ΡΩΓΜΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΑΠΟΔΡΟΜΗ
Σύστημα εξουσίας: Αφού το προηγούμενο restart του πρωθυπουργού με αφετηρία την ΔΕΘ απέτυχε, τώρα αναζητά σανίδα σωτηρίας στον ανασχηματισμό αν και δεν προσδιορίζει τον ακριβή χρόνο.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέπτεται να αιφνιδιάσει σύντομα, σύμφωνα με άλλες μεταθέτει το ανακάτεμα της τράπουλας σε συνδυασμό με την πολυοπόθητη επανεκκίνηση της κυβέρνησης για τον Ιανουάριο.
Στο ίδιο πλαίσιο, λένε οι σχετικές πληροφορίες θα κάνει και αλλαγές στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου καθώς δεν είναι ικανοποιημένος από τον συντονισμό της κυβέρνησης και την καταστολή των βουλευτών που διαφωνούν με πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής.
Στο Μέγαρο Μαξίμου διαβάζουν ως θετικά τα στοιχεία δημοσκοπήσεων (της ΑLCO και της Interview) που δείχνουν ότι έχει σταματήσει η πτώση και τείνει να σταθεροποιηθεί γύρω στο 25%.
Βέβαια οι δύο πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, της MRB και της Metron Analysis, δείχνουν το ποσοστό της πρόθεσης ψήφου στο 21% – 22% και την τάση υποχώρησης να διατηρείται αν και μειωμένη.
Πάντως όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν στα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία, η απογοήτευση από την πορεία της χώρας είναι σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά, όπως και οι αρνητικές γνώμες για μία σειρά επιμέρους θέματα με πρώτο την ακρίβεια και ακολούθως, την υγεία, την αντιμετώπιση του ενεργειακού και εσχάτως και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Όποια ανάγνωση και αν κάνει το Μέγαρο Μαξίμου το συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή. Το νέο στοιχείο είναι ότι με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ τείνει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι διαμορφώνεται ένας νέος πόλος στο πολιτικό σύστημα που θα καλύψει το κενό που προέκυψε με την πλήρη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη η συνεχής πτώση αποδίδεται στο ότι δεν “επικοινωνούνται με τον σωστό τρόπο τα θετικά της κυβερνητικής πολιτικής”.
Κάπου εδώ το Μέγαρο Μαξίμου παίζει το τελευταίο του χαρτί και διαρρέει ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει τον επόμενο ανασχηματισμό. Δεν θα αλλάξει βέβαια την συνολική εικόνα, ούτε θα βελτιώσει τις απόψεις των πολιτών, θα συγκρατήσει όμως την εσωκομματική κριτική, καθώς μία σειρά βουλευτές που τώρα ετοιμάζουν την επόμενη ερώτησή τους θα αναστείλουν τις όποιες κινήσεις για λίγο χρόνο. Και θα επανέλθουν δριμύτεροι όταν θα απογοητευτούν.
Ρήγμα στις σχέσεις Μητσοτάκη – ΜΜΕ
Εν τω μεταξύ καταγράφονται κραδασμοί στις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με ισχυρά ΜΜΕ που μέχρι πρότινος απολάμβανε την στήριξη τους ή έστω την ανοχή.
Το πιο χαρακτηριστικό είναι το χθεσινό άρθρο στο “Βήμα” του Αντώνη Καρακούση που κάνει λόγο για το «αραχνοειδές δίκτυο προσβολής και κατασυκοφάντησης που απλώνεται πάνω από τη χώρα, το οποίο, έφτασε να αποδίδει τον Κώστα Καραμανλή ως κρεατοφάγο θαμώνα ψησταριών, χωρίς θέσεις και απόψεις, τον Αντώνη Σαμαρά υποτιμητικά ως τουρκοφάγο επειδή τόλμησε να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που απορρέουν από την προπαρασκευαζόμενη ελληνοτουρκική προσέγγιση, τον Αλέξη Τσίπρα ως Ζήκο επειδή απλά τόλμησε να επανεμφανιστεί στην πολιτική σκηνή, τη χαροκαμένη κυρία Καρυστιανού ως μια δήθεν τεθλιμμένη, πλην χαρούμενη και υποβλέπουσα την πολιτική, γυναίκα κ.ο.κ.».
Ο έμπειρος δημοσιογράφος τοποθετεί το κέντρο αυτού του αραχνοειδούς δικτύου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα και η Καθημερινή ασκεί επίσης σκληρή κριτική σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποστολή να «ομφαλοσκοπεί και να αναλώνει ενέργεια σε εσωτερικές έριδες και βεντέτες του προηγούμενου αιώνα.
Ούτε να κυνηγάει σκιές υποτιθέμενων εθνικών κινδύνων. Όσοι συναισθάνονται την ευθύνη οφείλουν να εργαστούν για την εκπλήρωση της εντολής. Αποτυχία της κυβέρνησης, ή πρόκληση αχρείαστης αστάθειας, ισοδυναμεί με αποτυχία της χώρας».
Ανοιχτό όμως είναι το μέτωπο και με την οικογένεια Βαρδινογιάννη μετά την για δεύτερη φορά φορολόγηση των διυλιστηρίων. Ορισμένοι αποδίδουν στο “αραχνοειδές” δίκτυο τα δημοσιεύματα για την Όλγα Κεφαλογιάννη.
Αδιέξοδο
Συνολικά η κυβέρνηση ενώ δεν μπορεί να αναχαιτίσει την κοινωνική δυσαρέσκεια, έχει πόλεμο στο εσωτερικό της από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή και ρήγμα με ισχυρούς παράγοντες στον επιχειρηματικό και μιντιακό χώρο.
Το σήκωμα του γαντιού ή κατ’ άλλους οι τσαμπουκάδες του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά με τις αναφορές περί χαριεντίσματος με τον Νίκο Παππά αποδεικνύεται τελικά ένα τεράστιο και επιπόλαιο ατόπημα που γυρνάει με την μορφή μπούμερανγκ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ομιλία στην Βουλή
Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι από την πλευρά Σαμαρά εκδηλώνεται η επιθυμία να θίξει τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης κυρίως όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά σε ομιλία που θα παραθέσει κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αναλόγως τις διαθέσεις μπορεί να απόσχει από την ψηφοφορία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πορεία της κύβερνησης. Και δεν θα είναι ο μόνος.
Όπως μαθαίνουμε, η συμπεριφορά του Μαξίμου να σηκώσει το γάντι απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό έχει ξεσηκώσει και μία μερίδα βουλευτών, συγκεκριμένα 16 τον αριθμό, που ήθελαν να κάνουν επερώτηση στην Βουλή για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Ο Γεραπετρίτης δεν έπεισε
Προφανώς, οι εξηγήσεις που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε μερίδα βουλευτών την προηγούμενη εβδομάδα δεν έπεισε, παρά μόνο ανέστειλε την ερώτηση για κάποιες μέρες αργότερα. Συγκεκριμένοι βουλευτές όπως και ο Αντώνης Σαμαράς, έστειλαν το μήνυμα ότι «θα χτυπήσουν» και πάλι αν στην συνάντηση Hakan Fidan με τον Γεραπετρίτη τεθούν ζητήματα όπως η προσφυγή στη Χάγη ή κρυφές ατζέντες σχετικά με τα 6 ναυτικά μίλια.
Εμπόδιο ο Σαμαράς για την ελληνοτουρκική προσέγγιση
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο Σαμαράς αποτελεί το εμπόδιο στις βλέψεις Μητσοτάκη να κλείσει το θέμα της ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας καθώς όπως θεωρεί ο πρώτος, «ο Μητσοτάκης θέλει να κυνηγήσει ένα ανώτερο αξίωμα» στις πλάτες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Άλλωστε, η τουρκική προκλητικότητα έχει σημειώσει άνοδο το τελευταίο διάστημα ως προεόρτια ότι επέρχεται πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ.
Το τυράκι στους βουλευτές
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε μία συνολική συζήτηση για το αντάρτικο μερικών βουλευτών. Έγκυρες πηγές έλεγαν ότι υπάρχει μία επικοινωνία Μαξίμου-βουλευτών προκειμένου να ικανοποιηθούν κάποια αιτήματα που έχουν θέσει πολλοί.
Συγκεκριμένα, να μπει μπροστά το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Είναι αλήθεια ότι μερικοί βουλευτές βγαίνουν στα κάγκελα κατά της κυβέρνησης καθώς γνωρίζουν ότι στην επόμενη Βουλή μπορεί να μην καταφέρουν να εκλεγούν.
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση εφάπαξ μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα είναι κάτι που ζητούν οι βουλευτές για να είναι ήσυχοι. Το δεύτερο «τυράκι» που τέθηκε στους βουλευτές από συνεργάτες του Πρωθυπουργού είναι ο ανασχηματισμός τον Ιανουάριο μετά το κλείσιμο της υπόθεσης «Προεδρική Εκλογή».
Όμως, είναι ικανά να αναχαιτίσουν την μεγάλη δυσαρέσκεια βουλευτών μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ;
Ο Καραμανλής συμφωνεί με Σαμαρά αλλά τηρεί άλλη στάση
Την ίδια ώρα, από το Μαξίμου εκπέμπεται η πρόθεση να διαχωρίσουν την στάση τους απέναντι στο δίδυμο Σαμαρά-Καραμανλή, θεωρώντας ότι με τον δεύτερο δεν υπάρχει κάποιο ανοικτό ζήτημα και ότι το πρόβλημα υπάρχει με τον Σαμαρά μόνο.
Όμως, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Η πλευρά Καραμανλή δεν έχει καμία πρόθεση να λειτουργήσει προς όφελος του Μαξίμου και τονίζει ότι τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στα ιδεολογικά θέματα δεν πρόκειται να κάνει πίσω.
Η ήττα για το προεδρικό
Η δεύτερη ήττα για τον Μητσοτάκη είναι που πλέον θα χρειαστεί να «διώξει» από την Ηρώδου του Αττικού την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό είχε δώσει την εικόνα ότι θα την στηρίξει εκ νέου. Όμως, οι αντιδράσεις είναι τέτοιες, κυρίως από την σαμαρική πλευρά που αναγκάζουν να φέρει στο προεδρικό μέγαρο μια safe επιλογή, τον Κωνσταντίνο Τασούλα.
Εκτός από την οικονομία που οι εξελίξεις προμηνύονται αρνητικές, έχει μπροστά της δύο μείζονα πολιτικά ζητήματα. Το ένα είναι ο διάλογος με την Τουρκία που έχει ευρύτερη εθνική σημασία και το δεύτερο, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα δοκιμάσει το σύστημα των εσωτερικών σχέσεων εντός της ΝΔ και στα όμορα κόμματα.
Στο μέτωπο με την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη καταγγέλλεται για “ενδοτισμό” από το εσωτερικό της και από μέρος της αντιπολίτευσης όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα στα δεξιά της.
Μόνο το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη δείχνει συγκατάβαση στην προσέγγιση, ίσως με την πίεση της Άννας Διαμαντοπούλου και του Παύλου Γερουλάνου.
Οι δύο NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Χίου και Σάμου και μεταξύ Χίου και Λέσβο δεν βοηθούν το κλίμα ενόψει της συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν.
Πολύ δε περισσότερο οι ανησυχίες και οι συσχετισμοί στο εσωτερικό μέτωπο δεν ευνοούν το επόμενο βήμα προσέγγισης με την Τουρκία. Εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να κλείσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές, σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, απλά θα πέσει.
Όσο για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με γενικευμένη αποστασιοποίηση των βουλευτών του, εάν επιμείνει σε πολιτική προσωπικότητα από τον νεοφιλελεύθερο, μεταρρυθμιστικό και εκσυγχρονιστικό χώρο.
Φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να ανακρούσει πρύμνα, να σταματήσει την προσέγγιση με την Τουρκία και να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο με δεξιό πολιτικό πρόσημο. Θα είναι όμως πλήρης υποχώρηση από τα όσα έχει κατά καιρούς διακηρύξει. Ίσως του εξασφαλίσει κάποιον χρόνο, αλλά όχι πολύ.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου