Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΕΤΙΜΗ ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

Γράφει ο Τάκης Φωτόπουλος

Οι φωτιές επανήλθαν στην ώρα τους και εφέτος, και όχι μόνο στους «συνήθεις ύποπτους» (Ελλάδα και Μεσογειακές χώρες) αλλά ακόμη και στη Βρετανία, μολονότι βέβαια εκεί τα αίτια δεν είναι οι εμπρησμοί των οικοπεδοφάγων, όπως στην ακόμη υπανάπτυκτη Μεσόγειο και ιδιαίτερα την Ελλάδα όπου όλη η οικονομική ζωή της (πολύ περισσότερο π.χ. από την Ιταλία ή την Ισπανία) περιστρέφεται πια γύρω από τη «Βαριά Βιομηχανία» της (όπως ξεδιάντροπα αποκαλούν οι ελίτ της τον Τουρισμό). Φυσικά ο Τουρισμός δεν είναι βιομηχανία και προπαντός βαριά! 

Η σχεδόν αποκλειστική στήριξη της οικονομίας μιας χώρας στον τουρισμό είναι απλώς η πιστοποίηση της ανικανότητας της ελίτ της να αναπτύξει την παραγωγική δομή της —και αντίστοιχα και την καταναλωτική δομή της— με βάση τις παραγωγικές πηγές της.

 Kαι φυσικά ο Τουρισμός δεν είναι παραγωγική πηγή που ικανοποιεί άμεσα τις ανάγκες ενός λαού, όπως η γεωργία ή η βιομηχανία. Πράγμα που εύκολα αποδεικνύεται σε περιόδους που η τουριστική βιομηχανία νοσεί—όπως έγινε π.χ τα προηγούμενα 2 χρόνια λόγω του ιού. 

Εάν για παράδειγμα ο ιός συνεχιζόταν να έχει τις ίδιες συνέπειες και εφέτος όπως τα προηγούμενα δυο χρόνια, οι μεν λαοί με ισχυρές παραγωγικές δομές θα μπορούσαν να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο ενώ οι λαοί όπως ο Ελληνικός που ουσιαστικά δεν έχουν καμία παραγωγική δομή της προκοπής θα…έτρωγαν τα κορδόνια τους. 

Η νοσηρή αυτή οικονομική δομή που έχει για «βαριά βιομηχανία» της τον Τουρισμό δημιουργεί μια απολυτή εξάρτηση από τις χώρες με υγιή οικονομική δομή, όχι μόνο βέβαια οικονομική αλλά, συνακόλουθα, και πολιτική. Δεν είναι άλλωστε περίεργο ότι η γειτονική μας Τουρκία έχει πολύ σημαντικότερη πολιτική κυριαρχία από εμάς λόγω της συστηματικής προσπάθειας ανάπτυξης της παραγωγικής δομής της.

 Γιατί άραγε στην Τουρκία δεν σημειώνεται το ετήσιο και εντεινόμενο φαινόμενο των πυρκαγιών όπως σε εμάς, που κάθε χρόνο γίνεται και χειρότερο; Μήπως γιατί η οικονομία της δεν στηρίζεται απλώς στον Τουρισμό, όπως στην Ελλάδα, που έχει γίνει σήμερα το οικονομικό θεμέλιο της πολιτικής της εξάρτησης;;

Οι φωτιές, επομένως, σε χώρες σαν την Ελλάδα, όπως δείχνει και το άρθρο που ακολουθεί, είναι η αναγκαία συνέπεια μιας παρασιτικής (ή εξαρτημένης) «ανάπτυξης» που στηρίζεται βασικά στον Τουρισμό και όχι του φαινομένου του θερμοκηπίου κ.λπ., όπως υποστηρίζουν οι συστημικοί («Πράσινοι» κ.α.) καλοθελητές… 

Έτσι, με αφορμή και τα φετινά τραγικά γεγονότα των πυρκαγιών σε μια σειρά από περιοχές της Ελλάδας, αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Σάκη Αδάμ, στο οποίο εξετάζεται η οικολογική απάτη της «πράσινης ανάπτυξης», σε συνδυασμό με την προτεκταριοποίηση της Ελλάδας.


Τάκης Φωτόπουλος, 01.08.2022


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου