Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙ....ΨΩΜΑΚΙ!


ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ...ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ.
ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ



Γιατί χιλιάδες και χιλιάδες πολύ πλούσιοι άνθρωποι ένιωσαν ξαφνικά μια ακατανίκητη ανάγκη να αγοράσουν ένα σπίτι στη Μοντάνα; Αυτή τη στιγμή, η Μοντάνα είναι μια από τις πιο καυτές αγορές ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα. Όταν ένα επιθυμητό σπίτι βγαίνει στην αγορά, μπορεί συχνά να προκαλέσει έναν άγριο πόλεμο προσφορών. 

Φυσικά, η συντριπτική πλειοψηφία των πιθανών αγοραστών που εμπλέκονται σε αυτούς τους πολέμους προσφορών δεν έχουν στην πραγματικότητα καθόλου ρίζες στη Μοντάνα. Τεράστιες ορδές πλούσιων ατόμων από το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, τη Νέα Υόρκη και άλλες μεγάλες πόλεις κατακλύζουν την πολιτεία και υπάρχει μόνο περιορισμένη ποσότητα κατοικιών για να τους φιλοξενήσει. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των κατοικιών ωθούνται σε απολύτως παράλογα επίπεδα.

Στην κοιλάδα Flathead Valley, οι κατασκευαστές σπιτιών εργάζονται με απίστευτο ζήλο για να κατασκευάσουν σπίτια για τους νεοαφιχθέντες. Τα παρακάτω προέρχονται από ένα άρθρο της New York Post με τίτλο “Μοντάνα, η πολιτεία που ξεπουλήθηκε από τους Νεοϋορκέζους και δεν την χορταίνουν”…

Γύρω από το Lodge, κατά μήκος του Montana Highway 35, από το Kalispell έως το Whitefish, υπάρχουν αυτό που οι ντόπιοι αποκαλούν “COVID homes”, προκατασκευασμένα σπίτια με ράγες που παρατάσσονται κατά μήκος αυτού που ήταν κάποτε μια φάρμα ξυλείας – τα οποία χτίστηκαν όλα πέρυσι και πουλήθηκαν γύρω στα 550.000 δολάρια.

“Τα περισσότερα αγοράστηκαν χωρίς να τα δουν, για συμφωνίες με μετρητά”, δήλωσε ο Doug Averill.

Τα 550.000 δολάρια μπορεί να φάνταζαν ως μια βαριά τιμή όταν αυτά τα σπίτια ανέβηκαν αρχικά, αλλά σήμερα τα 550.000 δολάρια θα θεωρούνταν τιμή ευκαιρίας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μέση τιμή πώλησης ενός σπιτιού στην κομητεία Flathead έχει πλέον αυξηθεί σε περισσότερα από $638.000…

Τον Μάιο του 2020, η μέση τιμή πώλησης ενός σπιτιού στην κομητεία Flathead ήταν 447.387 δολάρια – ένα χρόνο αργότερα είχε αυξηθεί στα 638.992 δολάρια. Ο μέσος αριθμός ημερών που ένα ακίνητο παρέμεινε στην αγορά μειώθηκε σχεδόν στο μισό, από 77 ημέρες τον Μάιο του 2020 σε 41 ημέρες τον Μάιο του 2021.Η κοιλάδα Flathead Valley διαθέτει μεγάλη φυσική ομορφιά, και το Whitefish ειδικότερα έχει γίνει ένας εξαιρετικά δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

Όλο αυτό το ενδιαφέρον για το Γουάιτφις έχει βοηθήσει να τροφοδοτήσει μια έκρηξη των τιμών των κατοικιών που δεν μοιάζει με τίποτα άλλο που έχει γνωρίσει ποτέ η περιοχή…

Ενώ αυτό μπορεί να είναι καλό για τους μεσίτες, οι ντόπιοι είναι σοκαρισμένοι από τις αυξήσεις των τιμών λόγω αυτού που το Flathead Beacon αποκάλεσε “μετανάστευση COVID” από πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη. “(Η στεγαστική κρίση) συμβαίνει σε όλη τη Μοντάνα”, δήλωσε ένας κάτοικος του Whitefish στην εφημερίδα The Post. “Κανείς που είναι από εδώ δεν μπορεί πραγματικά να αντέξει οικονομικά να ζήσει εδώ πια”.

Σύμφωνα με το Realtor.com, λίγο πριν από την πανδημία τον Δεκέμβριο του 2019, η μέση τιμή κατοικίας στο Whitefish, μια πόλη 7.700 κατοίκων ακριβώς νότια του Εθνικού Πάρκου Glacier, ήταν 369.450 δολάρια. Ενάμιση χρόνο αργότερα, η τιμή αυτή έχει σχεδόν διπλασιαστεί – και η μέση τιμή κατοικίας είναι τώρα 704.000 δολάρια. Ο τοπικός μέσος μισθός στο Whitefish είναι μόλις 30.642 δολάρια, σύμφωνα με το bestplaces.net.

Περιττό να πούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα σπίτι αξίας 700.000 δολαρίων.

Μόνο οι πλούσιοι έχουν αρκετά χρήματα για να μετακομίσουν στο Whitefish τώρα, και πολλοί ντόπιοι με ρίζες στην περιοχή αναγκάζονται να φύγουν για τα καλά επειδή η στέγαση έχει γίνει τόσο γελοία ακριβή.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει στη Μισούλα. Από τον περασμένο Μάιο έως τον φετινό Μάιο, η μέση τιμή πώλησης στη Missoula αυξήθηκε κατά 41%…

Τα νέα στοιχεία για τα ακίνητα για τον μήνα Μάιο δείχνουν μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά στη δυτική Μοντάνα.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η μέση τιμή πώλησης στη Missoula αυξήθηκε κατά 41% από τον Μάιο του 2020 έως τον Μάιο του 2021, ανεβαίνοντας στα 449.338 δολάρια.

Πριν από δέκα χρόνια, η μέση τιμή πώλησης στη Missoula ήταν μόλις 205.000 δολάρια.

Αν πάτε μέχρι το 2001, ήταν μόλις 138.000 δολάρια.

Τα πράγματα τρελαίνονται και στο Bozeman. Σε αυτό το σημείο, “το μέσο σπίτι στην ευρύτερη περιοχή του Bozeman πωλείται για περισσότερα από 650.000 δολάρια”…

Εκατόν τριάντα χιλιάδες δολάρια. Τόσα χρειάζονται για προκαταβολή για να αγοράσει κανείς ένα σπίτι σε μέση τιμή στο Μπόζμαν της Μοντάνα. Στη συνέχεια, ένας επίδοξος ιδιοκτήτης σπιτιού πρέπει να καταβάλει άλλα 3.000 δολάρια κάθε μήνα, που είναι περισσότερα από τα δύο τρίτα του μισθού του νοικοκυριού του, αν έχει το μέσο εισόδημα της περιοχής του μετρό.

Αυτό συμβαίνει επειδή το μέσο σπίτι στην ευρύτερη περιοχή του Bozeman κοστίζει πάνω από 650.000 δολάρια, από το ήδη αστρονομικό ποσό των 500.000 δολαρίων στις αρχές του 2020.

Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό;

Γιατί οι τιμές των κατοικιών στη Μοντάνα και σε άλλες επιθυμητές τοποθεσίες σε όλη τη χώρα γίνονται εντελώς τρελές;

Πολλοί κατηγορούν την πανδημία COVID, και αυτό σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αρχή, αλλά τώρα η πανδημία COVID υποχωρεί.

Τελικά, πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο βλέπουμε μια τέτοια φρενίτιδα αγοράς κατοικιών είναι επειδή οι άνθρωποι μπορούν να δουν ότι η κοινωνία μας αρχίζει να διαλύεται από τις ραφές και μπορούν να αισθανθούν ότι τεράστιο πρόβλημα είναι μπροστά μας.

Απλά σκεφτείτε τι συνέβη αυτό το Σαββατοκύριακο. Γίναμε κυριολεκτικά μάρτυρες μαζικών πυροβολισμών σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις των ΗΠΑ μέσα σε διάστημα μόλις έξι ωρών…

Τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες αμερικανικές πόλεις συγκλονίστηκαν από την επέλαση μαζικών πυροβολισμών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που άφησε τουλάχιστον 39 τραυματίες, πέντε νεκρούς και αξιωματούχους της αστυνομίας που ανησυχούν ότι η έξαρση της ένοπλης βίας αποτελεί προοίμιο ενός αιματηρού καλοκαιριού καθώς η χώρα βγαίνει από την πανδημία.

Η αστυνομία στο Όστιν, το Κλίβελαντ, το Σικάγο και τη Σαβάνα ερευνούσε την Κυριακή μαζικούς πυροβολισμούς που ξέσπασαν σε ένα εξάωρο σερί που ξεκίνησε γύρω στις 9 το βράδυ της Παρασκευής και επεκτάθηκε το πρωί του Σαββάτου.

Σε όλη την Αμερική, αμέτρητοι άνθρωποι ξυπνούν επιτέλους και συνειδητοποιούν ότι ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουν τις μεγάλες πόλεις και να κατευθυνθούν προς πιο πράσινα βοσκοτόπια.

Όπως ενθαρρύνω τους ανθρώπους να κάνουν εδώ και χρόνια, αυτοί που φεύγουν αναζητούν περιοχές με χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα και χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας.

Φυσικά, οι πλούσιοι εκτιμούν επίσης τη μεγάλη φυσική ομορφιά, και αυτός είναι ένας από τους μεγάλους λόγους για τους οποίους η κοιλάδα Flathead Valley έχει γίνει τόσο δημοφιλής.

Και μόλις αγοράσουν τα όμορφα νέα σπίτια τους σε απομακρυσμένα μέρη του έθνους, πολλοί πλούσιοι τα γεμίζουν με τρόφιμα και προμήθειες έκτακτης ανάγκης.

Συλλογικά, οι πλούσιοι άνθρωποι τείνουν να ασχολούνται πολύ περισσότερο με την “προετοιμασία” από ό,τι ο γενικός πληθυσμός στο σύνολό του.

Δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού εξακολουθεί να κοιμάται. Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να μας λένε ότι όλα θα πάνε καλά με κάποιο τρόπο, και οι περισσότεροι Αμερικανοί τους πιστεύουν τυφλά.

Εν τω μεταξύ, πολλοί από τους πλούσιους αγοράζουν ακίνητα σε απομακρυσμένες περιοχές με καταιγιστικούς ρυθμούς, και αυτό πρόκειται να αλλάξει μόνιμα τον χαρακτήρα αυτών των κοινοτήτων.


1 σχόλιο:

  1. Τρόμο δώσατε στην γη Μου;
    Τρόμος θάναι η πληρωμή Μου.
    Είμαι Εγώ Δικαιοκρίτης,
    Εγώ του σύμπαντος ο Κτίστης,

    πάντα δίκαιη κάνω κρίση,
    σε σας το ΔΙΚΑΙΟ θα ισχύσει,
    γιατί ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ ΕΛΕΟΣ ΜΟΥ,
    ΤΟΧΩ ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΟΥ,
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΑΣ ΜΟΝΑΧΑ ΜΕΝΕΙ
    Η ΟΡΓΗ ΜΟΥ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ.

    Πουθενά δεν θα κρυφθείτε,
    όσο και να κουραστείτε,
    τα ασφαλή τα καταφύγιά σας,
    ΤΑΦΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΚΟΡΜΙΑ ΣΑΣ,

    ΑΦΟΥ ΜΕΣΑ ΘΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ,
    ΑΛΛΑ ΕΞΩ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙΤΕ,
    ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΙΤΕ.
    Απ’ της γης Μου το σκοτάδι,
    κατευθείαν για τον Άδη.

    ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΙΣΤΑΝΟΙ,
    το κακό σας πλέον φθάνει,
    είστε όλοι σατανάδες,
    όλης της γης Μου οι Αγάδες.

    http://oimos-athina.blogspot.com/2021/04/blog-post_857.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή