Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ!

ΤΟ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ «ΚΟΛΠΟ» ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΓΚΛΩΒΙΣΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ




Το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να κάνει κάτι που θα μπορούσε να το εγκλωβίσει σε μεγάλο πόλεμο με τη Ρωσία. Οι κυβερνώντες πιστεύουν ότι είναι μια εξαιρετική ιδέα να εξοπλίσουν την Ουκρανία χρησιμοποιώντας τα χρήματα της Ρωσίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχει στην Ουκρανία δάνειο 2,26 δισεκατομμυρίων λιρών (2,94 δισεκατομμύρια δολάρια) για την πολεμική του προσπάθεια κατά της Ρωσίας με βάση τα μετρητά που παράγονται από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με την καγκελάριο του Οικονομικού Ρέιτσελ Ριβς. 

Εφόσον χρησιμοποίησαν τον όρο «δάνειο» θα απαιτούσε το Ηνωμένο Βασίλειο να το επιστρέψει η Ουκρανία; Τι θα συμβεί εάν η Ρωσία καταρρίψει την Ουκρανία και αυτή η χώρα σβήσει από τον χάρτη;
Το δάνειο θα αποπληρωθεί χρησιμοποιώντας κέρδη από περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει σε δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την έναρξη της σύγκρουσης το 2022, γεγονός που η Μόσχα έχει καταγγείλει ως «κλοπή». 

Σχεδόν 197 δισεκατομμύρια ευρώ (214 δισεκατομμύρια δολάρια) από αυτά τα κεφάλαια ακινητοποιούνται από το βελγικό γραφείο συμψηφισμού Euroclear. Τα περιουσιακά στοιχεία παρήγαγαν 3.4 δισ. ευρώ σε τόκους το πρώτο εξάμηνο του 2024, όπως ανέφερε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα τον Ιούλιο. – RT

Αυτό δεν φαίνεται σαν πολύ ορθή λήψη αποφάσεων για την αποφυγή ενός παγκόσμιου πολέμου. «Αυτή η νέα χρηματοδότηση είναι προς το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας επειδή η πρώτη γραμμή της άμυνάς μας –η υπεράσπιση της δημοκρατίας και των κοινών μας αξιών– βρίσκεται στα ουκρανικά χαρακώματα», δήλωσε ο Ριβς τη Δευτέρα υπερασπιζόμενος τη δράση. 

«Αυτό που δεν κάνουμε είναι να δημεύσουμε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσουμε αυτό το δάνειο», πρόσθεσε ο Ριβς. «Χρησιμοποιούμε τα εξαιρετικά κέρδη από τα περιουσιακά στοιχεία και έτσι είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό εντός των κατάλληλων νομικών πλαισίων».

Η ανακοίνωση έρχεται λίγο πριν από τη συγκέντρωση των υπουργών Οικονομικών της G7, που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα.

Η Ρωσία θεωρεί αυτό ως «κλοπή» των κρατικών της περιουσιακών στοιχείων που υπονομεύει την παγκόσμια εμπιστοσύνη σε ολόκληρο το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αυτό φαίνεται σαν μια πολύ κακή ιδέα, αλλά η Ρωσία δεν έχει ακόμη αντιδράσει στη Δύση για τη συνεχή υπέρβαση των δηλωμένων «κόκκινων γραμμών» της Μόσχας. Αυτές οι γραμμές έχουν θολώσει και στην καλύτερη περίπτωση είναι ασαφείς ροζ. Εάν η πρώην Σοβιετική Ένωση αλλάξει ποτέ γνώμη, ωστόσο, η Δύση θα μπορούσε να βρεθεί σε έναν παγκόσμιο πόλεμο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου