Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΕΑΡΟΣ ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ


Του Δημήτρη Βόγγολη, Υποστράτηγου ε.α.

O 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης που περιφρόνησε την αγχόνη των Άγγλων: «Ξέρω ότι θα με κρεμάσετε, ζητώ την ελευθερία και τίποτα άλλο»…

Ο 18χρονος ήρωας Ευαγόρας Παλληκαρίδης, όπως πολλά παιδιά της ηλικίας του, μπολιάστηκαν με τα ιδανικά των μεγαλυτέρων που αγωνίζονταν για την Ελευθερία και την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Ο νεανικός ενθουσιασμός, τους έκανε να μην υπολογίζουν ακόμα και τη ζωή τους. Και αυτό το βλέπουμε στο πρόσωπο του Βαγορή (Ευαγόρα), όταν πάσχιζαν οι δικηγόροι στη δίκη του να τον αθωώσουν κι εκείνος δεν τους άφηνε περιθώρια υπεράσπισης!

Κατηγορήθηκε, ότι στις 18-12-1956 συνελήφθη να μεταφέρει οπλοπολυβόλο μπρέ και τρεις γεμιστήρες από την Λυσό στη Λευκωσία.

Στη δίκη του τον ρώτησε ο δικαστής: « Έχεις να είπης τι, διατί να μην σου επιβληθεί ποινή;».

Ο Βαγορής παραδέχτηκε την ενοχή του λέγοντας: «Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα, το έκαμα ως Ελλην Κύπριος, όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο.»

Αυτές τις γενναίες, παλικαρίσιες κουβέντες είπε στους δικαστές, οι οποίοι ασυγκίνητοι, στυγνοί, έβγαλαν, χωρίς το ελαφρυντικό της εφηβικής λεβεντιάς, την ετυμηγορία τους : Εις θάνατον!

Την επομένη της καταδίκης του Παλληκαρίδη, οι μαθητές του Γυμνασίου Πάφου απείχαν από τα μαθήματά σε ένδειξη διαμαρτυρίας και έστειλαν τηλεγράφημα στον στρατηγό Χάρντινγκ, που του ζητούσαν να απονείμει χάρη στο συμμαθητή τους.

Τότε αρχίζει ένας τεράστιος αγώνας για να αποτραπεί η εκτέλεση. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας παντού! Η κυπριακή αδελφότητα Αθηνών ζητεί την παρέμβαση του βασιλιά Παύλου, η ελληνική κυβέρνηση και η Βουλή, βομβαρδίζουν με τηλεγραφήματα την αγγλική κυβέρνηση και τον ΟΗΕ.

Αρχιεπίσκοποι και μητροπολίτες, συντεχνίες, διανοούμενοι, απλοί πολίτες ακόμα και άγγλοι βουλευτές προσπαθούν να ματαιώσουν την εκτέλεση, αλλά ο σκληρός δήμιος της Κύπρου σερ Χάρντινγκ και η αγγλική διπλωματία, απορρίπτουν το αίτημα απονομής χάριτος.

Παρηγορούσε τη μητέρα του με αστεία

Το απόγευμα της 13-3-1957, ο Ευαγόρας, γράφει σ’ ένα κομμάτι χαρτί: « Θ΄ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το κάθε τι. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα τι αύριο;

Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί».

Ακριβώς τα μεσάνυχτα, αφού μεταλάβει, καλούν την μητέρα του να τον αντικρίσει για τελευταία φορά και αυτός την παρηγορεί: « Μη θρηνείς μάνα, πεθαίνω για την Ελλάδα». 

Η μητέρα του είπε αργότερα: «μου έλεγε αστεία και προσπαθούσε να με παρηγορήσει…» Σε μεγάλη απόσταση ακούγονταν οι φωνές διαδηλωτών για την ΕΟΚΑ και την Ένωση με την Ελλάδα. 

Ο νεαρότερος αλλά και ο τελευταίος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, απαγχονίζεται από τους Άγγλους σε ηλικία μόλις 18 ετών, χωρίς να βγάλει δάκρυ κι ενταφιάζεται μέσα στη φυλακή για να μη γίνει ο τάφος του λαϊκό προσκύνημα. Είναι τα περίφημα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία.

Το «εγερτήριο σάλπισμα» του Βαγορή

Έγραψε ο Βαγορής : 

«Παλιοί συμμαθηταί ! Αυτή την ώρα κάποιος λείπει ανάμεσά σας, κάποιος που φεύγει αναζητώντας λίγο ελεύθερο αέρα, κάποιος που μπορεί να μη τον ξαναδείτε παρά μόνο νεκρό. Μην κλάψετε στον τάφο του, Δεν κάνει να τον κλαίτε. Λίγα λουλούδια του Μαγιού σκορπάτε του στον τάφο. Του φτάνει αυτό ΜΟΝΑΧΑ.

Θα πάρω μιάν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια

να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά.

Θ΄ αφήσω αδέλφια συγγενείς, τη μάνα, τον πατέρα

μέσ’ τα λαγκάδια πέρα και στις βουνοπλαγιές…»

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης απαγχονίστηκε από τους άγγλους στις 14 Μαρτίου του 1957.5 σχόλια:

 1. ετσι πρεπει ναναι η νεολαια μας ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ ΓΙ ΑΥΤΑ χωρις ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ οπως της απαραδεκτης μπακογιαννη και του......α δ ε λ φ[κ]ουλη της

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΚΑΙ ΥΜΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥΣ .
  ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΑ ΠΡΕΠΕΙ Κε ΜΑΝΙΑΤΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΥΓ.
  ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ.
  ΛΟΓΙΑ ΠΑΧΙΑ ΛΟΓΙΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΟΡΚΟΙ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ .
  ΟΛΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. δεν εχεις αδικο ανωνυμε στη πρωτη-αναρτηση σου και εντελως αδικο στην ιδια για τα πρεπει .΄1974 ταγματαρχης Κ Α Σ Τ Α Ν Η Σ-''ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ... ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ και αν χρειασθει να ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΔΩ'' πρεπει ανωνυμε να εχεις αξιες και δεν ΠΡΕΠΕΙ να εχεις απλως ερμηνειες. νομιζω πως συναντωμαστε και σε αλλο ιστολογιο αν αληθευει θα εχεις διαπιστωσει οτι δεν αρνιεμαι τις ευθυνες μου

   Διαγραφή
 4. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ,
  ΕΠΙΜΕΝΩ .
  ΤΙΠΟΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΕΤΕ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΑ ΜΥΑΛΑ.
  ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥΣ
  Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΡΑΤΤΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΡΟΕΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ
  ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ ΑΠΛΩΣ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.
  ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΕ Ο ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ,ΘΥΣΙΑΣΤΙΚΑ
  ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ.
  ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ , ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΟΣΤΙΣ ΘΕΛΕΙ ΟΠΙΣΩ ΜΟΥ ΕΛΘΕΙΝ ΑΡΑΤΩ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟΝ ΑΥΤΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή