Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΑΡΧΙΙΣΕΙ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ...

 ΘΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕΙ ΤΟΝ AYATOLLAH ALI KHAMENEI ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ; - ΈΤΟΙΜΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ - ΗΠΑ: ΜΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΕΤΕ ΜΕ ΙΡΑΝ, HEZBOLLAH



Το Ισραήλ φέρεται να συμφώνησε με τις ΗΠΑ να μην βάλει στο στόχαστρο τις ενεργειακές και τις πυρηνικές υποδομές του Ιράν με αντάλλαγμα να λαμβάνει άμεσα όπλα

 Μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του Hashem Safieddine που θεωρούνταν ο πιθανότερος διάδοχος του Hassan Nasrallah στην ηγεσία της Hezbollah αλλά και την εξόντωση κορυφαίων στελεχών τόσο της Hezbollah και της Hamas όσο και των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ένα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι εάν το Ισραήλ στο πλαίσιο των αντιποίνων του, θα βάλει στο στόχαστρο ακόμα και τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei.

Αν και πρόκειται για ένα σενάριο που φαντάζει ακραίο, κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει δεδομένου ότι πλέον έχουν καταρρεύσει όλοι οι έως τώρα «σιωπηρά συμφωνημένοι» κανόνες εμπλοκής και τα όρια της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Άλλωστε η Hezbollah παραδέχθηκε πριν λίγες ώρες ότι αυτή ήταν που εκτόξευσε τη ρουκέτα κατά της οικίας του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu στην Καισάρεια.

Το Ιράν έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ πως σε περίπτωση που πληγούν υποδομές του – πόσο μάλλον ο ανώτατος ηγέτης του – θα ανταποδώσει με ακόμα πιο μεγάλη ισχύ σε αντίστοιχες ισραηλινές υποδομές, γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο.

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά τεταμένο σκηνικό, το οποίο συμπληρώνεται από αεροπορικές επιδρομές τόσο στο νότιο Λίβανο και στη Βηρυτό όσο και στη Γάζα, οι ΗΠΑ μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Anthony Blinken (το ταξίδι του οποίου στη Σαουδική Αραβία καθυστέρησε λόγω του συναγερμού της αεράμυνας στο Τελ Αβίβ) πιέζουν έτσι ώστε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία εκεχειρίας και τερματισμού του πολέμου του Ισραήλ με την Hamas και την Hezbollah.

Κάτι που προς το παρόν μάλλον φαντάζει απίθανο να επιτευχθεί.

Netanyahu: Η Hezbollah ετοίμαζε ακόμα μεγαλύτερη επίθεση από αυτήν της Hamas στις 7 Οκτωβρίου – Ανακαλύψαμε σήραγγες γεμάτες όπλα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Netanyahu επεσήμανε ότι η Hezbollah προετοίμαζε στον Λίβανο μια επίθεση κατά του Ισραήλ «ακόμη μεγαλύτερη» από αυτή της 7ης Οκτωβρίου 2023.

«Σε απόσταση 100 μέτρων, 200 μέτρων από τα σύνορα (του Ισραήλ, στην πλευρά του Λιβάνου σ.σ.) βρήκαμε υπόγειες σήραγγες που προετοίμαζαν για εισβολή στο Ισραήλ.

Μια ακόμη μεγαλύτερη επίθεση από αυτήν της 7ης Οκτωβρίου… με τζιπ και μοτοσικλέτες, με ρουκέτες και πυραύλους», διευκρίνισε ο Netanyahu.

«Σχεδίαζαν εισβολή», διαβεβαίωσε όταν ρωτήθηκε από το γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Cnews και το radio Europe 1.

Gallant (υπουργός Άμυνας Ισραήλ): Αφού χτυπήσουμε το Ιράν, ο κόσμος θα καταλάβει

«Aφού χτυπήσουμε στο Ιράν, όλοι θα καταλάβουν τι κάνατε στη διαδικασία προετοιμασίας και εκπαίδευσης» είπε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant μιλώντας σε πιλότους και πληρώματα στην αεροπορική βάση Hatzerim.

«Όλοι όσοι ονειρευόντουσαν πριν από ένα χρόνο να μας χτυπήσουν και να μας επιτεθούν πλήρωσαν βαρύ τίμημα και δεν έχουν πια αυτό το όνειρο» υποστήριξε ο Gallant και ενώ αναμένεται η ισραηλινή απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.

Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Ισραήλ: Μην κλιμάκωσετε με Ιράν, Hezbollah

Πάντως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Anthony Blinken προειδοποίησε το Ισραήλ να μην κλιμακώσει τη σύγκρουση με το Ιράν και την Hezbollah.

«Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη για εμάς να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί.

Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε στο Ισραήλ, όταν πρόκειται για επιθέσεις που δέχεται από το Ιράν, από πληρεξούσιους του Ιράν.
Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και θα είμαστε πάντα δίπλα στο Ισραήλ και την άμυνά του.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό το Ισραήλ να απαντήσει με τρόπους που δεν δημιουργούν μεγαλύτερη κλιμάκωση και που δεν θα προκαλέσει μεγαλύτερη διάχυση της σύγκρουσης με τη Hezbollah και τον Λίβανο» είπε o Blinken.

Είναι στόχος ο Ali Khamenei;

Πρόσφατα το Ισραήλ δημοσίευσε μια λίστα με πολλά πρόσωπα που φέρονται να καταζητούνται από το Ισραήλ.

Αν και σε αυτήν συμπεριλαμβανόταν ο Ιρακινός σιίτης κληρικός Ali Al Sistani, ο ηγέτης της Hamas Yahya Sinwar, ο οποίος σκοτώθηκε από τον IDF την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Hezbollah Naim Qassem, ο ηγέτης των Houthi της Υεμένης Abdul-Malik Al Houthi και ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Esmail Qaani, δεν υπήρχε καμία αναφορά στο όνομα του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei.
Δημοσίευμα όμως της Jerusalem Post υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ σε ιρανικά ιδρύματα ασφαλείας, καθιστούν αυτό το σενάριο πιθανό.

Όπως επισημαίνεται, διάφοροι παράγοντες τοποθετούν τον Khamenei ανάμεσα στους πιθανούς στόχους παρά το γεγονός ότι το όνομα του απουσίαζε από τη «λίστα δολοφονιών»

Άλλωστε, τονίζεται ότι αυτή ακριβώς η παράλειψη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια κίνηση εσκεμμένης παραπλάνησης.

Η λίστα

Βάσει του δημοσιεύματος, η λίστα αυτή δεν περιοριζόταν μόνο σε στρατιωτικούς στόχους, αλλά περιλάμβανε και τον Ali Al Sistani, έναν Ιρακινό σιίτη που δεν έχει το ίδιο βάρος με τον Khamenei στη διαχείριση της σύγκρουσης με το Ισραήλ, καθώς πρώτα από όλα δεν έχει την εξουσία να διαχειρίζεται τους πληρεξούσιους του Άξονα της Αντίστασης και τις ιρακινές σιιτικές οργανώσεις.

Με το Sistani που θεωρείται ικανός να κινητοποιήσει ένα μόνο μέρος των ιρακινών σιιτικών δυνάμεων, να έχει ενταχθεί στη λίστα, καθίσταται εύλογη η σκέψη ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να εντάξει σε αυτήν και τον Khamenei.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, το σημερινό γεωπολιτικό κλίμα «σπρώχνει» τον Khamenei στον κύκλο των πιθανών ισραηλινών στόχων.

Άλλωστε αυτό συμβαδίζει και με τις διαδοχικές νίκες του Ισραήλ για την αποδυνάμωση της ισχύος του Ιράν και των πληρεξουσίων του αλλά και με την τρέχουσα διεθνή και περιφερειακή υποστήριξη για ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση της ιρανικής απειλής.

Επίσης, η περιορισμένης αντίδρασης απάντηση από το Ιράν και οι ελάχιστες συνέπειες που είχε – σύμφωνα με το δημοσίευμα – μπορεί να ενθαρρύνουν το Ισραήλ να στοχεύσει τους κορυφαίους ηγέτες του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου και του Khamenei.

Το πλήγμα

Μάλιστα, αναφέρεται πως υπάρχουν στρατηγικές εκτιμήσεις που θεωρούν το σενάριο της στόχευσης του Khamenei ως λιγότερο δαπανηρό και πιο επιδραστικό.

Αυτό το σενάριο θα διατάραζε τις εκτιμήσεις των ηγετών του ιρανικού καθεστώτος και θα πυροδοτούσε σύγκρουση εντός του στενού κύκλου εξουσίας.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να πυροδοτήσει λαϊκή αναταραχή μεταξύ εκείνων που έχουν ήδη προετοιμαστεί να αμφισβητήσουν το καθεστώς.

Το σενάριο της δολοφονίας του Khamenei ανησυχεί τις ιρανικές αρχές, καθώς δεν απορρίπτεται πλέον από τον μηχανισμό ασφαλείας.

Άλλωστε οι αμφιβολίες και τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi, όταν το ελικόπτερο του συνετρίβη τον Μάιο, συνέβαλαν επίσης σε αυτήν την ανησυχία.

Αυτό εξηγεί αναφορές που επιβεβαιώνουν τη βιασύνη να μεταφερθεί ο Ανώτατος Ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε ασφαλή τοποθεσία μετά τη λήψη της είδησης για τη δολοφονία του Nasrallah.

Ο καθοριστικός παράγοντας σε όλα τα παραπάνω εξαρτάται από την αξιολόγηση από τους Ισραηλινούς υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της ανάλυσης κόστους-οφέλους, η οποία στοχεύει στη μεγιστοποίηση των στρατηγικών κερδών του Ισραήλ από την ταραγμένη περιφερειακή σκηνή.

Στόχοι πυρηνικές και πυραυλικές εγκαταστάσεις

«Η ιδέα της δολοφονίας του ανώτατου ηγέτη μπορεί να υποχωρήσει ελαφρώς προς όφελος πιο ζωτικών στόχων.

Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τις εγκαταστάσεις πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος του Ιράν.

Αυτό εξαρτάται από την επιχειρησιακή ικανότητα του Ισραήλ να πραγματοποιήσει ένα αποτελεσματικό χτύπημα εναντίον αυτών των εγκαταστάσεων χωρίς τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο χτύπημα.

Εξαρτάται επίσης από την ικανότητα των Φρουρών της Επανάστασης να ανταποκριθούν στην πιθανή ισραηλινή επίθεση.

Σε αυτή την περίπτωση, το σενάριο φαίνεται ανοιχτό σε όλες τις πιθανότητες, συμπεριλαμβανομένου ενός ολοκλκηρωτικού πολέμου.

Ένα αποτυχημένο ή περιορισμένο χτύπημα στις ιρανικές πυρηνικές και πυραυλικές δυνατότητες του Ιράν, θα μπορούσε να αναγκάσει τους Φρουρού της Επανάσασης να χρησιμοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες επιθετικές δυνατότητες εναντίον του Ισραήλ.

Και αυτό μπορεί να το κάνουν χωρίς περιορισμούς ή πολιτικούς υπολογισμούς» επισημαίνει η Jerusalem Post.

Νεκρός ο διάδοχος του Nasrallah

Η Hezbollah επιβεβαίωσε ότι ο Hashem Safieddine, ο οποίος επρόκειτο να διαδεχθεί τον Hassan Nasrallah στην ηγεσία της Hezbollah, έπεσε νεκρός ύστερα από αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη νότια Βηρυτό στις αρχές Οκτωβρίου.

Σε ανακοίνωση του ο IDF ανέφερε πως ο Safieddine καθώς και ο Ali Hussein Hazima, επικεφαλής του κλάδου πληροφοριών της Hezbollah σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς στα προάστιο Dahiyeh της Βηρυτού πριν από τρεις εβδομάδες.

Επαφές Blinken, κανένα σημείο επαφής

Μέσα σε αυτό το πολεμικό σκηνικό, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, έκρινε ότι ο θάνατος του ηγέτη της Hamas, Yahya Sinwar αποτελεί «μεγάλη ευκαιρία» για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ πίεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu να λάβει «επιπρόσθετα μέτρα» ώστε να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους τους αμάχους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε δηλώσεις του ο Blinken είπε ότι ο θάνατος του Sinwar προσφέρει «μεγάλη ευκαιρία για να επιστρέψουν οι όμηροι σπίτια τους» και «να τερματιστεί ο πόλεμος» στη Γάζα, με τον Netanyahu να λέει πως ο θάνατος του Sinwar «θα μπορούσε να έχει θετική επίπτωση» όσον αφορά «την επιστροφή των ομήρων» που συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα, αν και το Ισραήλ δεν έχει καμία διάθεση να μετακινηθεί από τις θέσεις του που είναι η συνέχεια του πολέμου μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι του.

Hamas: Συνεχίζουμε

Παρά τις εκτιμήσεις αυτές, η Hamas έσπευσε να στείλει μήνυμα ότι θα συνεχίσει να πολεμά και ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις και συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναμένεται να μεταβεί σήμερα στη Σαουδική Αραβία, όπου μεταξύ άλλων ελπίζει ότι θα μπορέσει να αποτρέψει στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν, αν και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant είπε στον Blinken ότι «η χώρα του λογαριάζει στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον αφού επιτεθεί στο Ιράν».

Σιωπηρή συμφωνία για τα αντίποινα

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Al - Monitor, Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ έχουν έλθει σε σιωπηρή συμφωνία για τα αντίποινα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Ισραήλ συμφώνησε να μην βάλει στο στόχαστρο τις ενεργειακές και τις πυρηνικές υποδομές του Ιράν με αντάλλαγμα όπλα και ειδικότερα την άρση της αναστολής αποστολής πυρομαχικών προς το Ισραήλ αλλά και τον ταχύτερο εφοδιασμό του.


Ρουκέτες από Hezbollah

Εν τω μεταξύ, η Hezbollah εκτόξευσε νωρίτερα σήμερα το πρωί ρουκέτες κατά του Τελ Αβίβ και σε άλλες περιοχές του κεντρικού και βόρειου Ισραήλ, με αποτέλεσμα να ηχήσουν σε πολλές περιοχές οι σειρήνες της αεράμυνας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο ρουκέτες πυροδοτήθηκαν από την πλευρά του Λιβάνου ενώ αναφέρθηκαν και υλικές ζημιές.
Η Hezbollah ανακοίνωσε ότι χθες εξαπέλυσε drones εναντίον στρατιωτικής βάσης κοντά στη Haifa, στο βόρειο Ισραήλ, και ότι κατέστρεψε επτά ισραηλινά άρματα μάχης στα σύνορα, όπου μαίνονται μάχες.

Συγκεκριμένα, η Hezbollah εξαπέλυσε μια μεγάλη επίθεση με drone/αεροσκάφη που διείσδυσαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο, προκαλώντας κόκκινο συναγερμό σε όλο το βορρά.

Πόλεις που επηρεάστηκαν: Gesher HaZiv, Nahariya, Sa'ar, Ben Ami, Evron, Shavei Zion, Acre, Kiryat Yam, Kiryat Bialik, Haifa, Kfar Masarik, Kiryat Motzkin, Kiryat Ata, Kiryat Haim, Kiryat Shmuel, Kfar Bialik.

Όλες οι σειρήνες ενεργοποιήθηκαν κατά μήκος της βόρειας ακτής του Ισραήλ.


Βομβαρδισμοί από Ισραήλ

Από την πλευρά του το Ισραήλ βομβαρδίζει με ιδιαίτερη σφοδρότητα το νότιο Λίβανο και τη Βηρυτό.

Ο IDF εξέδωσε εντολή καλώντας τους κατοίκους της πόλης Tyre να εκκενώσουν την περιοχή, την οποία και σφυροκοπούν με συνεχείς 
αεροπορικές επιδρομές.

Κατά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1.552 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.
Στα μέσα Οκτωβρίου, ο ΟΗΕ έκανε λόγο για περίπου 700.000 εσωτερικά εκτοπισμένους στον Λίβανο.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου