Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΚΟΛΙΑΣ
Στη σύγχρονη εποχή μας, η επιδίωξη της ευκολίας έχει γίνει μια εμμονή που καταναλώνει τα πάντα, οδηγώντας τα γρανάζια μιας καταναλωτικής οικονομίας αποφασισμένης να κάνει τη ζωή όλο και πιο αβίαστη.
Αυτή η αδυσώπητη αναζήτηση για ευκολία έχει μεταμορφωθεί σε έναν αυτοδιαιωνιζόμενο κύκλο ζήτησης και προσφοράς, με κάθε νέα ευκολία απλώς να τροφοδοτεί την πείνα για περισσότερα.
Σε αυτή την τεχνολογική χώρα των θαυμάτων, τα όρια των δυνατοτήτων οριοθετούνται μόνο από τα βάθη των πιστωτικών μας γραμμών, καθώς παρασυρόμαστε από την άμεση ικανοποίηση.
Εάν εκτιμάτε τα άρθρα μου, παρακαλώ σκεφτείτε να τους δώσετε ένα like. Είναι μια απλή χειρονομία που δεν σας κοστίζει τίποτα, αλλά προχωρά πολύ στην προώθηση αυτής της ανάρτησης, στην καταπολέμηση της λογοκρισίας και στην καταπολέμηση των ζητημάτων που προφανώς δεν είστε μεγάλος θαυμαστής.
Όπως ένας τοξικομανής που κυνηγά το επόμενο υψηλό, ο σύγχρονος εθισμένος στην ευκολία παραμένει μακάρια αγνοώντας την ύπουλη ζημιά που προκαλείται από την ψυχαναγκαστική ανάγκη του να εξορθολογίσει κάθε πτυχή της ζωής.
Το πραγματικό κόστος αυτής της ευκολίας κρύβεται προσεκτικά πίσω από μια πρόσοψη επιτήδειου μάρκετινγκ και κενών υποσχέσεων, καθώς οι εταιρείες εκμεταλλεύονται την επιθυμία μας για ευκολία για να γεμίσουν τις τσέπες τους εις βάρος της ευημερίας μας.
Τις τελευταίες έξι έως επτά δεκαετίες, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας αλλαγής στις πολιτιστικές μας αξίες, καθώς ο καταναλωτισμός μιας χρήσης έχει γίνει το νέο ευαγγέλιο.
Η ιδέα ότι η ζωή πρέπει να είναι αβίαστη μας έχει πουληθεί ως η υπέρτατη φιλοδοξία, με τις εγκόσμιες πραγματικότητες της ύπαρξης να αναδιατυπώνονται ως εμπόδια που πρέπει να παρακαμφθούν ή να ανατεθούν σε εξωτερικούς συνεργάτες στην επιδίωξη του ελεύθερου χρόνου.
Αυτός ο προγραμματισμός ήταν τόσο αποτελεσματικός που ολόκληρες γενιές δίνουν τώρα μια σχεδόν θρησκευτική αξία στην ευκολία, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν μια παθολογική αποστροφή ακόμη και στην παραμικρή ένδειξη ενόχλησης.
Αυτή η κατασκευασμένη μισαλλοδοξία για την ταλαιπωρία έχει φτάσει σε τόσο παράλογα ύψη που τώρα αντιλαμβανόμαστε ακόμη και στιγμιαίες καθυστερήσεις στην παροχή των επιθυμητών ανέσεων μας ως απαράδεκτες προσβολές στις δικαιούμενες ευαισθησίες μας.
Η ειρωνεία αυτής της κατάστασης χάνεται στους περισσότερους, καθώς αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν ότι η μονοδιάστατη επιδίωξή τους για ευκολία είναι, στην πραγματικότητα, μια μορφή υποδούλωσης στις ίδιες τις εταιρείες που επωφελούνται από τον εθισμό τους.
Είναι φανταστικό ότι τόσα πολλά άρθρα είναι διαθέσιμα χωρίς κόστος, έτσι δεν είναι; Εάν εργάζεστε επίσης χωρίς αποζημίωση, μην αισθάνεστε ενοχλημένοι από αυτό. Ωστόσο, εάν δεν είστε και είστε σε θέση να υποστηρίξετε, σκεφτείτε να γίνετε συνδρομητής επί πληρωμή ή να κάνετε μια δωρεά για να βοηθήσετε στη διατήρηση των προσπαθειών μου.
Η άνοδος της κουλτούρας της ευκολίας είχε διαβρωτική επίδραση στον κοινωνικό μας ιστό, καθώς αναθέτουμε όλο και περισσότερο ακόμη και τις πιο βασικές ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις σε ψηφιακές πλατφόρμες και υπηρεσίες.
Το αποτέλεσμα είναι μια κοινωνία που είναι πιο απομονωμένη, αποσυνδεδεμένη και συναισθηματικά καχεκτική από ποτέ, καθώς θυσιάζουμε την πραγματική ανθρώπινη σύνδεση στο βωμό της ευκολίας.
Επιπλέον, με την εξωτερική ανάθεση της λήψης αποφάσεων και της προσωπικής μας ευθύνης σε αλγόριθμους και αυτοματοποιημένα συστήματα, έχουμε δημιουργήσει μια κοινωνία που είναι θεμελιωδώς ανίκανη για κριτική σκέψη, ενσυναίσθηση και γνήσια ανθρώπινη σύνδεση.
Υπνοβατούμε σε ένα μέλλον όπου κάθε μας κίνηση παρακολουθείται, κάθε επιλογή μας είναι προκαθορισμένη και κάθε σκέψη μας διαμορφώνεται από τις ίδιες τις οντότητες που επωφελούνται από τον εφησυχασμό μας.
Η ίδια η έννοια της ταλαιπωρίας έχει γίνει ανάθεμα, μάστιγα που πρέπει να εξαλειφθεί με κάθε κόστος. Έχουμε ερωτευτεί τόσο πολύ την ιδέα της απρόσκοπτης, χωρίς τριβές ζωής που έχουμε ασυναίσθητα αλυσοδεθεί σε έναν τρόπο ζωής συνεχώς αυξανόμενης πολυπλοκότητας και εξάρτησης από την ευκολία.
Αυτή η ύπουλη τυραννία της ευκολίας είναι ίσως η πιο διαδεδομένη και εθιστική μορφή καταπίεσης στη σύγχρονη εποχή, και όμως παραμένουμε σε μεγάλο βαθμό αγνοώντας τον έλεγχό της στη ζωή μας.
Όταν σκεφτόμαστε την τυραννία, το μυαλό μας συχνά φέρνει στο μυαλό εικόνες δεσποτικών ηγετών και καταπιεστικών καθεστώτων, όπως ο Στάλιν, ο Μάο και το Τείχος του Βερολίνου.
Ωστόσο, μια πιο προσεκτική εξέταση της ανθρώπινης συμπεριφοράς αποκαλύπτει ότι η ζωή μας υπαγορεύεται συχνότερα από τις δικές μας συνήθειες και προτιμήσεις παρά από οποιαδήποτε εξωτερική δύναμη.
Οι αυτοεπιβαλλόμενοι περιορισμοί που μας εμποδίζουν να ζήσουμε αυθεντικές και ενδυναμωμένες ζωές είναι εξίσου τυραννικοί με οποιοδήποτε δικτατορικό διάταγμα, και σε μια εποχή αχαλίνωτου καταναλωτισμού και άμεσης ικανοποίησης, η ανθρώπινη φυλή δεν έχει ποτέ χειραγωγηθεί πιο εύκολα.
«Εκείνοι που θα αντάλλασσαν την ελευθερία με ευκολία, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία, ούτε ασφάλεια, και θα καταλήξουν με ταλαιπωρία».—Σίγκμουντ Φρόιντ
Είναι στις εγκόσμιες ρουτίνες της καθημερινής μας ζωής, στις άκαμπτες συνήθειες και τα υποσυνείδητα μοτίβα μας, που πραγματικά παραιτούμαστε από την ελευθερία μας.
Εδώ είμαστε πιο ευάλωτοι στην εκμετάλλευση, όπου οι πραγματικές μας ταυτότητες σφετερίζονται και αντικαθίστανται από έναν προγραμματισμό που μας αναγκάζει να ακολουθήσουμε το κούφιο καταναλωτικό ιδεώδες της ευκολίας πάνω απ' όλα.
Δεν μπορεί κανείς παρά να αναρωτηθεί αν έχουμε γίνει απλά αυτόματα, εκτελώντας απερίσκεπτα προγράμματα σχεδιασμένα να μας κρατούν εφησυχασμένους και υποταγμένους.
Δεν είμαστε τίποτα περισσότερο από σκλάβοι, προετοιμασμένοι να εκτελούν συγκεκριμένα καθήκοντα με αντάλλαγμα ένα προσεκτικά βαθμονομημένο σύστημα ανταμοιβών και τιμωριών;
Σε μια εποχή πρωτοφανών προκλήσεων και πολύπλοκων παγκόσμιων ζητημάτων, όταν η πλειοψηφία της κοινωνίας φαίνεται ικανοποιημένη να κρύβεται πίσω από ένα πέπλο γνωστικής ασυμφωνίας, είναι ζωτικής σημασίας να απελευθερωθούμε από τις συνήθειες και τους πολιτιστικούς κανόνες που μας κρατούν σκλαβωμένους.
Από το φαγητό που τρώμε μέχρι τα μέσα που καταναλώνουμε, από τον τρόπο που εργαζόμαστε μέχρι τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους άλλους, η επιδίωξη της ευκολίας έχει γίνει η κινητήρια δύναμη πίσω από τις επιλογές και τις συμπεριφορές μας.
Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ στην ευκολία και την ταχύτητα της σύγχρονης ζωής που έχουμε χάσει από τα μάτια μας την αξία της προσπάθειας, του αγώνα και της γνήσιας ανθρώπινης σύνδεσης.
Στο όνομα της ευκολίας, έχουμε παραδώσει πρόθυμα την ιδιωτικότητα και την αυτονομία μας, αγκαλιάζοντας την εταιρική και κυβερνητική παρακολούθηση μέσω των έξυπνων συσκευών μας ή των συνηθειών περιήγησης στο διαδίκτυο.
Έχουμε ερωτευτεί τόσο πολύ την ιδέα μιας ύπαρξης χωρίς τριβές που δεχόμαστε με ανυπομονησία έννοιες όπως τα ψηφιακά νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) και οι ψηφιακές ταυτότητες, όλα για χάρη της αποφυγής της μικρής ταλαιπωρίας της μεταφοράς ενός πορτοφολιού ή της συμμετοχής σε βασική ανθρώπινη αλληλεπίδραση όταν αγοράζουμε ένα μπουκάλι ποτό για να πνίξουμε τις λύπες μας και να μουδιάσουμε το πονεμένο κενό μέσα μας.
Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ να δίνουμε προτεραιότητα στην ευκολία και την αποτελεσματικότητα πάνω απ' όλα που αποτυγχάνουμε να αναγνωρίσουμε την ύπουλη διάβρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών μας.
Επιτρέποντας στις εταιρείες και τις κυβερνήσεις απεριόριστη πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα και στις οικονομικές συναλλαγές, τους παραδίδουμε αποτελεσματικά τα κλειδιά της ζωής μας, δίνοντάς τους τη δύναμη να μας χειραγωγούν, να μας ελέγχουν και να μας εκμεταλλεύονται με τρόπους που δεν μπορούμε καν να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε.
Η εφαρμογή των CBDC, ειδικότερα, αντιπροσωπεύει ένα επικίνδυνο βήμα προς την πλήρη συγκέντρωση της οικονομικής εξουσίας στα χέρια λίγων μη εκλεγμένων γραφειοκρατών και εταιρικών συμφερόντων.
Υπό το πρόσχημα της ευκολίας και της ασφάλειας, αυτά τα ψηφιακά νομίσματα απειλούν να εξαλείψουν τυχόν εναπομείναντα υπολείμματα οικονομικής ιδιωτικότητας και αυτονομίας, υποβάλλοντας κάθε συναλλαγή στον έλεγχο και τον έλεγχο του κράτους.
Ομοίως, η ώθηση για ψηφιακές ταυτότητες δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια συγκαλυμμένη προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο κράτος επιτήρησης, όπου κάθε πτυχή της ζωής μας παρακολουθείται, παρακολουθείται και αναλύεται προς όφελος εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία.
Συνδέοντας τις ταυτότητές μας με μια κεντρική βάση δεδομένων, προσβάσιμη τόσο σε εταιρείες όσο και σε κυβερνήσεις, ουσιαστικά παραιτούμαστε από το δικαίωμά μας στην ανωνυμία και την αυτοδιάθεση.
Στην απελπισμένη προσπάθειά μας να αποφύγουμε την ταλαιπωρία της παρενόχλησης, της κράτησης, της ανάκρισης, της επιβολής προστίμου, της σύλληψης, της δοκιμής ή του πυροβολισμού από μια όλο και πιο αυταρχική κυβέρνηση, έχουμε παραδώσει πρόθυμα τις ελευθερίες και την αξιοπρέπειά μας.
Η ευκολία, φαίνεται, έχει γίνει ένα πολύ πιο ύπουλο και αποτελεσματικό εργαλείο για την τυραννία από την κάννη ενός όπλου. Το σύγχρονο τραπεζικό μας σύστημα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της λεπτής μορφής καταπίεσης, με τα πλοκάμια της να φτάνουν πολύ μακριά, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε άτομο στον πλανήτη.
Ακόμη και μια πρόχειρη εξέταση των κεντρικών τραπεζών αποκαλύπτει πώς λυμαίνεται την επιθυμία μας για ευκολία, παγιδεύοντας τον κόσμο σε ένα αναπόφευκτο δίκτυο χρέους. Αυτά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τυπώνουν βολικά όσα χρήματα απαιτεί ο κόσμος, και σε αντάλλαγμα, συναινούμε τυφλά να οφείλουμε εκθετικά αυξανόμενα, μαθηματικά ανεξόφλητα ποσά σε μια ιδιωτική εταιρεία για το υπόλοιπο της αιωνιότητας. Ενώ μπορεί να φαίνεται βολικό βραχυπρόθεσμα, το μακροπρόθεσμο κόστος είναι συγκλονιστικό.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν υποτασσόμαστε σε αυτή την τυραννία από φόβο για τη ζωή μας, αλλά μάλλον από μια βαθιά ριζωμένη επιθυμία για ευκολία και μια αποστροφή προς την ταλαιπωρία. Έχουμε συνηθίσει να αγνοούμε τα δικά μας συμφέροντα, να παραμένουμε εφησυχασμένοι μπροστά στις όλο και πιο περίπλοκες και καταπιεστικές ζωές μας.
Η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στο γεγονός ότι η τυραννία μας πουλιέται, αλλά μάλλον στο ότι έχουμε ήδη αγοράσει αυτό που έχουν πουλήσει. Είμαστε τόσο βαθιά εθισμένοι στη γοητεία της ευκολίας που δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι γυρίζουμε πίσω τώρα, ακόμα και όταν βλέπουμε τις αλυσίδες της δικής μας υποδούλωσης να σφίγγουν γύρω μας.
Αυτό δεν είναι μια έκκληση για τον Λουδισμό ή μια απόρριψη της ίδιας της τεχνολογίας, αλλά μάλλον μια έκκληση για μια πιο στοχαστική, κριτική και ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην καινοτομία.
Πρέπει να απαιτήσουμε τεχνολογίες που μας ενδυναμώνουν, αντί να μας εκμεταλλεύονται, και συστήματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντά μας και όχι εκείνα της άρχουσας ελίτ.
Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα μέλλον που εκτιμά την ελευθερία, τη δημιουργικότητα και τη γνήσια ανθρώπινη άνθηση πάνω από τις κούφιες υποσχέσεις της ευκολίας και της «ασφάλειας».
"Δεν είναι δυνατόν να μπουν οι πιστοί στην βασιλεία των ουρανών με άλλο τρόπο, παρά μόνο μέσα από την στενή πύλη των πειρασμών και των θλίψεων. Και όσο πιο γρήγορα το καταλάβει αυτό ο άνθρωπος, τόσο πιο ανώδυνα θα επιβιώσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΨεύτικος είναι τούτος δα ο κόσμος. Ψεύτικος και εικονικός. Σε ρουφάει σα μαύρη τρύπα, σε κάνει να ξεχνάς που ανήκεις και γιατί δημιουργήθηκες. Χάνεις τον προσανατολισμό σου άνθρωπε μου, και τα βάζεις με Αυτόν που σε επαναφέρει στον χαμένο σου δρόμο.
Πίσω από τον πόνο και τις κακουχίες, κρύβεται τεράστια ευλογία άνθρωπε μου. Ο υπέρμετρος σου όμως εγωισμός, δεν σ' αφήνει να την δεις.
Γιατί τόσο εγωισμό άνθρωπε μου; Πηλός είσαι και τίποτα σε τούτο τον κόσμο δε σου ανήκει. Όλα δανεικά τα πήρες. Γιατί τόσος πόνος τώρα που καλείσαι να τα επιστρέψεις; Δεν ξέρεις άνθρωπε μου πως τα δανεικά επιστρέφονται;
Δε γίνεται να ζεις ανθρώπινα και να επιδιώκεις τα αθάνατα. Δε γίνεται να ξεδιψάσεις με θαλασσινό νερό. Δε γίνεται να ζεις ευτυχισμένος, από την στιγμή που ζεις στην εξορία, μακριά από τον Πατέρα σου. Δεν πλάστηκες για τα γήινα , αλλά για τα ουράνια και όσο σωστά κι αν ζεις στην γη, ο πόνος της εξορίας πάντα θα σε ακολουθεί. Το ξέρω άνθρωπε μου, πως δεν ευθύνεσαι εσύ προσωπικά για την πτώση των πρωτόπλαστων, και αυτό το γνωρίζει και ο Θεός! Όχι μόνο το γνωρίζει, αλλά και μεριμνά καθημερινά, ώστε να ξαναεπιστρέψεις εκεί που ανήκεις. Ο Παράδεισος είναι εκεί άνθρωπε μου και σε περιμένει. Θέλει όμως σκληρό αγώνα και αυτοθυσία! Γιατί σε αντίθεση με τότε, αυτός τώρα δε χαρίζεται άνθρωπε μου, αλλά κερδίζεται!
Πώς προσπαθείς άνθρωπε μου να πείσεις τον Θεό πως άδικα εκδιώχθηκες από τον Παράδεισο, όταν ακόμη και τώρα, μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια, εξακολουθείς να ακούς τον όφι και να πράττεις τα δικά του έργα; Δεν ανήκουν άνθρωπε μου όλα αυτά στα παλιά τα χρόνια. Δεν είναι μία παλιά ιστορία των αγίων βιβλίων. Στο ίδιο έργο θεατές είμαστε ακόμη. Δε μαθαίνεις άνθρωπε μου, δε μαθαίνεις! Γι' αυτό και τώρα έχει κλειδί ο Παράδεισος!
Ο Θεός όμως δεν άλλαξε. Δίκαιος είναι ακόμη. Γι' αυτό και το ίδιο κλειδί θα πάρουν όλοι. Δε θα ταιριάζει όμως το κλειδί όλων στην κλειδαριά. Πρέπει να σκαλιστεί σωστά άνθρωπε μου το κλειδί. Να πάρει το κατάλληλο σχήμα και μέγεθος. Πρέπει να αφαιρεθούν κομμάτια από αυτό. Και κάθε φορά που θα αφαιρείται ένα κομμάτι, εσύ θα πονάς.
Πρέπει να σκαλιστεί άνθρωπε μου το κλειδί, αλλιώς δε θα ταιριάζει. Πρέπει να πονέσεις άνθρωπε μου, αλλιώς δε θα εισέλθεις... "
+++ Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης +++
Γερόντισσα είδε τον Άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως & την προειδοποίησε για σεισμό:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.youtube.com/watch?v=rSybLJEYGXQ
Ναι παιδιά Μου, το κακό έρχεται και σε λίγο θα χτυπήσει την πόρτα εκατομμύρια σπιτιών, που δεν θέλησαν να Με φωνάξουν για να τα ευλογήσω, να γίνω Εγώ ο βασιλιάς τους, μόνο αναίσχυντα προτίμησαν να ανοίξουν διάπλατα την πόρτα τους στο σατανά για να τα μολύνει ακόμη περισσότερο. Όλα αυτά τα σπίτια σα χάρτινοι πύργοι θα πέσουν και η ορμή της παιδαγωγικής Μου αγάπης σαν αγριεμένο κύτος θα κατασπαράξει τις περιουσίες τους. Δεν θα επιτρέψω να χαθούν πολλά παιδιά Μου, δίχως να μετανοήσουν, μα πολλές σκληρόκαρδες, ζηλόφθονες ψυχές θα χαθούν. Πολλοί θα πιστεύουν πως ο πόλεμος θα είναι το πρώτο κακό, μα η παιδαγωγική Μου αγάπη, άλλο θα επιτρέψει. Μέσα από τη θλίψη και το φόβο, θα επέλθει μεγάλη μετάνοια. Γι’ αυτό ζητήστε το Πανάγιο Μου Πνεύμα για να ετοιμαστείτε και φτιάξτε αλυσίδα προσευχής για να προστατέψετε τις ψυχές σας από αυτά που θα έλθουν.
ΔιαγραφήΔεν θα προλάβει να έρθει η πένθιμη περίοδος της βασίλισσάς Μου Μαριάμ και μεγάλο κακό θα βρει απροετοίμαστες πολλές ψυχές. Ψυχές που δεν Με πίστεψαν. Γιατί να ξέρεις γιε μου πιστέ, πως όχι μόνο μέσα από το στόμα σου, αλλά και μέσα από πολλά στόματα παραδομένα σε Μένα, η μητρική καρδιά Μου θέλησε να προειδοποιήσει τα παιδιά Μου να προετοιμαστούν για όσα θα επακολουθήσουν, μα πολλές ψυχές αγνόησαν τις προειδοποιήσεις Μου, σχολιάζοντας εσάς και όσους σας πίστεψαν. Δίκαια η Πατρική οργή Μου έπρεπε να τους τιμωρήσει, μα Εγώ είμαι Μάνα και η μάνα πονά και εύκολα συγχωρεί και αγκαλιάζει όσους ακόμη και τελευταία στιγμή αποφασίσουν ταπεινά να μπουν στην αγκαλιά της ζητώντας συγγνώμη.
Αλλάξτε ζωή παιδιά Μου. Δεν έχετε πλέον άλλο χρόνο. Τα κακά ξεκινούν και κανείς δεν μπορεί να τα σταματήσει παρά μόνο οι ίδιες σας οι προσευχές. Όλα όσα πρέπει να γίνουν θα γίνουν, προσευχηθείτε μόνο μέσα στο πέλαγος των πειρασμών και των θλίψεων, να μη χαθούν οι ψυχούλες σας. Είναι για Μένα τα πιο πολύτιμα στολίδια. Μόνο που πολλά απ’ αυτά είναι βρώμικα κι Εγώ θέλω να τα καθαρίσω για να τα στολίσω στο ουράνιο Μου Βασίλειο. Σας περιμένω θησαυροί Μου. Μπείτε γρήγορα στην πατρική αγκαλιά Μου. Αλλά και ακόμη πιο βαθιά, στην μητρική καρδιά Μου.
Ο στοργικός Πατέρας σας,
Θεός της άπειρης Αγάπης.