Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΣΥΔΟΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΡΕΦΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ...

ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ (BIG TECH) ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ. ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΗ ΤΑΣΗ;



Άρθρο του Tom Valovic
Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

Τα κεντρικά γραφεία της Apple στο Κουπερτίνο (Η μισή εικόνα). Ο τεχνολογικός γίγαντας είναι πλουσιότερος από το 96% του πλανήτη.

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας είναι ήδη πλουσιότερες από πολλές χώρες και η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται ότι θα αυξήσει την επιρροή τους παγκοσμίως...

Καθώς βλέπουμε ότι οι δημοκρατικές αρχές εξατμίζονται σιγά-σιγά ακόμη και στα δυτικά έθνη, το γεγονός ότι η Big Tech συνεχίζει να εδραιώνει τη δύναμή της παγκοσμίως πέρα ​​από αυτή των εθνικών κρατών είναι βαθιά ανησυχητικό.

Πριν από μερικά χρόνια, είχα δείπνο με έναν φίλο που δούλευε στη Google. Καθώς συζητούσαμε τα μέσα και τα έξω του τεχνολογικού κόσμου, παρατήρησε επιπόλαια: «Η Google πρόκειται να καταλάβει τον κόσμο που γνωρίζετε». 

Οδηγώντας προς το σπίτι και αναλογιζόμενος αυτή την παρατήρηση σκέφτηκα: «Τι περίεργη». Αλλά τώρα, καθώς αναλογίζομαι την καταστροφή που έχει γίνει η δημοκρατία μας, είμαι πιο διατεθειμένος να σκεφτώ: «Πόσο προληπτικός».

Η δημοκρατία απειλείται - όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Αλλά οι απότομες ενέργειες των νεοσύστατων αυταρχικών ηγετών και η αναταραχή στις δυτικές δημοκρατίες είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια του παζλ που χρειάζονται για να καταλάβουμε πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο. 

Μια άλλη λιγότερο συζητημένη τάση είναι ότι οι πολίτες των ΗΠΑ υφίστανται μια αδυσώπητη επίθεση από παρεμβατικές τεχνολογίες που έχουν ενσωματωθεί στον καθημερινό ιστό της ζωής μας, δημιουργώντας πρωτοφανή επίπεδα κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής.

Η προηγμένη τεχνολογία υπολογιστών και το διαδίκτυο μας έχουν δώσει πολλά υπέροχα δώρα όταν εφαρμοστούν σωστά. 

Αλλά τώρα ξέρουμε ότι μπορεί επίσης να είναι τρομεροί υπεύθυνοι εργασίας, απρόσωπες δυνάμεις που μπορούν να απανθρωποποιήσουν τις προσωπικές μας αλληλεπιδράσεις, να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας (ειδικά για έφηβες) και να χρησιμεύσουν ως de facto μηχανισμός μεταφοράς πλούτου στην τάξη των δισεκατομμυριούχων.

 Ωστόσο, δεχόμαστε τα αρνητικά λόγω των θετικών πλεονεκτημάτων. Υπό αυτή την έννοια, θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ακόμη και την υπερ-τεχνολογία Μεγάλη Αποπλάνηση. Τώρα, η τεχνητή νοημοσύνη έχει εκραγεί στη σκηνή και απειλεί να καταστρέψει τις ζωές μας με ασύλληπτους τρόπους.

Οι πολίτες των ΗΠΑ υφίστανται μια ανελέητη επίθεση από παρεμβατικές τεχνολογίες που έχουν ενσωματωθεί στον καθημερινό ιστό της ζωής μας, δημιουργώντας πρωτοφανή επίπεδα κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής.

Οι περιορισμοί αυτών των ευρέως χρησιμοποιούμενων τεχνολογιών είναι ευρέως γνωστοί. Περιλαμβάνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτό που η καθηγήτρια του Χάρβαρντ Shoshanna Zuboff αποκαλεί «καπιταλισμό επιτήρησης»—την αγορά και πώληση των προσωπικών μας πληροφοριών, ακόμη και του DNA μας στην εταιρική αγορά.

 Αλλά ισχυρά νέα είναι έτοιμη να δημιουργήσουν ένα άλλο κύμα ριζικών αλλαγών. 

Κάτω από τον μανδύα της «Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης», αυτά περιλαμβάνουν την τεχνητή νοημοσύνη ή AI, το μετασύμπαν, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, το Διαδίκτυο των Σωμάτων (στο οποίο τα φυσικά και δεδομένα υγείας μας προστίθενται στο μείγμα που πρόκειται να υποβληθεί σε επεξεργασία από την AI), και το προσωπικό μου αγαπημένο, τα ρομπότ της αστυνομίας

Όλες αυτές οι τεχνολογίες θα βελτιωθούν και θα ενισχυθούν με τη χρήση επικοινωνιών 5G και 6G μέσω ενός ταχέως αναπτυσσόμενου δορυφορικού συστήματος που παρέχεται από τον Elon Musk.

Πρόκειται για μια διττή προσπάθεια που περιλαμβάνει τόσο ισχυρές εταιρείες όσο και κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Αυτά τα συστήματα που βασίζονται στην τεχνολογία λειτουργούν «κάτω από το ραντάρ» και σπάνια συζητούνται στα κύρια μέσα ενημέρωσης. 

Εκτός από την εταιρική επιτήρηση, οι κυβερνήσεις είναι επίσης απασχολημένες με την ενίσχυση των δικών τους συστημάτων. Ενώ τείνουμε να συνδέουμε αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες με την NSA και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ένα πρωτοποριακό άρθρο στο Boston Globe έχει περιγράψει πόσο διάχυτη και παρεμβατική έχει γίνει η επιτήρηση ακόμη και σε κρατικό επίπεδο.

 Το άρθρο περιγράφει μεθοδικά πώς οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου στη Μασαχουσέτη λειτουργούν μια τεράστια συσκευή από drones, συσκευές ανάγνωσης πινακίδων κυκλοφορίας και συσκευές που ονομάζονται προσομοιωτές κυψέλης, οι οποίοι προσποιούνται ότι είναι πύργους κινητής τηλεφωνίας για να συλλαμβάνουν σήματα κινητών τηλεφώνων για να εντοπίσουν την τοποθεσία των ατόμων.

Ο «εξοπλιστικός αγώνας» της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI)

Η απότομη και δραματική είσοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης στο μείγμα τεχνολογίας οδήγησε σε αυτό που το περιοδικό Time και άλλες κύριες εκδόσεις αποκαλούν «Αγωνας Εξοπλισμών AI». Ο χαρακτηρισμός είναι ενδεικτικός, δεδομένου ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναπτυχθεί με σημαντική χρηματοδότηση από τον αμυντικό και κυβερνητικό τομέα. 

Αυτή η επιταχυνόμενη ανάπτυξη πραγματοποιείται χωρίς το όφελος της στοχαστικής πολιτικής εποπτείας, επειδή οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι, συχνά σε μειονεκτική θέση απέναντι σε τεχνολογίες που δεν κατανοούν πλήρως, παρέχουν ελάχιστη καθοδήγηση, ρύθμιση ή ώθηση.

Η ανάλυση του πιο λεπτού αντίκτυπου της τεχνολογίας στη ζωή μας είναι δύσκολη. Αυτό συμβαίνει γιατί μας κρυφά. Δεν γίνεται με ψηφοφορία ή με κάποια ξεχωριστή σειρά γεγονότων. Αντίθετα, απλώς σέρνεται, καθιερώνοντας τον εαυτό του σε εξωφρενικά λεπτά βήματα.

 Το άθροισμα αυτών των τεχνολογικών εισβολών, που ενθαρρύνονται από την κυβέρνηση και τις εταιρείες που συχνά συνεργάζονται, αποτελεί μια ημι-αόρατη επικάλυψη τεχνοκρατικής διακυβέρνησης που δεν έχει κεντρική οργανωτική αρχή, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές κυβερνητικές δομές που γνωρίζουμε. 

Ακριβώς επειδή αυτά τα συστήματα είναι "κατανεμημένα" (για να χρησιμοποιήσω μια μικρή ορολογία του υπολογιστή) δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο ισχυρά. Και ενώ το διαδίκτυο παρουσιάζει την εμφάνιση της δημοκρατικής συμμετοχής,

Αντίο εθνικά κράτη;

Καθώς βλέπουμε ότι οι δημοκρατικές αρχές εξατμίζονται σιγά-σιγά ακόμη και στα δυτικά έθνη, το γεγονός ότι η Big Tech συνεχίζει να εδραιώνει τη δύναμή της παγκοσμίως πέρα ​​από αυτή των εθνικών κρατών είναι βαθιά ανησυχητικό. 

Ωστόσο (για να κρατήσει τα πράγματα ωραία και μπερδεμένα) μερικές φορές το κάνει αυτό σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις μέσω συνεργασιών δημόσιου/ιδιωτικού τομέα, ένα είδος φαουστιανής συμφωνίας.

Το άρθρο του περιοδικού Time που αναφέρθηκε παραπάνω πρόσφερε αυτήν την εκπληκτική παρατήρηση: "Ακόμα κι αν οι επιστήμονες υπολογιστών καταφέρουν να διασφαλίσουν ότι τα AI δεν θα μας εξαφανίσουν, η αυξανόμενη κεντρικότητά τους στην παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να κάνει τις εταιρείες Big Tech που την ελέγχουν πολύ πιο ισχυρές. θα μπορούσαν να γίνουν όχι μόνο οι πλουσιότερες εταιρείες στον κόσμο - χρεώνοντας ό,τι θέλουν για εμπορική χρήση αυτής της κρίσιμης υποδομής - αλλά και γεωπολιτικοί παράγοντες για να ανταγωνιστούν έθνη-κράτη».

Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο είναι πλέον πλουσιότερες και πιο ισχυρές από τις περισσότερες χώρες.

Κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι αυτό έχει ήδη συμβεί και ότι ο δεσμός της παγκόσμιας δύναμης είναι πλέον προσανατολισμένος προς τις εταιρείες. Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο είναι πλέον πλουσιότερες και πιο ισχυρές από τις περισσότερες χώρες. 

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο PC Week το 2021 που συζητά την κυριαρχία της Apple: «Λαμβάνοντας την τρέχουσα αποτίμηση της Apple, της Microsoft, της Amazon και άλλων, στη συνέχεια συγκρίνοντάς τα με το ΑΕΠ των χωρών σε έναν χάρτη, μπορούμε να δούμε πόσο τρελά έχουν γίνει τα πράγματα … 

Με αξία 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η εταιρεία από το Κουπερτίνο είναι πλουσιότερη από το 96% του κόσμου. Στην πραγματικότητα, μόνο επτά χώρες ξεπερνούν αυτή τη στιγμή οικονομικά τον κατασκευαστή του iPhone».

Προς το παρόν, αυτές οι τάσεις φαίνεται να είναι ασταμάτητες, δεδομένων των επιπέδων εταιρικών επενδύσεων που ήδη διακυβεύονται και της ύπτιας στάσης και της εξάρτησης των κυβερνήσεων από το μεγαλείο τους. 

Η καλύτερη διαθέσιμη απάντηση αυτή τη στιγμή είναι απλώς μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού και δέσμευση να αντιμετωπίσουμε τα περίγραμμα αυτού του γενναίου νέου τεχνοκρατικού κόσμου κατά μέτωπο και με σαφές όραμα. 

Δεδομένης της εκπληκτικά ανεξέλεγκτης δύναμης του κλάδου της Μεγάλης τεχνολογίας, είναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η απλή ρύθμιση αυτών των συστημάτων επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να αποσπούν τη δύναμη των παραδοσιακών κυβερνήσεων δεν θα είναι αρκετή για να διατηρήσουμε την ποιότητα της ζωής μας στο μέλλον...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου