Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

ΑΝ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕΤΑΞΥ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ (ΗΠΑ-ΕΕ), ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΟΛΑ!!!

ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΡΑΜΠ – ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΜΕ ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ!


Μήπως ο Τραμπ, ακόμα πριν αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του ως πρόεδρος, έχει ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και δείχνει να προχωρά σε υπερβολικές δηλώσεις; Ή πρόκειται απλώς για μια στρατηγική αποπροσανατολισμού;

Το ενεργό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την προσαρτήση της Γροιλανδίας έχει προκαλέσει σοβαρό διχασμό στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να καταλάβουν το νησί.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean-Noel Barrot, έκανε την εξής δήλωση: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψει σε άλλες χώρες του κόσμου να επιτεθούν στα κυρίαρχα σύνορά της, όποιες κι αν είναι αυτές. 

Είμαστε μια ισχυρή ήπειρος». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Donald Trump για την προσάρτηση της Γροιλανδίας, πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να «έχει φωνή και να ενισχύεται συνεχώς». 

Αν και δεν θεωρεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν στην προσάρτηση, ανέφερε: «Μήπως μπήκαμε σε μια εποχή που οι πιο δυνατοί επιβιώνουν; Αν ναι, τότε η απάντηση είναι ναι».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ της εδαφικής κυριαρχίας

Ανακοίνωση κατά των ΗΠΑ εξέδωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαιτώντας τον σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας των κρατών μελών της ΕΕ. Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Annita Hipper, «Η κυριαρχία των κρατών μελών πρέπει πάντα να γίνεται σεβαστή. 

Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές διπλωματικές αξίες και η θεμελιώδης αρχή στην οποία βασιζόμαστε πάντα στο έργο μας. Και αυτό ισχύει για την περίπτωση της Δανίας». 

Η καταδίκη των δηλώσεων του Trump συνεχίστηκε και από την υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας, Sophie Prima, η οποία τις χαρακτήρισε ως «εκδήλωση ιμπεριαλισμού» και κάλεσε την Ευρώπη να ενισχύσει την υπεράσπισή της.


Παρέμβαση Scholz για την προστασία των συνόρων

Στο ζήτημα παρενέβη και ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz, ο οποίος δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να καταδικάσουν κατηγορηματικά τις δηλώσεις του Trump για τη Γροιλανδία και τη Διώρυγα του Παναμά. 

Τόνισε ότι η αρχή του απαραβίαστου των συνόρων πρέπει να τηρείται από όλες τις χώρες, επισημαίνοντας ότι «Το απαραβίαστο των συνόρων είναι η βασική αρχή του διεθνούς δικαίου» και ότι «δεν μπορούν να παραβιάζονται με τη βία».

Η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρει ότι οι δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, για τη Γροιλανδία έχουν προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στην Ευρώπη, επικαλούμενη πηγές με γνώση της κατάστασης.

 Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή η ανησυχία ήταν ο λόγος για την απόφαση του Γερμανού καγκελαρίου Olaf Scholz να κάνει ειδική δήλωση στον Τύπο, υπενθυμίζοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες την ανάγκη σεβασμού της αρχής του απαραβίαστου των συνόρων.

Ο Γερμανός καγκελάριος είχε ήδη επικοινωνήσει με την πρωθυπουργό της Δανίας, Mette Frederiksen, και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Mark Rutte, ενώ συζήτησε τις δηλώσεις του Trump και με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron μέσω SMS. 

Ο Trump, σε συνέντευξη Τύπου στο Mar-a-Lago της Φλόριντα, αρνήθηκε να εγγυηθεί ότι δεν θα καταφύγει σε βία ή οικονομικό εξαναγκασμό για να επιλύσει τα ζητήματα της Διώρυγας του Παναμά και της Γροιλανδίας. 

Επιπλέον, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ανακτήσουν τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά και εξέφρασε την επιθυμία για την προσάρτηση της Γροιλανδίας, η οποία έχει καθεστώς αυτονομίας αλλά ανήκει στη Δανία.

Ο Δανός βασιλιάς καλεί τον πρωθυπουργό της Γροιλανδίας

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Mate Egede, κλήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2025 στην Κοπεγχάγη για συνάντηση με τον Δανό βασιλιά, σύμφωνα με το Reuters. Δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση.

Δόγμα Donroe στην Αμερική

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εφημερίδα New York Post χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Trump για την προσάρτηση της Γροιλανδίας, του Καναδά και της Διώρυγας του Παναμά ως «Δόγμα Donroe» (Δόγμα Δωρητή), παραφράζοντας το γνωστό «Δόγμα του Monroe». 

Το Δόγμα Monroe, που εισήχθη από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον 19ο αιώνα, υπογραμμίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις του δυτικού ημισφαιρίου, δηλαδή, στη Βόρεια και Νότια Αμερική.


Η Γροιλανδία αποτελεί μέρος της Δανίας, η οποία με τη σειρά της είναι μέλος της ΕΕ. Το νησί είναι η μόνη πρόσβαση της ΕΕ στην Αρκτική, μια περιοχή στην οποία εκτυλίσσεται τώρα μία έντονη γεωπολιτική σύγκρουση. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανάγκη για μία συμφωνία που θα οδηγήσει στην προσάρτηση της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ. 

Ως αντίδραση στις δηλώσεις του Trump, η Δανία άλλαξε το βασιλικό της έμβλημα, κατα making το σύμβολο της Γροιλανδίας και των Νήσων Φερόε πιο ορατό πάνω του.

Η ΕΕ προειδοποιεί για σκληρούς δασμούς στις ΗΠΑ

Αντίστοιχα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οικονομική Ανάπτυξη και τη Βιομηχανική Στρατηγική, Stephane Séjourne, εξέφρασε την ετοιμότητά του να εξετάσει πιθανά μέτρα αντίδρασης, σε περίπτωση που ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, επιβάλει δασμούς σε ευρωπαϊκά αγαθά. 

Τον Δεκέμβριο του 2024, ο Trump ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιβάλει δασμούς σε αγαθά από την Ευρώπη, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντισταθμίσει το «τεράστιο έλλειμμα» στις εμπορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξάνοντας τις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 «Είπα στην ΕΕ ότι πρέπει να καλύψει το τεράστιο εμπορικό τους έλλειμμα με τις ΗΠΑ με μεγάλες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν πλήρεις δασμούς», δήλωσε ο Trump μέσω του κοινωνικού δικτύου Truth.

Σύμφωνα με τον Sejourne, η ΕΕ εξετάζει τη λήψη τόσο αμυντικών όσο και επιθετικών μέτρων σε απάντηση στις ενδεχόμενες ενέργειες του Trump. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να καταφέρει να πείσει τον Trump ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα έβλαπτε σοβαρά την αμερικανική οικονομία. 

Από την πλευρά του, ο Manfred Weber, επικεφαλής της παράταξης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προειδοποίησε για την πιθανότητα αντίμετρων από την ΕΕ, εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή δασμών, τονίζοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει, ακόμα και με 20% δασμούς στις εξαγωγές τους.

Αύξηση φόρων στους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες και ένταση στην εμπορική σχέση

Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τους φόρους στους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες, καθώς θεωρεί άδικη την κατάσταση στην οποία οι αμερικανικές εταιρείες πληροφορικής αποκομίζουν σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη, αλλά καταβάλλουν ελάχιστους φόρους. 

Ωστόσο, η ΕΕ επισημαίνει ότι επιθυμεί να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο και διαβεβαιώνει ότι η ενέργεια αυτή στοχεύει στην προστασία των συμφερόντων της, εφόσον δεν υπάρξει άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί η αδικία.

Ο Trump, από την πλευρά του, δεν δείχνει καμία διάθεση για συμβιβασμό, ενώ έχει επιτεθεί με σφοδρότητα κατά της ΕΕ, αποκαλώντας την «μίνι-Κίνα». Ο ίδιος έχει δηλώσει: «Δεν παίρνουν τα αυτοκίνητά μας, δεν παίρνουν τα αγροτικά μας προϊόντα, δεν παίρνουν τίποτα». 

Η ΕΕ, παρά τις προκλήσεις, προτίθεται να παραμείνει προσηλωμένη στην προστασία των συμφερόντων της, χωρίς όμως να κλιμακώσει την κατάσταση σε ένα πλήρη εμπορικό πόλεμο.

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν απέρριψε σήμερα την ιδέα της προσάρτησης της Γροιλανδίας. 

«Η ιδέα που εκφράστηκε για τη Γροιλανδία προφανώς δεν είναι καλή αλλά, ίσως το σημαντικότερο είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

Άρχισαν τα όργανα του τραμπικού επεκτατισμού!

Η χθεσινή δήλωση του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει «οικονομική βία» για να μετατρέψει τον Καναδά σε 51η Πολιτεία των ΗΠΑ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Καναδά. 

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό, που είναι υπό παραίτηση, απάντησε με χιούμορ, λέγοντας ότι «οι πιθανότητες να γίνει ο Καναδάς μέρος των ΗΠΑ είναι μικρότερες απ’ ότι μια χιονόμπαλα στην κόλαση». 

Παρά την όντως θαρραλέα απάντηση, ίσως ο Τρουντό να μην γνωρίζει ότι ο πιο βαθύς κύκλος της κόλασης στο έργο του Δάντη είναι γεμάτος πάγο και προδότες.

Σε αυτή την απρόβλεπτη ανατροπή στις αμερικανοκαναδικές σχέσεις, ο Τρουντό έχει τη στήριξη και από τον ηγέτη της συντηρητικής αντιπολίτευσης, Πιερ Πουλιέβ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «ο Καναδάς δεν θα γίνει ποτέ η 51η Πολιτεία. 

Τελεία και παύλα. Είμαστε μια μεγάλη και ανεξάρτητη χώρα». Η πολιτική αντίδραση δείχνει την ενότητα και την αποφασιστικότητα του Καναδά να υπερασπιστεί την εθνική του κυριαρχία.

Μήπως ο Τραμπ, ακόμα πριν αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του ως πρόεδρος, έχει ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και δείχνει να προχωρά σε υπερβολικές δηλώσεις; Ή πρόκειται απλώς για μια στρατηγική αποπροσανατολισμού; 

Ο χρόνος θα δείξει, αλλά το ζήτημα των γεωπολιτικών επιπτώσεων σε περίπτωση μιας νέας αμερικανικής «επέκτασης» είναι κάτι που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε προσεκτικά.

Για τον Τραμπ, τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά αποτελούν «τεχνητά τραβηγμένη γραμμή», και το υπερβολικό εμπορικό πλεόνασμα του Καναδά με τις ΗΠΑ είναι απαράδεκτο. Για αυτό τον λόγο, απείλησε να επιβάλει 25% δασμό στις εισαγωγές από τον Καναδά, με τον οποίο οι ΗΠΑ διατηρούν εξαιρετικά στενές εμπορικές σχέσεις.

 Συγκεκριμένα, ο Καναδάς αποτελεί τον προορισμό για το 75% όλων των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών της χώρας, κάνοντάς τον τον πιο εξαρτημένο εμπορικά εταίρο της Αμερικής.

Η αμερικανική επέκταση στο παρελθόν έχει περιλάβει τη Χαβάη και την Αλάσκα το 1959 και την Αριζόνα το 1912. Ωστόσο, για τον Τραμπ, δεν αποκλείεται η χρήση στρατιωτικής βίας και για άλλες περιοχές. Η Γροιλανδία και ο Παναμάς είναι επίσης στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου. 

Όσον αφορά τον Παναμά, ο Τραμπ δήλωσε ότι στο εξής θα βρέχεται από τον «Αμερικανικό Κόλπο» και όχι από τον «Κόλπο του Μεξικού». Αυτές οι δηλώσεις αναδεικνύουν την τάση για γεωπολιτική αναθεώρηση, καθώς και την σημασία που αποδίδεται στις συμβολικές αλλαγές, όπως τα ονόματα, στα διεθνή ζητήματα.

Η κατάσταση στην αμερικανοκαναδική σχέση είναι τεταμένη και οι δηλώσεις του Τραμπ ενδέχεται να είναι μέρος μιας στρατηγικής, είτε για να ενισχύσει τις θέσεις του, είτε για να προκαλέσει αποπροσανατολισμό και ένταση. Όπως και να έχει, οι γεωπολιτικές συνέπειες ενδεχόμενων επεκτάσεων θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τη διεθνή σκηνή και την ισχύ των μεγάλων δυνάμεων.

Ξαφνικά όλοι μιλούν για τη Γροιλανδία

Η Γροιλανδία, ένα απομακρυσμένο και κατά βάση αγνοούμενο από τον υπόλοιπο κόσμο νησί, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο διεθνούς συζήτησης λόγω των αμφιλεγόμενων δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φαίνεται να έχει βάλει στόχο την απόκτηση της. Παρά τον περιορισμένο πληθυσμό της, περίπου 56.000 άτομα, και την κάλυψη του 80% της επιφάνειάς της από πάγο, η Γροιλανδία κατέχει τεράστια στρατηγική και οικονομική αξία για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η σκέψη να γίνει η Γροιλανδία η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ δεν είναι απλή υπόθεση. Εάν αυτό συνέβαινε, η Γροιλανδία θα απέκτησε ίσα δικαιώματα με την Καλιφόρνια, μια από τις μεγαλύτερες πολιτείες σε πληθυσμό και επιρροή. 

Θα μπορούσε να αναλογεί μερικοί γερουσιαστές στην Αμερικανική Γερουσία, επηρεάζοντας την ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο και τις προεδρικές εκλογές, καθώς οι πολίτες της θα απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές των ΗΠΑ. 

Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα η Γροιλανδία να παραμείνει ως επικράτεια και όχι ως πλήρης πολιτεία, κάτι που πολλοί πολίτες της ενδέχεται να προτιμούν για να αποφύγουν την πλήρη ένταξη στις ΗΠΑ, παρόμοια με την κατάσταση του Πουέρτο Ρίκο.

Το κίνητρο για την επιθυμία του Τραμπ να αποκτήσει τη Γροιλανδία είναι το πλούσιο φυσικό της δυναμικό. Η Γροιλανδία είναι πλούσια σε πετρέλαιο, με εκτιμήσεις για 110 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, καθώς και κοιτάσματα σπάνιων γαιών. 

Τα στοιχεία σπάνιων γαιών, όπως το σκάνδιο και το ύττριο, είναι απαραίτητα για την παραγωγή σύγχρονων τεχνολογιών, όπως κινητά τηλέφωνα, ανεμογεννήτριες και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η Κίνα έχει ήδη δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτά τα κοιτάσματα, ενισχύοντας τη στρατηγική σημασία της περιοχής.

Πέρα από τους φυσικούς πόρους, η Γροιλανδία κατέχει και μια εξαιρετική στρατηγική θέση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς φιλοξενεί την αεροπορική βάση Thule. 

Αυτή η βάση αποτελεί κρίσιμο κομμάτι του αμερικανικού δικτύου πυραυλικής άμυνας και παρακολουθεί πιθανές απειλές πυραύλων, καλύπτοντας το βόρειο ημισφαίριο και τη Ρωσία. 

Η επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αρκτική θα ενίσχυε την αμερικανική στρατηγική απέναντι σε αντιπάλους όπως η Ρωσία και η Κίνα. Αν οι ΗΠΑ έχαναν αυτή τη βάση, θα ήταν ένα σημαντικό στρατηγικό πλήγμα.

Ο Τραμπ, γνωστός για την αμφιλεγόμενη ρητορική του, έχει απειλήσει τη Δανία με σκληρούς δασμούς αν προσπαθήσει να εμποδίσει τη μεταβίβαση της Γροιλανδίας στις ΗΠΑ.

 Μάλιστα, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας για να επιτύχει τους στόχους του. Αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς τίθεται το ζήτημα των γεωπολιτικών και στρατηγικών επιπτώσεων ενός τέτοιου σεναρίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου