Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΕΙΝΑ ΦΟΒΕΡΗ! Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ...

Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ – ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΤΟ 2023 – 24 ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥΣ



Τους τελευταίους τρεις μήνες διατυπώνεται η άποψη ότι επειδή η κορύφωση του πληθωρισμού είναι πίσω μας και βρισκόμαστε στη φάση της επιβράνδυσης, δεδομένων και των πολύ υψηλών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς όμως πόσο λάθος είναι αυτό μόλις σκεφτεί τις τιμές στο σούπερ μάρκετ ή στη βόλτα και συνειδητοποιήσει ότι οι τιμές δεν έχουν πέσει.

Ενδεχομένως όσοι πιστεύουν ότι θα εισέλθουμε σε αποπληθωρισμό να εξετάζουν την περίοδο από το 2013 έως το 2020, όταν ο πληθωρισμός των τροφίμων παρέμεινε στάσιμος μετά από μια απότομη άνοδό του στο διάστημα 2006 – 2012, και να νομίζουν ότι οδηγούμαστε σε μια παρόμοια περίοδο πτώσης των τιμών.

Παρά ταύτα οι τιμές των τροφίμων γενικά ποτέ δεν πέφτουν, εμφανίζουν πάντα έναν μικρό πληθωρισμό.

Κι έχουμε υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα όταν οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων αυξάνονται και αποπληθωρισμό όταν οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων πέφτουν.

Σήμερα όμως ο CRB Food Index δείχνει ότι οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται.


Υπάρχουν τρεις παράγοντες που τροφοδοτούν πληθωρισμό των τροφίμων.

Ο ένας είναι η χαμηλή ανεργία στις χώρες της Δύσης. Δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ έχπυν αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για να στηρίξουν τις οικονομίες τους, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αυξηθεί η ανεργία.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας που απειλεί την προσφορά τεράστιων ποσοτήτων σιτηρών. 

Για τα σιτηρά η Ρωσία και η Ουκρανία είναι ο πρώτος μεγαλύτερος και έβδομος μεγαλύτερος εξαγωγείς αντίστοιχα. Ενώ υπήρξε για ένα διάστημα συμφωνία με τη Ρωσία να επιτρέψει στα ουκρανικά σιτηρά να φτάσουν στην αγορά, πρόσφατα η συμφωνία αυτή ανεστάλη. 

Η Ουκρανία είναι επίσης μεγάλος προμηθευτής καλαμποκιού και φυτικών ελαίων (ηλίανθος).

Ο τρίτος και πιο σημαντικός λόγος είναι ότι η Κίνα μετατρέπεται σε καθαρό εισαγωγέα τροφίμων. 

Η Κίνα μετατράπηκε σε εισαγωγέα καλαμποκιού μετά τα προβλήματα με την αφρικανική γρίπη των χοίρων – και μάλιστα όσο κι αν προσπαθεί η κινεζική κυβέρνησης να μειώσει την εξάρτηση από τις ΗΠΑ, η Κίνα είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες αγορές για τις εξαγωγές αμερικανικού καλαμποκιού. 

Η Κίνα έχει γίνει όμως επίσης εισαγωγέας ρυζιού.

Η παγκόσμια αγορά ρυζιού εξαρτάται όλο και περισσότερο από την Ινδία και την Ταϊλάνδη ως προμηθευτές.

Η Ινδία είναι ο παραγωγός ρυζιού χαμηλού κόστους αλλά επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές ρυζιού, για να κρατήσει τις εγχώριες τιμές χαμηλά.

Έτσι οι τιμές του ρυζιού της Ταϊλάνδης άρχισαν ξανά να αυξάνονται και να επανέρχονται στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2021.

Κατά τη διάρκεια της εκτίναξης των τιμών του καλαμποκιού που ακολο΄θυησε την έναρξη του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας, πολλοί αγρότες χρησιμοποίησαν το ρύζι ως ζωοτροφή καθώς ήταν φθηνότερο.

Αυτό σημαίνει όμως πως η αύξηση των τιμών του ρυζιού είναι πιθανό να ανατροφοδοτήσει την αύξηση της τιμής των σιτηρών.

Μπορει επίσης να τροφοτήσει αυξήσεις στις τιμές του κρέατος, περιορίζοντας την κερδοφορία των αγροτών που τελικά δίνουν στα ζώα τους φτηνότερο ρύζι αντί για το ακριβότερο καλαμπόκι.
Και πάλι οι τιμές του κινεζικού χοιρινού κρέατος βρίσκονται σε διπλάσια επίπεδα από τις τιμές των ΗΠΑ.

Αν όμως οι τιμές του ρυζιού αυξηθούν, είναι πιθανό να αυξηθούν ξανά οι τιμές του χορινού κρέεατος στα επίπεδα του 2021 – και τότε να δούμε μια νέα έκρξη του πληθωρισμού των τροφίμων, σαν κι αυτή που είχαμε στα μέσα του 2021.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου