Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΟΤΑΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑ.

ΣΠΑΝΩ ΑΠΟ 500.000 ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟ "ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΕ ΜΕΤΡΗΤΑ



Γράφει ο John Cody
Μετάφραση: Απολλόδωρος


Καθώς οι κεντρικές τράπεζες και τα παγκοσμιοποιητικά ιδρύματα σπεύδουν να μεταφέρουν τον κόσμο στα ψηφιακά νομίσματα, οι Αυστριακοί πολίτες μόλις έδωσαν μια τεράστια λαϊκή απόρριψη στον τερματισμό των μετρητών

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Αυστριακοί έχουν υπογράψει ένα αίτημα που ζητά δημοψήφισμα για τη συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος απεριόριστων πληρωμών σε μετρητά. 

Σε μια χώρα 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων, η μαζική εκδήλωση υποστήριξης του "δικαιώματος" να πληρώνουν με μετρητά καταδεικνύει το αυξανόμενο κίνημα κατά των ψηφιακών νομισμάτων που προωθούν οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο και ιδρύματα όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

Η προθεσμία για την υποβολή υπογραφών σχετικά με τις προτάσεις για επτά εθνικά δημοψηφίσματα έληξε τη Δευτέρα. Όπως αναφέρει η αυστριακή εφημερίδα Kurier, το δικαίωμα στις πληρωμές με μετρητά έλαβε τη μεγαλύτερη υποστήριξη από τα επτά διαφορετικά υπομνήματα, με 530.938 Αυστριακούς να το υπογράφουν.

Μόνο οι Αναφορές που λαμβάνουν τις υπογραφές 100.000 πολιτών ή περισσότερων μπορούν να επιβάλουν συζήτηση στο κοινοβούλιο για το θέμα. Δεδομένης της συντριπτικής υποστήριξης πίσω από την αναφορά για το "δικαίωμα στα μετρητά", ενδέχεται να υπάρξει ισχυρή πίεση για να προχωρήσει η προσπάθεια εξασφάλισης πληρωμών με μετρητά στη χώρα.




Ιταλική πόλη σχεδιάζει αμφιλεγόμενο σύστημα κοινωνικής πίστωσης. Οι Ιταλοί θα μπορούσαν να ανταμείβονται για "καλή συμπεριφορά", αλλά έχουν εγερθεί ερωτήματα σχετικά με το πόσο νόμιμο είναι το όλο εγχείρημα

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σκανδιναβία και τις χώρες της Μπενελούξ, τα μετρητά εξακολουθούν να είναι ο βασιλιάς στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία, οι οποίες έχουν αντισταθεί στην τάση για μια κοινωνία χωρίς μετρητά. 

Στην Αυστρία, το 50 τοις εκατό όλων των συναλλαγών εξακολουθεί να πραγματοποιείται με μετρητά, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι περίπου 30 τοις εκατό. Οι Γερμανοί είναι επίσης κατά των ψηφιακών συναλλαγών, με μόλις το 9 τοις εκατό να δηλώνει ότι θα χρησιμοποιούσε πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου.

Η προσπάθεια κατοχύρωσης του δικαιώματος στις πληρωμές με μετρητά στο σύνταγμα της χώρας αποτελεί ήδη θέμα εδώ και αρκετά χρόνια, με το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) να έχει ήδη προτείνει να γίνει συνταγματική αλλαγή για την προστασία των συναλλαγών με μετρητά το 2019.

Οι Αυστριακοί μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην τεράστια κρατική εξουσία που θα συνεπαγόταν μια κοινωνία εντελώς χωρίς μετρητά. 

Ο ακαδημαϊκός, συγγραφέας και ειδικός στην οικονομική ψυχολογία Erich Kirchler δήλωσε ότι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος εξακολουθεί να επηρεάζει τον τρόπο σκέψης των Γερμανών και των Αυστριακών όσον αφορά τους κινδύνους από την ανάθεση υπερβολικής εξουσίας στο κράτος.

"Σε αυτή την περίπτωση, η αποτελεσματικότητα των κρατικών θεσμών γίνεται επικίνδυνη", δήλωσε ο Kirchler στο AFP.

Οι γερμανόφωνες χώρες δίνουν μεγάλη αξία στην ιδιωτική ζωή και το γεγονός ότι οι πληρωμές με μετρητά αφήνουν ελάχιστα ίχνη, τις καθιστά το πιο ασφαλές και ιδιωτικό μέσο διενέργειας συναλλαγών.

Άλλες χώρες, όπως η Σουηδία, έχουν θεσπίσει νόμους για να διασφαλίσουν ότι η κοινωνία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε μετρητά και τη δυνατότητα να πραγματοποιεί πληρωμές με μετρητά. 

Ωστόσο, εάν η Αυστρία κατοχυρώσει το δικαίωμα στις πληρωμές με μετρητά στο σύνταγμα, θα σηματοδοτήσει το πιο δραματικό βήμα που έχει γίνει μέχρι στιγμής στην Ευρώπη για τη διασφάλιση των πληρωμών με μετρητά στο μέλλον.
Γιατί να προστατεύσουμε τα μετρητά;

Οι οργανώσεις προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των πολιτικών δικαιωμάτων υποστηρίζουν εδώ και καιρό το δικαίωμα στα μετρητά με το επιχείρημα ότι διακυβεύονται η ιδιωτική ζωή, οι πολιτικές ελευθερίες και η οικονομική ασφάλεια. 

Η κατάργηση των μετρητών θα ανάγκαζε τους πολίτες να πραγματοποιούν όλες τις συναλλαγές μέσω ενός ψηφιακού μέσου, όπως πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου, πιστωτικές κάρτες ή ψηφιακά νομίσματα. 

Οι τράπεζες και τα ηλεκτρονικά μέσα παραμένουν ευάλωτα σε επιθέσεις χάκερ ή ακόμη και σε φυσικές καταστροφές, για παράδειγμα, αν το δίκτυο ηλεκτροδότησης τεθεί εκτός λειτουργίας. 

Η Σουηδική Υπηρεσία Πολιτικής Απρόβλεπτης Ανάγκης, η οποία αποτελεί τμήμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προειδοποίησε σε έκθεσή της ότι μια κοινωνία εντελώς χωρίς μετρητά θα ήταν εξαιρετικά ευάλωτη εάν η χώρα δεχόταν επίθεση ή εκτίθετο σε φυσική καταστροφή

Για όσους ανησυχούν για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, όπως στη Γερμανία και την Αυστρία, οι ψηφιακές πληρωμές δίνουν στις αρχές επιβολής του νόμου και στις κυβερνητικές αρχές άμεση πρόσβαση σε όλες τις συναλλαγές.

Ακόμη πιο ανησυχητικό για ορισμένους, το ψηφιακό χρήμα θα μπορούσε μια μέρα να συνδεθεί με την πολιτική και κοινωνική συμπεριφορά στις δυτικές χώρες σε ένα σύστημα κοινωνικής πίστωσης, όπως παρατηρείται στην Κίνα.

 Ήδη, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των φορτηγατζήδων "Freedom Convoy" κατά των πολιτικών Covid-19 στον Καναδά, η αριστερή κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό προχώρησε στη πρωτοφανή κίνηση της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών των διαδηλωτών.

 Αν και οι ομάδες για την ελευθερία των πολιτών καταδίκασαν την αυταρχική ενέργεια ως κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας, πολλοί επικριτές ανησυχούν ότι η ενέργεια αυτή θα μπορούσε τώρα να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών και των διαφωνούντων στο μέλλον. 

Εάν οι αντιφρονούντες και όσοι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση δεν μπορούν να κρατήσουν τα χρήματά τους εκτός του ψηφιακού χώρου, τότε δεν θα έχουν πουθενά να κρύψουν τα οικονομικά τους σε περίπτωση που κυβερνήσεις, όπως αυτή του Καναδά, αναλάβουν δράση εναντίον τους.



Το GoFundMe χτυπήθηκε επειδή υποκλίθηκε στον Trudeau και ακύρωσε τη συγκέντρωση χρημάτων για την Freedom Convoy, υπαναχωρεί για την αναδιανομή των δωρεών μετά την απειλή έρευνας για απάτη. 

Η πλατφόρμα συγκέντρωσης χρημάτων με έδρα την Καλιφόρνια αφαίρεσε τη σελίδα Freedom Convoy 2022 από τον ιστότοπό της, παρακρατώντας περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια που είχαν συγκεντρωθεί για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας

Ο οικονομικός αρθρογράφος και αναλυτής Matthew Lynn έγραψε στην βρετανική Telegraph το 2015 ότι το βασικό ζήτημα για τη διατήρηση των μετρητών είναι η ελευθερία που παρέχει.


"Το πιο σημαντικό είναι ότι τα μετρητά αφορούν την ελευθερία. Σίγουρα υπάρχουν όρια στον έλεγχο της κοινωνίας που επιθυμούμε να παραδώσουμε στις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες; 

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πλήρως καταβεβλημένος ελευθεριακός για να αναρωτηθεί αν, σε έναν κόσμο όπου ήδη ανησυχούμε για τον όγκο των δεδομένων που μπορούν να συγκεντρώσουν για εμάς το Facebook και η Google, θέλουμε πραγματικά οι τράπεζες και το κράτος να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια για το τι ξοδεύουμε τα χρήματά μας και πού. Είναι εύκολο να παραδώσουμε αυτή την ελευθερία - αλλά θα είναι πολύ πιο δύσκολο να την πάρουμε πίσω".

Στο άλλο άκρο του φάσματος, παγκοσμιοποιητικά ιδρύματα όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ πιέζουν εδώ και καιρό για μια κοινωνία χωρίς μετρητά και δημοσιεύουν τακτικά άρθρα όπως "Γιατί πρέπει να προσπαθήσουμε να καταστήσουμε τα μετρητά παρωχημένα", "Τα οφέλη μιας κοινωνίας χωρίς μετρητά" και "Πρέπει να καταργηθούν τα μετρητά;". 

Πίσω στο 2017, ο οικονομολόγος Joseph Stiglitz ζήτησε την απαγόρευση όλων των χάρτινων νομισμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, θέση για την οποία το WEF αναφέρθηκε επίσης θετικά. Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο "πρωτοστατούν" επί του παρόντος και στην κούρσα για την καθιέρωση ψηφιακών νομισμάτων. 

Αν και τα ψηφιακά νομίσματα και το φυσικό νόμισμα αναμένεται να λειτουργούν παράλληλα για πολλούς, πολυάριθμες παγκοσμιοποιητικές δεξαμενές σκέψης και οικονομολόγοι πιέζουν για πλήρη σταδιακή κατάργηση μετά από μια περίοδο προσαρμογής.

Η συζήτηση για τα μετρητά αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά η περίπτωση της Αυστρίας μπορεί να καταδείξει όχι μόνο τις κοινωνικές προκλήσεις της κατάργησης των μετρητών, αλλά και τα προβλήματα που σχετίζονται με τις χώρες που εγκαταλείπουν το εθνικό τους νόμισμα. 

Ορισμένοι επικριτές επισημαίνουν ότι το γεγονός ότι το εθνικό νόμισμα της Αυστρίας είναι το ευρώ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την όλη προσπάθεια για την εξασφάλιση των πληρωμών με μετρητά. 

Αφού η Αυστρία εγκατέλειψε το δικό της εθνικό νόμισμα, το σίλλινγκ, το 2002, έχασε σημαντικό μέρος του ελέγχου των οικονομικών της. Εάν η ΕΕ έδινε εντολή για ψηφιακό νόμισμα, η Αυστρία μπορεί να είναι σε θέση να κάνει μια προσωρινή εξαίρεση, αλλά τελικά μπορεί να έχει μικρή δύναμη να απορρίψει μια τέτοια εντολή.



****

ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου