Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Η ΑΡΚΟΥΔΑ ΕΔΕΙΞΕ ΚΑΙ ΕΤΡΙΞΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ...


ΡΩΣΙΑ: ΡΩΣΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΕΡΙΞΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΥΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΟ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ 4 ΒΟΜΒΕΣ ΚΑΤΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΛΕΥΣΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟΥ

ΒΙΝΤΕΟ


Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας Ρωσίας ένας ρώσικο πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά κι έπειτα ένα βομβαρδιστικό εκτόξευσε 4 βόμβες διασποράς πολύ εκρηκτικές κατά πορεία πλεύσης ενός βρετανικού αντιτορπιλικού. Είναι πρωτοφανές θερμό επεισόδιο από το τέλος Ψυχρού Πολέμου μεταξύ Ρωσίας ΝΑΤΟ.

Το ρωσικό πλοίο έριξε προειδοποιητικές βολές σε ένα αντιτορπιλικό του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού μετά την είσοδο του στα ρωσικά χωρικά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας και ένα ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24 έριξε βόμβες ως προειδοποίηση, ανέφερε την Τετάρτη το interfax επικαλούμενo το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το βρετανικό HMS Defender έφυγε από τα ρωσικά ύδατα λίγο μετά το περιστατικό, μετά από διείσδυση έως και 3 χλμ. στα ρώσικα χωρικά ύδατα, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο, προσθέτοντας ότι η αντιπαράθεση πραγματοποιήθηκε κοντά στο Cape Fiolent, στο νότο της πόλης Σεβαστούπολης στην χερσόνησο Κριμαίας που προσαρτήθηκε από Ρωσία το 2014. Από την πλευρά του το Λονδίνο αναφέρει πως το πλοίο του δεν στοχεύθηκε από πυρά..

«Το αντιτορπιλικό είχε προειδοποιηθεί ότι θα χρησιμοποιούσαν πυρά εναντίον του αν διέσχιζε τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεν απάντησε στην προειδοποίηση. Στις 12:06 και στις 12:08 το πλοίο μεθοριακής περιπολίας έριξε προειδοποιητικά πυρά. 

Στις 12:19 αεροσκάφος τύπου Su-24M έριξε προειδοποιητικά τέσσερις βόμβες (OFAB-250) στην πορεία πλεύσης του αντιτορπιλικού Defender », είπε.

Το θερμό επεισόδιο διήρκεσε πάνω από 20 λεπτά το μεσημέρι της Τετάρτης, σύμφωνα με τη Μόσχα. Το περιστατικό επέρχεται λίγες μέρες πριν από τις στρατιωτικές ασκήσεις του Sea Breeze 2021 (28 Ιουνίου – 10 Ιουλίου) που αφορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και την Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα και για τις οποίες η Μόσχα έχει πολύ αρνητική άποψη.
Διαψεύδει το Λονδίνο.

Αλλά αυτή η εκδοχή των γεγονότων απέχει πολύ από το σενάριο του βρετανικού στρατού. «Δεν εκτοξεύθηκαν προειδοποιητικά πυρά κατά του HMS Defender. Το πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού κάνει μια αθώα διέλευση στα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο », ανέφερε στο Twitter το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με δήλωση του Βασιλικού Ναυτικού στις 10 Ιουνίου, το εν λόγω σκάφος, ο HMS Defender, βρίσκεται στην περιοχή για ασκήσεις του ΝΑΤΟ και “αποσπάστηκε προσωρινά από την ομάδα εργασίας για να πραγματοποιήσει τις δικές του σειρές αποστολών στη Μαύρη Θάλασσα”.


Σύμφωνα με το portail Flightradar24 αμερικάνικο στρατιωτικό αεροσκάφος Boeing KC-135 Stratotanker έκανε πολυάριθμους κύκλους στη ζώνη επεισοδίου με αντιτορπιλικό και να συνέχισε και μετά να παρατηρεί την κατάσταση διακριτικά.

Σύμφωνα με την Daily Mail δύο πλοία ακτοφυλακής του στόλου της Μαύρης Θάλασσας συνέχισαν να επιτηρούν τον HMS Defender από 100 μέτρα μακριά, ενώ 20 στρατιωτικά αεροσκάφη το επισκίαζαν από τον ουρανό.

Ήταν η πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο που η Μόσχα αναγνώρισε ότι χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά για να αποτρέψει ένα πολεμικό πλοίο του ΝΑΤΟ, γεγονός που αντικατοπτρίζει τον αυξανόμενο κίνδυνο στρατιωτικών συμβάντων εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε περαιτέρω βοήθεια από το ΝΑΤΟ.

Ο πολεμικός ανταποκριτής Jonathan Beale που βρίσκεται στο βρετανικό σκάφος, δήλωσε ότι το πλήρωμα του HMS Defender ήταν προετοιμασμένο και τα οπλικά του συστήματα φορτώθηκαν καθώς πλησίαζαν στο νότιο άκρο της χερσονήσου.

Είπε στο BBC: «Όλο και πιο εχθρικές προειδοποιήσεις εκδόθηκαν μέσω του ραδιοφώνου – συμπεριλαμβανομένης μιας που είπε« αν δεν αλλάξετε πορεία θα ρίξουμε ». Ακούσαμε κάποιες βολές στο βάθος, αλλά πιστεύεται ότι ήταν πολύ εκτός εμβέλειας. “



Bίντεο από drone δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Το βίντεο δείχνει το αντιτορπιλικό καθώς και ένα μικρό πλοίο που πλησιάζει ένα βρετανικό πλοίο. Το βίντεο συνέλαβε επίσης πολλά μικρά αντικείμενα, αλλά λόγω της ποιότητας του βίντεο, δεν ήταν δυνατό να τα διευκρινίσει.

Νωρίτερα, το Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο από το πιλοτήριο ενός στρατιωτικού αεροσκάφους, το οποίο πετούσε πέρα ​​από το αντιτορπιλικό. 


Δεν είναι γνωστό σε ποιο σημείο λήφθηκε αυτό το βίντεο – πριν ή μετά την προειδοποιητικά πυρά, που ανάγκασαν το πλοίο να αλλάξει πορεία και να φύγει αναφέρει το tvzvezda.

Kαι το πιο σημαντικό το τρέχον περιστατικό επέρχεται μόλις δύο ημέρες αφότου η Βρετανία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να βοηθήσει την Ουκρανία να “σχεδιάσει και να κατασκευάσει πλοία” και να δημιουργήσει δύο νέες ναυτικές βάσεις. Οπότε είχε σαφές κίνητρο η Βρετανία ήθελε να κάνει μια χειρονομία καλής θέλησης προς ουκρανική πλευρά είχε κίνητρο να προβεί στη συγκεκριμένη πρόκληση.

Επίσης μια τέτοια αψιμαχία θα συνεχιστεί, καθώς προφανώς η πλευρά που ενεργεί θέλει να καταλάβει τι δυνατότητες έχει ο αντίπαλος τ’ ανακλαστικά του να δοκιμάσει στις πράξεις τις κόκκινες γραμμές να περάσει μήνυμα αλληλεγγύης στους Ουκρανούς συμμάχους να προλειάνει πιο έντονο μέτωπο αμφισβήτησης στο κριμαϊκό.




 

1 σχόλιο:

  1. Στὸ πέλαγος τῆς ζωῆς βρισκόμαστε, πότε θὰ ἔχουμε φουρτούνα καὶ πότε γαλήνη. Ἡ χάρη τοῦ Θεοῦ δέ μας ἀφήνει. Διαφορετικὰ θὰ εἴχαμε καταποντιστεῖ ἐὰν δὲν μᾶς συγκρατοῦσε.

    Όσιος Αμφιλόχιος Μακρής της Ιεράς Νήσου Πάτμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή