Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ...ΑΛΛΑ ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ (ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ) ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΥΣΤΕΡΙΑΣ!

«Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑ» ΚΑΙ «ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ»-Γ.ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ



«Δεν είναι και τόσο νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα για την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία», υποστηρίζει ο πρέσβυς ε.τ Γιώργος Πουκαμισάς ,επισημαίνοντας το ενδιαφέρον που οφείλει να δείξει η Ελλάδα για όλες της θρησκευτικές κοινότητες που ζουν στη χώρα, όχι μόνο τους χριστιανούς.

Ο κ.Πουκαμισάς απάντησε σε ερώτημα για τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι ακόμη είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα.

«Εφόσον η Τουρκία καταφέρει και πετύχει στο παιχνίδι της -δεν είναι απλό- στη Συρία, μάλλον ιθα κοιτάξει τι γίνεται και στη δυτική της «γειτονιά». Δεν μιλά τυχαία ο Ακάρ για χάραξη ΑΟΖ μεταξύ της «νέας Συρίας» και της Τουρκίας. Αυτό θα προκαλέσει ένα δεύτερο πρόβλημα για εμάς μετά από το τουρκολιβυκό μνημόνιο», λέει ο κ.Πουκαμισάς.

Για τα ελληνοτουρκικά ο κ.Πουκαμισάς λέει ότι ακόμη και η κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι η περιβόητη «ελληνοτουρκική προσέγγιση» δεν προχωρά. «Αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο» υπενθυμίζει ο πρέβυς ε.τ εκτιμώντας ότι η Τουρκία θα γίνει πιο πιεστική απέναντι μας.

Τι απέγιναν τα «αφηγήματα» περί «απομονωμένης Τουρκίας», περί Τουρκίας η οποία πάει προς διάλυση, περί Τουρκίας η οποία καταρρέει οικονομικά από μέρα σε μέρα;

Ο κ.Πουκαμισάς μιλά για την εθνική μας «επανάπαυση» , η οποία τώρα μας έχει φέρει σε δυσμενή θέση σε σχέση με την Τουρκία. Η σύγκριση των δύο χωρών τα τελευταία 24 χρόνια αποδεικνύει όσα λέει.

Μέγα θέμα και για τον κ.Πουκαμισά η ενίσχυση της Άμυνας μας , το καλύτερο «όπλο» που θέλει να διαθέτει ένας διπλωμάτης στην «φαρέτρα» του. Τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης του Στόλου , γιατί χωρίς κυριαρχία στις θάλασσες δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας.

Μιλά για την «ήπια ισχύ» η οποία όπως είπε δεν αρκεί χωρίς να έχεις «σκληρή» στρατιωτική ισχύ.

Πως η Ελλάδα «εξαφανίστηκε» από περιοχές στις οποίες είχε ισχυρή παρουσία και διασυνδέσεις; Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα η Μέση Ανατολή αλλά και η Βόρεια Αφρική, ειδικά στη Λιβύη.

Τον ανησυχούν οι αποθεωτικές για τον Ερντογάν δηλώσεις Τραμπ; Και το σημαίνουν οι επιλογές που έκανε για τις πρεσβείες των ΗΠΑ σε Αθήνα και Άγκυρα;

Μας υπενθυμίζει ότι «είμαστε ένα υπερήφανο και ιστορικό Έθνος», γιατί «προφανώς πρέπει να ακούμε και να συζητάμε τις συστάσεις συμμάχων μας, αλλά πρέπει κάποιες φορές και να τους στεναχωρούμε».

Ο κ. Πουκαμισάς έχει υπηρετήσει από το 2016 έως το 2019 στην πρεσβεία μας στο Κίεβο και έχει σοβαρή άποψη για τα γεγονότα αλλά και για τη στάση που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

 «Ακόμη υπάρχει χρόνος να διορθώσουμε τη σχέση μας με τη Ρωσία», υποστηρίζει. «Το παρακάναμε», λέει χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι άλλη είναι η γεωγραφική θέση και τα συμφέροντα της Ελλάδας κι άλλα αυτά των Βαλτικών χωρών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου