Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΩΡΤΩΜΕΝΟΙ ΝΟΕΡΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΩΦΕΛΗΜΑΤΑ

ΟΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΟΜΙΛΙΑΙ... (ΜΕΡΟΣ 1ο)
2 ΒΙΝΤΕΟ 


Γράφει ο Ρωμανός

Εάν είχα προγραμματίσει με λεπτομέρειες τις επισκέψεις μου κατά τις τρείς ημέρες που παρέμεινα στο Άγιον Όρος, θα ήταν αδύνατον να τις πραγματοποιήσω με την ακρίβεια που τελικά έγιναν! 

Και αυτό συνέβη διότι είναι γνωστό σε όσους επισκέπτονται το Άγιον Όρος με προσοχή και όσον δύνανται προσευχή, ως προσκυνητές και όχι ως τουρίστες, ότι το πρόγραμμα της επίσκεψης στο περιβόλι Της, το καταρτίζει η Ίδια η Υπεραγία Θεοτόκος!


Ο καιρός ήταν θαυμάσιος όταν πάτησα ξανά, μετά από 16 ολόκληρα χρόνια, τα άγια χώματα της Αθωνικής Πολιτείας και αμέσως εκκίνησα για την Πρωτεύουσα της, τις Καρυές. Εκεί με πολλή κατάνυξη αλλά και συγκίνηση προσκυνήσαμε την Μεγάλη Θαυματουργό Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστί». 

Με λάδι από την κανδήλα και την ευχή του πορτάρη του Πρωτάτου κινήσαμε για τον τελικό προορισμό μας που δεν θα αποκαλύψουμε καθώς οι πατέρες που μιλήσαμε μαζί τους δεν θέλουν να φανερώσουμε την ταυτότητά τους και θα τους αναφέρουμε με το αρχικό του μοναχικού ονόματός τους.




Φτάνοντας με υποδέχτηκε ο πατήρ Νι., γνώριμος από τις παλαιότερες εξορμήσεις μου στο Όρος και στο συγκεκριμένο μοναχικό "στρατόπεδο"! Με οδήγησε  στο αρχονταρίκι και μου είπε να περιμένω... 

Μετά από λίγη ώρα μπήκε φωνάζοντάς το όνομά μου, ο πατήρ Νε. με τον οποίον μας συνδέει ιδιαίτερη αγάπη  γιατί έχουμε μεγαλώσει μαζί από μικρά παιδιά (είναι νεώτερός μου κατά 2 χρόνια). Μιλήσαμε αρκετή ώρα, θυμηθήκαμε τα παλιά, είπαμε τα νεώτερα, χαρήκαμε ο ένας τον άλλο. Ο πατήρ Νε. έχει μια πολύχρονη βαθιά πνευματική ζωή στο Άγιον Όρος αλλά η ταπείνωσή του κρύβει όλες τις αρετές που από μικρός έχει καλλιεργήσει...

Ύστερα τους νέους επισκέπτες μας περίμενε η τράπεζα, μόνο για λαϊκούς καθώς οι μοναχοί είχαν από ώρα αποχωρήσει και μετά οδεύσαμε στον ξενώνα. 





Το απόγευμα ήρθαμε σε επαφή με τις πρώτες ακολουθίες, Εσπερινός και Απόδειπνο...Ουρανός! 

Μετά την τράπεζα είχα την πρώτη μου συνομιλία με τον γέροντα Α. Είχαμε 16 χρόνια να ειδωθούμε και η συγκίνησή μου ήταν μεγάλη. Ο γέροντας από τότε ήταν σε πολύ ψηλά μέτρα αλλά τώρα είχε τελείως λευκανθεί και η μορφή του ήταν σαν ζωντανή βυζαντινή αγιογραφία!

 Με ρώτησε για την ζωή μου, όλα αυτά τα χρόνια...δώσαμε υπόσχεση να τα πούμε ξανά με ησυχία και εκείνος πήγε να εξομολογήσει μοναχούς της αδελφότητας. 

Το βράδυ μαζευτήκαμε στο σαλονάκι του ξενώνα και ο πατήρ Νε. αρχικά και στην συνέχεια ο πατήρ Νι. μας μίλησαν για τους σύγχρονους αγίους Παΐσιο και Πορφύριο καθώς και για τις σύγχρονες απάτες του βίου μας στον κόσμο με τις οποίες ο πονηρός "ληστεύει" τους ανθρώπους...

Μετά από σύντομο ύπνο, ξυπνήσαμε και στις 3,00 π.μ. προσήλθαμε στην πρώτη Θεία Λειτουργία. Η Κατάνυξη και οι ουράνιες ψαλμωδίες των πατέρων μας συνεπήραν και οι ώρες πέρασαν χωρίς να τις αντιληφθούμε! 

Μετά την μεσημεριανή τράπεζα (12.15΄μ.μ.) ο πατήρ Νε. πήρε ευλογία από τον γέροντα Α. να με συνοδεύσει στην πρώτη μου εξόρμηση, την επίσκεψη στο κελί του γέροντος Γαβριήλ! 

Η χαρά μου ήταν μεγάλη γιατί δεν περίμενα να έχω συνοδό μου τον πατέρα Νε. με τον οποίο μας συνδέουν πολλά χρόνια φιλίας και εξ αιτίας του γνώρισα αυτόν τον ουράνιο τόπο μέσα στην Αθωνική Πολιτέια. Μετά θα πηγαίναμε και στο κελίον του Αγίου Παντελεήμωνος να "συναντήσουμε" δύο παλαιούς μου γνώριμους κεκοιμημένους... 

Στην πορεία μας προς το κελί του γέροντος Γαβριήλ μιλούσαμε για τον γέροντα και τους κεκοιμημένους παλαιούς μου γνώριμους και χωρις να καταλάβω το πως, φτάσαμε έξω από το κελάκι του  αγίου γέροντος.  

Εκεί συναντήσαμε και δύο πατέρες από την Σιμωνόπετρα, ο ένας ήταν φίλος του π. Νε. και όλοι μαζί μπήκαμε στο κελάκι του αγίου γέροντος. Ο γέροντας ησύχαζε, αλλά  η αγάπη του 
τελικά θυσίασε την ανάπαυσή του και μας δέχτηκε. Μετά από σύντομη κατ ιδίαν συνομιλία του ζητήσαμε να πάρουμε σε βίντεο αυτά που θα μας πει και δέχτηκε. Μας μίλησε για την αθανασία της ψυχής! 



Μας διέκοψαν επτά Ρουμάνοι προσκυνητές που επείγονταν να φύγουν από το Όρος και ήθελαν να πάρουν την ευχή του.
Τους υποδέχτηκε με την ερώτηση αν είναι έγγαμοι και όταν του απάντησαν καταφατικά τους είπε: «Ο άνθρωπος πριν παντρευτεί πρέπει να έχει τα μάτια του ανοιχτά και όταν παντρευτεί πρέπει να έχει τα μάτια του κλειστά»! 

Όταν οι Ρουμάνοι αποχώρησαν ξανάρχισε την αφήγησή του προσθέτοντας  περιστατικά και από την Καινή διαθήκη, αποδεικτικά της αθανασίας της ψυχής. Μας μίλησε επίσης για την αγάπη και την ταπείνωση και έδειξε τους τρόπους για να τις αποκτήσουμε. Στο τέλος αναφέρει χαριτωμένα περιστατικά με τον Άγιο Παΐσιο.




Γεμάτοι από την Χάρη των λόγων του Αγίου Γέροντος μαζί με τους πατέρες της Σιμωνόπετρας, οδεύσαμε προς το κελίον του Αγίου Παντελεήμωνος να προσκυνήσουμε τους τάφους των  δύο κεκοιμημένων παλαιών μου γνώριμων... 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...



5 σχόλια:

  1. Βοηθεια σου! Ωφέλιμες εμπειρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σέ ευχαριστούμε αδελφέ μας πού μάς κάνεις συγκοινωνούς, στό μέτρο τού δυνατού, τών πνευματικών σου εμπειριών.
    Σού εύχομαι έκ μέσης καρδίας σύντομα νά σέ αξιώσει ή Κυρία Θεοτόκος, νά επισκεφτείς έκ νέου τό περιβόλι Της.
    Βοήθειά σου λοιπόν καί καλόν παράδεισο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βοήθεια σου αδερφέ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΘΥΜΆΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΏ ΌΤΑΝ ΤΟ 1992 ΚΑΙ 1993 ΒΡΈΘΗΚΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΌΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΆΝΤΗΣΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑ'Ι'ΣΙΟ ΜΙΛΉΣΑΜΕ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ΚΑΙ ΠΉΡΑ ΤΗΝ ΕΥΧΉ ΤΟΥ. ΤΗΝ ΔΕΎΤΕΡΗ ΦΟΡΆ ΜΟΥ ΈΔΩΣΕ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΣΤΑΎΡΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βοηθεια σου αδελφε εν Χριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή