ΟΛΑ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Του Σάββα ΚαλεντερίδηΗ Τουρκία έχει μεγαλεπήβολα σχέδια, αφού θέλει να νεκραναστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, χρησιμοποιώντας σκληρή και ήπια ισχύ στα κράτη που προήλθαν από τη διάλυσή της.Κεντρικό ρόλο στα νεοοθωμανικά σχέδια του Ερντογάν θα παίξει η πορεία του Κουρδικού και το αν θα κατορθώσει να ελέγξει τη Συρία.Όσον αφορά το Κουρδικό, πέραν των υπολογισμών που κάνει ο Ερντογάν για την επανεκλογή του για τρίτη φορά, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με τη βοήθεια των Κούρδων, γνωρίζει ότι, αν δεν κατορθώσει να ελέγξει τους Κούρδους, τότε υπάρχει ο κίνδυνος η Τουρκία να χάσει τη γεωγραφική επαφή της με τον Καύκασο και τον λεγόμενο «τουρκικό κόσμο», με το Ιράν και τη Συρία.
Άρα κινδυνεύει να αποκοπεί από τον Καύκασο και την κεντρική Ασία, αλλά και από τον μουσουλμανικό κόσμο.Επίσης, αν δεν κατορθώσει όχι μόνο να ελέγξει, αλλά να πάρει με το μέρος της τους Κούρδους η Τουρκία, είναι δύσκολο να επικρατήσει στη Συρία, κυρίως αν οι Κούρδοι, οι Δρούζοι και οι Αλαουίτες συνταχθούν με το Ισραήλ.Ας δούμε τι μας λέει για το κορυφαίας σημασίας αυτό ζήτημα για την Ελλάδα και την Κύπρο ο έγκριτος Τούρκος αρθρογράφος Murat Yetkin:Τίτλος: Τα ζητήματα της Συρίας βρίσκονται για άλλη μια φορά σε δύσκολη καμπή – Όλα θα εξαρτηθούν από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τομ ΜπάρακΣτη νέα Συρία, δύο παράγοντες παίζουν πλέον ρόλο, το Ισραήλ και το ΡΚΚ. Η Άγκυρα είναι ανήσυχη. Οι συριακές υποθέσεις γίνονται ολοένα πιο δύσκολες
Αυτή η κατάσταση επηρεάζει επίσης αρνητικά τη διαδικασία «Τουρκία χωρίς τρομοκρατία», που αφορά την προσπάθεια αφοπλισμού του ΡΚΚ και προσέγγισης των Κούρδων.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τομ Μπάρακ, του οποίου η έλλειψη ψυχραιμίας έχει φτάσει στο σημείο να προσβάλλει δημοσιογράφους στον Λίβανο, παίζει βασικό ρόλο.Δεν είναι μόνο ο αντιπρόεδρος του CHP Ναμίκ Ταν που λέει ότι τα πράγματα στη Συρία δεν πάνε καλά, παρά το νέο καθεστώς υπό τον Ahmed Shara, και ότι η κατάσταση είναι δυσκολότερη για την Τουρκία ακόμα και από την εποχή του Άσαντ. Το ίδιο λέει και ο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν.Στη συνέντευξη Τύπου στην Τζέντα, στις 25 Αυγούστου, τα λόγια του Φιντάν ήταν τα εξής:«Το είπαμε αυτό αμέσως μετά τις 8 Δεκεμβρίου (όταν ανατράπηκε ο Άσαντ και ήρθε η σαρία). Μια εποχή στη Συρία τελείωσε, μια άλλη ξεκίνησε, αλλά μια ευκολότερη δεν έχει ξεκινήσει.
Η πρόκληση είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι προβληματικές περιοχές έχουν γίνει πολύ πιο εμφανείς και μια σαφής εποχή έχει ξεκινήσει. Η ευθύνη της Τουρκίας εδώ είναι μεγάλη».Με αυτά τα λόγια, ο υπουργός Εξωτερικών όχι μόνο δηλώνει ότι η κατάσταση στη Συρία γίνεται ολοένα πιο δύσκολη, τονίζει επίσης την ευθύνη της Τουρκίας, λέγοντας ότι η πολιτική της Άγκυρας για τη Συρία χρειάζεται αναπροσαρμογή.Προτεραιότητες Τουρκίας και ΗΠΑ: Από την οπτική γωνία της Τουρκίας κατά την εποχή Άσαντ, το κρίσιμο στοιχείο των συριακών υποθέσεων ήταν οι αυξανόμενες επεκτάσεις του PKK, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, που απαιτούσαν ανεξαρτησία εντός των συνόρων της Συρίας υπό την ετικέτα των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF), ή αυτονομία όπως στο Βόρειο Ιράκ.Τώρα, στην πρβληματική αυτή κατάσταση προστέθηκε η επεκτατική επιθετικότητα του Ισραήλ και η πρόκληση όχι μόνο των Κούρδων, αλλά και των Δρούζων, των Αλαουιτών και όλων των μη σουνιτικών μουσουλμανικών ομάδων για τη διάλυση της Συρίας, μαζί με την υπόσχεση του Ισραήλ για παροχή στρατιωτικής υποστήριξης σε όλους αυτούς.Ενθαρρυμένες από αυτή την κατάσταση, οι SDF δήλωσαν ανοιχτά ότι δεν θα τηρήσουν τη συμφωνία ολοκλήρωσης που υπέγραψαν με τη Δαμασκό στις 10 Μαρτίου και επέστρεψαν στο αίτημά τους για αυτονομία.Οι ΗΠΑ, των οποίων οι προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή ευθυγραμμίζονται με αυτές του Ισραήλ, έχουν αρχίσει να αλλάζουν τόνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Η αόριστη δήλωση του Τομ Μπαράκ, ειδικού αντιπροσώπου του προέδρου των ΗΠΑ για τη Συρία (ο οποίος είναι επίσης πρέσβης στην Άγκυρα), ότι «ακόμα κι αν δεν υπάρχει ομοσπονδία, θα υπάρχει πολιτισμική ποικιλομορφία», καταδεικνύει αυτή τη μετατόπιση.Ο πρόεδρος των SDF, Μαζλούμ Αμπντί, μεταφέρθηκε στη Δαμασκό με αμερικανικά ελικόπτερα και συναντήθηκε με τον Σάρα και άλλους αξιωματούχους.
Εν τω μεταξύ, αμερικανικά στρατεύματα φέρεται ότι μετακινούνται από τη βάση Αϊν αλ-Άσαντ στο δυτικό Ιράκ στη ΒΑ Συρία για να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία εκεί (αντί να τη μειώσουν, όπως έχει προτείνει ο Τραμπ).Η Συρία δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει δυσκολίες: Η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία λόγω της προηγουμένως απρόβλεπτης ισραηλινής επιρροής επηρεάζει επίσης τις εσωτερικές ισορροπίες της Τουρκίας.
Για παράδειγμα, επηρεάζει αρνητικά τη διαδικασία «Τουρκία χωρίς τρομοκρατία». Το PKK σηματοδοτεί ότι οι όροι για την έκκληση για διάλυση της οργάνωσης και κατάθεση των όπλων, που εξέδωσε ο ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν στις 27 Φεβρουαρίου, απαντώντας σε έκκληση του ηγέτη του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πριν από τη συμφωνία της 10ης Μαρτίου, έχουν πλέον αλλάξει.Για παράδειγμα, ασκείται πίεση στο Κόμμα DEM να ζητήσει τη συμμετοχή του Οτσαλάν στην Επιτροπή Εθνικής Αλληλεγγύης, Αδελφότητας και Δημοκρατίας, που συστάθηκε στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, ακόμα και την απελευθέρωσή του.Για παράδειγμα, το κοινό δεν ενημερώνεται για το τι συνέβη μετά τη συμβολική τελετή καταστροφής όπλων στις 11 Ιουλίου. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπαχτσελί, ο Φιντάν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ επιμένουν ότι «όλες οι συνδεδεμένες μονάδες πρέπει να καταθέσουν τα όπλα τους», το όρος Κανδήλι, όπου σταθμεύει η ηγεσία των ανταρτών, πόσο μάλλον η δομή του PKK στη Συρία, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν τους αφορά αυτός ο όρος.
Με άλλα λόγια, η διαδικασία «Τουρκία χωρίς τρομοκρατία», που υπογράφηκε από τους Ερντογάν – Μπαχτσελί, αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα με τη Συρία.
Έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στον Μπαράκ;Κάνοντας μερικά βήματα πίσω και εξετάζοντας την ευρύτερη εικόνα, ένας παρατηρητής χωρίς εσωτερική οπτική θα μπορούσε ακόμη να θέσει τα εξής ερωτήματα:-Είναι αυτό που συμβαίνει μέρος μιας άγνωστης συμφωνίας για τη Συρία και την Ουκρανίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας;-Δεσμεύτηκαν οι κυβερνήσεις Ερντογάν και Τραμπ να αποτρέψουν την εγκαθίδρυση μιας κουρδικής ομοσπονδίας στη Συρία, με αντάλλαγμα η Τουρκία να κάνει το καθήκον της για μια λύση χωρίς όπλα και χωρίς ΡΚΚ στο κουρδικό ζήτημα;-Με αυτή τη νοοτροπία «περιφερειακού κυβερνήτη» διόρισε ο Τραμπ τον Μπαράκ, ο οποίος, αφού τοποθετήθηκε σε μια ούτως ή άλλως σημαντική θέση, ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, ορίστηκε και ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ στη Συρία;-Θα μπορούσε η συμφωνία «γραμμής αποκλιμάκωσης» της Τουρκίας με το Ισραήλ στη Συρία, με τη μεσολάβηση του Αζερμπαϊτζάν, να είναι μέρος ενός τέτοιου έργου;-Καθώς ο Μπαράκ, ο οποίος πρόσφατα φάνηκε να έχει απογοητευτεί τόσο πολύ που προσέβαλε δημοσιογράφους στον Λίβανο, αποκαλώντας τους ζωώδεις και απολίτιστους, συνεχίζει να καθυστερεί, και η πιθανότητα μιας κουρδικής ομοσπονδίας υπό την επιρροή του ΡΚΚ στη Συρία (αν και με διαφορετικό όνομα) αυξάνεται, μήπως μειώνεται η πιθανότητα επιτυχίας του έργου «Τουρκία χωρίς τρομοκρατία»;Θα βγει το σπαθί από τη θήκη του;Στην ομιλία του στις 26 Αυγούστου στο Ματζικέρτ, ο Ερντογάν είπε: «Αν το σπαθί βγει από τη θήκη του, δεν θα υπάρχει χώρος για λόγια». Αυτό είναι και απαραίτητο και επιβεβλημένο.
Η στρατιωτική επιχείρηση θα υποδήλωνε επίσης μια μετατόπιση σε ένα νέο σκηνικό στο πολιτικό τοπίο της Συρίας, το οποίο είναι ήδη τεταμένο (όπως είχε πει ο Φιντάν την προηγούμενη μέρα).
Οι Φιντάν και Γκιουλέρ είχαν κάνει παρόμοιους υπαινιγμούς στο παρελθόν. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αποτελεσματικότητα τέτοιων απειλών εξαντλείται με την επαναλαμβανόμενη χρήση, είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε: εάν η Τουρκία έχει νέα βήματα να κάνει τόσο για την εσωτερική της ειρήνη όσο και για την εξωτερική της ασφάλεια, εξαρτώνται αυτά από την απόδοση ενός εξαντλημένου Αμερικανού διπλωμάτη στη Συρία;


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου