Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΕΝΟΣ ΓΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΟΠΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ

Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΡΕΝΑΝ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΤου Δημήτρη Βόγγολη, Υποστράτηγου ε.α., Συντονιστή ΙΗΑ-ΟΔΕΓ

Με αφορμή τα επιστραφέντα Θραύσματα του Παρθενώνα από τον Πάπα Φραγκίσκο μου έρχεται στο νου μου ένας αξιόλογος Ευρωπαίος, στοχαστής, ποιητής και συγγραφέας Ερνέστ Ρενάν (1823 – 1892), ο οποίος όταν ανέβηκε στην Ακρόπολη θαμπώθηκε από την τέλεια ομορφιά και το απέριττο κάλλος.

Εξέφρασε τον θαυμασμό του σαν προσευχή προς την θεά της σοφίας και του πολέμου Αθηνά με τον παρακάτω ποιητικό του λόγο.

Ώ ευγένεια. Ώ απλή και αληθινή ομορφιά. Θεά, που η λατρεία σου σημαίνει λογική και σοφία. Εσύ που το ιερό σου είναι ένα αιώνιο μάθημα συνείδησης και ειλικρίνειας. Αργά φθάνω στο κατώφλι των μυστηρίων σου. Φέρνω στο βωμό σου πολλές τύψεις συνείδησης.

“Για να σε βρω μου χρειάστηκαν ατελείωτες έρευνες. Τη μύηση που πρόσφερες, μ’ ένα χαμόγελό σου στον Αθηναίο σα γεννιόταν, εγώ την κατάκτησα έπειτα από πολλούς συλλογισμούς, με τον κόπο μακρών προσπαθειών. 

Εσύ μόνη είσαι νέα, ω κόρη, εσύ μόνη είσαι αγνή, ω παρθένα, εσύ μόνη είσαι υγιής, ω υγεία. Εσύ μόνη είσαι δυνατή, ω νίκη. Εσύ φυλάς τις πολιτείες, ω πρόμαχε. Εσύ έχεις ό,τι χρειάζεται από τον Άρη, ω Αρεία! 

Η ειρήνη είναι ο σκοπός σου, ω ειρηνική. Ο κόσμος δε θα σωθεί παρά γυρίζοντας σ’ εσέ, περιφρονώντας τους βάρβαρους δεσμούς του. Ας τρέξουμε. Ας έλθουμε όλοι κοπάδι.

Τι ωραία ημέρα θα είναι εκείνη που όλες οι πολιτείες που πήραν συντρίμμια από το ιερό σου, Βενετία, Παρίσι, Λονδίνο, Κοπενγχάγη, θα επανορθώσουν τις κλεψιές τους, θα σχηματίσουν ιερές θεωρίες για να σου ξαναφέρουν τα ερείπια που κατέχουν, λέγοντας:

Συγχώρεσέ μας Θεά, το κάναμε για να τα σώσουμε από τα κακά πνεύματα της νύχτας και θα ξαναχτίσουν τα τείχη σου με ήχους αυλών.

ΜΑΚΑΡΙ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΡΕΝΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΑΡΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΛΑΠΕΝΤΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΥ!

Δημήτρης Βόγγολης, 
Υποστράτηγος ε.α., Συντονιστής ΙΗΑ-ΟΔΕΓ


1 σχόλιο:

  1. ΣΤΡΑΤΗΓΕ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΤΑ ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ ΑΛΛΑ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΟΡΚΙΣΤΗΚΕΣ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΕΝΟΠΛΟΙΣ .
    ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΠΛΥΘΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟ.
    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ.ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΣ ΕΣΥ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ;
    ΕΝΑΣ ΕΦΕΔΡΟΣ ΛΟΧΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή