Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ, Ο ΆΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΟΝ ΕΞΑΠΟΔΟ

JUMBO FLASH: Ό,ΤΙ ΛΑΜΠΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ

ΒΙΝΤΕΟ




Όπως πέρσι, έτσι και φέτος, η Ανώνυμη Εταιρία Jumbo επέλεξε να παίζει νυχθημερόν στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση μια χριστουγεννιάτικη διαφήμιση που καμία σχέση δεν έχει με το ορθόδοξο-χριστιανικό πνεύμα των ημερών.

Τα Χριστούγεννα του 2023, η ΑΕ Jumbo είχε προπαγανδίσει την νεοταξίτικη, ανάποδη και αντίχριστη ιδέα ότι «αν ένας δεν πιστεύει, κανένας δεν πιστεύει», διαστρεβλώνοντας έτσι την ορθόδοξη θεώρηση ότι το ανθρώπινο πρόσωπο είναι ιερό και μοναδικό, με αναφαίρετο δικαίωμα να πηγαίνει κόντρα στο κυρίαρχο (και συνήθως μολυσμένο) ρεύμα.

Κατά περίεργο τρόπο, η περσινή διαφήμιση της ΑΕ Jumbo βρισκόταν σε θαυμαστή σύμπνοια με την τοποθέτηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για τους Πρόσφυγες, τους Μετανάστες και την Κλιματική Αλλαγή, που είχε διοργανωθεί από 13-15 Δεκεμβρίου 2023 στην έδρα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, δηλ. την Γενεύη (Religious Leaders Unite for Climate Peace in Solidarity with Refugees = Οι θρησκευτικοί ηγέτες ενώνονται υπέρ της κλιματικής ειρήνης εν αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες), είχε δηλώσει ότι:

«κανείς δεν σώζεται μόνος του, κανείς δεν σώζεται αν δεν σωθούν όλοι. Οι απειλές που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας αυτή τη στιγμή μπορούν να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν μόνο σε συνεργασία. Και εδώ είναι που ο διάλογος και η σύμπραξη των θρησκευτικών κοινοτήτων αποδεικνύονται ουσιώδη και ζωτικής σημασίας».

Φυσικά, η θέση αυτή του Πατριάρχη δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία ακόμη προπαγανδιστική παραλλαγή του νεοταξίτικου συνθήματος «τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν παγκόσμιες λύσεις», το οποίο προθερμαίνει τους πολίτες όλου του κόσμου για την εγκαθίδρυση μιας Παγκόσμιας (Δικτατορικής) Κυβέρνησης.

Η φετινή διαφήμιση του Jumbo βρίσκεται, αντιστοίχως, σε σύμπνοια με την αντίχριστη τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 

Παρισιού, όπου είδαμε ένα αποκρουστικό πλάσμα να κατέρχεται στο στάδιο με το αποπροσανατολιστικό παρατσούκλι «χρυσός ταξιδευτής».

Πολλοί αναλυτές των αποκρυφιστικών συμβολισμών επεσήμαναν ευλόγως ότι επρόκειτο για τον εωσφόρο, ο οποίος, μετά την ανταρσία κατά του Δημιουργού, από πρώτος και ωραιότερος άγγελος μεταμορφώθηκε στον ουραγό και πλέον δύσμορφο διάβολο.

Η διαφημιστική της ΑΕ Jumbo φαίνεται πως μιμήθηκε την δαιμονική σύλληψη των γαλλικών Ολυμπιακών Αγώνων, μολύνοντας την χριστουγεννιάτικη αγορά με την βρόμικη (κυριολεκτικώς και μεταφορικώς) ιδέα ενός μυστηριώδους καπνοδοχοκαθαριστή που κατέρχεται κι αυτός δίκην εκπεσόντος αγγέλου και τελικώς μεταμορφώνεται μαγικώ τω τρόπω στον ερυθρόλευκο χοντρομπαλά Άη Βασίλη, την γνωστή δυτικότροπη καρικατούρα του Μεγάλου Βασιλείου, εμπορικό τερατούργημα της Coca-Cola.

Πέρα, όμως, από τον εωσφορικό συνειρμό, η φετινή διαφήμιση εμπεριέχει και κεκρυμμένα αποκρυφιστικά μηνύματα, τα οποία σχετίζονται τόσο με σύμβολα (όπως ο μασονικής σημασίας οφθαλμός) όσο και με αριθμούς (όπως το νούμερο 11).

Η Αντωνία Σφακιανάκη μάς χαρίζει ένα καταπληκτικό και αποκαλυπτικό κείμενο, το οποίο ξεγυμνώνει τον ύπουλο τρόπο με τον οποίο υλοποιείται η αντίχριστη προπαγάνδα της ΑΕ Jumbo.
Μετά το τέλος της ανάγνωσής του κειμένου που ακολουθεί, θα πρότεινα να υιοθετήσουμε (και να υλοποιήσουμε) ένα αντι-προπαγανδιστικό σλόγκαν με πέντε λέξεις:

«Κάνουμε embargo στα αντίχριστα Jumbo!».
Κωνσταντίνος Ι. Βαθιώτης



Γράφει η Αντωνία Σφακιανάκη, Καθηγήτρια Πληροφορικής


Ι. Ο ΥΠΟΥΛΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ


Κάθε χρόνο, τις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, παιδιά σε όλο τον κόσμο περιμένουν ανυπόμονα τον ερχομό του αγαπημένου τους Άη-Βασίλη, του χοντρούλη, ροδομάγουλου και ασπρομάλλη γέρου με τα κόκκινα ρούχα που, κρατώντας στην πλάτη του ένα σάκο γεμάτο δώρα, ταξιδεύει πάνω σε έλκηθρο και, περνώντας μέσα από τις καμινάδες των σπιτιών, αφήνει κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο τα δώρα που του ζήτησαν τα παιδιά με τα γράμματα ή τις ευχές τους.

Ποιος, όμως, είναι πραγματικά ο Άη-Βασίλης με τα κόκκινα ρούχα που τόσα χρόνια καταφέρνει να κατακτά τις παιδικές ψυχές με τα δώρα του, ικανοποιώντας όλες τις επιθυμίες τους;

Την απάντηση στο ερώτημα δίνει φέτος η δήθεν «χριστουγεννιάτικη» διαφήμιση του Jumbo με τίτλο «Jumbo Flash» που, μέσω του δοκιμασμένου μηχανισμού της επαναληπτικής προπαγάνδας, παίζεται ενοχλητικά κάθε μέρα από τις 15 Νοεμβρίου, αρκετές φορές την ημέρα από όλα τα μέσα μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων και επιχειρεί, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή θεωρίας της επικοινωνίας Ιγνάτιο Ραμονέ (Ignacio Ramonet), να κατακτήσει το πνεύμα, να βιάσει το μυαλό και να δηλητηριάσει τις καρδιές, στην προκειμένη περίπτωση των παιδιών, στα οποία και απευθύνεται.



Η εν λόγω διαφήμιση επαληθεύει στο ακέραιο τα λόγια του ιδίου:


«για να σκλαβώσει την ανθρωπότητα, η διαφήμιση διάλεξε χαμηλό προφίλ, ευλυγισία, πειθώ. Ζούμε στο πρώτο σύστημα κυριαρχίας πάνω στον άνθρωπο, ενάντια στην οποία ακόμα και η ελευθερία είναι αδύναμη. Αντίθετα, το να στοιχηματίζει τα πάντα πάνω στην ελευθερία είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψή της. Κάθε κριτική την ωραιοποιεί, κάθε λίβελος ενισχύει τη πλάνη της μειλίχιας ανοχής της. Σε υποτάσσει με χάρη»1.

Με το παρόν κείμενο θα επιχειρήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τους αποκρυφιστικούς συμβολισμούς και τα αντίστοιχα μηνύματα που εκπέμπονται μέσα από την διαφήμιση των καταστημάτων Jumbo με τη βοήθεια της ίδιας της Pollen Advertising, δηλ. της εταιρείας που, όπως πέρσι2, έτσι και φέτος, ανέλαβε την δημιουργία της.

Παραλλήλως, θα την συσχετίσουμε:

αφ’ ενός με μία πρόσφατη κινηματογραφική ταινία που προβάλλει έναν αλλιώτικο Άη Βασίλη, ο οποίος απέχει ριζικά από εκείνον τον καλό και γελαστό που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος,


αφ’ ετέρου με το πολιτισμικό γεγονός της τελετής λήξης των φετινών ολυμπιακών αγώνων που έβριθε εωσφορικών συμβολισμών, κάποιοι από τους οποίους φαίνεται να ταυτίζονται με εκείνων της υπό εξέτασιν διαφήμισης.

Έτσι, ελπίζουμε ότι θα αναδειχθούν οι δαιμονικές επιδιώξεις της Νέας Τάξης Πραγμάτων που κρύβονται πίσω από την τάχα αθώα «Χριστουγεννιάτικη καμπάνια».

Ένας από τους κεντρικούς στόχους της διαφήμισης είναι όχι απλώς να τροποποιήσει τα καταναλωτικά ή αξιακά πρότυπα του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού κοινού στο οποίο απευθύνεται, αλλά να προσφέρει καινούργια νοήματα, εθίζοντάς το, ταυτοχρόνως, στο να δέχεται και να υπακούει τελικά στα διαφημιστικά μηνύματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου3.

Μέσα από αυτήν την προπαγανδιστική τεχνική, οι μάζες απογυμνώνονται εντέχνως από το αναφαίρετο δικαίωμα και πρωταρχικό καθήκον τους να αποφασίζουν για τις τύχες τους. Πρόκειται για ένα καλοστημένο μηχανισμό προβολής ατόμων και υποβολής ιδεών που αποσκοπούν στην ικανοποίηση των συμφερόντων της ελίτ. Συντελείται δε, με αυτόν τον τρόπο, η πιο απάνθρωπη χειραγώγηση της μάζας4, που, στην προκειμένη περίπτωση, απαρτίζεται κυρίως από παιδιά.

ΙΙ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ JUMBO FLASH


Η επίμαχη διαφήμιση ξεκινά με τον οφθαλμό του πρωταγωνιστή –ενός μυστηριώδους καπνοδοχοκαθαριστή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια η διαφημιστική– να κατακλύζει ολόκληρη την οθόνη, δείχνοντάς τον να βρίσκεται στο φεγγάρι και να τραβά την πρώτη φωτογραφία.





Κατεβαίνοντας με ένα σκοινί ερυθρόλευκου χρώματος μέσα στο σκοτάδι σαν μια λάμψη-αστραπή (flash) στις στέγες των σπιτιών, ξεσηκώνει τα παιδιά να προετοιμαστούν ώστε να υποδεχθούν όχι τον Χριστό αλλά τον Άη-Βασίλη, με στόχο να τον απαθανατίσουν, επειδή τον αποδέχονται, τον θαυμάζουν και τον αγαπούν.

Αν και η μουσική είναι ευχάριστη δεν υπάρχει ίχνος καλαισθησίας. Το όλο σκηνικό που διαδραματίζεται στις στέγες και τις ταράτσες των σπιτιών θυμίζει κάτι από την αγαπημένη παιδική ταινία «Μαίρη Πόππινς», ωστόσο είναι σκοτεινό δημιουργώντας έναν αδιόρατο φόβο, ενώ είναι διάχυτη η αίσθηση της σκόνης και της κάπνας που προέρχεται από τις καμινάδες.

Ένα μικρό κοριτσάκι που κοιμάται ήσυχα ξυπνάει από τον θόρυβο, όταν ο καπνοδοχοκαθαριστής εισβάλλει αιφνιδιαστικά από το τζάκι στο δωμάτιό του παρασύροντας όλη τη κάπνα της καπνοδόχου και δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στον χώρο. Παρά την αναστάτωση, το κορίτσι με την ελπίδα ότι μπορεί να είναι ο Άη Βασίλης, τον απαθανατίζει. 

Όμως, προς δυσάρεστη έκπληξη όλων των παιδιών, που εκδηλώνεται με ένα παρατεταμένο επιφώνημα απογοήτευσης, στην φωτογραφία δεν αποτυπώνεται ο αγαπημένος τους Αι Βασίλης, αλλά ο καπνοδοχοκαθαριστής με την λεκτική ένδειξη «Βιάζεσαι!», αφού προφανώς δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα της εμφάνισης του ήρωά τους!

Κατόπιν, τα παιδιά συνεχίζουν τις προσπάθειές τους, βγάζοντας φωτογραφίες και εκδηλώνοντας ταυτοχρόνως την επιθυμία να ποζάρει για εκείνα ο Άη Βασίλης. Και ενώ όλα είναι μαζεμένα για να κάνουν μια πρόβα αποτύπωσής του σε ένα ανυψούμενο μπαλόνι που αναγράφει «Santa’s test», ο καπνοδοχοκαθαριστής επιστρέφει στο φεγγάρι από όπου είχε αρχικά κατέβει.

Το φεγγάρι ξεκινά μια ξέφρενη περιστροφή, κατά τη διάρκεια της οποίας μόνο ένα παρατηρητικό μάτι θα εντοπίσει ότι ο μυστηριώδης καπνοδοχοκαθαριστής μεταμορφώνεται σε Άη Βασίλη.




Γενικά τα σχόλια, αν και θετικά τα περισσότερα, υπάρχουν αρκετά που αναφέρουν ότι η διαφήμιση είναι πολύ σκοτεινή και δεν ταιριάζει στις μικρές ηλικίες, ενώ η όλη δραστηριότητα των παιδιών πάνω στις στέγες θεωρείται από μερικούς επικίνδυνη και αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν.




ΙΙΙ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ JUMBO FLASH


Ανακύπτουν, λοιπόν, τα εξής ερωτήματα:

Άραγε ο Άη Βασίλης που με τόση ανυπομονησία περίμεναν τα παιδιά δεν είναι άλλος από τον μυστηριώδη καπνοδοχοκαθαριστή; Αν ισχύει αυτό, τα παιδιά θα εξακολουθήσουν να είναι το ίδιο χαρούμενα όταν ανακαλύψουν ότι ο καπνοδοχοκαθαριστής έχει μεταμφιεστεί σε Άη Βασίλη; Ή μήπως ο Άη Βασίλης ήταν μεταμφιεσμένος σε καπνοδοχοκαθαριστή;

Η λογική λέει ότι όσα παιδιά σκεφτούν το πρώτο σενάριο θα απογοητευθούν, αφού θα θεωρήσουν ότι αυτός δεν είναι ο πραγματικός Άη Βασίλης, αλλά ο καπνδοχοκαθαριστής που φορά απλώς την αγιοβασιλιάτικη στολή. Όσα πάλι παιδιά σκεφτούν το δεύτερο σενάριο ενδεχομένως να χαρούν, αφού θα θεωρήσουν ότι o αγαπημένος τους Άη Βασίλης ήταν μεταμφιεσμένος εξαρχής σε καπνοδοχοκαθαριστή και άρα τώρα τους αποκαλύφθηκε αφαιρώντας τη στολή του. Αυτό, όμως, εξαρτάται από το πώς θα το εκλάβει το κάθε παιδί.

Επομένως, αναδύεται ένα σοβαρό θέμα που άπτεται της ψυχολογίας του παιδιού και, ειδικότερα, της θλίψης στην οποία θα περιέλθει αν οδηγηθεί στο πρώτο σενάριο. Οι κοινωνικές και ψυχολογικές διαστάσεις τέτοιου είδους πτυχών του θεάματος είναι τεράστιες, ενώ η ευκολοπιστία του κοινού που λαμβάνει τα μηνύματα και την οποία εκμεταλλεύονται οι διαφημιστές, είναι ένα γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά κυρίως ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι η αγαπημένη αγιοβασιλιάτικη μορφή μικρών και μεγάλων, δηλ. ο Santa Claus ή αλλιώς Santa Nicholas, Saint Nick, Kris Kringle, Father Christmas ή Père Noël ή απλώς Άγιος Βασίλης, αυτός ο παχουλός και ροδοκόκκινος γέρος με τη λευκή γενειάδα που μοιράζει παιχνίδια στα παιδιά, αποτελώντας αρχετυπικό πρότυπο καλοπέρασης και ευμάρειας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα συνονθύλευμα διαφορετικών μύθων από διαφορετικές εποχές και περιοχές του κόσμου, που εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε εποχής5.

Όμως, στις αρχές της δεκαετίας του 19306, η ανερχόμενη εταιρεία Coca-Cola που αναζητούσε τρόπους να αυξήσει τις πωλήσεις του προϊόντος της κατά τη διάρκεια του χειμώνα –μια δύσκολη εποχή για τα αναψυκτικά– στρέφεται στον ταλαντούχο εμπορικό εικονογράφο Χάντον Σάντμπλομ, ο οποίος δημιούργησε μια σειρά αξιομνημόνευτων σχεδίων (εμπνευσμένα σε μεγάλο βαθμό από το ποίημα του Κλέμεντ Κλαρκ Μουρ «A Visit from St. Nicholas» ή, όπως είναι γνωστό, «Η νύχτα πριν από τα Χριστούγεννα», μέσα από το οποίο ξεκίνησε να γίνεται γνωστή η σημερινή μορφή του Άη Βασίλη), προκειμένου να πείσει τους Αμερικανούς πολίτες να αγοράσουν τα αναψυκτικά της εταιρείας.




Αν και δεν ήταν, λοιπόν, δική της εφεύρεση, η Coca-Cola έντυσε τον Άγιο Βασίλη με τα κατακόκκινα ρούχα, το χρώμα σήμα κατατεθέν της εταιρείας. Η διαφήμιση αυτή υπήρξε εμπορικά τόσο επιτυχής, που αποτέλεσε το σήμα δημοτικότητάς της ανά τον κόσμο. Η μακρόχρονη χρήση του σε διαφημίσεις της Coca-Cola παγίωσε την εμφάνισή του όπως την γνωρίζουμε σήμερα, ειδικά με τα κόκκινα ρούχα.

Όλα τα παραπάνω αναφέρθηκαν, διότι το αγιοβασιλιάτικο κατασκεύασμα που δημιουργήθηκε για καθαρά εμπορικούς και οικονομικούς λόγους και έφθασε, λόγω της επιτυχημένης διάδοσής του, να αποτελεί σύμβολο της παγκόσμιας οικονομίας7, αποτελεί, την ίδια στιγμή, και δούρειο ίππο των συμφερόντων της παγκοσμιοποίησης. 

Αυτός λοιπόν ο Άη Βασίλης, επινόημα της καπιταλιστικής φαντασίας, δεν έχει καμία σχέση και δεν πρέπει να συγχέεται ούτε κατ’ ελάχιστον με τον απολύτως υπαρκτό Μέγα Βασίλειο από την Καισάρεια της Καππαδοκίας που εορτάζεται από τον ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο την Πρωτοχρονιά.

IV. ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΩΝ ΤΟΥ JUMBO FLASH


Προτού αποκωδικοποιήσουμε τους διάφορους συμβολισμούς που ενυπάρχουν στην «χριστουγεννιάτικη» καμπάνια, είναι απαραίτητο να παραθέσουμε την γριφώδη αλλά καίρια ερμηνεία που δημοσιεύει η ίδια η διαφημιστική, η Pollen Advertising, καθώς φωτίζει λεπτές πτυχές της (εντός αγκύλης παραθέτουμε διευκρινιστικά σχόλια που προκύπτουν αβίαστα από την ερμηνεία και το βασικό νόημα της διαφήμισης):


Μια χειμωνιάτικη νύχτα ένας μυστηριώδης καπνοδοχοκαθαριστής κατεβαίνει από το φεγγάρι, για να ξεσηκώσει τα παιδιά σε μια πρόβα generale υποδοχής του Αγιοβασίλη!

Σ’ αυτό το κυνήγι του μέχρι τώρα ανέφικτου υπάρχει ένα μαγικό ατού. Τα Jumbo flash!

Αλήθεια, ποιος είναι τελικά ο μυστηριώδης καπνοδοχοκαθαριστής;

Οι πιο παρατηρητικοί επιβραβεύονται στο τέλος της ταινίας! [Πράγματι, αν ρυθμίσουμε το βίντεο σε πιο αργή κίνηση, το μάτι προλαβαίνει να δει ότι ο μυστηριώδης καπνοδοκαθαριστής μεταμορφώνεται σε Άη Βασίλη]

Τα Jumbo και η Pollen αφιερώνουν τη φετινή Χριστουγεννιάτικη καμπάνια

– σε όσους πιστεύουν ακόμα [δηλ. στον Άη Βασίλη]

– σε όσους έχουν ξενυχτήσει για να τον δουν [δηλ. τον Άη Βασίλη]

– και ακόμη περισσότερο, σε όσους έχουν κάνει τα πάντα, για να νομίζουν οι άλλοι, ότι τον είδαν!8 [δηλ. τον Άη Βασίλη].

Από το παραπάνω προκύπτει ότι το σενάριο της καμπάνιας που συνέλαβε η διαφημιστική αποδέχεται το γεγονός ότι ο Άη Βασίλης που περιμένουν τα παιδιά είναι ανύπαρκτος και επίπλαστος, αφού, όπως αναφέρεται στην περιγραφή της επίμαχης διαφήμισης, η υποδοχή του αποτελεί το κυνήγι του ανέφικτου. 

Αυτό συνάγεται και από το ότι η καμπάνια αφιερώνεται ιδιαίτερα σε όσους έκαναν τα πάντα για να νομίζουν οι άλλοι (στην προκειμένη περίπτωση τα παιδιά) ότι είδαν τον Άη Βασίλη, αλλά στην πραγματικότητα δεν τον είδαν.

Άρα αφιερώνεται στην ίδια την διαφημιστική και στα Jumbo, που με την διαφήμισή τους στόχευσαν στο να παραπλανήσουν τα παιδιά ότι δήθεν είδαν τον αγαπημένο τους Άη Βασίλη, που όμως είναι πρόσωπο ανύπαρκτο. 

Αυτή, βέβαια, η διαπίστωση είναι ανάποδη προς τα μέχρι πρότινος καθιερωμένα, αφού έρχεται σε αντίθεση με την τόσων δεκαετιών προσπάθεια εδραίωσης του συμβόλου του Άη Βασίλη στις ζωές των παιδιών ως κάτι το μη φανταστικό με τη χρήση κάθε είδους διαφημιστικής τεχνικής. 

Φυσικά, αφιερώνεται και σε όσους γονείς καλλιεργούν την εικόνα του καταναλωτικού και ψεύτικου Άη Βασίλη στα παιδιά τους, που, αντί να τα εξοικειώνει με την ιδέα της προσφοράς, τα εθίζει στην εγωιστική ικανοποίηση της απόκτησης υλικών αγαθών.

Ερωτάται λοιπόν: Ποιον είδαν τελικώς τα παιδιά; Ποιος είναι ο μυστηριώδης καπνοδοχοκαθαριστής που τα ξεσήκωσε για την υποδοχή ενός μη υπαρκτού Άη Βασίλη; Ποιόν πρόκειται να υποδεχτούν τα παιδιά εν τέλει;

V. Ο ΟΦΘΑΛΜΟΣ ΩΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΥ


Το ερμηνευτικό κουβάρι αυτής της ύπουλης διαφήμισης αρχίζει να ξετυλίγεται ήδη από το πρώτο καρέ με την εικόνα ενός ματιού που καταλαμβάνει την τηλεοπτική οθόνη. Τι συμβολίζει, όμως, ο οφθαλμός; Η απάντηση είναι μάλλον γνωστή σε όσους έχουν ασχοληθεί στοιχειωδώς με το συγκεκριμένο σύμβολο:

Πρόκειται για αποκρυφιστικό σύμβολο που δηλώνει τον οφθαλμό του εωσφόρου ο οποίος παρακολουθεί την «οικονομική ευημερία» του κόσμου. Είναι ένα από τα πιο ισχυρά σύμβολα του πνευματισμού και της μαντείας. 

Αναφέρεται επίσης και ως «οφθαλμός των Τεκτόνων», που παρακολουθούν τα πάντα. Το σύμβολο αυτό βρίσκεται στο πίσω μέρος του αμερικανικού χαρτονομίσματος του δολαρίου. Κάτω από την απεικόνιση αυτή είναι τοποθετημένη ἡ φράση: «Novus Οrdo Seclorum» (= Νέα Τάξη Πραγμάτων)9.



Σύμφωνα με μεταγενέστερη αποκρυφιστική ερμηνεία, οι δύο οφθαλμοί εκφράζουν την κανονικότητα του φυσικού και του αντίστοιχου πνευματικού επιπέδου. Ο ένας οφθαλμός έχει αρνητική σημασία, αφού, υπολειπόμενος της κανονικής κατάστασης, εκφράζει ένα υποανθρώπινο επίπεδο10.

Σήμερα παρατηρείται έντονα η τάση να προβάλλονται πολλά σύμβολα του Αποκρυφισμού, είτε με άμεσο τρόπο, οπότε δηλώνεται ευθέως από πού προέρχονται και τι συμβολίζουν, είτε με έμμεσο. Πολλά από τα σύμβολα αυτά προβάλλονται σε διαφημίσεις, τηλεοπτικές εκπομπές, συναυλίες, μουσικές εκδηλώσεις, ενδύματα, κοσμήματα, έντυπα και, φυσικά, στο διαδίκτυο, ειδικότερα δε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία είναι οικεία κυρίως στις νέες γενιές11.

Βάζοντας κανείς το βίντεο της διαφήμισης να παίζει σε αργή κίνηση, θα παρατηρήσει την ύπαρξη ενός σταυροειδούς σχήματος, πάνω στον οποίο βρίσκεται ο οφθαλμός, σχήμα που δεν είναι ορατό στον κανονικό ρυθμό αναπαραγωγής, άρα δρα ως υποσυνείδητο μήνυμα σε συνδυασμό με το σύμβολο του ματιού12.

 Τα οπτικά υποσυνείδητα μηνύματα (subvisual messages) εμφανίζονται αστραπιαία, δηλ. συνήθως για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου και η διάρκειά τους είναι συνήθως μικρότερη των 30 millisecond, γεγονός που τα καθιστά εκ πρώτης όψεως αθέατα. Επιπλέον, τέτοιου είδους ερεθίσματα ενδέχεται κάποιες φορές να γίνουν αντιληπτά από το ανθρώπινο μάτι, λόγω όμως συγκεκριμένων συγκυριών δεν συμβαίνει αυτό ενσυνειδήτως.

Η συγκεκριμένη διαφημιστική τεχνική απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 6 § 1 εδ. γ΄ π.δ. 236/1992 (Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης ΦΕΚ Α΄ 124) και 3 § 3 Κανονισμού 3/1991 του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.):


«Η διαφήμιση (τηλεοπτική) δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τεχνικές που απευθύνονται στο υποσυνείδητο».

Σημειωτέον ότι το ως άνω Προεδρικό Διάταγμα (236/1992) αφορά την «Άσκηση τηλεοπτικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα» σε συμμόρφωση προς την οδηγία 89/552/ΕΟΚ του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 3.10.8913.



VI. Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΟΥΣ ΚΑΠΝΟΔΟΧΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗ

Ας επικεντρωθούμε τώρα στον μυστηριώδη καπνοδοχοκαθαριστή που κατεβαίνει από το φεγγάρι σαν μια λάμψη (flash), μία αστραφτερή μορφή μέσα στο σκοτάδι και προσγειώνεται στις καπνισμένες από τα τζάκια στέγες των σπιτιών. 

Η σκηνή αυτή, και κυρίως ο τρόπος προσγείωσης του καπνοδοχοκαθαριστή, μπορεί ευχερώς να παραλληλισθεί με εκείνη του μυστηριώδους χρυσού πλάσματος14, του χρυσού ταξιδευτή/εξερευνητή της τελετής λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων που είδαμε να προσγειώνεται στον ερημωμένο και γκρίζο πλανήτη Γη.

Όπως ανέφερε επί του θέματος το Γραφείο Αιρέσεων και Παραθρηκειών της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς στην ανακοίνωσή του για τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες-παρωδία (που συντάσσεται πλήρως με την περιγραφή και την ερμηνεία που δίνει ο Ελευθέριος Ανδρώνης, σε σχετικό άρθρο του15):


«Η τελετή λήξης ήταν ένα δαιμονικό πρελούδιο που σχεδιάστηκε για να εισάγει την ανθρωπότητα στον σατανοκίνητο, παγκοσμιοποιημένο φασισμό της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Χωρίς περιστροφές και χωρίς δυσνόητους συμβολισμούς πλέον, ανακοινώνουν (σχεδόν) επίσημα ότι προετοιμάζουν την ανθρωπότητα για τη λατρεία του Αντιχρίστου. 

Ήδη από την κυκλοφορία της ανατριχιαστικής αφίσας για την τελετή λήξης, γινόταν σαφές ότι το δρώμενο θα συνδεόταν με την αρχαία πτώση του Εωσφόρου από τις τάξεις των Αγγέλων. Ένα φωτεινό ον (Εωσφόρος σημαίνει αυτός που φέρει το φως) παρουσιαζόταν να πέφτει από τον ουρανό προς μια άχρωμη Γη…»16.




Στον ίδιο συμβολισμό μάς παραπέμπει και η επίμαχη διαφήμιση, αν παρατηρήσουμε τον φωτεινό και αστραφτερό κατά την πτώση του καπνοδοχοκαθαριστή, που ταιριάζει με τα λόγια του Κυρίου προς τους μαθητές του στο κατά Λουκάν ευαγγέλιο:


«ἐθεώρουν τὸν σατανᾶν ὡς ἀστραπὴν ἐκ τοῦ οὐρανοῦ πεσόντα»17.

Ο ισχυρισμός ότι ο καπνοδοχοκαθαριστής συμβολίζει την πτώση του εωσφόρου ενισχύεται και από την ερμηνεία της ίδιας της διαφημιστικής εταιρίας που κάνει λόγο για το μαγικό ατού που είναι τα Jumbo flash. Η λέξη (μαγικό) «ατού», που αποτελεί και χαρτοπαιχτικό όρο, συνδέεται με τον αιφνιδιασμό του αντιπάλου όταν κάποιος διαθέτει καλό χαρτί.

Το αιφνιδιαστικό στοιχείο είναι τα (Jumbo) flash που σημαίνει τη λάμψη σαν αστραπή, η οποία παράγεται από τη λήψη φωτογραφιών και παραπέμπει στην πτώση του εωσφόρου ως αστραπή εκ του ουρανού.

Μάλιστα, μέσα στη διαφήμιση η μεν λέξη «flash» επαναλαμβάνεται 11 φορές, η δε λέξη «άστραψαν» 3 φορές18. Οι αριθμοί αυτοί κάθε άλλο παρά τυχαίοι είναι, αφού, σύμφωνα με το αποκρυφιστικό σύστημα της αριθμολογίας, αριθμοσοφίας ή αριθμομαντικής θεωρούνται ιεροί. 

Ειδικότερα, ο αριθμός έντεκα είναι ο αριθμός των αποκα­λύψεων. Το δέκα είναι ο αριθμός όλου του κόσμου, ενώ το ένα είναι ο αριθ­μός του θεού. 

Το άθροισμα αυτών των δύο δίνει τον α­ριθμό έντεκα, που υπάρχει τόσο στην ημερομηνία «11η Σεπτεμβρίου» (2001), όταν δηλαδή έπεσαν οι Δίδυμοι Πύργοι, όσο και στην αντίστροφη ημερομηνία «11η Νοεμβρίου» (1989), όταν είχε σημειωθεί η πτώση του Τείχους του Βερολίνου! Οι οπαδοί της αριθμοσοφίας είναι τόσο εξαρτημένοι από την δύναμη των αριθμών που δεν λαμβάνουν καμία απόφαση αν προηγουμένως δεν συμβουλευθούν τους αριθμητικούς «συνδυασμούς»19.

Σε έναν επιπλέον συμβολισμό παραπέμπει και το ερυθρόλευκο σκοινί, το οποίο χρησιμοποιεί βοηθητικά ο μεταμορφωμένος σε καπνοδοχοκαθαριστή εωσφόρος για να κατέβει – ο φακός δεν εστιάζει τυχαία πάνω στο ερυθρόλευκο σχοινί. Είναι γνωστός ο ρόλος των χρωμάτων στη διαφήμιση και το μάρκετιγκ. 

Τα χρώματα έχουν την δική τους γλώσσα και μιλάνε κατευθείαν στο υποσυνείδητο των καταναλωτών. Πολλές μεγάλες εταιρείες, κατανοώντας τον σημαντικό ρόλο που παίζει η ψυχολογία του χρώματος στις διαφημιστικές καμπάνιες, έχουν δώσει ιδιαίτερο βάρος στην λειτουργία των χρωμάτων και τα έχουν χρησιμοποιήσει με συγκεκριμένη στρατηγική20.

Το μεν κόκκινο, εκτός από το πάθος, την έλξη, την ταχύτητα, την αγάπη, την θερμότητα, συμβολίζει και την επιθετικότητα, την οργή τον κίνδυνο, τον πόλεμο, την φωτιά, την βία, το αίμα.

Το δε λευκό συμβολίζει την προστασία, την αγάπη, το σεβασμό, την ειρήνη, την ταπεινότητα, την ακρίβεια, την αθωότητα, την νεανικότητα, την γέννηση, τον χειμώνα, το χιόνι, το καλό, τον γάμο (στους δυτικούς πολιτισμούς), τον θάνατο (στους ανατολικούς πολιτισμούς), το κρύο.

Ερυθρόλευκο, όμως, είναι και το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού (ερυθρός σταυρός σε λευκό φόντο), που συμβολίζει την προστασία (λευκό χρώμα) εκείνων που τραυματίζονται στον πόλεμο (ερυθρό χρώμα) και εκείνων που τους φροντίζουν, εκπληρώνει δε δύο σκοπούς: τον προστατευτικό και τον αναγνωριστικό. 

Ο προστατευτικός είναι η ορατή εκδήλωση της προστασίας που παραχωρούν οι Συμβάσεις της Γενεύης σε υγειονομικό προσωπικό, υγειονομικές μονάδες κ.ά. Ο αναγνωριστικός δηλώνει ότι ένα πρόσωπο ή ένα αντικείμενο συνδέεται με το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου· ως τέτοιο χρήζει σεβασμού και άρα θα πρέπει να προστατεύεται για να μπορεί να προστατεύει21.



Από τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο μεταμφιεσμένος εωσφόρος χρησιμοποιεί το ερυθρόλευκο σκοινί που συμβολίζει τον προστατευτικό και τον αναγνωριστικό σκοπό του εμβλήματος του ερυθρού σταυρού –το ερυθρό χρώμα συμβολίζει τον πόλεμο και τη βία, ενώ το λευκό φόντο συμβολίζει την ειρήνη, την προστασία κ.ά.–, αφενός για να επιτύχει τη δική του ασφάλεια, αφετέρου για να προωθήσει ανενόχλητος το καταχθόνιο σχέδιο της παραπλάνησης των παιδιών που πρέπει να τον υποδεχτούν και αποδεχτούν ως κάτι καλό, ωφέλιμο και αγαθό. 

Με άλλα λόγια, εκμεταλλεύεται την σημασία του εμβλήματος, για να διαφυλαχθεί ο ίδιος και για να ξεγελάσει τα παιδιά, ώστε να τον δεχτούν ως εκείνον που νομίζουν ότι περιμένουν, δηλαδή τον Άη Βασίλη.

Ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι ο μυστηριώδης καπνοδοχοκαθαριστής ενσαρκώνει στην ουσία τον αντί-θετο, τον αντί-δικο, τον αντί-χριστο είναι και το σημείο εκείνο όπου τα δύο παιδιά δεξιά και αριστερά από αυτόν κατεβαίνουν τη στέγη κάνοντας τσουλήθρα. 

Παρατηρεί κανείς ότι, ενώ τα δύο παιδιά κατεβαίνουν ορθόδοξα, δηλαδή με το πόδια προς τα κάτω, ο καπνοδοχοκαθαριστής κάνει τσουλήθρα ανορθόδοξα, δηλαδή με το κεφάλι προς τα κάτω.

Συνεπώς, ο καπνοδοχοκαθαριστής δεν συμβολίζει παρά τον εωσφόρο-διάβολο που κατεβαίνει για να παραπλανήσει-διαβάλει τα παιδιά και να τα προετοιμάσει όχι για τον ερχομό του Ιησού Χριστού, αλλά για την έλευση του Αντιχρίστου. 

Μεταμορφώνεται στο τέλος της διαφήμισης (αυτή άλλωστε αποτελεί πάγια τακτική του) σε Άη Βασίλη, ώστε, ξεγελώντας τα, να τον απαθανατίσουν, να τον αποθεώσουν και εν τέλει να τον αποδεχτούν.

Γι’ αυτήν την αποθέωση και αποδοχή προετοιμάζονται και εξοικειώνονται τα παιδιά σε όλο το βίντεο και αυτός είναι ο στόχος της διαφήμισης, η οποία φαίνεται ξεκάθαρα σε δύο κυρίως στιγμιότυπα:

α) Αμέσως μετά την τσουλήθρα στη στέγη. Εκεί παρατηρεί κανείς ότι τα παιδιά έχουν όλα στραμμένα τα μάτια ψηλά στον ουρανό σε στάση λατρείας για τον πολυαναμενόμενο αντί-Μεσσία.



β) Όταν ετοιμάζονται για την γενική πρόβα απαθανάτισης μπροστά στο ανυψούμενο μπαλόνι που αναγράφει «Santa’s test».

Στο στιγμιότυπο αυτό τα παιδιά αποθεώνουν τον αντι-Μεσσία, που τον πιστεύουν ως τον Άη Βασίλη, ζητωκραυγάζοντας και χοροπηδώντας.




Από την παραπάνω ανάλυση προκύπτει το συμπέρασμα ότι το διαχρονικό σύμβολο του καταναλωτικού Άη Βασίλη που κατασκεύασε η Coca-Cola και προωθήθηκε δεκαετίες τώρα από τις διαφημιστικές, σταδιακά αποκαθηλώνεται από αυτές τις ίδιες, διαστρεβλώνοντας το νόημά του σε ένα δαιμονικό σύμβολο, ειδικότερα: στο σύμβολο του εωσφόρου, στο σύμβολο του Αντιχρίστου.

Ακόμα και στην περίπτωση που οι παραπάνω συμβολισμοί ήταν απλές συμπτώσεις, το γεγονός και μόνο ότι ο καπνοδοχοκαθαριστής στο τέλος της διαφήμισης μεταμορφώνεται σε Άη Βασίλη είναι προβληματικό, αφού σε όλη τη διαφήμιση η συμπεριφορά και ο χαρακτήρας του δεν συνάδουν με εκείνη του ευγενικού και συμπαθητικού ηλικιωμένου που έχουν πλάσει στο μυαλό τους τα παιδιά. 

Ο τρόπος π.χ. με τον οποίο εισβάλλει στο δωμάτιο του κοριτσιού αναστατώνοντας και γεμίζοντας σκόνη το γύρω χώρο, ενώ εκείνο κοιμάται ήσυχα, δεν θα ταίριαζε στον κλασικό καλοκάγαθο Άη Βασίλη. Άρα, η απογοήτευση των παιδιών, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό είναι δεδομένη.

Σε παρόμοια κατεύθυνση αποδόμησης του μέχρι πρότινος «καλού» και «προστατευτικού» Άη Βασίλη κινείται μία επίσης χαρακτηριζόμενη, όλως ατυχώς, ως «Χριστουγεννιάτικη ταινία», κεντρική μορφή της οποίας είναι ένας σατανικός Άη Βασίλης.

Πρόκειται για την ταινία «Dear Santa», όπου ένα δυσλεκτικό παιδί, αντί στο χριστουγεννιάτικο γράμμα προς τον Άη Βασίλη να γράψει Santa, κάνει αναγραμματισμό και γράφει Satan, δηλ. Σατανά.

 Ο τελευταίος εμφανίζεται αυτοπροσώπως, με την διαφορά ότι δεν κομίζει δώρα όπως ο κανονικός Άη Βασίλης, αλλά είναι διατεθειμένος να πραγματοποιήσει τρεις ευχές του παιδιού, με αντάλλαγμα την ψυχή του.



Η ταινία εν τέλει δεν παίχτηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες για προφανείς λόγους22, εν τούτοις μπορεί να μπει μέσα στα σπίτια όλου του κόσμου από την πίσω πόρτα των συνδρομητικών καναλιών της Paramount +.

VII. ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ VS ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ


Με βάση την παραπάνω ανάλυση και το αντίχριστο πνεύμα της εποχής, που σαν οδοστρωτήρας εξαπλώνεται με ύπουλο αλλά συστηματικό τρόπο σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής αλλοιώνοντας εκβιαστικά διαχρονικά ήθη, αξίες, συνειδήσεις, γίνεται αντιληπτή για μία ακόμη φορά η τεράστια παγίδα στην οποία πέφτουν οι γονείς, όταν επιλέγουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με την ψευδαίσθηση του καταναλωτικού Άη Βασίλη. Του γεματούλη, δηλαδή, παππού με την κόκκινη στολή και τα ροζ μάγουλα, που θα φέρει δώρα κάτω από το στολισμένο με δεκάδες πολύχρωμα λαμπάκια έλατο, μόνο και μόνο επειδή προσθέτει μια «μαγική αίσθηση» στην περίοδο των εορταστικών διακοπών.

Αλλά και οι ειδικοί που ενθαρρύνουν προς την αυτή κατεύθυνση, με το επιχείρημα ότι η φιγούρα του, καθώς λένε, βοηθά στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, επειδή χρησιμοποιεί την φαντασία του, μπαίνει στην διαδικασία συγγραφής ενός γράμματος, ζωγραφίζει, συναναστρέφεται με άλλα παιδιά και παράλληλα μαθαίνει όλα αυτά που συμβολίζει: την αγάπη, την γενναιοδωρία και την ευχαρίστηση να προσφέρει κάποιος χωρίς προσδοκία ανταλλάγματος.

Συντελεί, όμως, πράγματι σε όλα αυτά ο κόκκινος Άη Βασίλης ή απλώς θέλουμε να το νομίζουμε, γιατί στην ουσία μας ενθουσιάζει η εφήμερη διάσταση των εορτών, της διασκέδασης και της απόλαυσης;

Άραγε, όλα τα ευγενικά αισθήματα που θεωρείται ότι συμβολίζει ο εμπορικός Άη Βασίλης, γιατί δεν μπορεί να τα προσφέρει σε υπερπολλαπλάσιο βαθμό ο πραγματικός, ο υπαρκτός, ο Ορθόδοξος Μέγας Βασίλειος, του οποίου ολόκληρη η ζωή ήταν μία αδιάκοπη φροντίδα για τον πονεμένο συνάνθρωπο; Μήπως επειδή δεν είναι εμπορικός, φανταχτερός, καλοζωισμένος, αλλά ασκητικός και δεν προβάλλεται το έργο του, που όμοιό του δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα;

Είναι πραγματικά ασύλληπτο και συνάμα ανεπανάληπτο το γεγονός ότι έκανε πράξη το όραμά του, ιδρύοντας ένα κοινωνικό και φιλανθρωπικό σύστημα που αποτελεί πρότυπο ακόμα και για τις μέρες μας, τη «Βασιλειάδα». Ένα ίδρυμα όπου λειτουργούσε νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο και ξενώνας για την φροντίδα και ιατρική περίθαλψη των φτωχών αρρώστων και ξένων. 

Το ίδρυμα προσέφερε δωρεάν τις υπηρεσίες του σε όποιον τις είχε ανάγκη. Το προσωπικό του ιδρύματος ήταν εθελοντές που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους για το καλό του κοινωνικού συνόλου23. Μάλιστα, ο ίδιος ο Άγιος βοηθούσε πάντοτε τους αδικημένους, τους πεινασμένους και τους αρρώστους, ανεξαρτήτως γένους, φυλής ή θρησκεύματος, εξασκώντας την ιατρική.

Ή μήπως η ζωή του Μεγάλου Βασιλείου δεν μπορεί να συντελέσει στην διεύρυνση της δημιουργικής σκέψης ή να συμβάλλει στην υγιή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών με τρόπο απαράμιλλο, ουσιαστικό και ανεξίτηλο, χωρίς ψεύτικα στολίδια και «μαγικά ή φανταστικά δεκανίκια» που κρατάνε μόνο μερικά λεπτά όσο το ξετύλιγμα και η θέαση των δώρων;

Το έθιμο της βασιλόπιτας που συνδυάζεται με ένα πολύ θαυμαστό ιστορικό γεγονός όχι μόνο θα μπορούσε να δώσει τροφή για δημιουργική σκέψη, την αναγκαία κινητήρια δύναμη που θα ωθήσει κάποιον να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του, ώστε να μάθει ή να ανακαλύψει νέα πράγματα, αλλά, επειδή συνάμα είναι αληθινό, μπορεί να ενεργοποιήσει μέσα στην αγνή παιδική ψυχή πόθους ευγενείς και σωτήριους. Αξίζει, λοιπόν, κάθε ενδιαφερόμενο να ανατρέξει σε αυτό το γεγονός!

Επίσης προτρέπω τους γονείς τόσο των μικρών όσο και των μεγαλύτερων παιδιών να το μελετήσουν και να τους το διηγηθούν. Θα ενθουσιαστούν αφενός οι ίδιοι, αφετέρου τα παιδιά τους, που θα τους βομβαρδίζουν συνεχώς με ερωτήσεις μέχρι να λύσουν όλες τις απορίες τους…



VIII. Η ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ


Ένα είναι απολύτως βέβαιο! Αν ενδιαφερόμασταν να εντρυφήσουμε συνειδητά στο μεγαλείο της Ορθόδοξης πίστης μας που είναι ζωντανή, γιατί είναι η Αποκάλυψη του Θεού στον άνθρωπο, και όχι μύθοι ή θρύλοι όπως ισχυρίζονται πολλοί ανιστόρητοι, και τη διδάσκαμε στα παιδιά μας, με την προϋπόθεση ότι θα τη βιώναμε οι ίδιοι ως χριστιανοί, δεν θα υπήρχε κανένα απολύτως ενδεχόμενο να ενδιαφερθούν για τον καλοθρεμμένο και φανταχτερό Άη Βασίλη. 

Που, όπως αποδείχθηκε, κάτω από τη φανταχτερή κόκκινη στολή του κρύβει επιμελώς τον εκπεσόντα αρχάγγελο του σκότους, ο οποίος, μέσω των παραπλανητικών διαφημίσεων, επιχειρεί να εισβάλει στις αφύλακτες ψυχές των μικρών παιδιών, προκειμένου να τις οδηγήσει σε πρώιμο πνευματικό θάνατο.


Ραμονέ, Σιωπηρή προπαγάνδα. Μάζες, τηλεόραση, κινηματογράφος, μτφ.: Βάλια Καϊμάκη, εκδ. Πόλις, Αθήνα 2001, σελ. 79.


Για την περσινή διαφήμιση με το ανάποδο σύνθημα «αν ένας δεν πιστεύει, κανένας δεν πιστεύει» βλ. Αντ. Σφακιανάκη, Αν ένας πιστεύει, φτάνει και περισσεύει, εις:


Και αναλυτικότερα:



·
14 Δεκεμβρίου 2023














Ο Αποκρυφισμός είναι ένα σύστημα διδασκαλίας ασυμβίβαστο με την Ορθόδοξη πίστη, το οποίο εκφράζει τίς αρχές του, εκτός από τα γραπτά κείμενα και με σύμβολα. Τα σύμβολα εκφράζουν μία έννοια ή μία εικόνα και παίζουν καθοριστικό ρόλο, τόσο στις διάφορες θρησκείες, όσο και στις διάφορες αιρέσεις και παραθρησκευτικές ομάδες https://orthodoxia.blog/2023/07/07/%CF%83%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BD/






Βλ. Σπήλιο Τεμπονέρα, Υποσυνείδητα μηνύματα στο μάρκετιγκ, εις: https://www.researchgate.net/publication/308969248_Yposyneideta_Menymata_sto_Marketin'nk










Λουκ. 10, 18.


Σίγουρα θα περάσει από δω…Jumbo άστραψαν φλας και έχουν όλοι στα χείλη, τη στιγμή που θα πουν, say cheese Αϊ Βασίλη. Δες γύρω σου jumbo φλας, κανείς δεν κάνει εδώ νάνι, το μάτι στο σκόπευτρο, νάτος φτάνει. Jumbo άστραψαν flash θέλει και λίγο τύχη, jumbo άστραψαν flash, κάποιος θα τον πετύχει. Αϊ Βασίλη μου πόζαρε στου Jumbo τα φλας, στα φλας, στα jumbo φλας, μαγικά φλας, γιορτινά φλας, χιλιάδες φλας, στα jumbo φλας…


Βλ. π. Αντώνιο Αλεβιζόπουλο, εις: https://www.impantokratoros.gr/alevizopoulos-manteia.el.aspx













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου