Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

ΟΤΑΝ "ΑΚΟΥΜΕ" ΤΗΝ ΒΛΑΣΦΗΜΗ ΠΑΡΑΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΔΑΙΜΟΝΩΝ

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ…


Γράφει ο Ζ. Α.

Υπάρχει ένα σύγγραμα της Ορθόδοξης πίστης, το οποίο γράφτηκε κατά τον 5ο – 6ο αιώνα και θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της Εκκλησιαστικής Γραμματείας.

Αναφερόμαστε στην «Κλίμακα» του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου, ένα από τα έργα που θεωρούνται απαραίτητα ως οδηγός, στην πνευματική ζωή του καθενός Ορθόδοξου Χριστιανού.

Ο Άγιος Ιωάννης συνέγραψε τριάντα λόγους περί αρετής, όπου ο καθένας λόγος περιλαμβάνει και μια αρετή, ξεκινώντας από τις πιο πρακτικές και ανεβαίνοντας σαν σκαλοπάτια, κατέληξε στις θεωρητικά υψηλές. 

Στην πνευματική ζωή έχουμε βαθμίδες χαμηλές και υψηλές, καταστάσεις κατώτερες και ανώτερες. Γι’ αυτό και το σύγγραμμα ονομάζεται Κλίμακα των αρετών.

Mια σύντομη περιγραφή περί της Κλίμακος αλλά και τους λόγους που είναι αυτή απαραίτητη και ψυχωφελής, μας δίνει ο θεολόγος κ. Μ.Χούλης:

“Όταν ο άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης ήταν ηγούμενος στη Μονή του Σινά έλαβε επιστολή από τον Ιωάννη, ηγούμενο του εν Ραϊθώ μοναστηρίου, στην οποία ζητούσε να του αποστείλει πνευματικές συμβουλές και ασκητικές νουθεσίες. 

Το σύγγραμμα που ο Σιναΐτης απέστειλε, το καταστάλαγμα της εμπειρίας του, οι «Πνευματικές Πλάκες» όπως ονομάστηκαν, αλλά και το απόσταγμα της Ορθόδοξης ασκητικής διδασκαλίας, ονομάστηκε «Κλίμαξ Θείας Ανόδου» και είναι ο θείος οδοδείκτης των μοναχών, καθώς και της πορείας των χριστιανών προς τον όντως Όντα. 

Το βιβλίο περιέχει τριάντα κεφάλαια - "Λόγους", οι οποίοι κατευθύνουν και περιγράφουν την πορεία από τα ‘κάτω’ προς τα ‘άνω’, από τα ‘χοϊκά’ προς τα επουράνια. 

Όλα δε είναι διαβαθμισμένα ως σε σκάλα ανόδου (εξ ου και η ονομασία του βιβλίου ‘Κλίμαξ’), που οδηγεί στην αγιότητα και τη θέωση τους πιστούς. 

Η εποχή μας -που χαρακτηρίζεται περίοδος ιδιαίτερης σύγχυσης και διασκορπισμού των ενεργειών του «νου» (της ανώτερης ψυχικής λειτουργίας και σύνδεσης με το Θεό) σε κοσμικές και υλιστικές ενασχολήσεις, που πόρρω απέχουν από την εν Χριστώ αποκαλυμμένη αγιοπνευματική αλήθεια- έχει ανάγκη όσο ποτέ την διδασκαλία του αγίου Ιωάννη του Σιναΐτη, ως οδοδείκτη, για να μας υποδεικνύει ότι ο σκοπός και το νόημα της χριστιανικής ζωής δεν είναι άλλο από την απόκτηση του Αγίου Πνεύματος από την παρούσα ήδη ζωή, γεγονός που χαρακτηρίζει τη ζωή των αγίων όλων των αιώνων και αντιδιαστέλει την αλήθεια της Εκκλησίας από κάθε ιδεολογία, φιλοσοφία και θρησκεία”. 

Το τελευταίο “σκαλοπάτι” της Κλίμακος προς τα άνω, ο τριακοστός λόγος του Αγίου, είναι ο «περί Αγάπης, Ελπίδος και Πίστεως».

Στην δεύτερη παράγραφο αυτού του λόγου, διαβάζουμε:

«Αυτός που θέλει να ομιλή για την αγάπη, είναι σαν να επιχειρή να ομιλή για τον ίδιο τον Θεόν. 

Η ανάπτυξις όμως ομιλίας περί Θεού είναι πράγμα επισφαλές και επικίνδυνο σε όσους δεν προσέχουν. 

Για την αγάπη γνωρίζουν να ομιλούν οι Άγγελοι, αλλά και αυτοί ανάλογα με τον βαθμό της θείας ελλάμψεώς τους. 

Αγάπη είναι ο Θεός, και όποιος προσπαθεί να δώση ορισμό του Θεού ομοιάζει με τυφλό που μετρά στην άβυσσο τους κόκκους της άμμου».

Mια ερμηνεία για το τι εννοεί εδώ ο Άγιος, μας δίνει ο Καθηγητής του Κανονικού Δικαίου και Ποιμαντικής και Πρόεδρος επί 25 έτη της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, κ. Κωνσταντίνος Μουρατίδης:

«Εάν δηλαδή ο άνθρωπος δεν καταστή ηγιασμένο δοχείο της Χάριτος, δεν μπορεί να γίνη θεολόγος. 

Πάσα προσπάθεια του ανθρώπου όπως γίνη μέτοχος της θεολογίας αυτοδυνάμως, έν τη αυταρκεία της εκπεσούσης αυτού φύσεως και των διεσπασμένων και φύσει άλλωστε περιωρισμένων αυτού δυνατοτήτων είναι ανέφικτος… 

[Και αντί θεολογίας έχομεν τότε] τον περί Θεού θνητόν ανθρώπινον λόγον, εντός του οποίου κυοφορείται εν πολλοίς το σκάνδαλον μιας αμαρτανούσης θεολογίας, η οποία αντί της ζωής είναι φορεύς του θανάτου».

Πριν όμως φτάσουμε στο τελευταίο “σκαλοπάτι” της Κλίμακος, ο Άγιος μας έχει περάσει και από το 26ο “σκαλοπάτι”, το «Περί διακρίσεως».

Μεταξύ των όσων ψυχωφελέστατων γράφει ο Άγιος στο περί διακρίσεως, μας αποκαλύπτει και μια μεγάλη “παγίδα” των δαιμόνων, στην οποία πρέπει πολύ να προσέξουμε:

«Υπάρχουν μερικοί ακάθαρτοι δαίμονες, που μόλις αρχίσει κάποιος την μελέτη τής Αγίας Γραφής, του αποκαλύπτουν την ερμηνεία της. 

Τούτο ιδιαίτερα αγαπούν να το κάνουν σε καρδιές κενοδόξων ανθρώπων και μάλιστα μορφωμένων ανθρώπων με την κατά κόσμον παιδεία. 

Και αποσκοπούν να τους ρίξουν σε αιρέσεις και βλάσφημες ιδέες απατώντας τους σιγά-σιγά. 

Θα αντιληφθούμε καλώς τη δαιμονική αυτή θεολογία ή καλύτερα βαττολογία (φλυαρία) από την ταραχή και ακατάστατη και άτακτη ευχαρίστηση που δημιουργείται στην ψυχή την ώρα της εξηγήσεως». 

(Αγίου Ιωάννου Σιναΐτου, Κλίμαξ, ένθα ανωτέρω, Λόγος ΚΣΤ’, περί διακρίσεως – Β’, σελ. 316). «ΚΛΙΜΑΞ ΘΕΙΑΣ ΑΝΟΔΟΥ».

Aυτά ας τα λάβουμε σοβαρά υπόψιν και ας προσέξουμε, όσοι επικαλούμαστε την αγάπη κατά το δοκούν και όσοι θεωρούμε εαυτούς, ικανούς και αξίους να ερμηνεύουμε από μόνοι μας τις Άγιες Γραφές.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης βοήθεια και φώτιση σε όλους μας.


Ζ. Α.




15 σχόλια:

  1. Εξαίρετο άρθρο από άτομο, που δείχνει ότι έχει ορθόδοξη παιδεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή για να καταλάβω καλά επειδή μετέφερε τα λόγια του Αγίου από την Κλίμακα αυτό σημαίνει ότι ο/η Α Ζ ΕΙΝΑΙ άτομο, που δείχνει ότι έχει ορθόδοξη παιδεία! ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
      Αν μεταφέρω και εγώ ένα κείμενο από την Κλίμακα π.χ. ‘’Περί μνησικακίας’’ θα με θεωρείς και εμένα άτομο που έχω ορθόδοξη παιδεία; Γιατί δεν μου το έλεγες αυτό από πριν ;

      Αν μεταφέρω και εγώ το κείμενο από την Κλίμακα περί Μνησικακίας ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ κατάλαβες τώρα φίλε μου, έχω υποβιβαστεί από αρθρογράφος σε απλό σχολιαστή, όμως να γνωρίζεις ένα πράγμα δεν μπορεί κανείς με Μεσαιωνικές μεθόδους να με σταματήσει να λέω την αλήθεια και να επιμένω στη ΕΛΕΥΘΕΡΕΙΑ του Λόγου και της έκφρασης ΔΙΟΤΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΣΚΕΠΑΣΕΙ

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστά σου αναφέρουν ότι κάνεις κριτική. Γιατί δεν κοιτάς τη καμπούρα σου, όπως μας παρότρυνες;

      Διαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε/φίλη Α Ζ θα ήταν πολύ σωστό το κείμενο σου με τα λόγια του Αγίου αν πίσω από την δημοσίευση του δεν υπήρχαν άλλα κίνητρα. Είναι φανερό ότι μου στέλλεις μήνυμα και σε ευχαριστώ, δεν μου λες όμως, ΕΣΥ ακολουθεις την κλίμακα του Αγίου;;; ‘’Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω’’
    ΕΙΣΑΙ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ/Η ΣΤΑ : Περί μνησικακίας - Περί καταλαλιάς - Περί δειλίας - Περί κενοδοξίας - Περί υπερηφανείας - Περί πραότητος και απλότητος - Περί ταπεινοφροσύνης - Περί διακρίσεως λογισμών, ORTHODOXIANEWS
    H αγάπη προέρχεται και πηγάζει από τον Θεό, διότι «ὁ Θεός ἀγάπη ἐστίν» (Α΄ Ιω. δ΄, 7)
    Η αγάπη βοηθάει τα μέγιστα, αγαπητά μου παιδιά. Είναι η κορωνίδα των αρετών. Η αγάπη και η αδελφοσύνη οδηγούν στον πλούτο των αρετών. Να έχετε λοιπόν αγάπη ο ένας στον άλλο. Από την αγάπη πηγάζει το έλεος. «Η αγάπη μακροθυμεί, δεν υπερηφανεύεται, δεν αλαζονεύεται, δεν οργίζεται, δεν σκέπτεται το πονηρό, δεν χαίρεται στην αδικία του άλλου. Η αγάπη υπομένει, ελεεί, δεν ζητά τα δικά της, η αγάπη δεν πέφτει ποτέ» (Α’ Κορ. 13:4-8).
    Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας λέει το εξής: Αν επικρατούσε παντού η αγάπη, πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας! Αν όλοι έδιναν αγάπη και εισέπρατταν αγάπη, κανένας δεν θα αδικούσε σε τίποτε και οι φόνοι, φιλονικίες, πόλεμοι, επαναστάσεις, κλοπές, πλεονεξίες και όλα τα κακά θα εξαφανίζονταν. Ακόμα και το όνομα ''κακία'' θα ήταν άγνωστο.
    Καλέ μου άνθρωπε όποιος και αν είσαι και σε οτιδήποτε αποσκοπείς, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΧΘΕΣ……’’ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΣΟΙ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΡΑΠΟΝΑ, αν σταματήσετε να μου κάνετε επιθέσεις και να ασχολείστε μαζί μου δεν υπάρχει λόγος να γράφω και να ασχολούμαι μαζί με εσάς, ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ ΑΥΤΟ με αυτά που γράφετε και μετά κάνετε και παράπονα…. ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΑ, ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΡΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΜΑΣ….. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΚΡΙΝΕΙ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΒΑΘΥ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ…….
    ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΑΥΤΑ……ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΑΣ’’
    Ξερεις τι μου απαντησαν ; ότι ειμαι ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ, γι’αυτους εχεις κατι από την κλιμακα να τους γραψεις ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποιος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους Αγίους Πατέρες είναι διεστραμμένος αιρετικός. Δεν έχει βρεθεί Θεοφόρος Πατέρας να υποστηρίξει ότι :
      1 - Η ΠΔ δεν είναι Θεόπνευστη.
      2 - Ο Χριστός ήρθε σαν Έλληνας.
      3 - Η Παναγία ήταν Ελληνίδα.
      4 - Ο Χριστός δεν έκανε περιτομή
      και πόσα άλλα που μόνο εσύ τα ισχυρίζεσαι. Ποιός είσαι, η Αποκάλυψη; Οπότε συμπερασματικά βγαίνει ότι είσαι κάργα σαλεμένος.

      Διαγραφή
    2. Αδελφέ Γεωκων, από τη μία μου λες ότι απλά μεταφέρω λόγους Αγίων και ύστερα με ρωτάς για το αν είμαι αναμάρτητος και αν ακολουθώ την Κλίμακα του Αγίου.

      Μόνος σου την έχεις δώσει την απάντηση αδελφέ αλλά θα την κάνω κι εγώ ακόμα πιο ξεκάθαρη.

      Ακριβώς επειδή ΔΕΝ είμαι ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ και σε καμία περίπτωση ΔΕΝ έχω ανέβει ούτε ένα σκαλοπάτι με τον τρόπο που λέει ο Άγιος (βλέπεις, επιβεβαιώνω τα δικά σου γραφόμενα μέχρι στιγμής)...

      Ακριβώς γι'αυτούς τους λόγους ΔΕΝ κάνω το "δάσκαλο" και μεταφέρω αυτούσιους τους λόγους του Αγίου.

      Τον Άγιο προβάλλω ως "δάσκαλο" όχι τον εαυτό μου που απλώς τα μεταφέρω.

      Δεν αναπτύσσω για τέτοια υψηλά πνευματικά θέματα προσωπικές γνώμες και απόψεις, ακριβώς γιατί είμαι αμαρτωλός, εμπαθής και αδύναμος.

      Λυπάμαι που ερμηνεύεις τα άρθρα μου ως προσωπικές επιθέσεις εναντίον σου, να με συγχωρείς αλλά είχα "υψηλότερους" στόχους κατά νου και θα σου εξηγήσω αμέσως τι εννοώ.

      Στο προηγούμενο άρθρο μου περί αγαπολογίας, χρησιμοποίησα ως παραδείγματα τον Πάπα και τον Βαρθολομαίο και μετά "φωτογράφισα' τον Ελπιδοφόρο και τους συν αυτώ, για την βάφτιση-παρωδία στη Γλυφάδα.

      Θα μου επιτρέψεις όμως να σου πω, ότι μόνος σου λειτούργησε στα σχόλια σαν να είχες τη μύγα και μυγιάστηκες.

      Διαγραφή
    3. Και για να σου δείξω ότι δεν έχω καμία εμπάθεια προς το πρόσωπό σου, θα σου μαρτυρήσω ότι σε άλλο άρθρο σου, σε άλλη ιστοσελίδα, περί αυτοκαθαιρεμένων κεφαλών της διοικούσας εκκλησίας, συμφωνώ 100% και προσυπογράφω.

      Όμως αδελφέ....

      Και το καλύτερο φαγητό αν σου φέρουν να φας, αν μέσα σε αυτό υπάρχει μια μύγα...

      Το κάνεις στην άκρη....

      Διαγραφή
  3. Ρωμανέ γράφεις ‘’ ΟΤΑΝ "ΑΚΟΥΜΕ" ΤΗΝ ΒΛΑΣΦΗΜΗ ΠΑΡΑΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΔΑΙΜΟΝΩΝ’’ χωρίς όμως να γράφεις ποια είναι η βλάσφημη παραθεολογια και ποιοι δαίμονες το κάνουν αυτό δεν προστατεύεις τους πιστούς, αν γνωρίζεις μην φοβάσαι να το πεις……. Θα μας προστατεύεις όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ μπορείς να βρίζεις αλλά όταν σου πουν κάτι κάνεις σαν παρεξηγημένη παρθένα αρσακειάδα, που της βάλανε χέρι. Ανδρίζου βρε,ανδρίζου!

      Διαγραφή
    2. Αυτόθι από το ανωτέρω κείμενο:
      "Μεταξύ των όσων ψυχωφελέστατων γράφει ο Άγιος στο περί διακρίσεως, μας αποκαλύπτει και μια μεγάλη “παγίδα” των δαιμόνων, στην οποία πρέπει πολύ να προσέξουμε:
      «Υπάρχουν μερικοί ακάθαρτοι δαίμονες, που μόλις αρχίσει κάποιος την μελέτη τής Αγίας Γραφής, του αποκαλύπτουν την ερμηνεία της.
      Τούτο ιδιαίτερα αγαπούν να το κάνουν σε καρδιές κενοδόξων ανθρώπων και μάλιστα μορφωμένων ανθρώπων με την κατά κόσμον παιδεία.
      Και αποσκοπούν να τους ρίξουν σε αιρέσεις και βλάσφημες ιδέες απατώντας τους σιγά-σιγά.
      Θα αντιληφθούμε καλώς τη δαιμονική αυτή θεολογία ή καλύτερα βαττολογία (φλυαρία) από την ταραχή και ακατάστατη και άτακτη ευχαρίστηση που δημιουργείται στην ψυχή την ώρα της εξηγήσεως».
      (Αγίου Ιωάννου Σιναΐτου, Κλίμαξ, ένθα ανωτέρω, Λόγος ΚΣΤ’, περί διακρίσεως – Β’, σελ. 316). «ΚΛΙΜΑΞ ΘΕΙΑΣ ΑΝΟΔΟΥ»."

      Διαγραφή
    3. Ρωμανέ ευτυχώς που το έχεις διευκρινίσει διότι ανησύχησα προς στιγμή, έγραψες ''Τούτο ιδιαίτερα αγαπούν να το κάνουν σε καρδιές κενοδόξων ανθρώπων και μάλιστα μορφωμένων ανθρώπων με την κατά κόσμων παιδεία.'' ευτυχώς που δεν είμαι ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ, άρα ας ανησυχούν οι μορφωμένοι

      Διαγραφή
    4. ΑΠΟΧΩΡΩ…..
      Φίλοι μου έφτασε η ώρα να αποχωρήσω τελειωτικά από το ΟΙΜΟΣ το οποίο το αγάπησα πολύ, πριν φύγω όμως σας αναφέρω ότι σας συγχωρώ όλους όσους με πολεμούσαν και με έβριζαν και ελπίζω να με συγχωρέσετε και εσείς αν είχα παρεκτραπεί, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που όλοι ξεπεράσαμε τις κόκκινες γραμμές. Η απόφαση μου είναι αμετάκλητη, πρέπει όλοι τώρα να ηρεμήσουμε και να οργανωθούμε για τα άσχημα Γεγονότα που μας προειδοποιούσαν Οι Γέροντες…..
      Εύχομαι σε όλους σας και στους δικούς σας ανθρώπους να έχετε πάνω από όλα υγεία………
      Με σεβασμό, ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.
      Γεώργιος ( GEWKWN)

      Διαγραφή
    5. ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟΣ ΝΑ'ΣΑΙ

      Διαγραφή
    6. ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΓΕΩΚΩΝ .
      ΜΟΝΟ ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ , ΤΟ ΤΡΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ ΟΥΚ ΑΝΔΡΟΣ ΣΟΦΟΥ.
      ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΣΥΛΛΛΟΓΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΕΔΩ.

      Διαγραφή
  4. Δεν συγχωρείς κάτι για το οποίο δεν υπήρξε μετάνοια. Όσο για το πρόσωπο γεώκων και τις αψιμαχίες συγχωρεμένοι να είμαστε όλοι για τις απρεπειες, αν ταύτισες εντελώς το πρόσωπό σου με τα αιρετικά πιστεύω σου τότε συγχώρεση δεν υπάρχει, ο αιρετικός(ο αμετανόητος και εμμένων στην αίρεση του) είναι μόνο για ανάθεμα καθώς παρασύρει ανθρώπους σε απώλεια, βλάσφημα την αλήθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή