Ο ΠΟΥΤΙΝ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ. ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ!
O Ρώσος Πρόεδρος Βλαδίμηρος Πουτιν έφτασε στην Τεχεράνη στο
Ιράν.
Έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί στην Τεχεράνη με τους αρχηγούς των κρατών που συμμετέχουν στη «Συμφωνία Αστάνα» για τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων διμερών συναντήσεων με τους προέδρους του Ιράν και της Τουρκίας.
Ο Πούτιν θα συναντηθεί επίσης με τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Το επίκεντρο θα είναι τα ζητήματα της συριακής διευθέτησης, αλλά όχι μόνο αυτά. Τι μπορούμε να περιμένουμε από τις συνομιλίες του Πούτιν στην Τεχεράνη;
Ο Ρώσος πρόεδρος θα πρέπει ανταπεξέλθει στις περιπλοκές της ανατολικής διπλωματίας. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Πούτιν στο εξωτερικό μετά τις 24 Φεβρουαρίου και σαφέστατα δεν θα είναι μια απλά τυπική τελετουργική επίσκεψη.
Αν μιλάμε για τη Συρία, τότε και οι τρεις δυνάμεις έχουν τα δικά τους συμφέροντα εκεί και απέχουν πολύ μεταξύ τους. Η κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της χώρας και σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις.
Η Μόσχα και η Τεχεράνη επιθυμούν περαιτέρω σταθεροποίηση, ωστόσο, η Τεχεράνη θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως εφαλτήριο απειλών για το Ισραήλ, καθώς και για να προμηθεύσει όπλα στο σιιτικό κόμμα της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Μέχρι πριν την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ έθεταν ζητήματα και εγείραν ερωτήματα στη Ρωσία. Τώρα το Ιράν, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι του Ισραήλ στη σχέση του με τη Ρωσία και λόγω της Ισραηλινής θέσης στο Ουκρανικό ζήτημα .
Όσον αφορά τη Συρία, η οποία δεν θα συμμετέχει άμεσα στη συνάντηση παρά την εκεί παρουσία του ΥΠΕΞ της, η επαρχία του Ιντλίμπ παραμένει εκτός του ελέγχου της Δαμασκού, αλλά η Άγκυρα δεν επιτρέπει να εξοντωθούν οι ισλαμιστές που έχουν εδραιωθεί εκεί.
Η Τουρκία ελέγχει τη βορειοδυτική Συρία και οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ λεγόμενες ” Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις” στις τάξεις των οποίων είναι οι Κούρδοι , ελέγχουν την ανατολική Συρία.
Η Τουρκία εξακολουθεί να θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση Άσαντ και να φέρει στην εξουσία τους λεγόμενους «μετριοπαθείς ισλαμιστές», οι οποίοι θα φέρουν την προοδευτική μουσουλμανική χώρα κοσμικής διακυβέρνησης που εγγυάται ο Μπασαρ αλ Ασσαντ, στον σκοταδισμό και την πολιτική τρομοκρατία
Ο γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Αντρέι Κορτούνοφ, με τη σειρά του, πιστεύει ότι η επίσκεψη του Πούτιν στην Τεχεράνη αντανακλά αλλαγές στις προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημασία της Τεχεράνης ως εταίρου της Μόσχας αυξάνεται σε οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτικό και περιφερειακό δρόμο. Από αυτή την άποψη, το ταξίδι του Ρώσου προέδρου στο Ιράν είναι συμβολικό καθώς έχει σκοπό να στείλει ένα μήνυμα, τόνισε ο Κορτούνοφ.
Οι μη δυτικές χώρες επιδιώκουν να επεκτείνουν τις πολυμερείς πλατφόρμες συνεργασίας», σημείωσε ο ειδικός. «Όχι πολύ καιρό πριν, το Ιράν ξεκίνησε τη διαδικασία ένταξης στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης.
Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για το μέλλον των BRICS. Υπάρχει μια σειρά από άλλες πολυμερείς πλατφόρμες, οι οποίες είναι σημαντικές για τη Ρωσία και εμπλέκουν το Ιράν.
Είναι σίγουρα ένα σαφές μήνυμα τόσο προς τη Δύση όσο και προς την Ανατολή για τη διαμόρφωση μιας νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας που όλοι θα πρέπει να υπολογίσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», είπε ο ειδικός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου