτική υποστήριξη που περιλαμβάνει χιλιάδες αντιαρματικούς πυραύλους Javelin.
Όλα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον ουκρανικό στρατό επιβεβαιώνουν ότι αυτά τα Javelins έχουν κεφαλές απεμπλουτισμένου ουρανίου.
Ο πύραυλος και ο εκτοξευτής του – η Μονάδα Εκτόξευσης Διοίκησης – ζυγίζουν μαζί 48,8 λίβρες, ενώ ο πύραυλος μόνος του ζυγίζει 33 λίβρες, λόγω της εξαιρετικής πυκνότητας και βάρους του υλικού DU.
Σύμφωνα με το άρθρο του Florent Pirot , το απεμπλουτισμένο ουράνιο των πυραύλων Javelin παραμένει τρομερή απειλή για το περιβάλλον πολύ καιρό μετά τη λήξη της μάχης – τόσο πολύ που θα καταστήσει αδύνατη τη ζωή σε μια περιοχή όπου χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα όπλα και όχι μέχρι επιβάλλεται μια λειτουργία μαγνητικού καθαρισμού, και ακόμη και τότε χρειάζεται συστηματική εργασία που απαιτεί πολλά περάσματα για να έρθει σε ικανοποιητική κατάσταση.
Ο Pirot συνεχίζει να το περιγράφει ως έγκλημα τη χρήση αυτών των όπλων DU, και δυστυχώς η πεποίθηση των Ουκρανών ότι έχουν επιτύχει κάποια τακτική στρατιωτική υπεροχή είναι κάπως αφελής, αν όχι ευκολόπιστη, σε σχέση με το χαμηλό βεληνεκές και τους σοβαρούς μακροπρόθεσμους κινδύνους που θέτουν αυτά τα όπλα.
Δεδομένης της απίστευτα πυκνής φύσης του, το απεμπλουτισμένο ουράνιο έχει χρησιμοποιηθεί τόσο για θωράκιση αρμάτων μάχης όσο και για αντιαρματικά πυρομαχικά. Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ουράνιο με μεγάλο μέρος του U-235 να έχει αφαιρεθεί.
Ουσιαστικά είναι ό,τι περισσεύει μετά τη διαδικασία του εμπλουτισμού. Σε συνδυασμό με ένα διαμορφωμένο γέμισμα, έναν γύρο απεμπλουτισμένου ουρανίου και το βέλος DU που περιέχεται μέσα του, μπορούν να περάσουν από τα περισσότερα τεθωρακισμένα άρματα μάχης, ως εκ τούτου, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin έχουν γίνει πλέον σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης.
Στις 5 Απριλίου 2010, η Υπηρεσία Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ενημέρωσε το Κογκρέσο για πιθανή πώληση στη Γαλλία 260 κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων JAVELIN, 76 μονάδων εκτόξευσης διοίκησης με ενσωματωμένα ημερήσια/θερμικά σκοπευτικά εξαρτήματα και υλικοτεχνική υποστήριξη, με εκτιμώμενο κόστος 69 εκατομμυρίων δολαρίων.
Είναι σωστό να υποθέσουμε ότι η Γαλλία κατείχε τους αντιαρματικούς πυραύλους Javelin από τις ΗΠΑ και έστειλε μέρος των ενόπλων δυνάμεών της στην Ουκρανία.
Αντιαεροπορικοί πύραυλοι Mistral Short Range (SATCP)
Το MISTRAL κατασκευάζεται από τη Matra (τώρα MBDA). Η πρώτη του έκδοση τέθηκε σε υπηρεσία στον γαλλικό στρατό το 1989. Είναι ένα οπλικό σύστημα εδάφους-αέρος πολύ μικρής εμβέλειας που προορίζεται να ολοκληρώσει την κάλυψη εδάφους-αέρος των τεθωρακισμένων και μηχανοποιημένων σωμάτων. Παρέχει σε απομονωμένες μονάδες τη δική τους ικανότητα αεράμυνας. Οι στόχοι του είναι αεροπλάνα που πετούν μέχρι 1,2 Mach μεταξύ 10m και 3000m και ελικόπτερα σε κίνηση ή αιωρούνται. Η εμβέλειά του ξεπερνά τα 6 χλμ.
ΗΒ επόμενης γενιάς ελαφρύ αντιαρματικό όπλο (NLAW)
Θεωρήσαμε ότι θα ήταν άδικο να μην αναφέρουμε τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία από την καλοσύνη της καρδιάς της δώρισε χιλιάδες κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους (ATGM) επόμενης γενιάς Light Anti-Tank Weapon (NLAW) στην Ουκρανία.
Αυτό το πυραυλικό σύστημα ζυγίζει 12,5 κιλά το καθένα και έχει βεληνεκές που δεν υπερβαίνει το 1 χιλιόμετρο. Αυτά τα χαρακτηριστικά υποδεικνύουν ότι αυτοί οι πύραυλοι (που κατασκευάζονται από τον κορυφαίο αμυντικό εργολάβο της Σουηδίας Saab Bofors και κατασκευάζονται στην Ιρλανδία) περιλαμβάνουν σημαντική ποσότητα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Δεδομένης της πυκνότητάς του, ακόμη και σχετικά μικρές ποσότητες DU θα πρόσθεταν σημαντική μάζα σε έναν πύραυλο, περιορίζοντας σημαντικά την εμβέλειά του, αλλά με το πρόσθετο πλεονέκτημα της ικανότητας διείσδυσης της θωράκισης.
Αυτοί οι πύραυλοι εκρήγνυνται πάνω στη δεξαμενή για να την ψεκάσουν με DU στο περιβάλλον.
Τώρα γνωρίζουμε ότι πιθανότατα έχουν γίνει τουλάχιστον 8 αποστολές αυτών των πυραύλων. Έχουν υποσχεθεί «χιλιάδες» NLAW, που σημαίνει ότι χιλιάδες κιλά απεμπλουτισμένου ουρανίου έχουν ήδη εισέλθει στην Ουκρανία.
Ο δημοσιογράφος Fra Hughes από το Al Mayadeen εξηγεί το πιθανό νομικό αίνιγμα για χώρες όπως η Σουηδία που διακινούν όπλα υπό την κάλυψη ενός πολέμου διαμεσολαβητών που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ:
«Μία από τις ανακοινώσεις αποκάλυψε ξεκάθαρα ότι η σουηδική κυβέρνηση δεν θέλει η κυβέρνηση της Ουκρανίας να αναγνωρίσει δημοσίως την αποδοχή αυτών των θανατηφόρων όπλων, τα οποία απεστάλησαν στις 25 Μαρτίου 2022, μία ημέρα αφότου το σουηδικό κοινοβούλιο επιβεβαίωσε ότι θα στείλει βοήθεια στην Ουκρανία.
Υπάρχουν πολλά στρατιωτικά όπλα που κατασκευάζονται τόσο από ιδιωτικές εταιρείες όπλων όσο και από κυβερνήσεις, τα οποία παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο ή τη σύμβαση της Γενεύης. Παραδείγματα περιλαμβάνουν απεμπλουτισμένο ουράνιο που χρησιμοποιείται σε πυρομαχικά που παραμένουν ραδιενεργά για δεκαετίες.
Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε αυτά τα πυρομαχικά στη Φαλούτζα (Ιράκ), οδηγώντας σε σοβαρές ανωμαλίες κατά τη γέννηση στον τοπικό πληθυσμό.
Οι πύραυλοι αέρα-εδάφους και οι βόμβες που περιέχουν φώσφορο απαγορεύονται επίσης βάσει του διεθνούς δικαίου».
Και πάλι, αυτά τα όπλα αποτελούν γνωστό περιβαλλοντικό και ραδιενεργό κίνδυνο, και όταν χρησιμοποιούνται σε περιοχές όπου ζουν άμαχοι, μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει γιατί ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών όπλων, θεωρούν την παραγωγική χρήση τους ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Ίσως έχετε ακούσει για τον Doug Rokke , τον βετεράνο του αμερικανικού στρατού με διδακτορικό στην ακτινοπροστασία, ο οποίος αρρώστησε βαριά από μόλυνση με απεμπλουτισμένο ουράνιο.
Το έργο του δεν ήταν παρά υποδειγματικό, ειδικά για τις αναφορές του για τον Πόλεμο του Ιράκ, εκθέτοντας περιοχές που είχαν καταστραφεί από πυραύλους κρουζ που διαπιστώθηκε ότι ήταν ραδιενεργοί.
Ο Νταγκ έφτιαξε ένα βίντεο (σας προειδοποιώ ότι η ποιότητα του βίντεο είναι μάλλον κακή, αλλά πιστεύω ότι το περιεχόμενο είναι ο πραγματικός δρόμος) για τον αμερικανικό στρατό ως μέρος ενός προγράμματος που του ανατέθηκε να προετοιμάσει την εκπαίδευση στρατιωτών σχετικά με τους κινδύνους του ουρανίου (α Πρόγραμμα εκπαίδευσης 40 ωρών που τελικά κατέληξε στο ράφι.
Εξηγεί στο βίντεό του ότι το ουράνιο δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο σε οβίδες μικρού διαμετρήματος και άρματα μάχης, αλλά και ως «έρμα» σε πυραύλους. Το βίντεο προοριζόταν να γίνει επίσημη εκπαίδευση βίντεο για τους «κίνδυνους από το απεμπλουτισμένο ουράνιο».
Γιατί είναι αμφιλεγόμενη η χρήση του DU;
Η χρήση πυρομαχικών DU έχει θεωρηθεί αμφιλεγόμενη λόγω των δυνητικά επιβλαβών επιπτώσεών τους στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
Υποστηρίχθηκε ότι η έκθεση σε εμπλουτισμένο ουράνιο είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των γενετικών ανωμαλιών στη Φαλούτζα του Ιράκ.
Τα σωματίδια σκόνης ή θραύσματα που προκύπτουν από τη χρήση πυρομαχικών DU θα μπορούσαν επίσης να μολύνουν το περιβάλλον μέσω του αέρα, του εδάφους και του νερού.
Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη οριστικών ερευνών ή στοιχείων που συνδέουν άμεσα τις δυσμενείς επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον με τη χρήση πυρομαχικών DU, πιθανότατα λόγω των απίστευτων επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει για τις κυβερνήσεις που εμπλέκονται στην κατασκευή και χρήση τους.
Ως εκ τούτου, χρειάζεται να διεξαχθούν και να προωθηθούν πολύ περισσότερες έρευνες και επιστημονικές μελέτες προς όφελος εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι πυρομαχικά DU χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία. Η χρήση τέτοιων όπλων έχει επικριθεί εδώ και καιρό ότι εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τόσο για τους μαχητές όσο και για τους πολίτες, για να μην αναφέρουμε το περιβάλλον, αλλά μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν δείξει πολύ μικρό ενδιαφέρον να αναλάβουν την ευθύνη για οποιαδήποτε από τις συνέπειες από τη χρήση DU το πεδίο.
Πρέπει επίσης να αναρωτηθούμε: ποια είναι τα πιθανά νομικά ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση του DU σε διάφορες διεθνείς και μη στρατιωτικές επιχειρήσεις και ένοπλες συγκρούσεις;
Εδώ είναι ένα άρθρο σχετικά με αυτό, με τις σωστές ερωτήσεις.
Τι άλλο βρίσκεται στο δρόμο για την Ουκρανία;
Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Florence Parly επιβεβαίωσε στο Twitter ότι η Γαλλία θα στείλει επίσης «αρκετά πυροβόλα πυροβολικού Caesar και χιλιάδες οβίδες».
Κατασκευασμένο από την εν μέρει κρατική εταιρεία κατασκευής όπλων Nexter, το Caesar είναι ένα όπλο 155 χιλιοστών τοποθετημένο σε ένα εξάτροχο σασί φορτηγού, ικανό να εκτοξεύει οβίδες σε βεληνεκές άνω των 40 χιλιομέτρων (25 μίλια).
Ουκρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ζελένσκι, έχουν επανειλημμένα εκλιπαρήσει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να παρέχουν βαρύτερα όπλα , ειδικά πυροβολικό .
Το σύστημα πυροβολικού Caesar είναι ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο όπλο που κατασκευάζεται από την Nexter Systems στις Βερσαλλίες. Το όπλο είναι προϊόν συνεργασίας με τη Lohr Industrie of Hangenbieten, στη Γαλλία, και παραγγέλθηκε για πρώτη φορά από τον Γαλλικό Στρατό το 2003.
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2004, τουλάχιστον 72 ακόμη Καίσαρες παραγγέλθηκαν για τον Γαλλικό Στρατό και χρησιμοποιήθηκαν για να αντικαταστήσουν το παλιό Συστήματα πυροβολικού TRF1 Howitzer.
Το οπλικό σύστημα μπήκε επίσημα σε κανονική παραγωγή το 2006.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το όπλο Caesar και την καταστροφική φύση των βομβών οβίδας Ogre στη διεύθυνση: www.army-technology.com .
Τι θα λέγατε για τη γενναιοδωρία της Γερμανίας προς την Ουκρανία;
Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία αντέστρεψε μια ιστορική πολιτική να μην στέλνει ποτέ όπλα σε ζώνες σύγκρουσης, λέγοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έγινε σε μια εποχή που έθεσε σε κίνδυνο ολόκληρη την τάξη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και απείλησε την ασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με δήλωσή της που ανέφερε το Politico .
Τελικά, το Βερολίνο υπέκυψε τελικά σε αυτή την πίεση. Η απόφαση ήταν μια απότομη αλλαγή πορείας, αφού το Βερολίνο προσκολλήθηκε στην αρχική του θέση για εβδομάδες παρά τις τεράστιες ρωσικές προόδους και την αδυσώπητη πίεση από τους συμμάχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Από το δικό της απόθεμα, η γερμανική κυβέρνηση θα στείλει 1.000 αντιαρματικά όπλα και 500 αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα Stinger στην Ουκρανία.
Το FIM-92 Stinger είναι ένα φορητό από τον άνθρωπο σύστημα αεράμυνας (MANPADS) που λειτουργεί ως πύραυλος επιφανείας-αέρος (SAM). Μπορεί να προσαρμοστεί για πυρκαγιά από μεγάλη ποικιλία επίγειων οχημάτων και ελικοπτέρων.
Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει την Τρίτη 26 Απριλίου την εξαγωγή αντιαεροπορικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης «Cheetah», πιο γνωστά ως «Flakpanzer Gepard».
Αυτό το αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό πυροβόλο έχει παροπλιστεί από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και τώρα θα ανακαινιστεί και θα σταλεί στην Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι το Βερολίνο συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών σε γερμανικό έδαφος.
Δεν έχει ακόμη φανεί εάν τα τανκς Gepard της Γερμανίας της δεκαετίας του 1970 θα κάνουν πραγματικά τη διαφορά στο πλαίσιο του πολεμικού θεάτρου της Ουκρανίας.
Στην τελική έκθεση προς τον Εισαγγελέα από την Επιτροπή που συστάθηκε για την επανεξέταση της εκστρατείας βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (πόλεμος του Κοσσυφοπεδίου), αναγνωρίζονται στοιχεία χρήσης βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU) από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας βομβαρδισμού.
Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα καμία ειδική απαγόρευση της συνθήκης για τη χρήση βλημάτων DU.
Υπάρχει μια αναπτυσσόμενη επιστημονική συζήτηση και ανησυχία που εκφράζεται σχετικά με τον αντίκτυπο της χρήσης τέτοιων όπλων, και είναι πιθανό ότι, στο μέλλον, θα υπάρξει συναίνεση στους διεθνείς νομικούς κύκλους ότι η χρήση τέτοιων βλημάτων παραβιάζει τις γενικές αρχές και στο εσωτερικό και στο διεθνές δίκαιο που εφαρμόζεται στη χρήση όπλων σε ένοπλες συγκρούσεις.
Τέλος, αναγνωρίζεται επίσης ότι η ανάλυση που θα πραγματοποιηθεί σε σχέση με την περιβαλλοντική ζημιά θα ισχύει, τηρουμένων των αναλογιών, στη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου από το ΝΑΤΟ. Επιπλέον, στην έκθεση μπορούμε να διαβάσουμε ότι η επιτροπή κατέρριψε μια πιθανή έρευνα OTP πριν καν ξεκινήσει.
Θα ήλπιζε κανείς ότι θα μπορούσαμε να μάθουμε τα διδάγματά μας από την ιστορία και τους προηγούμενους πολέμους και να λάβουμε υπόψη τη δυσοίωνη προειδοποίηση που εκδίδεται σε αυτό το άρθρο, « Τα όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο: Μαθήματα από τον πόλεμο του Κόλπου του 1991 ».
Από την πρώτη χρήση τους κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου έχουν από τότε αναπτυχθεί επίσης στη Βοσνία, τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, και ξανά στον πόλεμο στο Ιράκ από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο από το 2003 και μετά. Υπάρχει επίσης η υποψία ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν DU στο Αφγανιστάν από το 2001, αν και αυτό το αρνείται συστηματικά η κυβέρνηση.
Οι κίνδυνοι του δεν μπορούν να υποτιμηθούν: παράγει μια σκόνη οξειδίου κατά την καύση, και αυτή η σκόνη απλά δεν μπορεί να εισπνευστεί και να συγκρατηθεί από τους πνεύμονες, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε εναποθέσεις ουρανίου στους λεμφαδένες, στα οστά, στον εγκέφαλο και στους όρχεις.
Μια απότομη αύξηση σε διάφορους καρκίνους, καρκίνους του μαστού και λεμφώματος, καθώς και γενετικών ανωμαλιών έχει παρατηρηθεί στις χώρες όπου έχει χρησιμοποιηθεί DU.
Γνωρίζοντας αυτό, πρέπει στη συνέχεια να εξετάσουμε τις απερίσκεπτες ενέργειες των εμπλεκόμενων κυβερνήσεων και οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ, αν και όλοι φαίνεται ικανοποιημένοι να κάνουν τα στραβά μάτια σε αυτό το ζήτημα.
Οι επιπτώσεις στα ίδια τα στρατεύματα είναι επίσης ενδημικές. Υπήρξαν πολλά περιστατικά επιβλαβών επιπτώσεων στην υγεία από την έκθεση σε απεμπλουτισμένο ουράνιο σε στρατιωτικό προσωπικό καθώς και σε πολίτες, όπως καταστροφικές αναπνευστικές ασθένειες, γαστρεντερικά προβλήματα, νευρολογικές διαταραχές, πέτρες στα νεφρά, προβλήματα δέρματος και όρασης και διάφορες μορφές καρκίνου και γενετικών ανωμαλιών.
Ένας αριθμός θανάτων από λευχαιμία μέσα σε ένα χρόνο μεταξύ 60.000 Ιταλών στρατιωτών που υπηρετούν στο Κοσσυφοπέδιο έχουν συνδεθεί με απεμπλουτισμένο ουράνιο.
Συμπέρασμα
Ενώ αρχικά επικεντρωνόμασταν στην αποστολή όπλων DU της Γαλλίας στην Ουκρανία, είναι σαφές ότι άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας και πιθανώς της Γερμανίας – διακινούν επίσης τεράστιες ποσότητες θανατηφόρων προϊόντων απεμπλουτισμένου ουρανίου στη χώρα αυτή.
Μέχρι να τελειώσει αυτός ο τελευταίος πόλεμος, είναι πολύ πιθανό η ποσότητα υλικού DU που κυκλοφόρησε στην Ουκρανία να ξεπεράσει τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και στους πολέμους στο Ιράκ.
Για πόσο καιρό οι διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οργανώσεις κατά του πολέμου και της μη διάδοσης θα παραμείνουν σιωπηλοί για αυτό το κρίσιμο ζήτημα;
Η έλλειψη οποιασδήποτε συνθήκης που να ρυθμίζει τη χρήση του DU και η περίεργη απουσία εφαρμοστέων κανόνων βάσει των υφιστάμενων συνθηκών διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου (ΔΑΔ) έχουν δημιουργήσει νομικό κενό σχετικά με τη χρήση του DU στη στρατιωτική εκπαίδευση, και ιδιαίτερα στις διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις (IAC) ή μη διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις (NIAC).
Καθώς οι περισσότερες ένοπλες συγκρούσεις στον σύγχρονο κόσμο είναι συχνά μη διεθνούς χαρακτήρα, αλλά με ορισμένα διασυνοριακά στοιχεία, εγείρει το κρίσιμο ερώτημα εάν απαιτείται ένα κοινό διεθνές πλαίσιο για τη ρύθμιση του DU στο IAC και το NIAC.
Τέλος, απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των αρνητικών επιπτώσεων που προκύπτουν από τη χρήση του DU, προκειμένου να δημιουργηθεί μια γενική συναίνεση για τη σοβαρή ρύθμιση ή την απαγόρευση της χρήσης του.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Florent Pirot για το εκπληκτικό του έργο και τις αδυσώπητες προσπάθειές του να αποκαλύψει τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU) από τις κυβερνήσεις και τις ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ και πολλά άλλα.
Διαβάστε την έκθεσή του σχετικά με « Ουράνιο και άλλα νανοσωματίδια που εκπέμπουν άλφα: ο ξεχασμένος ρύπος ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου