Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ "ΣΗΜΑΔΙΑ" ΤΩΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΩΝ ΠΟΥ ΞΕΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ, ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ!
Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί στους Τούρκους ένα κλίμα φόβου για κάποια γνωστά σε μας «μελλούμενα», εξ αιτίας ορισμένων γεγονότων με επίκεντρο την Αγία Σοφία και με αποκορύφωμα την απροσδόκητη εμφάνιση το καλοκαίρι του 2008 του Άγγελου στον Τρούλο της.
Επανήλθαν λοιπόν στην επιφάνεια όλοι εκείνοι οι θρύλοι που κατά καιρούς και είχαν προκαλέσει στους Τούρκους, φόβους για την ανάδυση της ορθόδοξης χριστιανικής ταυτότητας του εμβληματικού Ιερού Ναού και τις κοσμογονικές συνέπειες αυτού του συγκλονιστικού γεγονότος, παρά το γεγονός ότι λειτουργούσε μέχρι το 1934 σαν μουσουλμανικό τέμενος.
Πριν από λίγο καιρό η μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ (Sabah), παρουσίασε ένα πραγματικά καταπληκτικό αφιέρωμα για τα 31 «Μυστήρια της Αγίας Σοφία», (Ayasofya” nın gizlemleri), όπου με γλαφυρό τρόπο αποτυπώνεται αυτό το κλίμα φοβίας που έχει καταλάβει τελευταία τους Τούρκους, για όσα υπάρχουν κρυμμένα μέσα στον θρυλικό Ιερό Ναό και για όσα προμηνύονται να συμβούν τα επόμενα χρόνια...
Ένα σημαντικό στοιχείο από αυτό το αφιέρωμα, είναι η αδιόρατη φοβία που διακατέχει τους Τούρκους λόγω των κρυμμένων σταυρών, συμβολικών ή μη, που υπάρχουν στο εσωτερικό του ναού, αλλά και στην κάτοψη όπως αυτή μπορεί κάποιος να την διακρίνει από ψηλά.
Έτσι μεγάλο δέος υπάρχει για τον λεγόμενο (όπως τον αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Τούρκοι) «Σταυρό του Αποστόλου Αγίου Ανδρέα», ο οποίος όπως είναι γνωστό είναι ο ιδρυτής της εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα λοιπόν με τη Sabah, σε κάποιο σημείο της οροφής του ναού οι Τούρκοι βλέπουν τον Σταυρό του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος φέρει εντός του τον ζωδιακό κύκλο, σε διαγώνιο (αγκυλωτή) μορφή, ένα σημαντικό σύμβολο που όχι μόνο δεν χάθηκε στους αιώνες της οθωμανικής κατοχής αλλά δεσπόζει με όλη την συμβολική σημασία του.
Σύμφωνα λοιπόν με τη Sabah, σε κάποιο σημείο της οροφής του ναού οι Τούρκοι βλέπουν τον Σταυρό του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος φέρει εντός του τον ζωδιακό κύκλο, σε διαγώνιο (αγκυλωτή) μορφή, ένα σημαντικό σύμβολο που όχι μόνο δεν χάθηκε στους αιώνες της οθωμανικής κατοχής αλλά δεσπόζει με όλη την συμβολική σημασία του.
Παράλληλα και ο «Σταυρός του Ιουστινιανού» τρομάζει τους Τούρκους καθώς οι θρύλοι αναφέρουν για ένα πανάρχαιο κειμήλιο που βρίσκεται, άγνωστο που, μέσα στην Αγία Σοφία και μάλιστα προέρχεται από την Αίγυπτο και έχει τρομακτική δύναμη.
Γενικότερα η κατασκευή του μεγάλου αυτού ορθοδόξου αρχιτεκτονικού αριστουργήματος, σύμφωνα με τις ίδιες τις τουρκικές πηγές, βασίστηκε στο χριστιανικό σύμβολο του Σταυρού και το γεγονός αυτό εμπνέει το δέος αλλά και μια αδιόρατη φοβία για την μελλοντική επάνοδο της Αγίας Σοφίας στην φυσική της λειτουργία, δηλαδή την Ελληνορθόδοξη λατρεία.
Αλλά εκτός από τους σταυρούς, οι Τούρκοι αναφέρουν και άλλα ανησυχητικά για τους ίδιους μυστήρια, που υπάρχουν στο εσωτερικό του ναού. Όπως αναφέρει ο θρύλος είναι γνωστό ότι μετά την μετατροπή του ναού σε μουσουλμανικό τέμενος, κτίστηκε το γνωστό Μιχράμπ (το μουσουλμανικό σημείο της προσευχής), που εμφανίστηκε στην ανατολική πλευρά του ναού προς την κατεύθυνση της Μέκκας.
Αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με τους τουρκικούς θρύλους μπροστά από το Μιχράμπ βρίσκεται θαμμένο ένα φέρετρο κατασκευασμένο από επίχρυσο μπρούντζο. Στο φέρετρο αυτό κείτεται η σωρός της βασίλισσας Σοφίας, (προφανώς την ταυτίζουν με την Αγία Σοφία).
Αυτή η βασίλισσα Σοφία και το φέρετρο της συνδέεται, σύμφωνα με τους τουρκικούς θρύλους, με μια «εντολή» που έχει περάσει δια μέσω των αιώνων μέχρι σήμερα. Η εντολή αυτή αναφέρει ότι δεν πρέπει κανένας να πειράξει αυτό το φέρετρο ούτε καν να το ακουμπήσει.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε σύμφωνα με το θρύλο θα προκληθεί η «έγερση» της βασίλισσας Σοφίας και τότε ένας τρομακτικός θόρυβος θα τραντάξει όλο το οικοδόμημα του ναού προκαλώντας σεισμικά εσχατολογικά γεγονότα που τρομάζουν τους Τούρκους. Ο θρύλος της βασίλισσας Σοφίας έχει και συνέχεια. Σύμφωνα λοιπόν με τις τουρκικές αναφορές το φέρετρο αυτό προστατεύουν τέσσερις αρχάγγελοι που βρίσκονται πάνω στο Θόλο του ναού.
Οι αρχάγγελοι αυτοί, είναι οι Τζεμπραΐλ (Γαβριήλ), Μιχαήλ, Ισραφήλ και Αζραήλ.
Οι αρχάγγελοι αυτοί, είναι οι Τζεμπραΐλ (Γαβριήλ), Μιχαήλ, Ισραφήλ και Αζραήλ.
Ο Γαβριήλ προστατεύει τους αυτοκράτορες, ο Μιχαήλ τον ναό από τις εχθρικές επιθέσεις, ενώ οι Αζραήλ και Ισραφήλ ήταν οι αγγελιοφόροι των γεγονότων από τις πολεμικές επιχειρήσεις στους αυτοκράτορες. Και οι τέσσερεις αυτοί αρχάγγελοι έχουν ταχτεί μετά την πτώση της Πόλης να προφυλάσσουν το φέρετρο της βασίλισσας Σοφίας, όπως πιστεύουν οι Τούρκοι, από τον κίνδυνο κάποιος βέβηλος να το ανοίξει και να επέλθει η δευτέρα παρουσία!
Ένας άλλος σημαντικός μύθος που αναφέρουν οι μουσουλμάνοι είναι ο θρύλος του «Κρυμμένου Πατριάρχη» που μοιάζει με τον ελληνικό θρύλο του «κρυμμένου ιερέως». Στο νότιο μέρος του ναού υπάρχει ένας στενός διάδρομος που οδηγεί σε μια παμπάλαια αραχνιασμένη και πολύ μυστήρια πύλη για την οποία ο θρύλος την αναφέρει σαν την «Κλειστή Πύλη».
Όπως αναφέρεται στην τουρκική παράδοση, όταν ο Μωάμεθ ο Φατίχ μπήκε στην Κωνσταντινούπολη ο τελευταίος ελληνορθόδοξος Πατριάρχης (ο «κρυμμένος ιερεύς» κατά τον ελληνικό θρύλο) τελούσε την Θεία Λειτουργία.
Μόλις τα οθωμανικά στίφη εισέβαλαν στον ναό, ο Πατριάρχης και όλη η συνοδεία του εισήλθε μέσα στην πύλη αυτή η οποία έκλεισε και από τότε χάθηκαν ενώ η πύλη έμεινε ερμητικά κλειστή και κανένας δεν τόλμησε ποτέ να την ανοίξει. Αλλά το εντυπωσιακό είναι πως κάθε χρόνο στην ανάσταση των Ορθόδοξων χριστιανών μπροστά από την πύλη αυτή, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Sabah, εμφανίζονται… "κόκκινα τσόφλια των αυγών"!!!
Ο θρύλος συμπληρώνεται από την προφητεία που φοβίζει πολύ τους Τούρκους, και που λέει ότι, όταν ανοίξει η πύλη αυτή, στον Ναό θα ακουστούν ξανά χριστιανικές ελληνορθόδοξες ψαλμωδίες. Γι΄ αυτό τρομάζουν και μόνο στην ιδέα του ανοίγματος αυτής της μυστήριώδους πύλης.
Όπως γράφει η Sabah, μεγάλο δέος δημιουργούν στους Τούρκους, και τα διάφορα μωσαϊκά που έχουν αναδυθεί με όλη την μεγαλοπρέπεια τους τις τελευταίες δεκαετίες μέσα στο ιερό ναό της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, παρά το γεγονός ότι η μουσουλμανική θρησκεία θεωρεί σαν αμάρτημα την απεικόνιση προσώπων που σχετίζονται με θρησκευτικά γεγονότα.
Ιδιαίτερο δέος τους προκαλεί το γνωστό μωσαϊκό που απεικονίζει τον Ιησού έχοντας την Παναγία και τον Ιωάννη τον Βαπτιστή στα δεξιά και αριστερά Του. Οι Τούρκοι το έχουν ονομάσει χαρακτηριστικά το «Μωσαϊκό της Αποκάλυψης» και ο συμβολισμός αυτός συνάγεται από την εσχατολογική σημασία που του δίνουν.
Επίσης ξεχωριστή αναφορά γίνεται στα μωσαϊκά που αναπαριστούν γνωστούς βυζαντινούς αυτοκράτορες, όπως τον Κωνσταντίνο τον Μονομάχο με την αυτοκράτειρα Ζωή με τον Ιησού Χριστό.
Όλες αυτές οι απεικονίσεις προκαλούν έντονο δέος καθώς η ελληνορθόδοξη χριστιανική μεγαλοπρέπεια και η εσωτερική δύναμη που εκπέμπουν αυτά τα ψηφιδωτά, έχουν γεννήσει διάφορους θρύλους για τους εσχατολογικούς τους συμβολισμούς.
Οι συμβολισμοί αυτοί δείχνουν ανάγλυφα την τουρκική φοβία για επάνοδο στην εξουσία της Αγίας Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με την ευλογία του ίδιου του Ιησού Χριστού.
Την οποία εμείς προσδοκούμε και σύμφωνα με τις προρρήσεις του Αγίου Παϊσίου μάλλον δεν είναι και πολύ μακρυά...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου