Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ! ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΑΛΛΟΙ - ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ ANNIE ERNAUX- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ



Κόσμος συγκεντρώθηκε σε μια πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο υψηλό κόστος ζωής και την κλιματική αδράνεια στο Παρίσι την Κυριακή.Aurelien Morissard/AP

ΠΑΡΙΣΙ — Χιλιάδες διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατα βραβευμένης με Νομπέλ Λογοτεχνίας 2022 γαλλίδας συγγραφέως Αννί Ερνό, βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού την Κυριακή σε ένδειξη οργής ενάντια στις αυξήσεις των τιμών και για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν .

Η πορεία για αυξήσεις μισθών και άλλα αιτήματα οργανώθηκε από αριστερούς αντιπάλους του Μακρόν και άναψε το φιτίλι σε μια δύσκολη για την κεντρώα κυβέρνησή του εβδομάδα.

Οι απεργίες στις μεταφορές που καλούνται για την Τρίτη  συνδυάζονται με τις μισθολογικές απεργίες που έχουν ήδη στριμώξει τα διυλιστήρια και τις αποθήκες καυσίμων, πυροδοτώντας χρόνιες ελλείψεις βενζίνης που φθείρουν τα νεύρα εκατομμυρίων εργαζομένων και άλλων αυτοκινητιστών που εξαρτώνται από τα οχήματά τους, με γιγάντιες ουρές να σχηματίζονται στα βενζινάδικα.

Η κυβέρνηση του Μακρόν βρίσκεται επίσης σε άμυνα στο κοινοβούλιο, όπου έχασε την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο . Αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολο για την κεντρώα συμμαχία του να εφαρμόσει την εγχώρια ατζέντα του ενάντια σε ενισχυμένους αντιπάλους και η κοινοβουλευτική συζήτηση για το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το επόμενο έτος αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Σε μια έντονη ομιλία στην πορεία του Παρισιού, ο ηγέτης της άκρας αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν κατηγόρησε ότι ο Μακρόν είναι «καμένος» και ότι η ηγεσία του βυθίζει τη Γαλλία στο «χάος».

Επεσήμανε ότι οι υπουργοί του Μακρόν θα έπρεπε να περάσουν τον προϋπολογισμό στην Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου χωρίς να δώσουν ψήφο στους νομοθέτες - μια αμφιλεγόμενη προοπτική που προκάλεσε τις έντονες αποδοκιμασίες του πλήθους.

Οι διοργανωτές ισχυρίστηκαν ότι συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 140.000 διαδηλωτές . Η αστυνομία του Παρισιού είπε ότι δεν είχε άμεση εκτίμηση για το μέγεθος του πυκνού πλήθους που κυμάτιζε σημαίες που γέμισε πλατείες και δρόμους. Υπήρξαν μερικά κρούσματα βανδαλισμών στο περιθώριο, με κάδους σκουπιδιών να πυρπολούνται και μηχανήματα τραπεζών να θρυμματίζονται. Τα ΜΑΤ κράτησαν την τάξη.

Στο πλευρό του Mélenchon διαδήλωσε η Γαλλίδα συγγραφέας Annie Ernaux, η οποία κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας φέτος . Ο Μελανσόν - δύο φορές ηττημένος από τον Μακρόν στις προεδρικές εκλογές - διακήρυξε ότι «η διαμαρτυρία είχε τεράστια επιτυχία».

Οι διοργανωτές την χαρακτήρισαν «πορεία ενάντια στο υψηλό κόστος ζωής και την κλιματική αδράνεια». Εκτός από την έκκληση για τεράστιες επενδύσεις κατά της κλιματικής κρίσης, ζήτησαν επίσης έκτακτα μέτρα κατά των υψηλών τιμών, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος του κόστους της ενέργειας, των βασικών αγαθών και των ενοικίων, και για μεγαλύτερη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών.

Ο Christophe Bex βουλευτής του αριστερού κόμματος France Insoumise - ή France Unbowed - χαρακτήρισε την πορεία "μια επίδειξη δύναμης" που θα δείξει "ότι ένας άλλος κόσμος είναι επιτέλους δυνατός εάν είμαστε όλοι μαζί και όλοι ενωμένοι".

Ένας άλλος διαδηλωτής, ο συνταξιούχος σιδηροδρομικός Eric Doire, είπε: «Αυτό που θέλουμε είναι να ζήσουν όλοι αξιοπρεπώς με την αγοραστική δύναμη που είχαν πριν».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου