Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Α. ΜΠΕΡΜΠΟΚ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ -ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΩΝ (FIR) ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΩΝ



Οι αντιπρόσωποι των τεσσάρων Οργανισμών που συμμετέχουν στην Επιτροπή ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ (Παναγιώτης Μπαλτατζής εκ μέρους του Hellenic American National Council, Κώστας Πάππας εκ μέρους του Canadian Hellenic Congress, Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη εκ μέρους του Ιδρύματος Δημήτρη και Μαρίας Δελιβάνη και Ελένη Σαββάκη εκ μέρους του International Hellenic Association) παραθέτουν το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η «Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών-Αντιφασιστών (FIR)» με το ακόλουθο, υπογεγραμμένο από όλους, σχόλιο:

Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας Α. Μπέρμποκ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, μας είπε να ξεχάσουμε τις Γερμανικές Οφειλές για τα εγκλήματα / θηριωδίες των προγόνων της στην Ελλάδα!
Ιδού η απάντηση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών -Αντιφασιστών (FIR) που εκφράζει και τη θέση της Επιτροπής Γερμανικών Οφειλών:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το θέμα των Γερμανικών Επανορθώσεων προς την Ελλάδα αναπτύσσεται συνοπτικά σε κείμενο της Καθηγήτριας Ελένης Σαββάκη με τίτλο «Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ» σε τέσσερις γλώσσε (Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά).




METAΦΡAΣH ΟΙΜΟΥ-ΑΘΗΝΑΣ

Το FIR είναι απογοητευμένο για τη στάση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Baerbock στο ζήτημα των αποζημιώσεων
   

Όσοι περίμεναν ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα έδειχνε πιο ρεαλιστική στάση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο ζήτημα της αναγνώρισης των ελληνικών αξιώσεων αποζημίωσης ως αποζημίωσης για τα γερμανικά εγκλήματα πολέμου και την κλοπή ελληνικών οικονομικών περιουσιακών στοιχείων κατά την περίοδο της κατοχής, ήταν πολύ απογοητευμένοι κατά την επίσκεψη του Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock.

Είναι αλήθεια ότι η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε, όπως έκανε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ το 2018, εκείνο το χώρο κράτησης κοντά στην Αθήνα όπου φυλακίστηκαν και διώκονταν πολλές χιλιάδες Έλληνες, κατέθεσε επίσης λουλούδια στο μνημείο του Ολοκαυτώματος της Αθήνας. 

Μετά από αυτό ανακοίνωσε σε μια συνέντευξη σε εφημερίδα ότι ήταν «θέμα καρδιάς» για εκείνη να θυμάται τη βασιλεία του τρόμου των Ναζί.

Ωστόσο, με τέτοιες συμβολικές χειρονομίες και μόνο όμορφα λόγια θέλησε να ξεγελάσει τα θύματα των Ελλήνων, τους συγγενείς τους και την ελληνική κυβέρνηση, η οποία φυσικά επιμένει στις αποζημιώσεις. Κατέστησε σαφές ότι η ίδια και η γερμανική κυβέρνηση δεν ήταν καν έτοιμοι για συνομιλίες σε αυτό το θέμα.

Το FIR είναι απογοητευμένο για αυτή τη μεγαλομανή εμφάνιση της Γερμανού υπουργού Εξωτερικών. Δεν μπορεί κανείς να  διοργανώνει «αναμνηστικά τελετουργικά» αποτελεσματικά στα μέσα ενημέρωσης, ενώ αρνείται τις απαραίτητες πολιτικές συνέπειες. Η υποστήριξη του FIR και της ομοσπονδίας-μέλους του, προωθεί το πολιτικό αίτημα των ελληνικών ομοσπονδιών επιζώντων, για κατάλληλη αποζημίωση και απόδοση της λεηλατημένης ελληνικής περιουσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου