Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

ΠΕΡΙ ΑΙΓΑΣ, ΑΙΓΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΔΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΙ ΑΤΥΠΩΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΑ, ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΝ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΤΗΝ

ΜΑΣΑΕΙ Η ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΑΡΑΜΑ;


 Γράφει ο καθήμενος Βούς

Αν ναι πως επιτυγχάνεται;

Η κατσίκα ή αίγα ή γίδα το θηλυκό  ,αρσενικό ο τράγος σκέτος.
Aπό τον τράγο και τους  πολλούς τράγους ενδεδυμένους επικεφαλής της τελετουργικής πομπής  και από την ωδή τους γεννήθηκε το τραγούδι και η τραγωδία στο θέατρο .

Οι τραγωδίες κυρίως οι εθνικές ,γεννήθηκαν από  .τους σκέτους  τράγους που μας έλαχε ή ορίσαμε  να μας κυβερνούν και να μας οδηγούν  εν εθνική πομπή..

Πομπή καταστροφική όπως  η έσχατη που επί δεκαετία διανύουμε, φτωχοποιούμενοι και διαπομπευόμενοι πανταχόθεν εκουσίως ή ακουσίως.

Από την κατσίκα, γίδα και αίγα και τα παράγωγά της σε άλλες εποχές, γεννήθηκε η αιγίδα δηλαδή φροντίδα ,προστασία ..

Αιγίς λέγονταν και στην στην Μακεδονική γλώσσα η ασπίδα από δέρμα κατσίκας -αίγας που προστάτευε τους οπλίτες πολίτες.

Βλέπεις η αίγα είχε και έχει σκληρό δέρμα κατάλληλο για ασπίδες και προστασία από δόρατα και ξίφη, και έγινε ασπίς και ασπίζομαι, προασπίζομαι υπερασπίζομαι και άλλα τέτοια περίεργα παράγωγα από ΄τις κατσίκες.

Από την αιγίδα των πολιτών για την πόλη και προς αλλήλους ακόμα, γεννήθηκε και η πρωτεύουσα Αιγές στην Μακεδονία, την μια τότε και βασίλειο Μακεδονικό και κατόπιν κοσμοκράτειρα Μακεδονική αυτοκρατορία.

Βλέπεις η αίγα είχε και έχει σκληρό δέρμα κατάλληλο για ασπίδες είπαμε και μασούσε και μασάει χόρτα .κοινώς μηρυκάζει αναμασάει την τροφή που έφαγε μόνη της ή της τάισαν.

Αυτά βέβαια τα ετυμολογικά για τα ονόματα τις κατσίκες .τις ασπίδες τους πολίτες, τους οπλίτες, τις Αιγές και τα περί βασιλείου και αυτοκρατορίας . έτσι αναλυτικά αποκλείεται να τα βρεις στο νέο λεξικό Μακεδονικής γλώσσας που θα εκδίδεται στην Φλώρινα από το εκεί εγκεκριμένο από την ελληνική πολιτεία πολιτιστικό ίδρυμα .
Αυτό επετεύχθει χάριν των δράσεων του εκεί ιδρύματος εντός ικανού χρονικού διαστήματος

Ακολουθεί το Μέγα Επίτομο Ελληνομακεδονικό και Μακεδονοελληνικό Λεξικό, επίτευγμα του ιδίου ιδρύματος.

Αυτό θα επιτευχθεί με την ανοχήν και χάριν των περιοίκων αιγών και γιδιών των κατοικούντων και παρεπιδημούντων εν τη πόλει ταύτη και εν τη χώρα ταύτη και πάσαν πόλιν της χώρας ταύτης της άλλοτε ανθρωπογενούς και των υποδυομένων τον ρόλον των πολιτών ,δημάρχων, πολιτικών, δικαστών, των σωμάτων ασφαλείας . του φιλοχρήστου ημών στρατού.των επιόρκών των δωρητών
του οπλισμού της αμύνης ημών, των διοικητών των ταγμάτων ασφαλείας Νατοϊκών και ευρωπαϊκών κρυπτών τε και ορατών επικυρίαρχων σωτήρων ημών και πάσης αρχής και εξουσίας ορισθήσης δια εκλογων ντεμμέκ εν τω κράτει ημών, το ανήκον εις την Δύσιν κατά την ρήσιν του αειμνήστου εθνάρχου ημών και των επιγόνων συμμορφωμένων βουλευτών του ιδρύματος αυτού ,του δακρύσαντος εν τη εκφορά του ονόματος του τόπου καταγωγής αυτού έμπροσθεν των καμερών ,τον εν κρυπτώ ΄του μετά Κυπρίων αποδεξαμένων εν Ζυρίχη της Εσπερίας τους Αγαρηνούς ως συνομιλητάς εν τη πατριδι αυτών.

Τον μετέπειτα αγνοήσαντα και την θέσιν και την χώραν ,τον δηλώσαντα ομηρικώς την Κύπρον τήλε (μακριά) κειμένην...

Των περιβεβλημενων έξωθεν της δοράς αυτών χρυσοποίκιλτων αμφίων και μητρών επί της κεφαλής αυτών ,των συμπροσευχομένων και συνλειτουργούντων μετά του αδελφού του κερασφόρου και αξιοκατάρατου Πάπα Ρώμης.

Ούτως ημείς κατά το ρηθέν του Αγίου πατρός και προφήτου ημών Κοσμά του Αιτωλού άνευ φόβου μετά παρρησίας βοήσωμεν τον Πάπα να καταράσθε.

Ομοίως δε και των αρχόντων ημών των εν τη ακαδημία τοις πανεπιστηιίοις των σχόλών τών τηβένους ενδεδυμένων και των εν θεσμοίς και οργάνοις κρατικοίς και υπούργειων ευρισκομένων και εδραζομένων και καθίμενων επι του αυχένος ημών'

Και πάντων και πασών αιγών και συμβελαζόντων γιδιών και συμπροσκυνούντων των τσελίγκων αυτών των προ έτους και άρτι μασκοφορεσάντων και εμβολισαμένων ημας τους μετά βίας και προστίμων μαντρωσάντων ημάς ως αιγοπρόβατα εν τα μαντρία τα παρα τας οικίας υμών.

Ούτως αδελφοί διερχόμενοι τας αγίας ημέρας ταύτας των εορτών και εν αναμονή επιδομάτων, δωρεών, μισθών και συντάξεων καθώς και βάουτερς και κουπονίων τινών προς εντυπωσιασμόν και ξεκάρφωμα και αποπροανατολισμόν της προσοχής ημων των αμαρτωλών από της αγυρτίας αυτών,τα παλαιά ενθυμούμενοι και τους καθρέπτες ορώντες έιθε επιτέλους εν ενί στοματι και μια καρδία ,προς άπαντας τους προαναφερομένους ,άπαντες ομοφρόνως βοήσωμεν.

Μασάει η κατσίκα ταραμά;

Ούτως αδελφοί της αιγός την δοράν απενδυσάμενοι αιγίδας και ασπίδας ποιήσωμεν αλλήλους αμυνόμενοι και συμπαριστάμενοι και οδεύσαντες μετά των μάγων και του αστέρος προς τους ποιμένας και την φάτνην και το θείο Βρέφος προσκυνήσωμεν και συν αυτών και των αγγέλων βοήσωμεν το επι γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία.
απο την εκκλησιαστικήν ορολογία .των ημερών επιρεασθείς
με αγάπη

ο εξάδελφος


Βούς καθήμενος



7 σχόλια:

  1. ΤΩΡΑ ΕΓΙΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΣ ΒΟΥΣ ΑΛΛΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΣΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΓΟΙ ΟΙ ΤΡΑΓΙΚΟΙ ,ΝΑ ΠΟΥΝ ΚΑΤΙ ΣΤΡΑΒΟ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΥΤΕ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ ,ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΟΥ ΞΕΝΟΦΕΡΤΟΥ ΧΙΟΥΜΟΡ.
    ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΜΠΡΡΡ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΟΣΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ,ΔΕΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.ΑΝΩΝΥΜΕ.

      Διαγραφή
    2. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΦΙΛΕ ΜΑΣΑΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΛΙΣΤΑ,ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΑΚΟΜΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ,ΕΝΩ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΠΕ ΜΕ ΤΟΣΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΚΟΠΟ..

      Διαγραφή
  2. ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ
    ΣΧΟΛΙΑ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ,ΡΩΜΑΝΕ ΕΔΩ ΙΣΧΥΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΙΣΧΥΕΙ!ΤΩΡΑ ΤΑ ΕΙΔΑ ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΙΕΓΡΑΨΑ! ΔΕΙΞΤΕ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΟΠΟΡΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΓΙΚΟΥΣ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ,ΕΜΜΟΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΩΓΟΥΣ ΥΒΡΙΣΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή