Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ 110 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΕΣΑΝ 6 ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ 13 ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ, ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΑΤΗΡΑ

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912: ΕΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΖΥΓΟ!


Γράφει ο Θεοφάνης Γκατζής 

 Μια σημαντική ημερομηνία για τους κατοίκους της Κατερίνης, αλλά και εν γένει των Ελλήνων είναι η απελευθέρωση της πόλης της Κατερίνης από τον οθωμανικό ζυγό, πριν από 110 χρόνια, στις 16 Οκτωβρίου του 1912!
Είχε προηγηθεί η μάχη στο Κολοκούρι (σημερινός Σβορώνος), στις 15 Οκτωβρίου, που διήρκησε 3 1/2 ώρες συνολικά στην οποία θυσιάστηκαν οι ήρωες: αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Σβορώνος, υπολοχαγός Δημήτριος Νίκας, λοχίας Βίγκος Θωμάς, και οι στρατιώτες Απόστολος Κονταξάκης (ανήλικος εθελοντής από Κρήτη), Βασίλας Γεώργιος, Σαράντης Αντώνιος, καθώς και ο Ανευλαβής Βασίλειος!


Επίσης, στη συγκεκριμένη μάχη τραυματίστηκαν τρεις αξιωματικοί και δέκα οπλίτες! Στο σημείο της μάχης στήθηκε μνημείο πεσόντων! Αξίζει να επισημανθεί ότι την ίδια ημέρα απελευθερώθηκε και η πόλη της Βέροιας! 

Τιμή και δόξα λοιπόν στους Ήρωες της ένδοξης αυτής μάχης που με αυταπάρνηση και γαλουχημένοι με αξίες και ιδανικά θυσίασαν την ίδια τους της ζωή και γράφτηκαν στο πάνθεον των Ηρώων που πότισαν με το αίμα τους τα αγιασμένα χώματα της πατρίδας μας!

Κατερίνη, 16-10-2022

Θεοφάνης Γκατζής 
του Θωμά και της Μαίρης

Υ.Γ. Για περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος παραθέτω τα κάτωθι δημοσιεύματα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου