Η ΒΙΑ ΓΕΝΝΑ ΒΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟ
Η μη ορθή χρήση της κρατικής εξουσίας είναι φωτιά και τώρα ο κόσμος αρχίζει να καίγεται - Η απόπειρα δολοφονίας κατά της ζωής του Φίτσο ο θα μπορούσε να είναι ένας τρομερός προάγγελος του μέλλοντος
Βία: Στις 28 Ιουνίου 1914, ο Αρχιδούκας Φραγκίσκος Φερδινάνδος της Αυστροουγγαρίας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο Σεράγεβο της Βοσνίας. Ο δολοφόνος είχε πολιτικά κίνητρα: ένας Σέρβος εθνικιστής τα κατάφερε εκ μέρους των παλιών αυτοκρατοριών. Κατά κάποιο τρόπο, η φιλοδοξία να διαταραχθεί ολόκληρο το πλέγμα της ευρωπαϊκής σταθερότητας, πέτυχε τον στόχο της.
Η δολοφονία πυροδότησε μια αλυσιδωτή αντίδραση διπλωματικών αποτυχιών, αντιποίνων, στρατιωτικών συμμαχιών και την τελική πλήρη έκρηξη του Μεγάλου Πολέμου, του πρώτου ολοκληρωτικού πολέμου στην παγκόσμια ιστορία.
Contents
Εγραψε:Περαιτέρω:Εξηγεί την πραγματική λειτουργία του νόμου:Και χαρτογραφεί το βασικό πρότυπο της πολιτισμένης ζωής:
Συνολικά, εννοούμε τη συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών στα περισσότερα έθνη ταυτόχρονα, όχι μόνο των στρατιωτών, αλλά των πάντων και όλων, πράγμα που σήμαινε φυσικά στρατολόγηση αμάχων και επακόλουθο μαζικό θάνατο.
Ο ανθρώπινος απολογισμός είναι πέρα από κάθε λογική: 9–15 εκατομμύρια νεκροί και 21 εκατομμύρια τραυματίες. Κοιτάζοντας πίσω, περισσότερα από 100 χρόνια αργότερα, είναι προφανές ότι αυτό το γεγονός τερμάτισε την πρόοδο του πολιτισμού που ήταν σε κατακόρυφη άνοδο μέχρι εκείνη τη στιγμή, συντρίβοντας βαθιά τα οικονομικά και πολιτικά συστήματα και γυρνώντας τον χρόνο πίσω στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται.
Αυτό που κατέληξε σε χειρότερη μοίρα από τον πόλεμο, ήταν η ειρήνη. Η Συνθήκη των Βερσαλλιών άφησε τόσα πολλά άλυτα ζητήματα όσον αφορά τα εδάφη και τα χρέη που τα γεγονότα στην Ευρώπη σταδιακά εξελίχθηκαν σε έναν δεύτερο μεγάλο πόλεμο και κατέληξαν και οι δύο να μετονομασθούν, σε Α’ και Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, με τρομερό θάνατο και καταστροφή σε όλο τον κόσμο από τον οποίο δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως.
Αυτές οι δύο καταστροφές έκλεισαν ένα κεφάλαιο στην ιστορία του πολιτισμού. Είναι τόσο προφανές όταν κοιτάμε πίσω τώρα στον παλιό κόσμο, με την υπέροχη αρχιτεκτονική, τη μουσική, την εκρηκτική ευημερία και τις καινοτομίες του.
Η απτή και σχεδόν καθολική αισιοδοξία του τέλους του 19ου αιώνα μετατράπηκε σε σοβαρό σκοτάδι και θλίψη για την κατάσταση του κόσμου, και αυτό αντανακλάται στην τέχνη και τις φιλοσοφίες του 20ού αιώνα, με την εμφάνιση του μηδενισμού, της απαισιοδοξίας, και τη συνολική αισθητική γκρίνια ως κυρίαρχες μορφές.
Δεν έχουμε ακόμη συνέλθει πλήρως από αυτές τις δύο καταστροφές, καθώς και από τον πόλεμο και την τρομοκρατία που ακολούθησαν.
Όλη αυτή η ιστορία φαίνεται πως αναγεννήθηκε την εβδομάδα αυτή. Και αυτό με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο. Φαίνεται ευτυχώς ότι θα αναρρώσει.
Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, είχε γίνει πρώτο θέμα στις ειδήσεις επειδή απάντησε με ένα αποφασιστικό όχι για την υπογραφή της συνθήκης (ή της «συμφωνίας») του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που επιχειρεί να νομιμοποιήσει παγκοσμίως ένα σχέδιο καραντίνας μέχρι τον εμβολιασμό του εκάστοτε ατόμου για την αντιμετώπιση νέων παθογόνων παραγόντων.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο περπατά κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο, στις 18 Απριλίου 2024
Ο Φίτσο χαρακτήρισε τη συνθήκη ως «φάρμακο-υποστηριζόμενο» και προηγουμένως είχε καταγγείλει τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες για την κατασκευή επικίνδυνων προϊόντων και την επιβολή τους στον παγκόσμιο πληθυσμό.
Είπε ότι εκτιμά τη δημοκρατία του έθνους του και θέλει η χώρα του να ελέγχει τις αποφάσεις της για την υγεία. Αρχικά, κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι δεν υπήρχε καμία σχέση μεταξύ της απόφασης του Φίτσο και της απόπειρας δολοφονίας του.
Στη συνέχεια όμως αποδείχθηκε ότι η απόπειρα δολοφονίας είχε όντως πολιτικά κίνητρα. Ο ένοπλος φερόμενος ως δράστης, είναι πολιτικός ακτιβιστής του Προοδευτικού Κόμματος της Σλοβακίας που μισούσε την εθνικιστική πολιτική του Φίτσο.
Κατά ειρωνικό τρόπο, έφτιαχνε βίντεο για χρόνια που αποδοκίμαζε τη βία και στη συνέχεια, κατά πάσα πιθανότητα, στράφηκε στη βία για να αποτρέψει σύμφωνα με τη λογική του, τη βία εκ μέρους της κυβέρνησης Φίτσο.
Γρήγορα χαρακτηρίστηκε ως «μοναχικός λύκος» από τον διεθνή Τύπο. Ίσως, αλλά σε αυτούς τους καιρούς μαζικής δυσπιστίας του πληθυσμού, αυτό είναι λίγο δύσκολο να ισχύει.
Η πανδημική αντίδραση που σάρωσε ολόκληρο τον κόσμο με lockdown, ακολουθώντας ένα μοναδικό μοντέλο που κυριάρχησε παράξενα σε όλες τις κυβερνήσεις, τα μέσα ενημέρωσης, την επιστήμη και την τεχνολογία, με τους διαφωνούντες να φιμώνονται και να αποστερούνται τα δικαιώματα, πραγματικά ισοδυναμούσε με συνθήκες στρατιωτικού νόμου σε όλα τα έθνη.
Ακολούθησε ένα πείραμα μαζικής έγχυσης ουσιών που δεν γνώριζε κανένα προηγούμενο: μια μη δοκιμασμένη τεχνολογία που επιβλήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς τα μέσα ενημέρωσης και η τάξη των ειδικών επευφημούσαν μια θεραπεία που χαρακτηρίστηκε ως «θαυματουργό εμβόλιο».
Καθώς εξελίσσονταν όλα αυτά, πολλοί από εμάς είχαμε ήδη μια βαθιά ανησυχία. Ποια ακριβώς είναι η βίαιη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των μολυσματικών ασθενειών που διδάσκουν τον παγκόσμιο πληθυσμό; Είναι αυτό λογικό και θα οδηγήσει στη σωστή λύση; Ο δρόμος προς την υγεία περνά μέσα από τη βίαιη παρέμβαση σε εθελοντικές επιλογές;
Η δική μου αίσθηση ήταν ότι αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που θα έστελνε η όλη αυτή καταστροφή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπήρχε κάποια συνολική απόρριψη του σχεδίου εκ μέρος του συστήματος. Υπήρξαν ελάχιστες συγγνώμες από εκείνες τις μέρες και πολλές προσπάθειες να προσπαθήσουμε να καθιερώσουμε τη βίαιη αυτή μέθοδο ως πρότυπο.
Μια νέα ακαδημαϊκή μελέτη που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα από το Ινστιτούτο Brookings ισχυρίζεται ότι ο αναγκαστικός διαχωρισμός των ανθρώπων έσωσε 800.000 ζωές.
Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι συγγραφείς χρησιμοποιούν τεχνικές μοντελοποίησης “back-of-the-envelope” που προϋποθέτουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν εκτεθεί ποτέ στον COVID πριν από την εμφάνιση του εμβολίου – μια εντελώς μη ρεαλιστική υπόθεση χωρίς καμία βάση στην πραγματικότητα.
Το έντυπο αυτό έχει μηδενική αξιοπιστία, αλλά το μήνυμα είναι σαφές: το κατεστημένο παραμένει προσκολλημένο στην αφήγηση του ό,τι κι αν γίνει, όση καταστροφή και αν έχει προκαλέσει.
Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Στέλνει ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο: μπορείτε να επιβληθείτε στις ζωές των άλλων με βίαια μέσα. Αυτή είναι η θεωρία της διακυβέρνησης και της κοινωνικής δράσης που αξιοποιείται σήμερα σε όλο τον κόσμο.
Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τρομερά πράγματα σε όλες τις χώρες, από την Ουκρανία μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τη Γάζα και τώρα στην Ανατολική Ευρώπη με πραγματικές προσπάθειες για πολιτικές δολοφονίες.
Οι άνθρωποι μπορούν να διαφωνούν για πάντα για το ποιο μέρος είναι ο θύτης και το θύμα, αλλά η μεγαλύτερη εικόνα εδώ είναι η εξύψωση της βίας γενικά ως ο μοναδικός δρόμος για να λυθεί ένα πρόβλημα.
Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα της αντιμετώπισης της πανδημίας σε όλες σχεδόν τις χώρες. Ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με όλες τις δυτικές παραδόσεις της ελευθερίας και του δικαίου και έστειλε ένα μήνυμα ότι δεν «πιστεύουμε πλέον σε τέτοια πράγματα».
Αυτό που ακολούθησε έμοιαζε όλο και περισσότερο με δυστοπική ταινία ή σειρά. Επιλέξτε: «V for Vendetta», «The Hunger Games», «Game of Thrones», «Enemy of the State», «Brazil», «Equilibrium», «Idiocracy», «Logan’s Run», βαφτίστε το όπως θέλετε.
Η νέα μας πραγματικότητα έχει στοιχεία από όλα αυτά. Για τέσσερα χρόνια, το μυαλό μου ταξίδευε σε ένα από τα πιο «βαθιά» δοκίμια στην ιστορία της πολιτικής οικονομίας.
Γράφτηκε από τον Γάλλο δοκιμιογράφο του 19ου αιώνα Frédéric Bastiat, γράφτηκε στις τελευταίες του μέρες καθώς πέθαινε και γράφτηκε με την ελπίδα να εμπνεύσει την ανθρωπότητα να στραφεί ενάντια στη χρήση του νόμου και της βίας για σκοπούς που δεν προοριζόταν για εκείνη. Ονόμασε το δοκίμιό του «Ο νόμος».
Εγραψε:
«Αλλά, δυστυχώς, ο νόμος σε καμία περίπτωση δεν περιορίζεται στις ορθές του λειτουργίες. Και όταν έχει υπερβεί τις αρμόδιες λειτουργίες του, δεν το έχει κάνει μόνο σε κάποια ασήμαντα και συζητήσιμα ζητήματα.
Ο νόμος έχει προχωρήσει περισσότερο από αυτό. έχει ενεργήσει σε ευθεία αντίθεση με τον ίδιο του τον σκοπό. Ο νόμος χρησιμοποιήθηκε για να καταστρέψει τον δικό του στόχο: Εφαρμόστηκε για την εξάλειψη της δικαιοσύνης που έπρεπε να διατηρήσει, εφαρμόστηκε για τον περιορισμό και την καταστροφή δικαιωμάτων που ο πραγματικός σκοπός του ήταν να σεβαστεί.
Ο νόμος έχει θέσει τη συλλογική δύναμη στη διάθεση των αδίστακτων που επιθυμούν, χωρίς τύψεις, να εκμεταλλευτούν το πρόσωπο, την ελευθερία και την περιουσία άλλων. Μετέτρεψε τη λεηλασία σε δικαίωμα, για να προστατέψει τη λεηλασία. Και έχει μετατρέψει τη νόμιμη άμυνα σε έγκλημα, για να τιμωρήσει τη νόμιμη υπεράσπιση».
Περαιτέρω:
«Εφόσον γίνεται δεκτό ότι ο νόμος μπορεί να εκτραπεί από τον πραγματικό του σκοπό – ότι μπορεί να παραβιάζει την ιδιοκτησία αντί να την προστατεύει – τότε όλοι θα θέλουν να συμμετάσχουν στη θέσπιση του νόμου, είτε για να προστατευθούν από τη λεηλασία είτε για να τη χρησιμοποιήσουν για λεηλασία.
Τα πολιτικά ερωτήματα θα είναι πάντα προκαταλήψεις και προσπάθεια για κυριαρχία με σκοπό να απορροφούν τα πάντα. Θα υπάρξουν μάχες στην πόρτα του Νομοθετικού Μεγάρου, και ο αγώνας μέσα δεν θα είναι λιγότερο έξαλλος.
Για να το αντιληφθούμε αυτό, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε τι συμβαίνει στο γαλλικό και το αγγλικό νομοθετικό σώμα. απλώς για να καταλάβουμε το ζήτημα και να γνωρίζουμε την απάντηση».
Εξηγεί την πραγματική λειτουργία του νόμου:
«Δεν είναι αλήθεια ότι η λειτουργία του νόμου είναι να ρυθμίζει τις συνειδήσεις μας, τις ιδέες μας, τη θέλησή μας, την εκπαίδευσή μας, τις απόψεις μας, τη δουλειά μας, το επάγγελμά μας, τα ταλέντα μας ή τις απολαύσεις μας.
Η λειτουργία του νόμου είναι να προστατεύει την ελεύθερη άσκηση αυτών των δικαιωμάτων και να εμποδίζει οποιοδήποτε άτομο να παρεμβαίνει στην ελεύθερη άσκηση αυτών των ίδιων δικαιωμάτων από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο. Εφόσον ο νόμος απαιτεί κατ’ ανάγκη την υποστήριξη της βίας, η νόμιμη επικράτειά του είναι μόνο στους τομείς όπου η χρήση βίας είναι απαραίτητη. Αυτή είναι η δικαιοσύνη».
Και χαρτογραφεί το βασικό πρότυπο της πολιτισμένης ζωής:
«Ποιες χώρες περιέχουν τους πιο ειρηνικούς, τους πιο ηθικούς και τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους; Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στις χώρες όπου ο νόμος παρεμβαίνει λιγότερο σε ιδιωτικές υποθέσεις. όπου η κυβέρνηση είναι λιγότερο αισθητή. όπου το άτομο έχει το μεγαλύτερο πεδίο εφαρμογής και η ελεύθερη γνώμη τη μεγαλύτερη επιρροή. όπου οι διοικητικές εξουσίες είναι λιγότερες και απλούστερες· όπου οι φόροι είναι ελαφρύτεροι και σχεδόν ίσοι, και η λαϊκή δυσαρέσκεια δικαιολογημένη. όπου τα άτομα και οι ομάδες αναλαμβάνουν πιο ενεργά τις ευθύνες τους και, κατά συνέπεια, όπου η ηθική των ομολογουμένως ατελών ανθρώπινων όντων βελτιώνεται συνεχώς. όπου το εμπόριο, οι συνελεύσεις και οι ενώσεις είναι οι λιγότερο περιορισμένες· όπου η εργασία, το κεφάλαιο και οι πληθυσμοί υφίστανται τις λιγότερες αναγκαστικές εκτοπίσεις. όπου η ανθρωπότητα ακολουθεί σχεδόν τις δικές της φυσικές κλίσεις. όπου οι εφευρέσεις των ανθρώπων είναι σχεδόν σε αρμονία με τους νόμους του Θεού.
Εν ολίγοις, οι πιο ευτυχισμένοι, πιο ηθικοί και πιο ειρηνικοί άνθρωποι είναι εκείνοι που σχεδόν ακολουθούν αυτήν την αρχή: Αν και η ανθρωπότητα δεν είναι τέλεια, ωστόσο, κάθε ελπίδα στηρίζεται στις ελεύθερες και εκούσιες ενέργειες των ατόμων εντός των ορίων του δικαιώματος. νόμος ή βία δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τίποτα εκτός από την απονομή της καθολικής δικαιοσύνης».
Κάθε κυβέρνηση στον κόσμο έχει γυρίσει την πλάτη της σε αυτό το όραμα, μέσω του πολέμου, του πληθωρισμού, της διοικητικής και γραφειοκρατικής επέκτασης και τώρα ακόμη και σε ζητήματα υγειονομικών παθογόνων, τεχνολογίας και κλιματικού ελέγχου.
Είναι σκέτη τρέλα και δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν που γνωρίζει την ιστορία της πολιτικής ότι αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει σε διευρυνόμενους κύκλους και χρήσεις βίας για την εξυπηρέτηση των στόχων της. Όλη αυτή η χρήση της κρατικής εξουσίας είναι φωτιά, και τώρα ο κόσμος αρχίζει να καίγεται.
Η απόπειρα δολοφονίας κατά της ζωής του Φίτσο ο θα μπορούσε να είναι ένας τρομερός προάγγελος του μέλλοντος. Η βία γεννά βία. Κάθε έθνος και κάθε πολιτικό κίνημα στον κόσμο πρέπει να απομακρυνθεί από τέτοια μέσα πριν να είναι πολύ αργά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου