Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΕ ΕΜΑΣ ΡΩΣΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΑΓΙΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ Ι.Μ. ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ


«ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΔΑΜ;»
ΡΩΣΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΔΟΧΕΙΑΡΙΤΗ ΠΟΥ ΦΩΝΑΞΕ: «ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΚΑΘΗΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΔΟΞΟΙ»  

 6 BINTEO 


+ Γέροντας Γρηγόριος Ηγούμενος Μονής Δοχειαρίου Αγ. Όρους: ”Μακριά από την Ευρώπη, μακριά από την Αμερική καθήστε κοντά στους Ρώσους που είναι ομόδοξοι” (ΒΙΝΤΕΟ) Γέροντας….ένας πραγματικός σταρ-ετς στην ταινία ”Που είσαι Αδάμ;”


”Μακριά από την Ευρώπη, μακριά από την Αμερική καθήστε κοντά στους Ρώσους που είναι ομόδοξοι” αυτή η φωνή είναι η κραυγή αγωνίας, η προειδοποίηση του + Γέροντα Γρηγορίου Ηγούμενου της Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους που κοιμήθηκε το 2018. Ήταν μια από τις πιο λαμπρές μορφές του Αθωνίτικου μοναχισμού…

Δυστυχώς οι ιθύνοντες πολιτικοί και εκκλησιαστικοί αθέτησαν την προτροπή του με τα γνωστά οικτρά αποτελέσματα και τη δεινή θέση που έχει περιέλθει σήμερα ο ελληνισμός στα εκκλησιαστικά, στην εξωτερική πολιτική σε θέματα άμυνας κι ασφάλειας σε οικονομικό επίπεδο και κρίση…(στο 3:59 η αναφορά )

Αυτή ήταν η τελευταία αναλαμπή η έσχατη γραμμή άμυνας της Αθωνικής Πολιτείας πριν το Οικουμενικό παραδώσει τα κλειδιά της Ορθοδοξίας στον Πομπέο και στις ΗΠΑ και προκαλέσει Μέγα Σχίσμα με το Πατριαρχείο Μόσχας….





Η ταινία ντοκιμαντέρ ουκρανικής παραγωγής «Πού είσαι, Αδάμ;» (2019) που απέσπασε το Grand Prix στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου «Ποκρόβ» είναι ένα φιλμ αφιερωμένο στην πνευματική δράση του.Γυρίστηκε στη μονή πρωταγωνιστούν οι ίδιοι οι μοναχοί και ο Γέροντας….Έκανε πρεμιέρα στις 6 Ιαν 2020…….Σκηνοθέτης ο Αλέξανδρος Ζαπορόσενκο.

Ο γλυκός του σαρκασμός, η ελαφριά σαλότητα, το τρυφερό του βλέμμα για τη ζωή αλλά και η απολυτότητα του όπως και το αμετακίνητο κι αμετάπειστο των θέσεων του σε θέματα αρχής ….Γέροντας….ένας πραγματικός σταρ-ετς. Γιατί ο αληθινός Γέροντας είναι σταρ-ετς..


Η λογοκρισία σε μια χώρα που είναι στον απόλυτο γύψο είναι τέτοια που στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά γι αυτή την πολύκροτη ταινία που αναδεικνύει το πνευματικό θησαυρό του Αγίου Όρους ….



Σε άλλο βίντεο λέει: αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στους εσχάτους αιώνες και η Δευτέρα Παρουσία θα τα διορθώσει όλα….

-Ποιός έφερε πιο πολύ πόνο εκείνα τα παλιά χρόνια ( εννοεί Σταυροφορίες και συνέπειες) οι μουσουλμάνοι ή οι καθολικοί;

Γέροντας: ”oι καθολικοί έφταιγαν για όλα και οι Ιουδαίοι…δεν υπάρχει νεομάρτυρας εδώ στην ανατολική Ευρώπη που να μην έχει μέσα ανακατευθεί Εβραίος…

Να ξεχάσουμε τις εθνικότητες και να ενωθούμε σαν Ορθόδοξοι χριστιανοί κάτω από τη σημαία του Χριστού και να πολεμήσουμε όλα αυτά τα βάσανα που μας βρίσκουν...

Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στους εσχάτους αιώνες και η Δευτέρα Παρουσία θα τα διορθώσει όλα….”Απευθυνόμενος σε Μολδαβό του λέει ποτέ να μην πάτε σε αυτή την Ευρωπαική Ένωση γιατί μετά από λίγο δεν θα ορίζετε ούτε το σπίτι που μένετε. 

Οι Γερμανοί ήρθαν μια πρώτη φορά να μας κατακτήσουν με τα όπλα δεν τα κατάφεραν και τώρα με τα λεφτά τα κατάφεραν…”

To ίδιο αυστηρός είναι και με τους ομοεθνείς του: ευχαριστώ τους Αγίους που περιφρονούν τη χώρα μου λέει…(σε άλλο βίντεο)

Η πνευματική του παρακαταθήκη για μια αναγέννηση του Ορθόδοξου μοναχισμού όπως ανακοινώνεται από το στάρετς Γρηγόριο σε άλλες του συνεντεύξεις:

πρότυπο μου είναι ο Αιγυπτιακός μοναχισμός….είμαι απόλυτος τον μοναχό τον θέλω μοναχό, τον μοναχό τον θέλω χωρίς ρολόι, το μοναχό τον θέλω χωρίς κινητό, χωρίς ίντερνετ.(έχει δίκιο και μετά γιατί σήμερα κάποιοι πετάνε τα ράσα)

Η ζωή του μοναχού είναι εργασία και προσευχή. Η εργασία για να ταπεινώνει τη σάρκα…Ο μοναχισμός πρέπει να είναι μεροδούλι μεροφάι ( σσ.κι όχι από τα κονδύλια της ΕΕ) κι όχι να πατάς τα πλήκτρα στο κομπιούτερ και να κάνεις προγράμματα και προυπολογισμούς….

Η εκκλησία πρέπει να προσέξει την εκκοσμίκευση..40 χρόνια είμαι ηγούμενος πολλές οι θλίψεις ζούμε σ’ εποχή της ανυπακοής….( σσ.ευγενικά το είπε σε εποχή γενικευμένης Αποστασίας είμαστε) Ο μοναχός είναι ο λυράρης του Θεού είναι ο ψάλτης του Θεού όλη τη μέρα να παίζει τη λύρα του μπροστά στο Θεό διασκεδάζει τη θλίψη του Θεού για τον κόσμο. 

Όπου κι αν πάει ο Θεός μέσα στον κόσμο τι βλέπει; αίματα , πολέμους, αδικίες….οι μονές είναι για να διασκεδάζει τη θλίψη του ο Θεός……Είναι δύσκολο λέει όλοι έρχονται εδώ και κουβαλούν όλον τον κόσμο. Είναι δύσκολο δεν είναι εύκολο ν΄αποβάλεις τον κόσμο….













Σε σειρά από βίντεο αποτυπώνονται οι συναντήσεις του με τον Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο της κανονικής Εκκλησίας υπό τη δικαιοδοσία του Μόσχας ..Σε μια από αυτές του λέει παρηγορητικά αλλά και ως αλήθεια:η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι σε διωγμό όπου και να βρίσκεται και είναι φοβερός ο διωγμός και χρειάζεται από εμάς ταπείνωση και προσευχή. 

Σε άλλο βίντεο λέει: τον ξέρω πολλά χρόνια τον Ονούφριο, μακάρι η Ελλάδα να είχε έναν Αρχιεπίσκοπο σαν τον Ονούφριο ……

Γέροντας Γρηγόριος Ηγούμενος της Μονής Δοχειαρίου ο Νέος Ιεραπόστολος των Σλάβων όταν το Οικουμενικό και ο Ιερώνυμος τους δίωκαν υποταγμένοι στις διαταγές του Πομπέο και των ΗΠΑ….

Δίωκαν το λαό του Ντόνετσκ που έδωσε 10.000 νεομάρτυρες έναντι Βατικανού ΝΑΤΟ ΗΠΑ ΕΕ ...






Τι θα λεγε σήμερα ο Γέροντας για το φρικτό 2020 της Αποστασίας και τον μασκοφορεμένο Ιερώνυμο και Βαρθολομαίο που οι εκκλησιές θυμίζουν αμερικάνικη υγιεινίστικη αίρεση; Θα έλεγε ίσως ότι αυτές είναι σκηνές συντέλειας……

Απαγόρευσαν με τη συναίνεση τους Πάσχα, Ανάσταση, Επιτάφιο,Χαιρετισμούς, Ευαγγελισμό, πλαστικοποιήσαν τη θεία κοινωνία, σφράγισαν τους ναούς για ένα τρίμηνο …μ΄ένα καλό πρόσχημα…..

”ποτέ μας δεν αλλάζουμε και δεν ασπροφορούμε” αυτός είναι ο αυθεντικός μοναχισμός αυτή είναι η λευτεριά της Ορθοδοξίας ένα διαρκές αντάρτικο ένας διαρκής ανορθόδοξος πόλεμος κατά του Σκλαβωτή του ανθρώπινου Γένους…

Στο ίδιο πρώτο βίντεο αναφωνεί: δεν είναι πρόσφυγες είναι πολιτικά κόλπα των μεγάλων της γης να μαγαρίσουν την Ορθόδοξη Ελλάδα….



Αλλού λέει: ..πήγα στο πανεπιστήμιο στο ακαδημαϊκό πανεπιστήμιο να μάθω θεολογία γιατί πίστευα ότι η θεολογία είναι η γνώση του Θεού και η θεολογία δεν είναι επιστήμη, λίγοι δάσκαλοι με βοήθησαν γιατί οι πολλοί έλεγαν μια καταραμένη λέξη εμείς δεν κάνουμε θρησκεία κάνουμε επιστήμη, αλλά ο Χριστός ήρθε στον κόσμο όχι για να θεολογούμε εμείς αλλά για να πιστεύουμε…. αλλά όλα αυτά τα χρόνια συνάντησα πολλούς πειρασμούς από τους εν Χριστώ αδερφούς, καλοί, ωραίοι αλλά εγώ συνάντησα πολλές δυσκολίες μαζί τους.και οι δυσκολίες μου σε αυτούς τους τόπους, δεν ήταν από τους λαικούς ήτανε από τους κληρικούς τους ρασοφόρους..(ένας αντικληρικαλιστής 40χρόνια Ηγούμενος Αγιορείτης) μάλλον με διώξανε από τον τόπο της μετανοίας μου και βρέθηκα σε τόπους άγνωστους για μένα... κουβάλησα πέτρες έσκαψα χωράφια άνοιξα χωράφια που ήταν δάση ολόκληρα 34χρόνια καμιά δύση ηλίου δεν με βρήκε το κελί μου …

Πάντα 10 η ώρα τη νύχτα κινούσα από τα χωράφια. Αν δεν είχε νυχτώσει να μην βλέπω τίποτα μπροστά μου δεν έφευγα από τα χωράφια…(σσ. ο Εργάτης στ΄αμπέλι του Θεού-ο ηγούμενος με την προλεταριακή συνείδηση) αλλού λέει η αργία είναι το χειρότερο πράγμα….Ποτέ δεν περιφρόνησα κανένα είτε λαικό τον πιο περιφρονημένο ή κληρικό δεν έκανα ποτέ ούτε τον εφημέριο ούτε τον ιεροκήρυκα ούτε τον καθηγητή,παρά μόνο καλόγερος…

Σ’ άλλο βίντεο λέει: ‘‘Πάσχα ζει όποιος συγχωρεί τον αδερφό του όποιος αγαπά τον αδερφό του”

OI ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΕΣ ΣΤΕΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ αυτή την ανεξάντλητη αγιορείτικη δεξαμενή σκέψης …..

Το κύκνειο άσμα του: ”η γιαγιά είναι πιο καλή από τον Πατριάρχη .. πιο καλά είναι να συναντάς μια γιαγιά στο χωριό που πιστεύει από έναν καθηγητή Πανεπιστημίου κι από έναν πατριάρχη που φιλάει την παντόφλα του Πάπα (σσ. αχ δεν πρόλαβες να δεις πως ποδοφίλησε και την αιματοβαμένη μπότα κατοχής του Πομπέο που πήρε τα κλειδιά της Ορθοδοξίας ως ψευδο-Πέτρος ). 

Στη γιαγιά μετάνοια από τη γιαγιά να παίρνετε ευχή…..Είναι φοβερό πράγμα σ΄εκείνον τον φοβερό τον αντίχριστο ζυγό της τουρκοκρατίας να κρατηθούμε χριστιανοί Ορθόδοξοι και τώρα να τ΄απεμπολήσουμε όλα….

Κι ευχαριστώ τους Αγίους που περιφρονούν τη χώρα μου (σσ. η Εσχάτη Προδοσία είναι μικρό έγκλημα μπροστά σε αυτά που διαπράχθηκαν εδώ κατά του λαού και του Τριαδικού Θεού) θέλω να ρθω στη Μολδαβία θα χαρώ να περπατήσω σε αυτά τα αγιασμένα χώματα,…εμείς είμαστε παραδοσιακοί λαοί εμείς είμαστε κοντά στην Ανατολή, δεν είμαστε στην Ευρώπη κοντά, μακριά η Ευρώπη ξορκισμένη να είναι ”….

Στο Δοχειάρι η Παναγιά η Γοργουπήκοος διοχέτευσε αυτόν τον σταρ-ετς σμιλευμένου επί πνευματικού άκμονος…









1 σχόλιο:

  1. Τον μακαριστό Γέροντα Γρηγόριο τον γνώρισα προσωπικά, μέσα από τα προσκυνηματικά μου ταξίδια στο Άγιο Όρος και στο μετόχι στο Σοχό. Πρόκειται για μια εξαιρετική μορφή του Αγίου Όρους!
    Μακριά από την Ευρώπη και την Αμερική, λοιπόν! Μια κουβέντα που λέχθηκε από πολλούς, κυρίως πολιτικούς. Από ότι γνωρίζω μόνο η Μονή Εσφιγμένου δεν έκανε χρήση των κοινοτικών χρημάτων για ανοικοδόμηση της Μονής. Είναι έτσι; Όλες οι υπόλοιπες Μονές έκαναν χρήση των Ευρωαργυρίων για την κάλυψη των αναγκών. Οι "φίλοι" μας οι Ρώσοι ας αρκεστούν στο ότι εκχριστιανίστηκαν από μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή