Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΕΙΠΙΩΝ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ... ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΘΥΜΩΜΕΝΟΙ!

24 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ



Βρισκόμαστε τώρα μια εβδομάδα μετά τη μεγάλη διαμαρτυρία των γερμανών αγροτών και η κύρια εκδήλωση έχει οριστεί για αύριο στο Βερολίνο. Αναμένονται 10.000 διαδηλωτές. 

Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 11:30πμ. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Johann Rukwied, Πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτών, καθώς και ο Υπουργός Οικονομικών Christian Lindner. Αμφιβάλλω αν θα τύχει καλής υποδοχής.

Έχω ταξιδέψει στην πρωτεύουσα για να αναφέρω αυτά τα γεγονότα αυτοπροσώπως. Τα τρακτέρ συγκεντρώνονται σιγά-σιγά στην οδό της 17ης Ιουνίου, μεταξύ των Siegessäule και του Brandenburger Tor. Μέχρι τις 11 π.μ. σήμερα το πρωί, εκατοντάδες είχαν ήδη φτάσει:

Αναμένονται πολλά περισσότερα. Ορισμένοι αγρότες ανησυχούν ότι η αστυνομία, η οποία έχει δημιουργήσει μια αξιοσημείωτη παρουσία σε όλες τις κύριες αρτηρίες που εισέρχονται στην πόλη, μπορεί να προσπαθήσει να περιορίσει τις αφίξεις, αλλά δεν μπορώ να βρω καμία επιβεβαίωση ότι αυτό συμβαίνει ακόμα. 

Η αστυνομία συνέχισε να συνοδεύει τους νεοφερμένους στην αποκλεισμένη λεωφόρο όλο το απόγευμα.

Υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία...



... Αλλά η διάθεση δεν είναι απειλητική. Υπάρχει μια σαφής συμπάθεια μεταξύ τουλάχιστον ορισμένων από τους αξιωματικούς και τους διαδηλωτές, και πάρα πολλοί απλοί Γερμανοί ήταν επίσης παρόντες. Μερικοί ήταν απλώς μητέρες με μικρά αγόρια πρόθυμα να επιθεωρήσουν τον αγροτικό εξοπλισμό, αλλά και εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν για να συνομιλήσουν με τους αγρότες και να δείξουν την αλληλεγγύη τους.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από την άλλη πλευρά, έλαμψαν δια της απουσίας τους. Αναμένω ότι θα υπάρξει πολύ περισσότερος Τύπος αύριο, αλλά σήμερα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να πάρουμε συνέντευξη από τους συμμετέχοντες σε ένα χαλαρό περιβάλλον. 

Υποθέτω ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι μας δεν ενδιαφέρονται πολύ να το κάνουν αυτό. Είδα ένα συνεργείο κάμερας από το CNN της Τουρκίας. Τους καταδίωξα για μερικές από τις συνεντεύξεις τους και όλες οι ερωτήσεις τους φαίνονταν ανοιχτά υποστηρικτικές.

 Είδα επίσης μερικούς live-streamers με τα κινητά τους τηλέφωνα σε selfie sticks, ένας από αυτούς να παρέχει εχθρικά σχόλια υποθέτω σε ένα αριστερό ακροατήριο. 


Είναι πολύ σαφές, τόσο από τα πλακάτ όσο και από τις λίγες σύντομες συνομιλίες που είχα, ότι η διαμαρτυρία έχει αυξηθεί πολύ, πολύ περισσότερο από την αύξηση των φόρων στο αγροτικό ντίζελ που την πυροδότησε. 

Έχει γίνει μια ευρύτερη διαμαρτυρία κατά της φορολογίας και μια δήλωση βαθιάς δυσαρέσκειας με την κυβέρνηση γενικά. Σε αντίθεση με τους περισσότερους αριστερούς διαδηλωτές, οι αγρότες είναι πρόθυμοι να εξηγήσουν τα παράπονά τους, καλωσορίζουν τις φωτογραφίες και κατά τα άλλα έχουν μεγάλη επίγνωση των δημοσίων σχέσεων. 

Ένας από αυτούς είχε στήσει ακόμη και ένα περίπτερο για να μοιράζει δωρεάν λουκάνικα στους περαστικούς, ως δικαιολογία για να εμπλέξει τους απλούς ανθρώπους σε συνομιλία. Πολιτικά – και καλώς ή κακώς – είναι πολύ έντονα κεντρώοι. 

Μιλώντας για το AfD τους κάνει νευρικούς, αν και είναι πρόθυμοι να αναφέρουν την αυξανόμενη υποστήριξη για το κόμμα ως απόδειξη δυσαρέσκειας με τον συνασπισμό των φωτεινών σηματοδοτών. 

Δεδομένων των υψηλών επιπέδων οργάνωσής τους, αυτό πιθανότατα οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στην πειθαρχία των απλών μηνυμάτων. 

Ο Rukwied έχει κάνει πολλές κουραστικές δηλώσεις αποστασιοποιώντας τις διαμαρτυρίες από τη «δεξιά» και οι διαδηλωτές στη σκηνή σήμερα το απόγευμα φάνηκαν να υποστηρίζουν αυτή τη γραμμή.

Ένας άνδρας με τον οποίο μίλησα με διαβεβαίωσε ότι μια βασική ομάδα διαδηλωτών σχεδιάζει να μείνει εκεί που είναι καλά μετά από αύριο. 

Είπε ότι πολλοί από αυτούς είναι βετεράνοι προηγούμενων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της διαμαρτυρίας των Ολλανδών αγροτών που κορυφώθηκε το 2022, και έχουν φέρει προμήθειες για πολλές εβδομάδες. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι φαίνονται πολύ καλά προετοιμασμένοι.

Παρακάτω παραθέτω μερικές φωτογραφίες από τις πινακίδες και τα πλακάτ τους, με αγγλικές μεταφράσεις, για να σας δώσω μια γεύση της διαμαρτυρίας. 

Έχω περικόψει όλες τις πινακίδες κυκλοφορίας από τις φωτογραφίες, επειδή κάποιοι αριστεροί τις αναφέρουν στην αστυνομία, με την ελπίδα ότι οι ιδιοκτήτες τους θα τιμωρηθούν με πρόστιμο για τη λειτουργία τους σε δημόσιους δρόμους. 

(Αυτή είναι μια αρκετά χαζή εκστρατεία και είναι απίθανο να πετύχει, αλλά καλύτερα ασφαλής παρά συγγνώμη).

 Θα πρέπει να πάρετε το λόγο μου για αυτό ότι είναι από όλη τη Γερμανία. Έψαξα για το υποσχεμένο ολλανδικό απόσπασμα, αλλά δεν μπόρεσα να τους βρω, υποψιάζομαι ότι δεν έχουν φτάσει ακόμα. 

Εάν διαβάζετε αυτό στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ίσως χρειαστεί να κάνετε κλικ στον ιστότοπό μου για να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις φωτογραφίες, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές από αυτές για το Gmail και άλλες υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.



«Θέλετε να εξοικονομήσετε ενέργεια; Σβήστε το φανάρι».


«Χωρίς εμάς, η Ρικάρντα δεν θα ήταν ποτέ γεμάτη». Η αναφορά είναι στην παχύσαρκη συν-επικεφαλής των Πρασίνων Ricarda Lang.



«Τα πολιτικά σκατά δεν είναι λίπασμα!»


«Προσοχή στην καταιγίδα και τον άνεμο και στους εξοργισμένους αγρότες!!»



«Σπάστε το πράσινο κύμα, σταματήστε το φανάρι».



«Δεν υπάρχει άρχοντας τόσο ψηλά στη γη, ώστε να μην ζει από το χέρι του γεωργού».


«Απέτυχες στην εκπαίδευσή σου; Γίνε πολιτικός».



«OLAF! Ξεχάσατε τον όρκο σας; '... για το καλό του γερμανικού λαού!»




«Όχι πρόσθετοι φόροι για τους αγρότες! Όχι άλλη Πράσινη Συμφωνία και «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»! Εισαγωγές τροφίμων μόνο σύμφωνα με τα πρότυπά μας! Ακυρώστε τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών και τις αδασμολόγητες εισαγωγές!

Τσακίστε τα μονοπώλια στο εμπόριο και τη βιομηχανία τροφίμων! Απαγόρευση της γενετικής μηχανικής και του εργαστηριακού κρέατος! Τα οικονομικά προσιτά τρόφιμα είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση για την κοινωνική αρμονία. Αλλά όχι μόνο στις πλάτες των αγροτών!»



«Στο σκάκι οι αγρότες κάνουν την πρώτη κίνηση και στο τέλος ο βασιλιάς πάντα πέφτει!»



«Ούτε σπέρνουν ούτε θερίζουν, αλλά πάντα ξέρουν καλύτερα».




«Σύντομα όλοι οι τροχοί θα σταματήσουν, επειδή η κυβέρνηση το θέλει έτσι!!» Επισημασμένα με κόκκινο χρώμα στη γερμανική λέξη για την κυβέρνηση, Regierung, είναι τα γράμματα GIER - "απληστία".



«Καλύτερα θάνατος παρά σκλαβιά».



«Η μάστιγα της χώρας μας». Τα ομοιώματα είναι του Olaf Scholz, του Robert Habeck και της Annalena Baerbock.


«Οι γερμανικές συναλλαγές βαρέθηκαν! Γιατί δεν πρόκειται μόνο για την ύπαρξη μικρών επιχειρήσεων, αλλά και για τους υπαλλήλους και τα παιδιά τους! Αγαπητέ φανάρι, παρακαλώ για μια φορά να κάνετε κάτι σωστό και να παραιτηθείτε συλλογικά!!»




"Αυτό το αυτοκίνητο αναγνωρίζεται ως τρακτέρ!" Είδα διάφορα αστεία αυτού του είδους αναρτημένα στα αυτοκίνητα που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία.



«Πας στη δουλειά και το κράτος παίρνει το 50%. Πηγαίνετε για ψώνια και το κράτος παίρνει το 19%. Πας να πάρεις βενζίνη και το κράτος παίρνει το 70%.

 Και αν ρωτήσετε γιατί έχετε τόσο λίγα χρήματα, ξαφνικά φταίει η Ρωσία». Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι αυτός ο τύπος είναι ένας συμπατριώτης Βαυαρός, από το Rosenheim.


«Ενώ ο αγρότης είναι αποδιοπομπαίος τράγος, οι τραπεζικοί λογαριασμοί των ΜΚΟ ξεχειλίζουν!»


«Το πάρα πολύ είναι πάρα πολύ. Εμείς είμαστε ο λαός».


«Η γεωργία και οι αγρότες είναι οι πυλώνες της πατρίδας. Γι' αυτό Γερμανοί, να είστε σε επιφυλακή. Προστατέψτε τη γεωργία ως τον μεγαλύτερο θησαυρό σας».


«Αρκετά. Η κυβέρνησή μας έχει χρήματα για όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά κανένα για τους δικούς της ανθρώπους. Αν δεν υπάρχουν άλλοι αγρότες, δεν υπάρχει τίποτα να φάμε. Μακριά η πιο ηλίθια κυβέρνηση όλων των εποχών!»



«Δεν χρειαζόμαστε το σεξ. Το φανάρι μας γαμάει κάθε μέρα».

Θα κάνω έναν πλήρη απολογισμό του αυριανού (15/1/2023) συλλαλητηρίου. Επειδή το σχέδιό μου είναι να είμαι εκεί μέχρι το πικρό τέλος και να τεκμηριώσω όσο το δυνατόν περισσότερα, μπορεί να μην μπορέσω να δημοσιεύσω μέχρι την Τρίτη...


2 σχόλια:

  1. "ΤΗΕ ΒΕST NAME"
    Oι δικοι μας αγροτες θα κανονισουν να πηγαινουν αγκροτικα σε βαρδιες.
    Σημερα ψηνεται εσεις και παμε εμεις, αυριο οι αλλοι, και ετσι και τα νεα τρακτερ βλεπουμε και
    κοψιδια τρωμε και τρελα πουλαμε οτι κατι κανουμε.
    Στο μεταξυ, θα κανουνε και ενα τσιπουρο δωρο στον υπουργο οταν ερθει, ωστε να παει καλα το γλυψιμο.
    Αμα ηθελαν να κανουν κατι θα το κανανε κλεινοντας ολες τις μεγαλες πολης για πολλες μερες.
    Αλλα εχουν τοσο λιπος απο πολλααααα χρονια τωρα που ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΡΦΙ.
    Ητανε παντα οι μεγαλυτεροι γλυφτες, και οι πιο ξεπουλημενοι (αυτοι με 100-200 ευρω η 5λτ πετρελαιο δινουνε ψηφο και στον διαβολο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή